петък, 16 юли 2010 г.

Бъфет защити кредитните агенции, успя да ядоса комисията за разследване на кризата
3 юни, 2010 (42)
Виж коментарите
Коментирай

Оракулът от Омаха, поне веднъж не успя да впечатли публиката си. Уорън Бъфет, милиардерът, чийто инвестиции се следят религиозно от Уолстрийт нямаше проста рецепта за лек, когато в сряда бе подложен на въртене на шиш от Комисията за разследване на финансовата криза за ролята на кредитните агенции в кризата, коментира агенция Ройтерс.

В показанията си пред комисията Бъфет не успя да избяга убедително от защитата си на бизнес модела на Moody`s, въпреки че неговата Berkshire Hathaway намали драстично дела си в кредитната агенция през последната година.

Акциите на Moody`s паднаха със 74% от февруари 2007 година насам, а Бъфет, който е ключов инвеститор в агенцията, заяви, че е щял да продаде дори повече акции, ако е можел да предвиди срива на имотния пазар.

79-годишният инвеститор смая членовете на комисията, като не даде ясни идеи за това как да се промени нещото, заради което индустрията на кредитните агенции е най-критикувана – това, че емитентите си плащат за рейтинга.

„Не съм сигурен, че той напълно схвана обхвата на въпросите, свързани с бизнес практиката и културата на Moody`s” – коментира след изслушването председателят на комисията Фил Ангелидес.

По време на изслушването заместник-председателят на комисията Бил Томас излезе от кожата си, когато Бъфет изрази колебания за това необходимо ли е приемането на специфични реформи.

„Трябва да направите повече” – коментира Томас

„Определено можех да направя повече” – бе отговорът на Бъфет.

Показанията на Бъфет, направени след изпращането на призовка, след като отказа да се яви доброволно пред комисията изразяваха виждането му, че кредитните агенции не са успели да преценят риска от ипотечната криза, като са били „приспани” от постоянния ръст в цените.

Като коментира, че самият той не е бил по-далновиден, Бъфет заяви, че Moody’s и Standard & Poor са направили грешката, която практически всички останали в страната са направили.

„Това беше бабата на всички балони” – коментира Бъфет пред комисията.

Той отказа да подкрепи твърди мерки, като смяна на топ мениджмънта на водещите кредитни агенции, като решение на проблема.

Според него реформите трябвало да са насочени към финансовите компании с твърде много ливъридж и да се накажат онези мениджмънти, които изискват огромна подкрепа от държавата. Рейтинговите агенции не са ползвали никаква помощ от държавата, допълни той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар