вторник, 6 октомври 2009 г.

Коя е най-успешната покупка на Бъфет?
06.10.2009 16:02


Покупката на компанията СТВ, произвеждаща оборудване за ферми за отглеждане на селскостопански животни, е „най-големият успех“ за фонда Berkshire Hathaway. Това е заявил собственикът на фонда Уорън Бъфет във видеообръщение към служителите на фирмата.

По думите му Berkshire Hathaway никога няма да продаде този актив, съобщава Bloomberg.

Фондът на Бъфет купува СТВ през 2002 г. за 177 млн. долара. Оттогава, коментира Бъфет, „оперативните резултати от дейността на фирмата и проведените от нея поглъщания“ са надминали неговите очаквания. По-конкретно, през последните 7 години, СТВ е осъществила ред поглъщания в Израел, Германия и Холандия, в т.ч. фирмите Swine Services Specialists и Porcorn.

Бъфет си припомнил, че отначало се отказал от покупката на СТВ, но скоро след това променил решението си. Това станало, след като в централата на Berkshire Hathaway дошъл за делова среща генералният директор на СТВ Виктор Манчинели. „Той е точният човек, а СТВ е точната компания“, допълва Бъфет.

Уорън Бъфет е известен като инвеститор, който се придържа към простия принцип – да купува това, което самият той би ползвал. Сега активите на Berkshire Hathaway възлизат на около 150 млрд. долара. Фондът притежава дялове в Coca-Cola, American Express, Washington Post, Gillette, Walt Disney и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар