вторник, 23 март 2010 г.

Много силно четвърто тримесечие за BYD
15 март, 2010 (13)
Виж коментарите
Коментирай

BYD Co, китайският производител на електрически автомобили и батерии, дял в който има и Уорън Бъфет обяви по-добра от очакванията печалба за четвъртото тримесечие, като се възползва от инициативите на властите в Пекин за стимулиране на покупките на екологични автомобили.

Анализаторите очакват, че приходите на листваната в Хонконг компания, в която Berkshire Hathaway на Бъфет има 10-процентов дял вероятно ще се забавят като темп на растеж през годината, тъй като растежа на автомобилните продажби в страната ще се върне към нормалните нива след бурната за пазара 2009.

„BYD е компания, която не може да бъде подценена. Ако автомобилният пазар на Китай отчете растеж от 10% през годината, то продажбите на BYD ще отчетат растеж от 40% – вероятно дори 50-60%” – прогнозира Чарлз Гуо, анализатор на JP Morgan малко преди резултатите да бъдат обявени.

BYD са дори по-оптимистични. В края на декември те увеличиха прогнозата за растежа си през 2010 година с 14% до 800 000 автомобила, което би била почти двойна цифра спрямо продадените през 2009 440 000 автомобила.

BYD, което е съкращение на Build Your Dreams съобщават в доклада за дейността си, че компанията възнамерява да разшири и присъствието си извън страната.

От компанията, обаче предупреждават за силните странични ветрове, на които е изложен бизнесът й с компоненти за мобилни телефони. Бизнесът й с батерии и други компоненти за телефони имаше 47-процентов относителен дял от общия бизнес на групата през 2009.

Печалбата на компанията през четвъртото тримесечие достига 1,46 милиарда юана (214 милиона долара). Резултатът задминава значително прогнозите на анализаторите за печалба от 891 милиона юана.

На годишна база печалбата достига 3,79 милиарда юана, при прогноза за печалба от 3,23 милиарда. Приходите скачат с 47% до 39,5 милиарда юана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар