петък, 26 март 2010 г.

Американските застрахователи увеличават рекордно покупките на облигации
INSURANCE.BG

запишиотпечатайизпрати на приятел


Нетният обем на покупките на дълг от страна на застрахователния сектор през миналата година е достигнал рекордните $153 млрд. 


Застрахователните компании в САЩ, които са държатели на корпоративни облигации за над $2,2 трлн., през миналата година са увеличили покупките си на дълговия пазар с най-бързите за последните пет години темпове, съобщи агенция „Блумбърг".Интересът към корпоративните облигации беше провокиран в значителна степен от коментарите на милиардера Уорън Бъфет за крайно благоприятната обстановка на пазара. Нетният обем на покупките на дълг от страна на застрахователния сектор през миналата година е достигнал рекордните $153 млрд.,като най-голяма е била активността през първото тримесечие на годината, когато доходността на облиигациите беше и най-висока. През 2008 година застрахователите купиха облигации за $59 млрд.
"
Инвестициите се оказаха удачни. Гледайки назад ми се искаше да купим повече облигации тогава”, е коментирала пред агенцията главният инвестиционен директор на Allstate Corp. Джуди Грифин. Allstate увеличи през 2009 г. инвестициите си в корпоративен дълг с над 20% - до $33,1 млрд. Аналогични съжаления изказа и самият Бъфет. По думите му облигациите на корпорациите и общините през миналата година са били "смешно евтини спрямо държавните ценни книжа, гарантирани от Вашингтон".
Ралито на пазара на корпоративните дългови книжа през миналата година в САЩ позволи на застраховаателите в голяма степен да възстановят капитала си, загубен в хода на срива на пазара на недвижимите имоти и акции през 2008 г. и началото на 2009 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар