петък, 4 март 2011 г.


Бъфет го засърбя за голямо придобиване
28 февруари, 2011 (8)Виж коментарите Коментирай
Уорън Бъфет заяви, че „пръстът, който е на спусъка го сърби“ за голямо придобиване. „Пушката ни за за слонове е презаредена“ – пише Бъфет в писмото до акционерите. Коментарите идват след като Berkshire Hathaway съобщи, че печалбата на конгломерата расте през четвъртото тримесечие с 43% благодарение на силните резултати на железницата, която Бъфет купи през миналата година.

Нетната печалба расте до 4,38 милиарда долара или 2656 долара на акция, спрямо 3,06 милиарда или 1969 долара на акция преди година.

Бъфет купи железницата Burlington Northern Santa Fe за 26,5 милиарда долара, за да добави втората най-голяма щатска железопътна компания към „колекцията си“ от застрахователни, енергийни и хранителни компании. 80-годишният изпълнителен директор използва дълг и кеш на конгломерата си за да финансира покупката на базираната във Форт Уърт, Тексас Burlington.

Икономическият растеж в САЩ през последната година доведе до стабилизирането на резултатите на подразделението за превоз на товари на железницата през първите три тримесечия на 2010.

„Слава за тая покупка. Бях доста скептичен в началото“ – коментира анализаторът на Stifel Nicolaus & Co Майер Шийлдс пред Блумбърг – „Сделката се оказа добра за него (Бъфет)“

Клас А акциите поскъпват с 5,9% от началото на годината, като бият индекса Standard & Poor’s 500, който поскъпва с 4,9%.

Ръстът в печалбата спира поредицата от две тримесечия на спад в приходите на Berkshire. Нетната печалба падна през Q2 и Q3 на 2010, заради негативния резултат на дериватите. Бъфет използва въпросните контракти за да спекулира за бъдещото направление на фондовите борси и за платежоспособността на корпорации и местни администрации, припомня агенцията.

Печалбата на железницата се подобрява, благодарение на подема на щатската икономика, който доведе до повишено търсене на превози за автомобили, въглища и строителни материали.

Като доказателство, Union Pacific Corp., най-голямата щатска железница, по приходи за 2009, отбеляза ръст от 41% в печалбата си за четвъртото тримесечие.

Бъфет изгради Berkshire до компания с активи за 200 милиарда долара за четири десетилетия на подбор на акции и успешни придобивания. Той управлява портфолиа от акции, облигации и деривати и контролира изпълнителните директори на над 70 подразделения сред които и автомобилния застраховател Geico и производителя на електроенергия MidAmerican Energy Holdings.

Бъфет вероятно ще продължи да се оглежда за инвестиции, тъй като счетоводният отчет показва, че към края на септември компанията е имала кеш от 34,5 милиарда долара, което е най-голямото количество с което разполага от над две години. Бъфет коментира, че обмисля и покупки извън САЩ. През септември той посети Китай, а за тази година планира пътувания до Япония и Индия.

Планината от кеш ще расте и с изтичането на заемите, които Бъфет раздаде по време на кризата.

Swiss Reinsurance Co се разплати по заема от 3 милиарда франка (долара), които Berkshire му отпусна в разгара на кризата и които носеха солидната 12-процентова лихва. Goldman Sachs Group Inc. и General Electric Co също обмислят да се разплатят по заеми за 10 милиарда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар