четвъртък, 30 април 2009 г.

Buffett отива Wharton 
Защо Уорън Buffett възгледите си работа като подобни на живописта на Sistine параклис. 
С Никълъс Varchaver, Главен редактор 

Уорън Buffett 

Повече от Fortune 
15 върха на жените CEOs 
"Майкрософт" отива социални 
Кога ще икономиката се възстанови? 
FORTUNE 500 
Настоящо издание 
Абонирайте се за Fortune 


(Fortune) - При представянето той направи за студентите в Wharton школа-рано този месец и последващо интервю с Fortune, Уорън Buffett сподели своите мисли за всичко от икономиката на кредитната криза и мечка Stearns bailout. 

В този уеб изключителна, представяме още откъси от неговата говорим със студентите, в които megabillionaire предлага своя поглед върху съдийствам мениджъри, закупуване на предприятия, каква метрика - ако има такъв - той разчита на и защо той възгледите си работа като подобни на живописта на Sistine параклис. 

Q: Ти каза, че преди едно от нещата, които търсите в бизнеса сте изкупуването е добро мениджъри, които са честни, способни и трудно да работи. За мен, това е трудно решение да направи, ако не сте го за известно време в личен план. Как да отида за figuring че за някой, и колко време отнема да се направи тази оценка? 

СБ: Е, почти винаги, ние не купуват предприятия, където мениджъри идват с нея, така че имам рекорден [Мога да съдя]. Ако аз трябваше да избирам от пет души в тази група, който ще бъде най-добрите мениджъри, аз няма да знам как да го направя. Искам да кажа, всички са големи IQs, имаш голям академичен записи. Вие сте всичките показва енергията, за да влязат в училище и натиснете силно и всичко това. Значи вие искате всички тези привлекателни качества. 

Мога ли да разчитам на петте най-добри? Аз не мисля, че мога да го направя. Какво мога да направя, когато съм виждал някой пуснете дейност за 20 години, е да реши дали те ще се пазят поведение в бъдеще, тъй като те са в миналото, ако се съхранява на условията, довели ги да се държат по този начин в миналото . Така че, когато си купя бизнес - това е най-големият въпрос ли да попитам аз, ако решат, че е добър бизнес - е "Да те обичам парите, или не те обичам бизнеса?" Сега, ако обичаш бизнеса, ние можем да правим бизнес. Ако те обичат парите, ние не можем. 

Сега, нека да кажем обичам те на бизнеса, тъй като нашите мениджъри направя. Те продават ми бизнес за милиарди долари и едва ли може да чакаме да се работи през нощта. 

В тази ситуация, аз съм единственият човек, който може да бъркотия го. Мога да взема това от тях. Не мога да я тури в тях. Но аз казвам на себе си: "Защо да отидете на работа на сутринта?" Имам достатъчно пари. Имам осигурителен сега, дори. [Смях] аз ще направим това, знаеш ли? Децата няма да се получи много, но това е техен проблем. Затова ви казвам: "Защо да отидете на работа на сутринта?" 

Е, има две причини. Обичам живописта си живопис. Аз идвам до офиса, аз се на мен, и започна да рисува. И аз мисля, че съм в Sistine параклис. Това е моята живопис. Сега, ако някой казва: "Използвайте по-червена боя вместо синьо. Paint един морски пейзаж вместо пейзаж," Аз ще ги четката в пет секунди и Бих казвам-I'd каже няколко други неща, твърде - Бих, но казват, "Направи си живопис. Аз ще отида боята какво искам да рисувам." Ще направя моя собствена живопис. И след това да получа аплодисменти - ако аз заслужавам това. И аз така. Харесва ми като картината се възхищавал, и аз искам да стигна до боя си живопис. Това е толкова по-важно за мен, отколкото ми се голф резултат на три инсулти или да бие някой вид хазартна игра или нещо такова. Искам да кажа, че е крайната удоволствие. 

Сега, ако това се превръща ме, защо да не го включа тези хора, които имат вграден собствения си бизнес? Те са прекарали живота си създава чудесни живопис. Сега, по една или друга причина, може би данъчната причините, може би сиб причините, кой знае какво, те се нуждаят да продават това, те трябва да го осребрите. 

Те идват при мен, и те знаят, че най-Berkshire те ще пазят четка, те ще пазят върши живопис, и аз трябва да търсите в тях и да реши дали те са хора, които наистина им пука за боядисване или пука за парите. [Един giveaway е], ако те търг бизнеса. Ние никога не купи бизнеса по време на търг. Никога. Има ли някой, който иска да търга им семейство или търг се създаването на живота си, че не е това, което искаме. 

Аз казвам на хората имаш два варианта. Вие сте прекарали живота сграда този бизнес. Или може би баща си построи бизнес и ще провеждат го. Може би дядо ти. Вие сте се отказали ваканции понякога. Работи през уикендите и всички тези неща, за да създадете този наистина невероятен живопис, че сте изправянето пред мен. Сега, ако те искат да го търг, те не са за мен. 

Казвам им, че има две възможности. Те могат да го продадат за нас, и то ще бъде в Метрополитън музей на чл. Ние ще имат крило за тяхното живопис. Хората ще дойдат и се възхищаваме това, което правят. И те ще казват, "Това е едно ада на художника." И да се пазят живопис. Или може да вземе това чудо живопис и можете да го продадат на порно магазин. [Смях] и той ще предприеме нещо, и той ще направи малко по-големи цици, нещо такова. И да я тури в прозорец. И един човек ще дойдеш в дъждобран няколко години по-късно и той ще го купя, след това през прозореца си, и тя ще се превърне в парче месо, основно. Качваме се на тези, които се интересуват като в него Метрополитън музей. 

Имам факс почти три години, в сряда от колегите Бих никога не срещна около компанията Бих не си чувал. Този тип на име Питър Liegl завтече гората над река в Elkhart, Индиана. Той ми изпрати няколко страници, и каза: "Това е вид то изглежда като нещо, което обикновено се интересуват инча" 

Обадих му се онзи ден. Казах, "Пит, изпрати ме последните одити. FedEx той, и аз ще се обадя утре следобед. Никога не го срещнах, не си чувал дружеството. (То е средство за развлечение компанията.) Така че аз имам в четвъртък сутрин, и му се обадих, че следобед. Казах, "Пит, ето какво ще направя. И ако тя работи за вас, добре." Бих никога не е срещнал с човек, но аз все още може да каже само с начина, по който е представена и му мисля за него. А той каза: "Добре. Аз ще дойда следващата седмица с моята съпруга и дъщеря, които притежават склад." 

И те дойдоха над късно следобед. Казах му, "Пит, какъв заплата бихте искали", това е компания, която не милиард седем часа миналата година. Това не е начина, по който те науча да го направят в бизнес училище, но аз не искам някой да работи за мен, че има система за обезщетяване са нещастни с. Тези хора не се нуждаят от мен. Те се погрижили за всичките пари, те се нуждаят. Ще посетя [инвестират] стотици и стотици и стотици милиони долари [в техните предприятия]. А той каза: "Аз не знам." И аз казах: "Ами, просто кажете на мен, защото аз искам да бъда щастлив. Можете да извършите това нещо." "Ами, той взе едно малко," Е ", каза той," Аз погледнах в пълномощник декларация, ти направи 100000 $. Аз не биха искали да направят повече от теб. "Така стана, че неговата заплата. 

Тогава аз казах: "Вие трябва да се плаща за превишаване на стойностите [на която аз съм се базира на решение за закупуване на компанията]. И така," Казах: "Аз искам да има процент в бъдеще доходите над това ниво,", която ще разработва. Но той предложи $ 100000 и Предложих процента над това. Той управлява бизнес пищно оттогава. Никога не съм бил в Elkhart, Индиана. Никога не съм виждал това място. Надявам се, че е там. [Смях] Пит може да има около 11-годишно дете там, че казва: "Какво цифра ще изпрати Уорън?" [Смях] Човекът е направил забележителна работа. 

Ако бях казал Пит, дали той трябва да изгради нов завод, дали той трябва да изведат на нов модел, независимо дали той трябва да промени Оферта фирмите, той искате кажете ми да вземе автостоп. Знаеш ли, защо той не трябва да ми кажеш да вземе екскурзия? Той не се нуждае от работа. Докато това нещо е много забавно за него, той ще ходи да я изпълняват. И той ще го изпълним за дълго време. 

[I се предлагат всички] видове сделки от LBO оператори. Аз просто обичам да заложите срещу прогнозите на всички, които те дават мен. Те ми ръка тези книги, които аз дори не искам да погледна, но ръката ми книги, и разбира се винаги само проект като че [пункта нагоре като графики, че само повишаване]. Аз просто обичам да направи кариера на залагане срещу цифрите, представени в тези книги, но не получи шанс да направи това. Ако някога се шанс на кратък инвестиционен банкер книги, че ще бъде голяма активност. 

Q: Когато покупката дъщерно сте се отбележи, че можете да им позволи да реинвестират капитал, ако те са в състояние да отиде над определен процент препятствие. Така че аз се чудех как може да реши каква е цената на капитала трябва да бъде на риска коригира основа. 

СБ: Ами, ние не мислят за цената на капитала, така и риска коригира. Искам да кажа, ние не искаме да се предотврати всякакъв риск, а ние не. Това не означава, че не правя нещата, които са погрешни и всичко това, но ние не правим нищо, че рисковете реални загуби. 

Вие знаете, GEICO похарчи 800 млн. евро за реклама. Аз може да похарчите $ 200 млн., Които има тази година в GEICO или нещо такова. Но не признават това, че не мога да не бъдат рафинирате. Какво ще правим с капитал е просто търсите най-доброто, което можем да направим във всеки даден момент. Искам да кажа, в края на краищата, ние ще се запазят всичко. 

Ние не искаме да направим нещо, което не създаде повече от един долар на стойност от стойността за всеки долар изразходвали. И ние ще направим най-доброто, което можем. И както казах рано [относно запасите стопанства], щяхме да продаде нещо, да направи нещо, което предлагат дори по-добри възможности. Ние няма да направя това с бизнеса в Berkshire. Това е обещание да направя за хората. Ако те ме продаде бизнеса, то се случва да остане в Метрополитън музей завинаги. Аз може да направи грешка. 

Ако това се случва постоянно да загубя пари, аз си запазваме правото да го продаде, а ако има трудов проблеми, аз си запазваме правото да го продаде. Това е в задната част на годишния доклад всяка година. Те сте били там за 20-години, тези принципи. Но ние вярваме в тях. Ние следваме чрез по тях. Така че ние няма да зареже бизнес по този начин. Но около 200 млн. евро на седмица, за да ми идва всяка седмица. Харесва ми също. [Смях] И това е моята работа е да разбера как да разпредели това. 

По-малките капиталови разходи, или дори доста големи такива в дъщерни дружества, те само ги вършат сами. Те нямат нужда от мен, защото ако някой дойде при мен и говори за нещо в прежда завод или нещо в Грузия, за какво, по дяволите, да знам за него? Искам да кажа, те винаги могат да я представят по начин, който не позволява да изглежда добре. Ако аз кажа на вътрешната норма на възвращаемост ние търсене е 15,83, то ще бъде 15,84. Искам да кажа, можете просто да залагам на него. Никога не съм виждал на проект, който не отговаря на вашите препятствие ставка, вие знаете, ако наистина искате да го направите. Ние не минават през тези charades. И това ми спестява време, спестява времето си. 

Ако влязат в по-големи сделки, а след това аз се включат. Изкупуването бизнеса от всякакъв мащаб и неща от този сорт. Но ние просто търсите най-интелигентните нещо. И нашите изключвател точка е мястото, където ние не мисля, че създаването на повече от един долар на стойност за всеки долар, ще бъдат изложени. Търгуеми ценни книжа, до известна степен, ние просто гледам за неща, които мисля, са най-добрите очаквания, но ние не се купуват - там не е ценна книга, която аз имам в портфейла, че изглеждам като най-рискови от гледна точка на - в смисъл на постоянен капитал загуба. Те могат да слизат 50%. 

Berkshire Хатауей (BRKA, Fortune 500) запас самата слезе 50% три пъти, тъй като си купих първия състав в най-7 3 / 8. През 1974 г. тя има намаляване на половина. През 1987 г. тя има намаляване на половина. През 1998, 2000 или така, че има намаляване на половина. Така че не прави разлика. Искам да кажа, аз просто не се тревожи за това. Тревожа се за трайна загуба на капитал. Тревожа се за вземане на правото бизнес. Тревожа се за запазване на мениджърите щастливи. Всичко останало доста много се грижи за себе си.
Дискусия на г-н Уорън Buffett с д-р Георги Athanassakos и 
Ivey MBA и HBA студенти 
Omaha, NB, Март 31, 2008, 10:00 ч. - 12:00 ч. 
Въпрос: Какви са вашите мисли за китайския фондов пазар? 
Buffett: 
Китайският фондов пазар? Аз не знам какво пазари ще направя. Когато бях на отговорност 
в Китай са били bombarding ме с въпроси за пазара, и разбира се 
А тези акции, включително Петро Китай, което ще обществеността в Китай. Петро 
Китай и другите са за търговия в рамките на два пъти цената Китай (по онова време, китайски 
хората не са били разрешени за закупуване на акции в Хонг Конг и в Съединените щати), в сравнение 
извън Китай. Това е наистина изключително. Ако знаех, тези ограничения ще са 
за събаряне, че би било страхотно на кратък запасите в Китай и ги купуват 
другаде по света. Но китайската фондова борса е 1,2 млрд. души събуждане 
до фондови пазари и имат инвестиции или хазарт настояват. На фондовата борса бе 
wildly стават популярни, както знаем, в Китай. Петро Китай по едно и също време, на базата на 
Китайските цени, е най-ценно компания в света, и се продава за над 1 
трилиона долара, докато само Ексон бе на стойност 500 млрд. евро. Това прави Петро Китай два пъти 
като ценен като най-голямата компания в света. АЗ имам никакъв представа защо и къде, че много 
хора са сравнително нови за пазара и са били много развълнувани за запасите. Така ли 
знаят в крайна сметка ще трябва да купуват неща, на база, на когато се получи стойност за това, което 
плати. Това като че ли губи значение в условията на пазарна като Китай. Те имаха ситуация като тази 
в Кувейт 20 години назад. Когато цялото общество, както и богато общество, (със сигурност много по-богат 
, отколкото преди 15 години), огромен пазар отворени за тях. Не знам дали хората, 
получите приятелски или crazier. Това не е моята игра. Моята игра е просто за да купя нещо 
струва долар за 50 цента. След това, ако отидете луд в правилната посока, че помага на мен и ако 
те обезумявам в другата посока Просто купуват повече. Моята работа е да се възползват от 
лудост. И че се връща в Бен Греъм на Интелигентна Инвеститор глава 8. Ако сте 
ще инвестира базирани на стойност с партньор (позволява кажа г-н пазар) - нека ви кажа всеки 
собствената половина на McDonalds щанд. Всеки ден той цитира цената, на която той или иска да Page 2 

ме купи или продаде ми си интерес. Ако той слуша лош слух той ниски топки, така че си купя. 
Други ден той е развълнуван за някои Бургер Кинг парене и виждам някои линия 
UPS и решава да даде висока оферта, така че продават. Ако Отивам да имате партньор, че 
Какъв тип партньор мога да искам? Искам психопат. В stupider той получава по-добре съм 
Ще направя. Аз не искам някой готин, успокой рационално партньор. Искам някой с огромен 
възходи и падения - A маниакално депресивни. По същество това е това, което се на фондовата борса 
няколко пъти. Докато ти осъзнаваш той е там за да ти служат, а не да се възложи на вас, 
могат да направят много пари. Вие не можете да слушате до г-н пазар и мисля, че той трябва да е наред. 
Само слушайте какво казва той в контекста на: когато този човек стане начин на линия съм 
Ще wack него. А основата, която е това, което се на фондовата борса. В Китай ли 
не може да каже колко далеч пазарите ще отиде до крайности. Вие не можете да кажете, че аз имам никакъв представа 
където пазарите ще отида утре, или на следващия ден или на следващия месец, или на следващия 
година. Знам, че в края запаси са склонни да продават за това, което те са си струва. Най-малко в 
спектър от това, което си струва. Те са навсякъде по избор между тях - но са склонни да важи 
стойност в края. 
Въпрос: Как можете да печелите пари, без да инвестират много пари? Дали е трудно да 
набиране на пари? 
Buffett: 
Да, и аз не събирам пари. Купих си първата състав, когато бях на 11. Купих 3 акции 
на Citi служба Предпочитани. Прекарах 5 години спестяване на $ 120 долара. Спасих пари от когато 
беше 6, докато бях на 11 и от онова време имах достатъчно пари, за да купят 3 акции на склад. Аз 
чете много книги за инвестиране от тази точка. И аз, отглеждани изкупуване и продажба на акции. Аз 
не е бил закотвен във всеки философия, например, имаше известна книга от Едуардс 
McGee и по технически анализ. Бях много заинтересовани от статистиката, в тази книга. Аз 
мисълта за най-различни начини за инвестиране. По време бях от училище на 20 
години имах направени и записани $ 9800 долара. Първата фондова Купих където инвестирани 
силно (бях инвестирани три четвърти от моите нетната стойност) е акционерно вече се нарича Geico. Имам 
Много се вълнувам за това дружество. Аз просто гледам съхраняват и не се притеснявай (I е винаги 
като забавление - дори и сега). Вие можете да се забавлявате, работещи с малки суми, или големи суми - Харесвам 
играя играта. Аз не трябва да се богати, за да имате по-добър живот или за моите деца да 
имат по-добър живот. През 1954 г. отидох да работя за Бенджамин Греъм. През 1956 г. се върнах 
и има около 175000 щатски долара, в този момент аз все пак тя е достатъчно, за да живеят до края на живота си. 
Около 2 месеца след като се върнах ми 7 инвеститори не са били щастливи. Те няма да се доверите на 
чревната инстинкт на някой толкова млад като I. Какво прави 21 години на възраст знам за управлението на 
пари? 
Той беше инхибиране на фактор за хората, за да знам какво си. Казах на тези 7 човека, ние 
ще формират партньорство и парите биха поток в точно същия начин, ако не 
не знам какво те принадлежат. Бих лечение на пари, както ако го бяха моите собствени. Аз 
няма да се плаща, освен ако те не го добре. Това е форма съм избран. И тогава си помислих, че 
е края му. И тогава хората започнали идващи заедно. До 1961 бях 11 партньорства. 
Никога не съм работил и служителите от моята спалня. Написах всички чекове така всеки Page 3 

време бих купя фондова аз ще трябва да напишете 11 чекове да го разделим на 11. Аз трябваше да 
11 файл данъчни декларации. През 1962 започнахме дружеството. Това е историята му. Но 
история не е от майстор план. Историята е да правиш това, което сте искали да правя всеки ден и 
figuring, ако хората искат да го направи с вас, кое е най-логичен начин да го направя. И 
това е начинът, по който ние Пусни Berkshire Хатауей. Berkshire Хатауей се управлява в партньорство. 
Какво мога да направя евентуално с милиарди и милиарди долари? Аз не виждам в суетлив като 
6 къщи с greenskeepers: Аз не виждам в суетлив като 20 коли в гаража. Ако сте 
мисля за него, живеят по-добре от Джон Г. Рокфелер. Ако искате да гледате 
Супер Боул просто включа телевизора и да гледам това. Ако той искаше да видя света Серия го 
ще го дълго време, за да отида там, и той няма да има климатик, и че 
Вид нещо. Проблемът е, не получават богат, но намирането на играта ви радват и живеят един 
нормален живот. Най-важното е намирането на правото съпруг. Ако не направите грешен 
решение за които ще съжалявате, има много болка, но ако имате право 
съпруг, че е просто чудесно. Какви качества ще търсите в съпруг? Хумор, изглежда, 
характер, мозъка, или просто някой, с ниски очаквания. Най-важните решения 
че ще се направи това. Ако не направите, че едно решение, нали аз ще Ви гарантира 
добър резултат в живота. 
Въпрос: С изобилието на запасите и фирми там аз се чудех дали 
бихте могли да обсъдят процеса, който използвате за тесен го в търсене на стойност 
инвестиции. 
Buffett: 
С положението в което се намираме сега компаниите, които не се променят бързо. Опитвам се да си помисля 
на тези дружества. Надявам се, че цените им промени много, защото тогава цените им стойност може да 
променят значително. Един източник използвам е Стойност линия. На всеки 13 седмици те стойност 
хиляди фирми, така че минават през техните седмични неща (това отнема 15 или 20 минути) и 
Надявам се, че тя jogs моята памет. Когато пристигнеш във валута или облигации и подобни неща, 
Това е основно четене или необичайни неща, тъй като се случва. Нека ви дам един пример. 
Ако вие вярвате в ефективни пазари ще разруши това убеждение. Около 7 или 8 седмици преди теб 
може да прочетете за това как в търга процент ценни седмичната търгове са били фалшиви. В 
други думи, тези инструменти са гръб до фондове на паричния пазар ($ 330 млрд. на данъчните 
освободят средства). Хората са си пари в това, което бяха повярвали търсенето депозити и 
начина, по който те биха могли да се махна беше, че всяка седмица е имало търг на извършените 
ценни книжа, където всеки може да се махна и някой друг да инча Те имат ограничения за 
лихвени проценти, че ще плати. Никой не си помислих, че ще удари на тези граници. Те 
са минали тези граници. Ако лимита е 4% след това емитентът ще плати 4% и никой не е бил 
склонни да купуват по 4%. Така че хората са остана в него. Основният кредити, в 99% от 
делата, не е имало проблеми с емитента. Проблемът е на цялата финансова 
Системата е под напрежение и никой не искаше да дойде инча Впрочем, много от вас са 
от Канада и това е подобно на търговски документ, който бе замразен. Хората мисъл 
те са нещо, което те биха могли да се измъкнем от утре сутрин и не можаха да. Тук, в 
САЩ имахме стотици милиарди долари, че хората са били заключени в тези търг 
размер на ценни книжа. И какво стана? 6 или 7 седмици преди да започне наддаването за тези неща. Page 4 

Това ме направи да започна да мисля за него. Това не допринасят за много пари, но ние 
започна изкупуването на тези проблеми и днес ние имаме нещо като 4 милиарда в неща, които 7 
Преди седмица бяха платци 2%, а сега са плащанията 8%. Това е когато краткосрочните съкровищни 
бонове са 1%. Така че това е лудост, но наистина луд част е, че всеки ден ще получите тези оферта 
Списъците от Citi, Мерил Линч, JP Morgan на всички тези различни опции. Понякога ние 
видите, че на различните страници, това ще бъде един и същ емитент, позволява кажа Нюйоркската Port 
Органът, защото, в действителност, те са различни въпроси. Понякога ние поставяме в ценовите предложения на 8% 
основа и някой друг, просто защото те са на друга страница, ги получава по 5% основа; 
Сега това е огромна. Това не може да се случи, ако пазари са ефективни. Това не е малко 
пазарна аномалия, това е $ 300 млрд. на пазара, с 300 основа точка разпространението на същата 
сигурност. 8 седмици преди аз да не са мечтали, че това ще се случи - и то 
случило. И то е с продължителност повече отколкото си мислех, че ще. 
Въпрос: Какво ще направите на текущата неразположение на пазарите и в икономиката? 
Buffett: 
Мисля, че ще бъдат в рецесия за известно време. Имал си положение, при което в много части на 
на страната, по-големи пазари, цените на жилищата се удвои или повече (за condos) в краткосрочен 
период. 
След като тя все още може да се удвои хората заемат 90% или 95% или дори понякога 100% от 
покупна цена - и това не е добре за икономиката. Ако се върнем до 2006 г. там са били 
4 трилиона на ипотеки с произход от САЩ. Просто си помисля колко много неща, които бе хранене 
икономиката. Имаме вече създаден този нов дълг, както и много хора, които са закупили дълг 
чрез секюритизация, въпреки че те не знаят какво в действителност те са били в Първи. 
Така че сега, вместо като това няколко стотици милиарда или повече течаща в икономиката, 
всеки се опитва да се де-лост. Банките се опитват да deleverage, домакинствата са 
Опитвам се да deleverage. Едно нещо, което можете да направите, е душ хора с пари. Бен 
Bernanke действително пише за това, преди той е бил председател на Fed. Едно нещо 
Помня в икономиката е, че не можеш да направиш нещо по икономика. Там винаги е 
други ефекти, които излизат от него. Понякога може да се предвиди и понякога 
не може. Аз не знам как да се определи рецесия. Знам, че ако deleverage на 
икономика, това е нещо много болезнено. Ако минем през това, ще имат свободен инфлацията 
икономика. Успяхме да създадете жилища бум през 3 месеца, ние не се създават за финансиране 
бум през 3 месеца, ние не създаде частния капитал бум на миналата година, през 3 месеца. 
Банките са толкова натоварен с хартия, която те са конкурентни като луд за да бъде по-късно 
частен капитал leveraged buyouts. Ако погледнете в някоя от големите банки като Citi или JP 
Морган 10-K на тях натоварвания на дълга. Банките са натоварени на този вид на нещо, и 
Опитвате се да се отърва от нея. Те mispriced риска в големите начин, както направи заемодателите в жилищни 
ипотеки. Тези хора не е имал идея за какво те са прави. Заемите са на базата на 
рейтинги и оценки се основават на заеми. Възхищавам Бен Bernanke и Хенри Полсън 
защото те имат един много труден за работа. Имам работа мода в лесни стъпки. Ако се намирате в 
публична позиция, която не се стигна до Трансфер на терени, което трябва да люлка на и те са 
тежките такива. Това е точно антитеза на това, което аз правя в моя бизнес и Възхищавам Page 5 

хора, които поставят своите репутацията на линия и работи 18 часа на ден. Аз не мисля, че 
имат право идеи за решаване на този, но ако го направя аз ще ги предадат. Това не е лесна задача. 
Между другото, това не е края на света, един от двамата. Ако погледнем в двадесетия век 
Dow отиде от 66 до 11000. Стандартът на живот на средния американски изкачи 7 
към 1 в реално изражение. Вие сте имали векове, когато хората, в края на века са 
живеят като хора са били в началото на века. По време на този период имаше 
великата депресия, двете световни войни, Студената война, Виетнам, че имаш грип 
епидемия, имаше всякакви recessions. Капитализъм има приливна вълна на 
просперитет, но той получава прекъсне, когато хората правя глупави неща. 
Въпрос: В миналото сте говорили за населението притеснения. Какво искаш да 
мисля, е най-голямото предизвикателство за нашето поколение? 
Buffett: 
Предизвикателството е известна на неразрешим проблем, поради което тя е предизвикателство. В 
Крайната проблем е оръжия за масово унищожение - и ние не знаем отговора. Аз 
ще даде всичките пари, които трябваше да атакува philanthropically този въпрос успешно. Аз 
биха могли да използват малко пари в тази посока, но парите са на много ограничено използване в нападащ 
този проблем. Ето защо това е огромен проблем. Най-големи проблеми в обществото не са 
unidentifiable. Те са тези, които не се поддавам на интелекта. Оръжия за масово унищожение, на 
тази точка, засенчвам всичко друго. На този етап ние имаме 6,5 милиарда хора и ние 
имат значителен процент, който се psychos, megalomaniacs или религиозни фанатици. 
Те са ограничени по 3 начина: знания, deliverability и материали. Те имат 
намерение, което е четвърти фактор изисква. Знанието е някъде там и, за съжаление, може да 
разпространението и растат. Материалите са в беда точка, особено в ядрената неща. 
Налице е голям процент вероятност, че в рамките на следващите 50 години ядрена нещо може да 
се случи. Ако си мислиш за него, ако хората имат желание да убие себе си за кауза, като 
19 души, който уби в 9 / 11, тя може да има големи щети на обществото. Просто мисля, 
около 10 души ще се случаен филм театъра в събота вечер и разпенващ 
себе си, това ще бъде края на театрална дейност. Оръжия за масово 
унищожение, на мен, изглеждат като неразрешим и дори почти unstoppable проблем. Какъв 
Ние искаме да направим е да намали вероятността, а това означава контрол на материалите, по-добре. 
Това ще има огромно предимство за целия свят. 
Въпрос: Какъв е вашият любим фантастика? 
Buffett: 
Аз не чете художествена литература. Обичам четене биографии. Чарли (Munger) е вероятно още 
биографии от всеки друг в света. Хазартът е огромна човешка характеристика. Това е 
По-забавно е да гледаш неделя вечер мач, ако имате пари за него. Винаги съм 
мисълта, че когато в интернет се покрай това ще има големи успешен бизнес в 
IT - хазарт и порнография. Хазартът е преобладаващото настояват за значителен 
Броят на хората. Хазарта, няма да си отиде. Колкото по-достъпни, които взимаме, че колкото повече 
хора, да го направим. Page 6 

Въпрос: Защо не можете да филантропия себе си и затова ще ви дам, а 
пари на други хора, които правим? 
Buffett: 
Какво да направя, е основно един филантропска дейност. Аз установят приоритети, както и какви са 
Най-важните човешки проблеми, които нямат физическо финансиране база и не получават 
парите си някъде другаде. С течение на времето съм го в по-голям мащаб и по-големи 
тъй като средствата стана голям. Реших преди няколко години имаше 5 фондации 
, които бяха в синхрон с моите идеи. Имах огромно доверие в хората, които се изпълняват 
им да извършват операции с неприкосновеност. Имах по-забавно да правиш това, което съм и 
създаване на повече средства за тях да се използват. Това води началото си от Адам Смит, когато той казва в 
ефект, ние искаме Джак Уелч вървят General Electric и искаме Майк Тайсън борба 
боксови мачове и не обратното. Налице е известна заслуга за това с мен. 
Има всякакви неща, аз не правя сам, защото има и други хора, които 
тях по-добре. Реших, че ще има хора, по-добре могат да се разпределят парите от 
Аз ще бъда. Когато хората дойдат при мен, първоначално ми партньорство те ми каза "ти 
са по-добре при инвестирането на пари, отколкото сме ние ". Аз съм казваше тези фондации, че те са 
най-добре да махнете парите, отколкото аз съм и знам, че те са като него далеч по-добър 
път. От тях 5 на най-голямата е на Бил и Мелинда Гейтс фондация, когато имам 2 
души, един от които е 52 другата е около 43. Те са интелигентни, те са млади, те са 
невероятно енергични, те изпояждат информация за темите, които се работи, 
те въвеждат своите собствени пари на партията, и те се иска да направи същото нещо, което аз 
Искам да направя. Така че, ако не мога да ги вършат работа аз съм всичко за това. Аз съм точно това, което правя аз 
Казах, че ще направя. Просто проверете Berkshire Хатауей сайт за буквите. Искам 
тях работят по големи проблеми, които не разполагат с природни средства. Така например, която не е 
печалбата радио станция ще получат финансиране от някой, които искат да се променят за повикване писма до своите 
инициали или нещо такова. Хората обичат да имат свои имена на нещата и аз съм всичко, за 
него. 
Въпрос: Какви са вашите мисли за политика и инвестиции? Някои хора 
възприемат вашата инвестиция в ISCAR като приемате позиции в израело-палестинския 
конфликт. Как да ви инвестиции влияние как хората възприемат вашите позициониране? 
Buffett: 
По принцип там не би да има политически изявления, направени от инвеститори. Вземете за 
Например моя дял в Петро Китай, тя не е одобрение на всички китайски ред, по подобен начин 
ми инвестиции в американски компании, те нямат нищо общо с политиката. ISCAR 
Вероятно е нещо специално. Той е един от най-много, ако не и най-печеливши фирми 
в Израел. Тя е почти символична на Израел за това, което е постигнато. Не бих могъл да бъде 
щастлив. Аз не го купя за тази причина, но аз съм много удобни с това се 
приписва на него. Имам писмо, през октомври 2005 г. от Eitan Wertheimer, който със своя 
семейството притежава ISCAR. Каза, че са налице причини, поради които той трябва да продаде този бизнес, и че 
Вие сте единственият човек в света, който ние искаме да го закупите. Той каза, че ако се интересувате 
Аз ще дойда от Израел. Аз изпращан него. Получавам много писма, но това писмо означаваше Page 7 

нещо за мен. Казах му да се свърши. Ние удари го. Тя беше всичко, което си 
това ще бъде и повече. Опита се да ме накарате да отида до Израел да видите операция там, преди да 
Купих го. Знаех, че ще бъде чудесно, аз просто мислех, че съм биха платили повече пари, ако съм видял 
колко прекрасен е така аз не отида. Тогава ще го купи. Мисля, че Израел е 
забележителна страна, и най-вече, че тези хора са забележителни хора. Обещах 
Eitan Аз ще отида там след това, затова отидох на няколко месеца по-късно. Аз може да не са били 
по-доволни от всичко за нея. Той е един наистина забележителен фирмата, семейството, и 
управление. Аз съм много горд да бъде свързано с тях. Той е един от най - 
забележителен бизнес някога съм виждал. Тя е построена от нищо. Тя е само на 8 или 10 
мили от ливанската граница. Единственото нещо, което е докарана в този планински върха 
е енергията и почтеност, човешки качества. Аз не го направя, защото от това, но аз съм много 
щастлив за това. 
Въпрос: Може ли мнение за ролята на регулаторите на ценни книжа на пазара? 
Buffett: 
То е огромно значение за пазара, и начина, по който работи на пазара. Аз ще ви дам 
един часа предупредителен илюстрацията по отношение на регулирането. Fannie Мей и Фреди Мак са 2 от 
най-важните институции. Може би дори твърдят, че те са най-важни, 
защото федералното правителство стои зад тях. Те правят това, което не би могло да бъде възможно 
направено от гледна точка на лоста и с други неща. Федералното правителство не може да си ходи 
от Fannie и Фреди. Признавайки, че те са собственост на правителството, а 
Поради тази квази правителствени характер, Конгресен винаги е имала значително 
контрол върху тях - казваш им какво да правим и какво не може да го направи. За да се запази 
целостта на тези институции се създаде OFHEO, която би трябвало да имат само една работа. Него 
беше да се гледам в тези 2 фирми. OFHEO са над 200 служители, които отидоха да работят 
всеки ден, година след година и няколко години, ние открихме, че и двете от тях са някои от 
големите счетоводни несъответствия в историята на американския бизнес. И вероятно е справедлив 
размер на действителната измама. OFHEO после публикува доклад обвинява всички, с изключение на 
себе си. Това е тяхната функция. Ако отидете на уеб страницата си, което ще видите, че това 
е причината за тяхното съществуване. Така че имам голямо съмнение, ако бях на главата на някои големи 
Агенцията, с някои от най-умните хора, които биха могли да намерят работа за мен, ако всеки ден бях 
изпрати на общия позициите на JP Morgan, на Citicorp на Мерил Линч, всички големи 10, всеки 
единна позиция, аз съмнение мога да кажа какво става. Аз се сблъскват на този въпрос, когато ние 
Ген Re купи през 1998 година. Те са със среден размер дериватен дружество с 23000 плюс 
деривативни договори върху книги. Нямаше начин в света, аз мога да си ум 
около тази книга по онова време. През 1988 и 1989 г., Чарли беше на одитния комитет на 
Salomon Brothers, която след това е бил голям играч. Той ще прекарат 5 или 6 часа на среща 
Опитвам се да разбера какво става, и истината е, той не можа да го направиш. Въпреки, че той го 
откриете, например, погрешно марки на $ 20 милиона на 1 договор. Това е, когато имаше десетки 
и десетки хиляди от тези неща. Така че мисля, че работата на регулирането е изключително 
трудно от гледна точка на тези институции. Когато са налице тези огромни предимства на тези 
търговци (като мечка Sterns) тя насърчава постигане като луд, и можете да го направите 
използване на инструментите, които дори не се появи, като се потърси в баланса. Мисля, че това е Page 8 

много труден за работа, но трябва да го направя. В крайна сметка, ако институцията върви надолу, за 
Секретар на хазната и председател на Fed просто отидете на нещо друго. Кога 
Citi установено, че те не биха могли да играят, защото на капитали ограничаване на баланса 
Реших, че се начини да се направи го от баланса - и това е мястото, където SIVs идвам. 
Кой, по дяволите, дори и чувал за SIVs само преди няколко години? $ 80 млрд. само с Citi. Те 
имаше вид на нещо, те нарича ликвидност поставя, и този 'какъв пазеха SIVs отивам. Какъв 
е ликвидността поставени? Аз не мисля, че терминът е съществувало преди 5 години. Аз мисля, че някой главен финансов директор 
от нея, когато някой репортер го повика и попита какво, по дяволите, тези неща. Какво е 
SIV освен за паркиране? Имахме един договор, че се дължи на 100 години. През 100 година 
някой щеше да се свържете с друг мъж и казвам ви позволява уреждане на това нещо. Или ще ни дължиш 
или ще дължа един милион. Има само 4 големи счетоводни фирми, които са категорично кръст 
одит на всички видове контрагенти. Гарантирам ви, че тези одитори са сертифицирани или 
удостоверяващ, валидността на данните, когато лице от А до дериватен договор е оценка, че 
много по-различно от страна Б. И двете А и Б се проверяват от същата фирма. Аз 
не знам никакъв начин около нея. Тя е намерила много сложен. Не съм сигурен какво е 
Регулатор може да направи. Там винаги е малко място за подобряване на сегашната система. 
Въпрос: Какво е щастието? Щастлива ли си? 
Buffett: 
Толкова съм благословен. Ще направя това, което обичам да правя с хората, които обичам. Това е щастие. Аз 
съм щастлив ден след ден след ден. Как може да бъде всеки щастлив? Някой веднъж каза: 
Първи успех е това, което искате и щастие е това, което искаш ли. А това какво 
Виждам хора като погледна наоколо. Единственото нещо, което трябва да правите в живота, че аз не обичам да правя 
е пожар хората от време на време - много рядко. Бих плащат много пари, ако не е трябвало да 
направя. Но всичко друго, което искате. Аз съм искал да правиш това, което аз правя. Аз може да се играе 
вид хазартна игра, мога да бъда във Вегас, но аз съм искал да правиш това, което аз правя. Има една жена 
тук в Omaha, който е полски евреин. Тя беше в Auschwitz, нейното семейство беше в Auschwitz. 
Един ще бъде в една линия, друг в друга линия. Един от тях не излезе. Тя 
каза, че това за мен "Уорън, аз съм много бавно да се приятели, защото дъното линия, когато се 
Погледнете някой би те скрий ме? "Сега, аз знам хора на моята възраст, които са десетки 
и десетки хора, които биха ги скрие, Том Мърфи например от Berkshire. Аз 
да ти кажа за един куп други, които са на стойност милиарди и милиарди долари, 
училища, които са след тях, на име, което никой не би ги скрие. Собствените си деца 
би дори не ги скриете "Той е в тавана, той е в тавански". Това крие е просто 
метафора за любовта. Ако има хора, които искат да те обичам, че те обичам. Ако сте 
оставям на открито заболяване аз никога не намери някой, който има десетки хора, които ги обичат, или 
ще ги скрие използвайки моя метафора, която е нещастен човек. Видях всички видове 
хора, които са мизерни. Те имат какво останалата част на свят да мисля е 
важни, но те не разполагат с никого кой му пука за тях. Се дава 
безусловна любов е най-голяма полза не можете да получите. В невероятното нещо, за 
любовта е, че не можеш да се отървеш от нея. Ако се опитате да го ви свърши с два пъти по - 
много, но ако се опитате да се държат в нея, тя изчезва. Това е извънредно положение, когато 
хората, които просто абсолютно натиснете го, вземи го върна десетократно. Моят приятел Том Мърфи 
, които споменах и преди, ако не 20 неща за мен той не очаква дори и една назад. Page 9 

Има и други хора, които са само през цялото време се опитват да получат повече от теб, отколкото 
дава на вас. Its' a ужасен поведенчески ще получите. Едно от нещата, които използвате с ученици 
Аз съм ви помоля да си представя, че съм да ви дам един час и в този час, което трябва да 
изберете един от вашите съученици до 10% от собствените до края на живота си. И тогава, когато 
Напишете, че лицето, на името определяне аз ще ви помоля да избройте причини или качества, причинило 
можете да получите това лице. Вие няма непременно да изберете човек, който е първи в своя клас 
или тази с най-висок коефициент на интелигентност, но ще разчитам на човешко същество, което ще бъде 
ефективна. Намирате се търсят хора с качества, които хората да ги дръпнете, отколкото 
тласък ги. И тогава да попитам студентите за недвижими забавно страна, за да се продадат краткосрочно една от друга 
вашите съученици. Кого търсите? Вие не търсите за лицето, което е последно в 
клас, търсите за лице, което е с 400 конски сили двигател, но тепърва ще се 
20 конски сили от него, защото той няма да изключите всички, че той работи за 
до края на живота си. От една страна вие списък на качествата на лицето, което искате да 
собствените 10% и от друга страна ви списък на качествата на лицето, което искате да 
кратък от 10%. Вие ще откриете, че това са неща, които не са родени с подобни способността за 
ритник футболен или пея високо С; те са качества, които всъщност генерират за себе си. 
Това са неща, като щедрост, хумор, прошка - всичко от качествата, които се възхищаваме 
в други хора. Ако ви кажа за себе си коя от тези качества не могат да имам, отговорът е 
нито един от тях. Тогава погледни на качествата, които те да се използва в други хора. Ако те 
включите ли се от други хора, ако сте ги вие ще превърне хората на разстояние от вас. Онези 
качества, не е нужно да имате, можете да се отървете от тях. Можеш да го направиш, ако са ти 
възраст, не можете да го направите, ако сте моята възраст. По принцип тези навици се изграждат в теб, от 
път, когато са 60, че е твърде късно за тях форма и те са прекалено тежки за да се счупи. В 
нещо да направите, е да търсите в този списък и да кажа, че искам да съм като една Искам да притежават 10% от. Аз 
може да са тези и аз ще се отърва от тези, които ме изключване на други хора. Той не 
сложно. Лицето, което не, че ще бъде някой, че е щастлив да ви гарантира 
и лицето ти къси 10% от ще бъде нещастна индивидуални и те не могат да 
нищо за това, след известно време. Те развиват репутацията и модел на поведение. Аз 
значи ли да я видите в бизнес света през цялото време, но можете да я видите в други места също. Това е 
такова елементарно предположение. Кой не обича да се харесва и искате други хора да 
Искам да работя с тях? Знаеш ли качествата, които причиняват това. Кой не иска да 
избегнат лице те не може да устои. И там са хора като това. Дали, защото те 
са по-интелигентни? Не, те electively развиват навици за поведение, които са катастрофалното 
с течение на времето. Особено това стане важна, когато имат деца, защото вие сте 
учител за това малко мъничко нищо. Това, за деца е, че няма назад. Ти 
не може да го направи отново, за да имат право да го направя за първи път. Ако свършиш с Вашия 
деца обичат вас, аз не мисля, че ще бъде нещастен човек. Ако имате фамилна 
, който е напълно чужд гражданин, и виждам, че през цялото време, често пъти по-богати семейства, не виждам как може 
могат да бъдат много щастливи. Няма да се използва за програма, наречена Стилове на живот на богатите и известните, 
, където те ще ти покажа всички тези големи къщи, но това не е истинския начин са богати 
различно. Истинският начин богатите са различни е, че те могат да бъдат толкова много, ако те meaner 
Искам да бъда. Ако ви се сърди брат ти в закона и са лоши просто не отиват да се 
Благодарността вечеря, ако получите ядосана и сте богати ли са адвокатите, които отиват да работят в 
7 на сутринта да ви причинят неприятности, трябва частни детективи, както и всички видове 
вещи. Значи ли това засилило поведение, което може да бъде толкова разрушителен. Преди много години 
жена ми се обади от голяма издателска семейство, те са богати на всички в семейството, а те Page 10 

са били в голяма борба. Тя ми се обади и аз никога не са спазени нея и тя каза: "Бих искал вие 
да слезе до този град, вие разбирате вестника имота и ние ще ви вярват 
да изготви решение за нашите семейства проблеми по отношение на тази много ценна 
собственост ". Казах да я имам един въпрос: Искате ли да спечелите или просто искаш 
брат ти да загубиш? Тя временно спрени за дълго време и каза да не притеснява идва. Искам да кажа 
Тя искаше болка за него. Ако си мислиш за това, как да причини болка на някой друг 
вместо да създаде ситуация, че ползите от вас ще получи страшен резултат 
с течение на времето. Всички тук, отсъстват някои ужасно заболяване или трагична смърт, има страст 
щастие. А съпруг е най-важното нещо. Важно е да има работа, която обичаш, 
му не е важно колко да направи това, но е важно да има нещо, което просто 
причини да скочи от леглото на сутринта. Аз направих тази работа с Бен Греъм. Когато 
готовия Колумбия Аз казах, че биха искали да работят за него и аз ще работя за нищо. Той 
Каза, че са overpriced. Запазих pestering него и така той накрая ми даде работа през 1954г. Аз 
установи, колко много пари съм вземане, когато имам първата ми плати чека. Аз никога не попита 
въпроса. Просто знаех, че ще получи справедливо отношение, както и че не правят разлика 
Във всеки случай, защото ми се искаше да скочи от леглото всяка сутрин се вълнувам за това, което бях 
ще се прави, и аз съм се възхищавал, който щеше да се работи. Това е начина, по който 
трябва да се чувстват. Не че не трябва да плащат внимание заплата. Искаш ли да се включи 
в живота. Не винаги искам да мисля, че ще направя нещо по-късно, че е 
отиваш, за да се работи. Имах едно момче от Харвард ме вземе от летището. Той бе 
движеща ми към Харвардския бизнес училище, където той е бил ученик. Започнах да го питам 
около себе си и той каза, че е бил студент, който завършва там и имам неговото КПД и сега 
се завръща за MBA. Той каза, че си за получаване на работа в управлението 
консултации следващата, защото това би било идеалното кулминация на своята автобиография. Помолих 
му на колко години е той. Той каза, 30. Казах 30 и вече имам всички тези неща и вие сте 
Все още мисля за разходите още няколко години правиш нещо, което наистина не искате 
да правя, защото това ще направи вашето резюме е дори по-добре? Казах, че звучи малко за мен 
като спестявам секс за вашата възраст. Наистина ли искаш да отиде да работи за една организация или 
лице, което наистина се възхищаваме. Аз правя нещо, което няма финансово значение за мен в 
всички. Причината аз правя то е, защото ми е приятно, че аз съм сравнително добър в това, и аз съм 
заобиколен от хора, които са супер. Аз не трябва да се асоциира с хора, които причиняват ми 
стомах да бъркам. Ако някой идва заедно, който иска да продаде бизнеса ми и аз 
няма да се ползват техните партньори няма причина да го направя. 
Въпрос: The Pharma промишленост е много рисковано индустрия. Аз просто се чудех, как 
искаш да изберете Pharma фирма? 
Buffett: 
Въпросът е как ще изберете Pharma компания, когато не сте ли faintest 
представа за какво ви конкурент в 6 или 7 години ще се предлагат. Вие сте по-добре, в това 
бизнес чрез закупуване на група, ако групата е разумни цени. Те ще се използват някои 
наркотици сигурно 5 години от сега. В долар термини, които не знаят кой е победител 
съм. Знам, че в моя случай не мога да взема Победителите в Pharma индустрия. Мога да решава 
Pharma индустрията като цяло е доста добър бизнес с добра обща възвръщаемост на 
капитал. Закупуване на група, ако не са наистина експерт в областта, прави много по-Page 11 

смисъл. Не ми пука кой е гореща точка в тръбопровода. Това най-вероятно ще се продават за повече 
от една компания, която идва от един патент за една година. Цената тенденция към сметката за това, което 
е в процес на подготовка във всеки случай. Аз не знам, които фирмата но знам, там ще бъде по - 
лекарствени продукти, продавани на агрегат 5 години от сега. 
Краят на Q & A 
Buffett: Нека отида сега са около обяд.
Berkshire Хатауей Среща Tix Има Евтини по иБей 

0 Коментари Добави коментар 


ShareThis | Отговорете на редактора | Отпечатай 
  
Ерик Berte 
FOXBusiness 
  

Всяка година хиляди Berkshire Хатауей (BRK.A) акционери и Уорън Buffett фенове присъстват на дружеството годишната среща в Omaha, Neb., както и свързаните с нея събития. Тъй Buffett установено, че билетите, преди това само на разположение на акционерите, са били scalped от иБей (Ebay) през 2004 г., той ги направи официално достъпна само за $ 2,50 на всеки самото същия сайт. 

По една точка набор от четири билета беше на търг в иБей за $ 250, според доклад, в Ню Йорк Таймс, преди Buffett направени 10000 билети налични за покупка, заливане на онлайн търг сайт. Купувачите могат да вземете два часа билети за събитието за $ 5,00. 

Кликнете тук, за да видите списъка. 

Обикновено, едно трябва да бъде Berkshire Хатауей акционер, за да присъстват на това събитие, насрочено за събота, 2 май. Към момента на писане този член, само един дял на евтина "Клас Б" състав на дружеството разходи за $ 2957. Всеки акционер получи картичка в годишния доклад, изпратен през март, които биха могли да бъдат попълнени и изпратени, за да получат билети среща, в зависимост от Berkshire Хатауей уеб сайт. 

Независимо от това, че Berkshire Хатауей бе предлагащи тези билети официално на иБей не спря други хора от продажба на билети по Интернет. Един иБей продавача е опаковка четири часа билети и шията ленти с посетител на ръководството и копие от годишния доклад за 2008 г., че е само "thumbed чрез [така]" като я "клас Б" в списъка. Началната офертна цена за този търг е $ 24,99. 

Друг продавач е craigslist билети по 25 $ за всеки или най-добрата оферта. 

Годишната среща е много повече от едно типично акционер среща. В допълнение към самата среща, посетителите могат да присъстват на коктейл прием, както и "Уорън западните барбекю" в събота. По-нататък, Уорън син Петър, е като концерт наблизо в Розовата театър. И, разбира се, фенове и акционери ще се даде възможност да изберете Buffett на мозъка на Q & A сесия.
Прекарайте уикенда С Уорън Buffett 

  


ShareThis | Отговорете на редактора | Отпечатай 
  
Лиз Claman 
FOXBusiness 
  



Лисицата Бизнес екипажа airdops Omaha в четвъртък 

Ние ще се удари в земната повърхност стрелба да даде на зрителите на крайния достъп Вие няма да получите никъде другаде. 
Започва Петък - ние сме на живо от акционера Central - Borsheims - най-големият freestanding бижутериен магазин в Америка ... втори само на Тифани на 5-то авеню. 

Ние имаме всички звезди състав на гостите, включително ексклузивно интервю с Джон Freund - Управляващ директор на Ситигруп Институционална Екуити продажби. Той направи Buffett най-големите сделки за последните 30 години. Едно изключително интервю с Боб Батерия - вицепрезидент на Небраска Мебели Март - Buffett запечатани, които се занимават само с ръкостискане! Едно изключително интервю с Mario Gabelli - той купи Berkshire Хатауей запас за $ 1500/share - Сега е търговия с около $ 90000/share. 

СПЕЦИАЛНИ Изпрати Уорън видеоклипа въпроси 

Други петък exclusives включват Небраска управител Давид Heineman, TD Ameritrade председател Джо Moglia, Borsheim главният изпълнителен директор на Сюзън Жак Виж на бонбони изпълнителен директор Брад Kinstler, автор Анди Kilpatrick. Плюс - ние ще имате MidAmerican енергия председател Дейвид Сокол. 

Събота - ние сме единствените бизнес мрежа на живо от събранието на акционерите. Ние ще имат рядък вид от някои изненада гостите. Ще трябва да мелодия, за да видите кой се присъедини към нас. Плюс - ексклузивно интервю с главен изпълнителен директор на Клейтън домове. Ще има интервюта с Млечни Queen главен изпълнителен директор, главен изпълнителен директор BusinessWire Пат Dorsey с Morningstar и ние ще се grabbing акционерите по време на час. 

Ние също имаме главен изпълнителен директор на израелската компания Iscar инструмент - Buffett го нарича един от най-добрите си купува EVER. 

Тогава понеделник - ние ще се живее с ексклузивно интервю по време на първия час на търговия. Двамата най-богати мъже - Уорън Buffett и Бил Гейтс ... плюс друга специална изненада за гости .... Никога не знаеш кой може да се появи!
Уорън Buffett "не се противопоставя" на Berkshire Хатауей фондова обратно изкупуване: Пълното PBS Интервю Препис 
Публикувано от: Алекс Crippen | Изпълнителен продуцент 
cnbc.com 
| 22 януари 2009 | 08:25 PM ET 


Уорън Buffett седна наскоро за запис интервю с Сузи Gharib на вечер Бизнес Доклад за отбелязване на PBS програмата на 30-ти anniverary довечера. 

В разговора, Buffett казва кредитна ПУКНАТИНА е облекчаване но условия за бизнес, ще се влоши. Той също загатки Berkshire Хатауей да изкупят обратно част от запасите му, тъй като тя е паднала толкова рязко от голямата му. 

Уорън BUFFETT ДА PBS: Кредитна Крънч "GETTING малко по-добре", но БИЗНЕС се влошава 

Buffett и Gharib обхваща редица други теми, включително и как много съвети той дава Obama президента, правителството опитите за стимулиране на икономиката, както и Бернар Madoff скандал. 

Части от техния разговор ще бъде показан на NBR довечера (четвъртък) и утре (Friday.) 

Видео на пълния 24-минутен разговор е публикуван на интернет страницата на програмата. 

Това е копие на това цялото интервю, както е предвидено с нас по NBR. CNBC.com добави връзки и направи някои светлината редактиране. Тя също е на разположение като PDF свалени. 

Сузи GHARIB, ANCHOR, всяка вечер БИЗНЕС Доклад ли сме прекалено оптимистични за това, което председателят Obama мога да направя? 

Уорън BUFFETT, Председател, Berkshire Hathaway: Ами, мисля, че ако си мислиш, че той може да се превърне в нещата около един месец или три месеца или шест месеца и това ще бъде малко магическа трансформация, тъй като той встъпи в длъжност на 20-тия, които могат да да се случи и няма да се случи. Така че не искам да отида в Супермен тип очаквания. От друга страна, не мисля, няма никой по-добре, отколкото бихте могли да са имали, имате в предвид, отколкото Barack Obama в този момент. Той разбира икономика. He'sa много умен човек. He'sa страхотен рационален тип мислител. Той ще работи с право вид на хората. Значи имаш право лице в операционната зала, но това не означава, пациентът ще напусне болницата утре. 

GHARIB: г-н Buffett, аз знам, че сте близо до председателя Obama. Какви са ви съветват него? 

BUFFETT: Ами, аз не съм го съветват наистина, но ако бях аз няма да е в състояние да говорим за него. Аз съм на разположение по всяко време. Но той има всички видове талант връщам там с него във Вашингтон. Плюс he'sa таланта си така, ако никога не съм допринесъл нещо за него, добре. 

GHARIB: Но аз знам, че по време на изборите, че сте били един от неговите икономически съветници, за какво са ти го казвам? 

BUFFETT: Аз се казвам му дейност ще бъде ужасно по време на изборите, период, и че сме били, идващи от ноември до ужасна икономическа сцена, която ще бъде дори по-лошо-вероятно, когато той се откри. Досега съм бил нито късмет или право на това. Но той има право идеи. Той вярва в същите неща, аз вярвам инча Америка най-добрите дни са напред, и че ние имаме голяма икономическа машина, това е разпрашване сега. И той вярва, там би могло да бъде по-справедливо работата по разпределяне на ползите от това голямо машина. Но той не се нуждае от моите съвети за нищо. 

GHARIB: Колко често си говорим с него? 

BUFFETT: Не често, а не рядко, не, не, и то ще бъде по-често, че сега той е в офиса. Той има много талант около него. 

GHARIB: Какво е най-важното нещо, което мисля, че той трябва да се фиксират? 

BUFFETT: Е най-важното нещо, за да се определи точно сега е икономиката. Имаме бизнес забавяне, особено след 1 октомври, беше нещо по портаменто пътя нагоре надолу към приблизително 1 октомври, а след това тя отиде в реално nosedive. В действителност, през септември казах бяхме в икономически Пърл Харбър и Никога не съм използвал тази фраза и преди. Така че той наистина е трудно икономическо положение и че на неговия номер едно работа. Сега си брой една работа винаги е да се поддържат Америка каса. Това себе си се разбира. 

GHARIB: Но когато погледнем в икономиката, какво мислиш, че е най-важното нещо, той трябва да се фиксира в икономиката? 

BUFFETT: Ами, ние трябваше да отида на кредитната система частично фиксирана, за икономиката, за да имат шанс да започне да се обърнеш. Но това не е магия куршум по този въпрос. И ще хвърли всичко от страна на правителството те могат да инча Както казах, в хазната ще всичко, на Fed, и те трябва да, и това не е задължително да става да произвежда нищо драматично в краткосрочен план на всички. С течение на времето, американската икономика ще да работят добре. 

GHARIB: Налице е значителен дебат, както знаете, около това дали председателят Obama е вземането на мерки, така че не се получи в този вид икономическа бъркотия отново. Къде си стоя в този дебат? 

BUFFETT: Ами, аз не мисля, че точно сега трябва да се тревожи се за следващия. За да се тревожи за момента едно. Да получите тази пожара и тогава ще разбера огън предотвратяване за в бъдеще. Но Наистина, важното е да направя сега е да измислим как да получи американската икономика рестартира и това няма да е лесно и те няма да бъдат най-скоро, но той ще ходи да се направи. 

GHARIB: Но има дебат за това дали трябва да се фискални стимули, дали данъчните съкращения работа или не. Налице е всичко това академични дебати сред икономистите. Какво мислите? Това ли е правилният начин да се отиде с стимули и данъчни съкращения? 

BUFFETT: Отговорът е никой не знае. В икономисти не знам. Всичко, което знам е, че хвърлят всичко в него и дали това е по-ефективен, ако сте борба с огън да се концентрират водния поток в тази част и тази част. Започваш да се използват всички имате оръжие в борбата с нея. А хората, те не знаят точно какви са последствията. Икономистите искал да говоря за това, но в крайна сметка те да са били много, много лошо и по-голямата част от тях през последните години по този въпрос. Ние Не знам перфектното отговори на него. Какво ще правим ли е да стоя и да не правят нищо, е ужасна грешка или да следи Хувър подобни политики би да има грешка и ние не знаем колко са ефективни, в краткосрочен план , ние не знаем колко ефективна ще бъде и колко бързо нещата ще правото сами. Ние знаем, с течение на времето Американската машина работи чудесно и тя ще работи чудесно отново. 

GHARIB: Но ще създаде нови проблеми? 

BUFFETT: Винаги. 

GHARIB: Как се притеснявам за тези няколко трилиона долара дефицит? 

BUFFETT: Не можете да направите само едно нещо в икономиката. По всяко време някой казва "Отивам да го направя", което трябва да кажем, "И после какво?" И няма свободен обяд, така че ако излея пари на този проблем, не са aftereffects. Ти създаде някои проблеми. Искам да кажа вие давате лекарство дозата за пациента по скала, че ние не вижда в тази страна. И там ще бъде aftereffects и те не могат да се прогнозира точно. Но определено има потенциал за инфлационните последици, които биха били значителни. 

GHARIB: Ние всички знаем, че в дългосрочен план всичко ще дадат резултат, но както ви анализирате председателя Obama икономическите план, какво мислиш, че са за компромиси? Какви са последствията? 

BUFFETT: Ами, търговската излитане, търговската излитане основно е, че определянето на риска в движение сили, че ще бъде много трудно да се спре по отношение на инфлацията надолу по пътя и ще се създаде дисбаланс между приходи и разходи на правителството, че е много по-лесно да се създаде от нея ще бъде да се коригира-късно. Но това са проблеми, като се струва, но не получите безплатен обяд. 

GHARIB: Ами регулаторната система ли е въпрос на вземане на нови правила, или просто да правиш по-добра работа по прилагане на правилата, ние вече имаме? 

BUFFETT: Е, там вероятно са някои нови правила, необходими, но на регулаторната система, аз не мисля, би могъл да спре това. Щом получа балон става, след като американската общественост, Конгреса на САЩ, всички коментатори, медиите , всички останали, започва мисленето цените на жилищата, но нищо не може да се, ти беше създаването на балон, който ще има огромни последици, тъй като активите класа е толкова голяма. Искам да кажа, че имаш 22 трилиона долара, вероятно, на стойност на домовете. Беше най-големият актив на повечето американски семейства и можете да ги взема на заем от 100%, в много случаи, от цената на тези, а вие да ги refi нагоре до мястото, където те се отглеждат, като все повече и повече и лекуващия го като банкомат машина. За балон бе ще се случи. 

GHARIB: Но всички са говоря, ОК, ние се нуждаем от повече правила, ние трябва да ги прилагат, трябва да отидеш след всяка институция, на всеки финансов пазар. Мислиш ли, че новите правила ще направите трик или имаме достатъчно правила, ние просто трябва да се полицията по-добре? 

BUFFETT: Добре, вие може да има едно правило, например, за да се предотврати друг недвижими имоти балон. Ти просто изискват някой купи къща пуснати 20% и се уверете, че плащанията са не повече от една трета от доходите им. Сега ние няма да имат голям бюст си в недвижими имоти отново, но ние също така ще има хора, крещейки, че сте лишаваме начало собствеността на всички тези хора, които имаш вкъщи сами, а сега сте изричане на човек с 5% определяне на плащане трябва да не се получи един. Така че мисля, че е много трудно да изключва. Искам да кажа, не мога дизайн правила, които ще предотвратят това, но то ще има и други последици. Това е като да кажеш, по икономика може да просто да си направя едно нещо. И когато салдото е блъснат от това, ще има политически въпрос. Моят Явно е, че той няма да се удари особено добре, но това е само същността на политиката. 

GHARIB: Вие сте каза, че ние сме по икономически Пърл Харбър, така колко зле са нещата наистина? 

BUFFETT: Те са лоши, те са лоши. Кредитната ситуацията става малко по-добре сега. Нещата са loosened от преди един месец в корпоративния дълг пазар. Но процентът на бизнес линия е на доста обезпокоителни темпове. I да кажа, не е въпрос нещата наистина се забави. народите изкупуване навици са се променили. бой пое и страх е трудно нещо да се бори, защото може да не излизат по телевизията и да кажа, не се страхувам, че няма т работа. Хората ще го преживее. Хванаха алчни и те ли са над алчни. Но това е известно време, за да бъде над алчни и сега махалото е swung начин към страха страна. Те ще го преживее, че и ние Просто се надявам, че те не отиват твърде далеч назад към алчност страна. 

GHARIB: Какво е вашето виждане по рецесията? Колко дълъг е той ще издържи? 

BUFFETT: Аз не знам. Аз не знам. Аз не знам отговора на тези неща. Единственото нещо е да знаете, че аз не знам. Може би други хора мислят, че знаят, но нямам идея . 

GHARIB: Последният път, когато говорих, ми каза още през пролетта, ти каза, че рецесията няма да е за къси разстояния нещо. Какво е вашето чувстват за него в момента? 

BUFFETT: Той няма да бъдат кратки, но аз просто не знам, Сузи. Ако аз знаех това. За това няма начин да знае. 

GHARIB: Berkshire Хатауей е в много от фирмите, които са икономически чувствителни, като мебели, бои, тухли. Виждате ли някакви признаци на Pick-нагоре? 

BUFFETT: Не бр бизнеса, които са или строителство или жилища, свързани с, или че са просто обикновени потребителски бизнес, те са прави много, много лошо. Американски потребителски активизира обратно, голям време, а това е заразно и има механизъм за обратна връзка, защото след като чуе за това тогава се страхува да не направя нещо на всички. И това ще завърши с точка, но тя не е приключила на по тази точка. Сега за щастие нашите две най-големите предприятия са Наистина не завързани по този начин - в застраховането и в нашите ютилити бизнеса ние не смятат, че, разбира се, това са различни неща. Но всичко това е на потребителите, свързани с чувства, че големите време. 

GHARIB: Моят въпрос към вас е, мислиш ли, мисля, че психиката на Американския потребителите се е променило, става все по-savers от spenders? 

BUFFETT: Е, тя със сигурност е по този въпрос и мисля, е, че продължава от доста време. Какво ще е пет години, считано от сега, нямам представа. Искам да кажа на американските потребители, когато те са уверени, те прекарват и те не са уверени, сега, и те сте отсечи я върна. Но кой знае дали .. Съмнявам се, че този постоянен нулиране на поведение, но мисля, че това е повече от един ден или една седмица или един месец се чудя в този случай. 

GHARIB: Дали това е лошо нещо? 

BUFFETT: Ами, тя просто зависи които потребителят е. Искам да кажа, потребителски дълг в рамките причина има смисъл. Той има смисъл да се вземат ипотека и собствен дом, особено ако не сте изкупуване по време на балон. Вие сте обикновено става за да видите цените на жилищата благодарност, ако не се купуват по време на време, когато хората са се вълнувам за това. Така че аз нямам никакво морално чувство за дълг по отношение на това как хората трябва да .. Мисля, че хората трябва да предприемат за това какво те могат да се справят макар и да получава доходите си ниво. 

GHARIB: Да те питам, че по този начин, американците спестявания могат да бъдат по-добре за потребителите, но това е лошо за бизнеса? 

BUFFETT: Е, със сигурност това е лошо за бизнеса в краткосрочен план. Сега, дали това е по-добре за бизнеса в продължение на 10 или 20 години период ... Ако американската публична стане по-добра форма в самото финансово, че вероятно е добре за дейност за определяне на пътя, но докато те самите да се осигури по-добра форма, не е много забавно за търговец на главната улица. 

GHARIB: Едно нещо, което американците не купуват тези дни са запасите. Трябва ли да се купуват? 

BUFFETT: Ами, точно както много хора купуват фондова всекидневието като продадете така има хора, купуват акции всекидневието и ние не купуват акции като отидем заедно. Ако те купуват в бизнеса те разбере по-разумно цена те трябва да бъдат изкупуването им. Това е вярно по всяко време. Има още много неща, продавали на разумни цени сега, отколкото имаше преди две години. Значи ясно its' a по-добро време, за да купуват акции, отколкото преди няколко години. ли е по-добре от утре? АЗ имам никакъв представа. 

GHARIB: Настоящата финансова криза е извънредно по толкова много начини. Как е той се промени своя подход към инвестирането? 

BUFFETT: Дали не си сменя подход към всички. Моят подход към инвестиране, което научих през 1949 г. или "50 от книгата на Бен Греъм и тя никога не се промени. 

GHARIB: Толкова много хора съм говорил с тази последните години казвам това е безпрецедентен, на немислимо случило. И това не влияе на всички ви философията на това? 

BUFFETT: Не, и ако бях купил ферма, аз няма да промени моите идеи за това как да се купи ферма или апартамент къща или бизнес, както и че е всичко фондова е, това е част от бизнеса. Така че, ако бях ще купят склад в частен бизнес тук, в Omaha, бих погледни го само, че щеше да погледна към него преди две години и аз ще го погледна по същия начин две години, считано от сега. Гледам колко много съм се за парите си, как добре за управлението е, как конкурентната позиция на тази дейност да се сравнява с другото, колко издръжлив е и само на фундаментални въпроси. На фондовата борса е, можеш да забравиш за това. Всяко запасите си купя аз ще бъда щастлив, ако те притежават близки на фондовия пазар в продължение на пет години утре. С други думи, аз съм купил бизнес. Аз не съм купил състав. Аз съм купил малка част от бизнеса, като си купя фермата. И това не се промени. И всички вестници заглавия на света не променят това. Това не значи, че не може да го закупите евтин утре. То може да се окаже, че така. Но истинската Въпросът е ти да си взема парите на стойност, когато я е купил? 

GHARIB: Един от вашите известният инвестирането принципи е "Бъдете страшно, когато другите са алчни и алчни, когато другите са уплашени." Така е това време да бъде алчен, нали? 

BUFFETT: Да. Моят алчност коефициент се е повишило като запасите отидоха надолу. Там не е въпрос за това. За евтино нещо стане, че започваш да се купят, се чувстваш щастлив, нали? Започваш да се купят бакалия до края на живота си; искате бакалница цените нагоре или надолу? Искаш ли да сляза. А ако те слизат не мисли, гледай ти, аз имам тези бакалски стоки заседание в моя кабинет у дома и съм загубил пари за тях. Мислиш ли, че аз съм си купуват евтини бакалски стоки, аз съм ще пазят изкупуване бакалия. Сега, ако сте продавач, нето, очевидно ли цените високи. Но повечето хора слуша тази програма, разбира се аз, аз, и Berkshire Хатауей, ние ще се купуват бизнеса с течение на времето. Ние, като идеята на бизнеса да се евтини. 

GHARIB: Значи, когато искаш да видите възможностите на фондовата борса в момента? 

BUFFETT: Това не бих ви кажа наоколо. 

GHARIB: Нека ме хвърли някои сектори и ти да ми кажеш как се чувстваш-бързо за тези сектори. 

BUFFETT: Сузи, аз няма да препоръчвам нищо. 

GHARIB: Дори изобщо? Например, много хора вече са гледаш инфраструктурни компании. Това сектора, който намери атрактивен? 

BUFFETT: Аз няма да имате някакви коментари. Какво те е трябвало да направите, е да търсите в бизнеса, че те разбират, че искате да се радваме за притежаване година, ако никога не е била цитат върху акцията. Просто като те изкупуват в частна фирма в техния град, те би трябвало да забрави всичко за това, което някой казва, ще бъде горещо следващата година или години след това, каквото и да е. Защото това, което се случва да бъдат горещи, вие може да плащате два пъти колкото за нещо, като това няма да бъде горещо. Не искам да мисля от гледна точка на това, което се случва за добро следващата година, който искате да се мисли по отношение на what'sa добър бизнес да бъдат и след това я купуват в атрактивна цена. И тогава вие не можете да губя. 

GHARIB: Виждате ли повече възможности в САЩ в сравнение с чужбина? 

BUFFETT: Ами, аз съм по-запознат със САЩ Ние имаме такъв голям пазар. Виждам много възможности тук и виждам много възможности по целия свят. 


GHARIB: Остави ме да ти задам един малко за доверието на инвеститорите. Доверието на инвеститорите е толкова разби миналата година. Какво мислиш, че ще ходи да предприемете, за да се възстанови доверието? 

BUFFETT: Ако хората са зависими от фондовия пазар качвах да бъдат уверени, че сте в грешната бизнес. Те трябва да бъдат сигурни, тъй като те гледам на бизнес и си мислят, че имам пари на стойност. Те трябва да бъдат уверени, ако те купи ферма, а не от това дали те ще получат цитат на следващия ден във фермата, но те Трябва да погледна какво ферма произвежда, колко bushels един акър те се измъкнем от царевица или соята и какви цени не носят. Така че те би трябвало да се погледне към бизнеса по отношение на това дали да бъдат уверени в сравнение с цената, която те платени и те трябва да забравим за това, което никой не казва, включително и аз по телевизията, или това, което което четете във вестника. Това няма нищо общо с това дали те направи добро решение или не. Какво имам да правя с това дали те направи добро решение е какъв вид бизнес, на който се купуват и това, което плаща за него. 

GHARIB: Хората са reeling от цялата тази Бърни Madoff скандал. Какво ще кажеш на хората, които са загубили доверието във финансовата система? 

BUFFETT: Те не трябва да са загубени, няма нужда да губят доверие в американската система. Ако решите да закупите дадена ферма и плащат цената за това право, не е необходимо да губя вяра в американското земеделие, Знаеш ли, тъй като цените на ферми слизат. 

GHARIB: Но знаеш ли какво каза: Аз съм. Това бе в началото на всичко останало. Народна загубени пари през миналата година във фирми, които се твърди, че са рок. Както казах, на немислимо случило, и след това в началото на това, цялата тази Бърни Madoff скандал. Той е подкопана на хората чувството за благополучие за нашата система. Така че какво ще кажеш на хората, които са загубили доверието? 

BUFFETT: Ами, те могат да бъдат по-добре, не са в акции. Ако те са много в зависимост от някой друг и не знам нищо за някой друг, те се погрижили проблем. Те не трябва да го направя. Искам да кажа там ще са мошенници там и този човек е крадец от такъв мащаб, че ние никога не сте виждали преди. Но ти би трябвало да знае кой сте, занимаващи се с. Но ако вие сте отиваш да си купя един склад в някои бизнес, която е била за около 100 години и ще бъде за около 100 години и тя не е leveraged дружеството и го продава на някои важни продукта и той има силна конкурентна позиция и да ви я купи на по-разумни множество на заплатите, не е нужно да се притеснявате за мошенници, започваш да се направи добре. 

GHARIB: Има ли да извади поуки от Бърни Madoff история? 

BUFFETT: Е, той е специален случай. Искам да кажа тук, е човекът, който имаше добра репутация за 30 години или нещо такова, както и доверието на много хора около себе си. Така че това е много лесно да се съставят уверения от факта, че ако петдесет други хора, които са видни и интелигентни доверие на човек, който може би трябва да му вярвам също. Но аз няма да си сложа доверието в едно такова. Аз ще си сложа доверието в един много добър бизнес. Бих Искам бизнес, който е толкова добър, че ако така вървят така човек беше той, щеше все още разбира се правя добре и има много фирми, които са така. 

GHARIB: Значи, искаш да кажеш, че инвестирането е придобил толкова сложно, че инвеститорите трябва да се придържаме към това, което те знаят ли е, че се Освобождаваща урок? 

BUFFETT: Винаги трябва да се придържаме към това, което знам. Аз казвам на "ноу-инвеститор нищо" и няма нищо лошо да си "знае нищо инвеститор." Искам да кажа, че прекарват 60 часа седмично, мисля за инвестиции, както и повечето хора имат работни места и други неща за вършене. Те могат да купят индексни фондове. И те няма да направи по-добре, отколкото индексът фонда, ако отидете около и доверие някой, който е обещаващ тях много висока възвръщаемост. Ако купувате напречното сечение на американския бизнес и ти не си го купили по време на периода, когато всички са всички enthused за склад, започваш да се направи глоба от над 10 или 20 години. Ако ти купя нещо, с идеята, че започваш да се направи глоба над 10 месеца, вие може да е или да не. Аз не знам какъв състав ще бъде до 10 месеца от този момент, а аз никога не ще. 


GHARIB: Ами Berkshire Хатауей състав? Бяхте ли изненадан, че тя е такава хит миналата година, като се има предвид, че Berkshire акционери са такива купуват и държат инвеститорите? 



BUFFETT: Ами, повечето от тях. Но в края на краищата, нашата цена е Реших, в сравнение с всичко останало. Така че целият пазар на ценни книжа слизаше 50%, ние сме длъжни да слизат много, защото можете да си купите различни неща, евтини. Аз Имал си три пъти в живота ми, откакто пое поста Berkshire, когато Berkshire акцията слезе 50%. През 1974 г., той беше там от $ 90 до $ 40. Знаете ли се чувстват зле? Не ми хареса. Купих повече състав. Значи, аз не съдя Berkshire как се справя със своята пазарна цена, аз съдя по това как нашите предприятия са прави. 

GHARIB: Има ли цената, на която ще купи обратно акции на Berkshire? $ 85,000? $ 80,000? 

BUFFETT: (Laughs.) не бих име номер. Ако някога името номер, ще име публично. Искам да кажа, ако някога стигнем до точката, където ние не планира да го прави, аз ще направят Публично обявяване. 

GHARIB: Но би ли си някога да се интересуват, са в полза на обратно изкупуване акции? 

BUFFETT: Мисля, че ако вашият състав е подценена, значително се подценява, че управлението трябва да изглежда по това като алтернатива на всяка друга дейност. Това се използва за начина, по който хората обратно изкупени акции, но в последните години, компаниите са обратно изкупени акции при високи цени. Те сте прави, защото те като подкрепа на акцията. Те не винаги го кажи. 

GHARIB: В твоя случай, с Berkshire. Искам да кажа, това е установяване на партидата. То е до 147 хиляди миналата година. Бихте ли си да се противопоставят на обратно изкупуване състав? 

BUFFETT: Аз не съм против да се купуват обратно състав. 

GHARIB: Добре, аз ще продължиш напред. Всеки иска да знае вашите планове. Какво сте ще правим с всички Berkshire Хатауей на пари в брой, около 30 милиарда долара ли е това сега подходящото време да се направи голяма придобиване? 

BUFFETT: Ами, ние сме прекарали много пари през последните четири месеца. Ние изразходвани пет часа млрд. Goldman Sachs, три часа млрд. GE, 6,6 млрд. Wrigley, сме се погрижили за три часа млрд. ангажименти на Dow. Ние похарчени много пари. Ние имам пари наляво, но аз обичам Разходен пари. Парични ме прави много щастлив. Харесва ми винаги да разполагате с достатъчно и никога няма начин, повече от достатъчно, но аз винаги искам да имам достатъчно. Така че ние никога няма да отида по-долу, $ 10 млрд. на брой в Berkshire. Ние сме в застрахователния бизнес - ние имаме много неща. Ние никога няма да зависят от добротата на непознати. Но нищо повече в това, аз обичам идеята за купуване на евтини неща и те ще получат, толкова по-добре ми харесва. 

GHARIB: Вие сте били говориш правиш голяма придобиване за известно време сега. Какво още чакаш? 

BUFFETT: Ами, ние сме похарчени 20 милиарда долара. (Laughs.) Това може да не е .. 

GHARIB: Искам да кажа по отношение на една компания, изкупуване ... 

BUFFETT: Ами, ние ще чакаме правото сделка. Имахме сделка за закупуване на съзвездие за около пет часа милиарда евро, а след това събития с френски идва в означаваше, че ние не го направи. Но аз бях щастлив да се ангажират за пет часа милиарда долара за съзвездие енергетиката. И тя може да се случи утре. Това стана във вторник следобед. Искам да кажа, че стана така. Съзвездие е в голяма беда и ние отлетял обратно този ден, хората в (Berkshire Хатауей дъщерно) MidAmerican, се срещна във вторник и ги направи оферта тази вечер. 

GHARIB: Изглежда, че сте доста оптимистично настроен за дългосрочното бъдеще на американската икономика и на фондовия пазар, но малко песимистични за краткосрочен план. Това справедлива оценка на главата си, където е в момента? 

BUFFETT: Аз съм оптимист за безспорно дългосрочен план. Аз съм нещо повече от малко песимистични за краткосрочен план, но това не значи, че съм песимистични за фондовия пазар. Купихме запаси днес. Ако ми кажеш икономика ще бъде страшен за 12 месеца, изберете номер, и тогава, ако намерите нещо, което е привлекателно днес, аз отивам да го купя още днес. Аз няма да чакам и да се надяваме, че тя продава евтино шест месеца, считано от сега. Защото, който знае кога запаси ще удари с ниско или високо? Никой не знае това. Всичко, което знам е, дали сте се достатъчно за парите си, или не. 

GHARIB: Добре, аз искам да преминете към нашата 30-та годишнина и обвивам-малко от вашите разсъждения и мисли за това. Както знаете, това е 30-та годишнина от всяка вечер Бизнес доклад. Като ви гледам гръб на последните три десетилетия, какво ще ти кажа е най-важният урок, че сте научили за инвестиции? 

BUFFETT: Ами, аз сте научили урока си преди това. Четох една книга, какво е то, почти 60 години назад, грубо, наречено "Интелигентна инвеститорите, и аз наистина научих всичко, което е необходимо да знаете за инвестиране от тази книга, и особено глави 8 и 20. Така че, не променя нищо, тъй като. Виждам различни .. 

GHARIB: Греъм и Дод? 

BUFFETT: Е, това е Бен Греъм на книгата "Интелигентна инвеститор. Греъм и Дод датира още преди това, което е важно, много важно. А, вие знаете, вие не се променят своя философия, ако приемем ли, че имате звук един. А аз качват, аз не фигура го сама, аз научих, че от Бен Греъм. Но аз имам рамка за инвестиции, които сложих на място през 1950 г., грубо, и тази рамка е рамката използвам сега . видя различни начини да го прилагат от време на време, но това е най-рамка. 

GHARIB: Можете ли да опишете за какво е? Искам да кажа, какво ти е най-важната инвестиция урок? 

BUFFETT: Най-важните инвестиции урок е да търсите в състав, както и част от бизнеса, а не както някои малко нещо, което jiggles нагоре и надолу, или, че хората се препоръча, или хората говорят за заплатите е до следващото тримесечие, нещо такова. Но за да търсите в него като бизнес и оценява това като бизнес. Ако не знаете достатъчно за да се оцени, че това е бизнес, не знае достатъчно, за да го купя. И ако знаем достатъчно, за да се оцени като бизнес и е от продажба на евтини, ти си го купили и не се тревожи за това, което го прави следващата седмица, следващия месец, или следващата година. 

GHARIB: Така че, ако ние попита за вашите инвестиционни консултации през 1979 г., когато се върна вечер Бизнес Доклад първо се започва, ще бъде по-различно от това, което би казал днес? 

BUFFETT: Не, изобщо. Ако искате попитам същите въпроси, които бихте придобих същите отговори. 

GHARIB: Благодаря ти така много г-н Buffett. Благодаря ти така много, винаги е удоволствие да си поговорим. 

BUFFETT: Благодаря ви, беше истинско удоволствие.
Уорън Buffett на Уелс Фарго 
"Банково е един много добър бизнес, ако не правя тъпи неща," казва Уелс Фарго големият акционер. 
Интервю с Адам Lashinsky 
Последна промяна: 24 април 2009 г.: 9:57 AM ET 

SAN FRANCISCO (Fortune) - като най-големият акционер на Уелс Фарго чрез Berkshire Хатауей (BRKB), Уорън Buffett знае Сан Франциско банкови дълбоко. Той първо инвестирали преди Уелс Фарго беше купен от Norwest, когато текущата Уаляс Председател Дик Kovacevich е главен изпълнителен директор. Като част от неговата отчетност за неговата функция на Уелс Фарго (WFC, Fortune 500), редактор на Fortune Големи Адам Lashinsky говори по дължина с Buffett по телефона на март 26. 

Fortune: Как се Уелс Фарго уникален? 

Уорън Buffett: Това е нещо трудно да си представим, че големия бизнес е уникален. Вие искате мисля те 'трябва да бъде като всяка друга банка от време, те трябва да такъв размер. Тези момчета са преминали своя начин. Това не означава, че всичко, което сте направено е така. Но те никога не са били принудени да направят нищо, защото други банки са прави, и това как банките се в беда, когато те казват, "Всеки друг да го прави, защо да не съм?" 

Ами всички интелигентни анализатори, които смятат, голяма банка не може да оцелее в сегашния си вид, включително и Уелс Фарго? 

Почти 20 години преди те казват едно и също нещо. В края банкиране е един много добър бизнес, ако не направя нещо тъпо. Получавате парите си изключително евтин и не е нужно да правя тъпи неща. Но периодично банки го направи, и те го направя като стадо, както и международни заеми през 80-те години. Не е нужно да си ракетен учен, когато суровината цена е по-малко от 1-1/2%. Така че аз знам, че може да има модел, който работи добре и Уелс е близо до правиш това право, отколкото всяка друга голяма банка с около платежоспособност. Те получават пари-евтино, отколкото някой друг. Ние ниската цена на производител в Geico Auto сред големите застрахователни компании. А когато сте на ниска цена производител - дали това е мед, или в банковата - това е огромна. 

Тогава, в началото на това, те са умни от актива страна. Те останаха на по-голямата част от големите проблеми области. Сега, дори и ако сте се 20% определени плащания по къщите, ако другата момче направи достатъчно тъпи неща, на цените на жилищата може да паднат до мястото, където можете да пострада някой. Но те не са били там правиш избор на оръжия и всички тези луди неща. Те че ще има изобилие на кредитните загуби. Но те ще имат, след няколко тримесечия Wachovia получаване на начина, по който те искат, $ 40 млрд. на предприсъединителните разпоредба доход. 

И те не разполагат с всички видове време бомбите наоколо. Уелс ще загубиш малко пари. Там не е въпрос за това. И те ще загуби повече, отколкото нормалната сума пари. Сега, ако те са се парите си на по-висок процент, който ще бъде $ 10 милиарда от разликата там. Но те се погрижили за тайните на двете растеж, ниска цена депозити и много допълнителни приходи, идващи от техните клиенти. 

Застраховане приходи за пример, който е двуцифрено приходи растеж през 2008 година. 

И бих казала, че по-голямата част от критиците на Уелс дори не знаят, че сте ли бизнес. Този бизнес сам е на стойност много милиарди долари. И тяхната ипотека бизнеса, тъй като може да си в този период, искам да кажа, обемът, който е poring оттам, е огромна. Критиката е правото на други големи банки, така че мисля, че те са склонни да мета в Уелс, както и до известна степен. И ако вие сте били правото на Citi и вие сте били правото на BofA това стане лесно да се каже, добре, те всички ще отидем. 

Ние притежаваме склад в четири банки: USB, Уелс, M & T, и SunTrust. SunTrust Аз не знам, защото Южна Флорида ще е последното да се върне, и те се погрижили за концентрация там. Останалите три, те ще имат въшлив години, но те ще излязат от него с много повече приходи мощност. Депозитите са течаща инча на спредовете са широки. Това е helluva добър бизнес. 

Дик Kovacevich изрично ми каза да те питам вашите виждания по материални обща собствения капитал. 

Това, което да обърне внимание, е спечелил властта. Кока-Кола не материални общ капитал. Но те се погрижили за огромни приходи мощност. А Уаляс ... Вие не може да отнеме Уелс "клиентска база. Тя расте тримесечие по тримесечие. И какво правите пари от клиентите се. И да направят пари от клиентите, като изберете helluva разпространението на активите и да не правиш нещо наистина тъпо. А това какво правят. 

Между другото, те няма да заемаш Berkshire пари. Те не се интересуват от националните кредити или някое от тези неща, когато са тесни спредове. Направихме голяма сделка за шест или седем години по Finova, което направихме заедно с Leucadia. И какво е то старите Първо Национално на Бостън вид начело на сделката, и хората ще дойдат за $ 500 милиона или $ 200 милиона. Уелс не е заинтересована. Там не беше достатъчно пари в него, основно. Имам голям удар от това, защото това беше точно начина, по който те трябва да мислиш. Всеки друг искаше да бъде в него, и те го правят за 20 базисни пункта, или нещо от сорта. И те 'поемат задължения за всички видове кредити за 6 или 8 базисни пункта, а тези, които бяха в застрахователните бизнеса, те ще го направя само получите поемане. 

Но обратно към материални общ капитал ... 

Вие не правят пари за материални общ капитал. Вие печелите пари от фондовете, че хората ти дам и от разликата между разходите на тези средства и за какво ли да ги изгони от. И това е, когато всички хора се объркали случайност с неща като Бреза. Те казват "Ами, where'd на 5 млрд. отида или where'd на 10 млрд. отида, че е пусната в? Това не е това, което правите пари. Вие печелите пари по този депозит база на $ 800 млрд., които са се погрижили за сега. И това депозит база Гарантирам ви ще струва Уелс много по-малко, отколкото разходите Wachovia. И те ще изнеса парите по различен начин. 

Те ще трябва да работят по много от тези неща, които са наследени от Wachovia.

Тези опция оръжия, които е обяснено точно как са ги надолу и в края на краищата те могат да загубят 3 или 4 милиарда евро повече.

Никой не знае точно.

Но бих казал, че Калифорния жилищни недвижими имоти не се влошава.

Тя не се е преместена нагоре.

Но тя е сплескан с добър обем наскоро.

Така че предполагам, е, че възможността на оръжие ще работи повече за тях, както предположил. 


Ами ако Трежъри налага новите капиталови изисквания? Ще го затрудняват тяхната печалба сила? 

Аз не мисля, че ще пречат на техните доходи. Но ако сте ги продават много от общ капитал, че ще убие общ акционер. Той няма да се увеличи заплата сила за в бъдеще, и то ще се увеличи акциите неизпълнени. Уелс, ако те искат друг $ 10 млрд. в общ капитал, или нещо такова, че в Уелс, те ще са в един много кратък период от време на този дивидент курс. [През март Уаляс рязани своя дивидент от 85%.] Уелс ще бъде машини за набиване на собствения капитал, докато те са разплащателни номинална дивиденти. Те биха могли да си позволят да плащат стари дивидент. Но тъй като те няма да плащат стари дивиденти, това е $ 4 млрд. на година или нещо такова, че те ще се добавят към собствения капитал. 

Бих са добре, ако те са просто каза: "Виж го, ние ще се откажат изплащане на дивидент, докато някоя обща ни капитал е качил с каквото може да бъде 10 или 15 млрд. евро." И искате да има в нито един момент. Тогава те могат да плащат редовно дивидент. Те избират да го направя това е друг начин, защото всеки изглежда е вид да го прави. Идеята за отказ на всички или част от дивидента за една година да изгради обща дялово съотношение нагоре, ако това е това, което иска правителството, това е добре. Но това не е наистина ключът към бъдещето на Уелс, освен ако регулатори правят ключът към бъдещето на Уелс. Ключът към бъдещето на Уелс продължава да получите парите на много ниски цени, продажба на всички видове услуги на своите клиенти и като се разпространява като никой друг не е правил. 

Как се Уаляс диференцирани от банките притежавате и тези, които не? 

Уелс просто има различни цели нагласа. Ето защо ги призовава Kovacevich магазини. Той дори не искал думата банкиране. Искам да кажа, той иска да има най-много трайни взаимоотношения с много, много милиони хора. Десетки милиони. И в основата на това включва Първи пари в много евтини. Когато направите това, че това е helluva старт в бизнеса. Разликата между получаване на парите при 1-1/2% и 2-1/2% по трилиона долара от активите база е $ 10 млрд. годишно. Това е трудно да overemphasize това. Той мисли, че по-скоро Сам Уолтън, отколкото си мисли, че като JP Morgan. Аз съм говорим за отделните там. Той е търговец на дребно. Той не се опитва да повлияе върху Вашингтон или да бъде най-важният човек на сцената, или нещо такова. Той просто се опитвам да правя бизнес с милиони хора всеки ден и да направи няколко долара на разстояние от тях. 

Сега, когато го споменавам, Kovacevich е направил доста добра работа, досадни Вашингтон, няма да ви кажа? 

Това е трудно да кажа. Има предимство да бъде по този начин също. Той няма да уютен нагоре или се подлизурски към неговия регулатор, и бих казал, най-вероятно са банкери сега. Те трябва да бъде. Но си силен момент е търговията на дребно не дипломация. Аз нещо като това. Това е трудно за човек, знае, че неговата институция напред и назад да има някой дойде в това наистина може да се работи на разстояние проверка списък или нещо и му се казва какво да правя. И съм сигурен, че Дик antagonized получава от това понякога. В крайна сметка, той има записа. А той има бизнес да направите резервно копие на това, което правите. 

До степен, че неговото материално общ капитал е ниска, а) никой не е бил дори говори за това преди една година. И б) те трябва да се говори за приходи мощност. Но става дума за частично, тъй като той спасил FDIC на бекон на Wachovia. Тоест те са имали сделка на Ситигруп (C, Fortune 500), че имаше голяма помощ, участващи в него, и на FDIC преместени за това, което щеше да бъде около 5% от депозитите в САЩ без стотинка за сметка на данъкоплатеца, или на FDIC за Уелс. А Уаляс го свърши. И ако искате да отиде Ситигруп а) те би изглеждаше като идиоти, и в един много кратък период обмисля това, което се е случило с Citi. Така че, за да ги санкционират, защото те решават на FDIC проблема без разходи за FDIC би да е малко луд. И аз си представим, че това стане Дик малко riled нагоре. 

И така, какво ти е показател за оценка на банката? 

Той приходите по отношение на активите, доколкото те се постигне по-консервативен начин. Но не можеш да кажеш печалби на активите, тъй като Вие ще получите някой мъж, който приема всички видове рискове и ще изглежда страхотно за известно време. И вие може да имате Задбалансови неща, които допринасят за печалби, но не се появи в активите знаменател. Така че той трябва да бъде интелигентен гледна точка на качеството на доходи по отношение на активите, както и количеството на печалби от активи. Но ако сте го правят по начин, благоприятен, че това, което търсите в. 

Как уверени ще бъде в Уелс, когато Kovacevich retires? 

Добре, Джон [Stumpf] е в такси. Дик е ужасен помогне за Джон.

Аз играя мост с Джон в Интернет.

Той играе под името HTUR. Жена му име е Рут. Моят партньор мост, който вероятно играят мост с четири пъти седмично, развити онлайн банкиране за Уелс.

Една жена на име Шарън Osberg. И тя е работил с тези хора.

И тя ми разказа за Джон Stumpf преди десет години.

Аз бях имаше някои прозрение чрез нея на тези хора.

Но истинската прозрение ли за един банкер е как банката.

Вие трябва да видите това, което правим и какво да не правим.

Техните речи не правят никаква разлика.

Той е това, което правим и какво да не правим. И какво Уелс не направите, е това, което определя тяхната величие. 


Как е Джон мост игра? 

Джон е много добър играч мост.

Но той не играе толкова, колкото искам. Аз играя през цялото време. Той е умен. Той е различна личност, отколкото Дик. Дик е истински продажби лице

. И двете се абонирате за същите принципи за банкиране. Те просто не мисля, че трябва да правиш неща, които другите човек се справя. 


Уорън Buffett на Уелс Фарго 
"Банково е един много добър бизнес, ако не правя тъпи неща," казва Уелс Фарго големият акционер. 
Интервю с Адам Lashinsky 
Последна промяна: 24 април 2009 г.: 9:57 AM ET 

SAN FRANCISCO (Fortune) - като най-големият акционер на Уелс Фарго чрез Berkshire Хатауей (BRKB), Уорън Buffett знае Сан Франциско банкови дълбоко. Той първо инвестирали преди Уелс Фарго беше купен от Norwest, когато текущата Уаляс Председател Дик Kovacevich е главен изпълнителен директор. Като част от неговата отчетност за неговата функция на Уелс Фарго (WFC, Fortune 500), редактор на Fortune Големи Адам Lashinsky говори по дължина с Buffett по телефона на март 26. 

Fortune: Как се Уелс Фарго уникален? 

Уорън Buffett: Това е нещо трудно да си представим, че големия бизнес е уникален. Вие искате мисля те 'трябва да бъде като всяка друга банка от време, те трябва да такъв размер. Тези момчета са преминали своя начин. Това не означава, че всичко, което сте направено е така. Но те никога не са били принудени да направят нищо, защото други банки са прави, и това как банките се в беда, когато те казват, "Всеки друг да го прави, защо да не съм?" 

Ами всички интелигентни анализатори, които смятат, голяма банка не може да оцелее в сегашния си вид, включително и Уелс Фарго? 

Почти 20 години преди те казват едно и също нещо. В края банкиране е един много добър бизнес, ако не направя нещо тъпо. Получавате парите си изключително евтин и не е нужно да правя тъпи неща. Но периодично банки го направи, и те го направя като стадо, както и международни заеми през 80-те години. Не е нужно да си ракетен учен, когато суровината цена е по-малко от 1-1/2%. Така че аз знам, че може да има модел, който работи добре и Уелс е близо до правиш това право, отколкото всяка друга голяма банка с около платежоспособност. Те получават пари-евтино, отколкото някой друг. Ние ниската цена на производител в Geico Auto сред големите застрахователни компании. А когато сте на ниска цена производител - дали това е мед, или в банковата - това е огромна. 

Тогава, в началото на това, те са умни от актива страна. Те останаха на по-голямата част от големите проблеми области. Сега, дори и ако сте се 20% определени плащания по къщите, ако другата момче направи достатъчно тъпи неща, на цените на жилищата може да паднат до мястото, където можете да пострада някой. Но те не са били там правиш избор на оръжия и всички тези луди неща. Те че ще има изобилие на кредитните загуби. Но те ще имат, след няколко тримесечия Wachovia получаване на начина, по който те искат, $ 40 млрд. на предприсъединителните разпоредба доход. 

И те не разполагат с всички видове време бомбите наоколо. Уелс ще загубиш малко пари. Там не е въпрос за това. И те ще загуби повече, отколкото нормалната сума пари. Сега, ако те са се парите си на по-висок процент, който ще бъде $ 10 милиарда от разликата там. Но те се погрижили за тайните на двете растеж, ниска цена депозити и много допълнителни приходи, идващи от техните клиенти. 

Застраховане приходи за пример, който е двуцифрено приходи растеж през 2008 година. 

И бих казала, че по-голямата част от критиците на Уелс дори не знаят, че сте ли бизнес. Този бизнес сам е на стойност много милиарди долари. И тяхната ипотека бизнеса, тъй като може да си в този период, искам да кажа, обемът, който е poring оттам, е огромна. Критиката е правото на други големи банки, така че мисля, че те са склонни да мета в Уелс, както и до известна степен. И ако вие сте били правото на Citi и вие сте били правото на BofA това стане лесно да се каже, добре, те всички ще отидем. 

Ние притежаваме склад в четири банки: USB, Уелс, M & T, и SunTrust. SunTrust Аз не знам, защото Южна Флорида ще е последното да се върне, и те се погрижили за концентрация там. Останалите три, те ще имат въшлив години, но те ще излязат от него с много повече приходи мощност. Депозитите са течаща инча на спредовете са широки. Това е helluva добър бизнес. 

Дик Kovacevich изрично ми каза да те питам вашите виждания по материални обща собствения капитал. 

Това, което да обърне внимание, е спечелил властта. Кока-Кола не материални общ капитал. Но те се погрижили за огромни приходи мощност. А Уаляс ... Вие не може да отнеме Уелс "клиентска база. Тя расте тримесечие по тримесечие. И какво правите пари от клиентите се. И да направят пари от клиентите, като изберете helluva разпространението на активите и да не правиш нещо наистина тъпо. А това какво правят. 

Между другото, те няма да заемаш Berkshire пари. Те не се интересуват от националните кредити или някое от тези неща, когато са тесни спредове. Направихме голяма сделка за шест или седем години по Finova, което направихме заедно с Leucadia. И какво е то старите Първо Национално на Бостън вид начело на сделката, и хората ще дойдат за $ 500 милиона или $ 200 милиона. Уелс не е заинтересована. Там не беше достатъчно пари в него, основно. Имам голям удар от това, защото това беше точно начина, по който те трябва да мислиш. Всеки друг искаше да бъде в него, и те го правят за 20 базисни пункта, или нещо от сорта. И те 'поемат задължения за всички видове кредити за 6 или 8 базисни пункта, а тези, които бяха в застрахователните бизнеса, те ще го направя само получите поемане. 

Но обратно към материални общ капитал ... 

Вие не правят пари за материални общ капитал. Вие печелите пари от фондовете, че хората ти дам и от разликата между разходите на тези средства и за какво ли да ги изгони от. И това е, когато всички хора се объркали случайност с неща като Бреза. Те казват "Ами, where'd на 5 млрд. отида или where'd на 10 млрд. отида, че е пусната в? Това не е това, което правите пари. Вие печелите пари по този депозит база на $ 800 млрд., които са се погрижили за сега. И това депозит база Гарантирам ви ще струва Уелс много по-малко, отколкото разходите Wachovia. И те ще изнеса парите по различен начин. 

Те ще трябва да работят по много от тези неща, които са наследени от Wachovia.

Тези опция оръжия, които е обяснено точно как са ги надолу и в края на краищата те могат да загубят 3 или 4 милиарда евро повече.

Никой не знае точно.

Но бих казал, че Калифорния жилищни недвижими имоти не се влошава.

Тя не се е преместена нагоре.

Но тя е сплескан с добър обем наскоро.

Така че предполагам, е, че възможността на оръжие ще работи повече за тях, както предположил. 


Ами ако Трежъри налага новите капиталови изисквания? Ще го затрудняват тяхната печалба сила? 

Аз не мисля, че ще пречат на техните доходи. Но ако сте ги продават много от общ капитал, че ще убие общ акционер. Той няма да се увеличи заплата сила за в бъдеще, и то ще се увеличи акциите неизпълнени. Уелс, ако те искат друг $ 10 млрд. в общ капитал, или нещо такова, че в Уелс, те ще са в един много кратък период от време на този дивидент курс. [През март Уаляс рязани своя дивидент от 85%.] Уелс ще бъде машини за набиване на собствения капитал, докато те са разплащателни номинална дивиденти. Те биха могли да си позволят да плащат стари дивидент. Но тъй като те няма да плащат стари дивиденти, това е $ 4 млрд. на година или нещо такова, че те ще се добавят към собствения капитал. 

Бих са добре, ако те са просто каза: "Виж го, ние ще се откажат изплащане на дивидент, докато някоя обща ни капитал е качил с каквото може да бъде 10 или 15 млрд. евро." И искате да има в нито един момент. Тогава те могат да плащат редовно дивидент. Те избират да го направя това е друг начин, защото всеки изглежда е вид да го прави. Идеята за отказ на всички или част от дивидента за една година да изгради обща дялово съотношение нагоре, ако това е това, което иска правителството, това е добре. Но това не е наистина ключът към бъдещето на Уелс, освен ако регулатори правят ключът към бъдещето на Уелс. Ключът към бъдещето на Уелс продължава да получите парите на много ниски цени, продажба на всички видове услуги на своите клиенти и като се разпространява като никой друг не е правил. 

Как се Уаляс диференцирани от банките притежавате и тези, които не? 

Уелс просто има различни цели нагласа. Ето защо ги призовава Kovacevich магазини. Той дори не искал думата банкиране. Искам да кажа, той иска да има най-много трайни взаимоотношения с много, много милиони хора. Десетки милиони. И в основата на това включва Първи пари в много евтини. Когато направите това, че това е helluva старт в бизнеса. Разликата между получаване на парите при 1-1/2% и 2-1/2% по трилиона долара от активите база е $ 10 млрд. годишно. Това е трудно да overemphasize това. Той мисли, че по-скоро Сам Уолтън, отколкото си мисли, че като JP Morgan. Аз съм говорим за отделните там. Той е търговец на дребно. Той не се опитва да повлияе върху Вашингтон или да бъде най-важният човек на сцената, или нещо такова. Той просто се опитвам да правя бизнес с милиони хора всеки ден и да направи няколко долара на разстояние от тях. 

Сега, когато го споменавам, Kovacevich е направил доста добра работа, досадни Вашингтон, няма да ви кажа? 

Това е трудно да кажа. Има предимство да бъде по този начин също. Той няма да уютен нагоре или се подлизурски към неговия регулатор, и бих казал, най-вероятно са банкери сега. Те трябва да бъде. Но си силен момент е търговията на дребно не дипломация. Аз нещо като това. Това е трудно за човек, знае, че неговата институция напред и назад да има някой дойде в това наистина може да се работи на разстояние проверка списък или нещо и му се казва какво да правя. И съм сигурен, че Дик antagonized получава от това понякога. В крайна сметка, той има записа. А той има бизнес да направите резервно копие на това, което правите. 

До степен, че неговото материално общ капитал е ниска, а) никой не е бил дори говори за това преди една година. И б) те трябва да се говори за приходи мощност. Но става дума за частично, тъй като той спасил FDIC на бекон на Wachovia. Тоест те са имали сделка на Ситигруп (C, Fortune 500), че имаше голяма помощ, участващи в него, и на FDIC преместени за това, което щеше да бъде около 5% от депозитите в САЩ без стотинка за сметка на данъкоплатеца, или на FDIC за Уелс. А Уаляс го свърши. И ако искате да отиде Ситигруп а) те би изглеждаше като идиоти, и в един много кратък период обмисля това, което се е случило с Citi. Така че, за да ги санкционират, защото те решават на FDIC проблема без разходи за FDIC би да е малко луд. И аз си представим, че това стане Дик малко riled нагоре. 

И така, какво ти е показател за оценка на банката? 

Той приходите по отношение на активите, доколкото те се постигне по-консервативен начин. Но не можеш да кажеш печалби на активите, тъй като Вие ще получите някой мъж, който приема всички видове рискове и ще изглежда страхотно за известно време. И вие може да имате Задбалансови неща, които допринасят за печалби, но не се появи в активите знаменател. Така че той трябва да бъде интелигентен гледна точка на качеството на доходи по отношение на активите, както и количеството на печалби от активи. Но ако сте го правят по начин, благоприятен, че това, което търсите в. 

Как уверени ще бъде в Уелс, когато Kovacevich retires? 

Добре, Джон [Stumpf] е в такси. Дик е ужасен помогне за Джон.

Аз играя мост с Джон в Интернет.

Той играе под името HTUR. Жена му име е Рут. Моят партньор мост, който вероятно играят мост с четири пъти седмично, развити онлайн банкиране за Уелс.

Една жена на име Шарън Osberg. И тя е работил с тези хора.

И тя ми разказа за Джон Stumpf преди десет години.

Аз бях имаше някои прозрение чрез нея на тези хора.

Но истинската прозрение ли за един банкер е как банката.

Вие трябва да видите това, което правим и какво да не правим.

Техните речи не правят никаква разлика.

Той е това, което правим и какво да не правим. И какво Уелс не направите, е това, което определя тяхната величие. 


Как е Джон мост игра? 

Джон е много добър играч мост.

Но той не играе толкова, колкото искам. Аз играя през цялото време. Той е умен. Той е различна личност, отколкото Дик. Дик е истински продажби лице

. И двете се абонирате за същите принципи за банкиране. Те просто не мисля, че трябва да правиш неща, които другите човек се справя.