събота, 6 юни 2009 г.

Блогърите: Марк Антъни - Китай, товарните превози и големия стоков кери трейд

Блогърите: Марк Антъни - Китай, товарните превози и големия стоков кери трейд
6 юни, 2009


При един неустойчив пазар - вместо да се опитват да изпреварят дневните движения успешните инвеститори трябва да се опитат да разберат голямата картина на дългосрочните фундаменти. Мнозина често си вадят грешни заключения, когато мирогледа им е тесен: те се концентрират само върху търсенето, като забравят предлагането или пропускат да отчетат ефекта на правителствените намеси и на спекулативните сили.
Напоследък, правейки проучване на пазарните тенденции при валутите, стоките и търговските превози направих изумително откритие, което не съм виждал друг да е дискутирал в публичното пространство.
Мечката за долара означава бик за стоковите пазари. Бюджетният дефицит на САЩ за 2009 година ще е 1,75 трилиона долара, че и повече. Пълна лудост. Откъде ще дойдат тези пари? Естествено, ще се напечатят, защото никой - дори Китай не може да ни заеме толкова много пари, освен ако преди това не сме им дали печатните си машини. Историята, винаги досега е показвала, че неконтролируемото печатене на книжни пари води до хиперинфлация.
Моето шокиращо откритие е, че ние вече сме дали нашите печатни машини назаем на Китай.
Притеснявам се за САЩ при развитието на най-лошия сценарий. Настоящия гигантски дефицит не е най-лошото. Най-лошото е, че капиталът може да избяга от американска почва в търсене на по-добри инвестиционни възможности, като отнесе със себе си работни места и данъчни приходи и по този начин оставяйки ни единствената опция - да печатим още долари и да подкопаваме още основите му.
Мечката за долара води до бик за стоковите пазари. Хората и нациите ще трупат стоки, в опит да съхранят богатството си, генерирайки по-голямо търсене от непосредствените им нужди и от настоящото предлагане. Китай в момента провежда бясно изкупуване на природни ресурси за да диверсифицира валутните си резерви.
И двете неща, както вероятно сте забелязали се случват: капитала бяга от САЩ и Китай купува бясно суровини. Но хората, които виждат това го обясняват с чисто пазарно поведение, водено от спекулативни сили. Те не виждат директната, съзнателна, умишлена причина зад това. Защото мнозина пропускат един факт.
Хората гледат ежедневно доларовия индекс. А гледат ли юана? Трилиони долари, евро, йени се търгуват дневно. Но няма особена търговия от долари в юани и обратно.
От една година китайското правителство е заключило юана на 6,832 юана за долара. Защо? Проницателни инвеститори, като Джим Роджърс, Питър Шиф, Марк Фабер предсказваха, че долара ще се срине. Както и предсказваха поскъпването на китайския юан и съветваха хората да продават долари и да купуват юан. Мнозина ги послушаха. Те продадоха активите си в САЩ, натовариха лодката с долари за Китай и напазаруваха юан. И стоят на тяхната камара с юани в очакване тя да поскъпне.
Поскъпна грънци! Правенето на пари никога не е било лесна работа. Никой не е забогатял с праволинейно мислене. Защо Китай да позволява на чуждите спекуланти да правят печалби от валутата й докато тя търпи загуби.
С потопът от идващи долари насреща Китай рядко пуска собствената си печатна машина за да печати юан. Тя използва част от доларите за да купува щатски ценни книжа, като по този начин подпира долара, подържайки постоянен курс долар/юан. Но реалната цел на Китай в дългосрочен план не е да крепи долара. А да си купи още малко време за да може да диверсифицира активите си като купи достатъчно физически активи: суровини, природни ресурси, чужди минни компании. Нищо не пречи на Китай да печати повече юани и да си купува долари, които впоследствие да използва за да купи целия свят.
Благодарение на валутните спекуланти ние дадохме назаем печатната си машина на Китай. Това даде възможност на Китай да предприеме най-големият стоков кери трейд в историята. Абсолютно гениален ход. Правителството на САЩ няма друг изход, освен да печати още долари. Спекулантите, залагащи, че долара ще продължи да пада бягат и носят още долари на Китай. Пресушаването на капитали в САЩ принуждава американското правителство да печати още долари и още повече инвеститори бягат от САЩ към Китай. Китай в този момент печати повече от своята валута, без практически това да му струва нещо, сменя я за долари и се връщат в САЩ, а после и по целия свят за да пазарува евтино. И когато приключи - ще остави долара да се срине.
Концепцията за стоковия кери трейд принадлежи на Андрю Снайдър, чиято статия ми бе доста интересна. Усмихнах се широко, когато прочетох частта от статията му за определени метали и определени американски минни компании, които са следващата голяма цел на Китай. Знаех, че говори за паладия, любимия ми метал и за Stillwater mining, любимата ми минна компания. North American Palladium също е интересен възможен ход. Не съм сигурен дали паладия е следващата стратегическа цел за Китай. Но дори без китайски стоков кери трейд при паладия съм изключително „бичи” настроен към този метал.
Товарните превози и стратегическите инвестиции на Китай
Ако Китай купува стоки със стратегическа цел това ще подобри търсенето в сектора на товарните превози. Правилно прогнозирах дъното на индекса Baltic dry през декември 2008. Акциите на превозните компании отчетоха сериозни ръстове спрямо дъното от декември и спрямо двойното дъно от март 2009. Никога не съм си представял, обаче че индексът ще достигне 4291 след като бе паднал до дъно от 666. Към днешна дата акциите на компаниите за товарни превози са все още доста евтини, тъй като световните анализатори не са уверени, че икономиката се възстановява.
Но не е ли сега разкрита тайна, че Китай харчи доларовите си резерви за да натрупа стратегически резерв от ресурси и суровини при настоящите ниски цени. Когато Китай се запасява със стратегическа цел настоящото търсене в индустрията е без значение.
Има едно облаче в сектора на товарните превози. Докладът на Дрюри коментира, че настоящото възстановяване е временно и коментира, че през следващите години търговския флот ще се увеличи с много нови кораби. В каква степен можем да се доверим на тази песимистична прогноза на база на новите кораби.
Дрюри отбелязват, че индекса Baltic dry „изглежда е достигнал дъното си” шест месеца след като това е факт. Аз предрекох дъното абсолютно точно. През 2003 Дрюри направиха подобна меча прогноза за товарните превози, базирана на големия брой нови кораби. Знаем какво се случи след това - товарните превози нараснаха многократно през следващите 5 години, за да достигнат до пик през август 2008 година. Още повече, много от строящите се кораби може изобщо да не бъдат построени и пуснати в употреба.
Един от критериите, които използвам при определянето на акция на компания извършваща корабни товари е гледането на съотношението товарен капацитет на флотата им към настоящ пазарен капитал, тъй като тонажа носи приходите. Любимите ми са Excel (EXM), Eagle Bulk Shippin (EGLE), Dry Ships (DRYS), TBS International (TBSI) и Genco (GNK) - в този порядък.
Ценните метали
Злато - златото ще продължи да е мудно сред ценните метали. В света няма недостиг от злато. Напоследък някои фенове на златото вдигнаха много шум, че Китай за 5 години е удвоил златните си резерви. Но трябва да отбележим, че резервите на Китай за това време са се увеличили десеткратно. Така че златото е много малка част от резерва на Китай.
Сребро - среброто е по-добра история от златото. Среброто е единствения ценен метал, който е достатъчно евтин, че да бъде разменна единица при един „фалит” на книжните пари. Китайците считат златото за лукс, докато на среброто се гледа като пари и нещо в което да се „складира” богатството. В древен Китай съотношението злато - сребро е било 2:1.
Но най-добрата инвестиция сред металите си остава платината и дори в по-голяма степен паладия. Новините за паладия от руската Norilsk Nickel са повече от добри. Norilsk обявиха резултатите си за производството през първото тримесечие. Производството на паладий през първото тримесечие е паднало само до 557 хиляди унции в руското им подразделение. На годишна база това означава 2,23 милиона унции годишно. На фона на нормални 3,1 милиона унции годишно. Прогнозирах производство за 2009 от 2 милиона унции, защото те добиват руди по-богати на никел и по-малко на паладий. Резултатите за първото тримесечие потвърждават прогнозите ми.
Паладият има огромен потенциал. Още повече при подновеният интерес към студеният термоядрен синтез, както разказа и репортаж на предаването 60 минути на CBS.
Авторът притежава акции на SWC и PAL. Както и на компаниите за товарни превози EXM, DRYS, EGLE, TBSI и GNK.

четвъртък, 4 юни 2009 г.

По-рано през месеца в телевизионно интервю от дома си в Омаха, Небраска милиардера-инвеститор Уорън Бъфет заяви:
„Страна, която непрекъснато увеличава дълга си, като процент от БВП и постоянно взима пари отвън за да се финансира ще инфлира изхода си от бремето на този дълг. Това ще се превърне в данък за всеки, който има деноминирани в долари активи”

Анализаторите на Rothchild: рискът от нов срив на долара е значителен

Анализаторите на Rothchild: рискът от нов срив на долара е значителен
4 юни, 2009
Виж коментарите
Коментирай

Banque Privee Edmond de Rothchild сочи в свой доклад, че американската икономика преминава през икономически цикъл „корен квадратен”, където бизнес активността ще се повиши краткотрайно, но след това ще стагнира за дълъг период от време.
Банката смята, че 40-процентовия ръст на S&P500 е отчел краткосрочните ползи от правителствените действия по икономическо и монетарно стимулиране. По пътя се задава разочарование, коментира доклада. Няма фундамент за бичи пазар.
Американската икономика избегна дефлационен водовъртеж, който можеше да доведе до депресия. Това, което е по-малко ясно, обаче е дали действията на правителството ще задейства възстановяване на реалната икономика.
„Нетното богатство на потребителите е намаляло значително заради кризата и временната подкрепа от данъчните облекчения ще бъде засенчена в дългосрочен план от неизбежното увеличаване на данъците. Американските домакинства са все още силно задлъжнели и нямат друг избор, освен да спестяват.” - констатира доклада.
„С нарастването на безработицата неизбежно ще нараснат и правителствените разходи. Рано или късно данъкоплатците трябва да платят сметката и тяхната покупателна сила ще намалее.” - казват стратезите на банката.
Банката отбелязва, че рискът от нов срив на долара е значителен. Поради тази причина от края на миналата година съветваме клиентите да хеджират доларовите си позиции.

Блогърите: Майк Кинг - Умишлена икономическа криза - част 2

Блогърите: Майк Кинг - Умишлена икономическа криза - част 2
9 май, 2009
Виж коментарите
Коментирай

В една тайна, почти еквивалентна на създаването на Вселената, на Фед/ХКПП е дадено божественото право да създават пари от нищото и контролирането на всеки аспект от това право. Това е “Светият Граал” на властта, най-висшата власт. Хиляди, милиони, милиарди, трилиони има ли значение. Тук не става въпрос за пари. Огромният брой нули, добавени към компютъризираните счетоводни отчети на всички индустрии, правителствени или частни е без значение за дневния ред на ХКПП, както е и циркулацията на хартиените пари.Давайки назаем астрономически количества „пари” ХКПП печатят, докато в същото време контролират всеки аспект от ползването им. Това е тяхното предимство. Дългът увеличава базата на тяхната сила и е абсолютна необходимост за дневния им ред.
Тази криза не е свързана с „бъдещо данъчно бреме”, „пакет за стимулиране на икономиката”, „bailout-и”. Кризата е свързана с нарастване в геометрична прогресия на първоначалната сила дадена на ХКПП преди поколение, която те тихомълком систематично разширяват.
Правят го с трайно сътрудничество с елита на правителството, водещи корпорации и чужди правителства и отделни влиятелни личности.
Конгломератът ХКПП има само един, детайлизиран стъпка по стъпка план, който е да разширяват силата си, като се уповават на световна валута или валути, които неизбежно ще се формират в резултат на умишлено предизвикания глобален икономически колапс.
ХКПП си служеха с долара, за да установят глобален контрол, по силата на даденото им божествено право да го контролират. Доларът е просто удобен инструмент, който те създадоха, отгледаха и използваха за да подържат и разширяват осигурената власт чрез пълното му контролиране. Доларът е средство, нищо повече.
Това, което повечето хора и правителства по света не разбират е, че „щатския” долар, всъщност не е притежание на САЩ. То е частна собственост на Федералния резерв и свързаните с него ХКПП. Щатският долар се използва от Съединените щати по силата на споразумение с ХКПП, нищо повече. Имаше президент, който се опита да прекрати това бизнес споразумение, но те го премахнаха от позицията, трайно.
Същественият прогрес, който той направи по отношение на премахването на това споразумение бе ефективно заличен. Този президент бе Джон Ф.Кенеди.
Оттогава никой не се е опитвал да се противопоставя на най-влиятелния субект на света. Да се присъединиш е много по-здравословно и печелившо, отколкото да се противопоставиш.
В момента народа на Америка и хората по света чувстват, че САЩ контролират щатския долар и се опитват да го запазят като валута номер едно. Също така сред по-голямата част от света битува мнението, че Федералният резерв/ХКПП са група некадърници, които се провалят във всичките си „опити” да „спасят” икономиката на САЩ и да подпомогнат „спасяването” на световната икономика”.
Федералния резерв/ХКПП нито се проваля, нито са некомпетентни.
ХКПП са елита на елита на най-интелигентните и коварни бизнесмени на планетата с астрономическо количество пари и власт.
Те работят усърдно 24 часа на ден, седем дни в седмицата, година след година в постигане на едничката си цел - установяване на контрол над паричното предлагане.
Мега конгломератът, контролиращ паричното предлагане работи с десетилетия, напълно тихомълком (до момента на глобалното развитие на интернет) и в момента успяват в тяхната цел за контрол над паричното предлагане.
Спасяването или оправянето на щатската икономика или световните икономики е илюзия, отвличане на вниманието, измама. Целта е да бъдат сринати, не оправени.
Тази „световна икономическа криза” не е свързана със САЩ и гражданите й, не е свързана със страните по света и техните граждани. Тя е свързана с контролирано разрушаване на щатския долар за целите на глобален икономически колапс направляван от ХКПП за установяване на нова глобална валута или валути и тяхното контролиране. Да кажете, че това е конспирация ще е погрешно. Това е нормална част от бизнеса на ХКПП. То е свързано с целта им да придобият контрол върху новото управително тяло на новата световна монетарна система. Контролирането на новата световна валута е ключа в тази система.
От повече от десетилетие ХКПП, заедно с управляващия елит в САЩ систематично придобива всички способности да приложи и контролира всички предварително планирани етапи на глобалната си икономическа атака от засада и публичния хаос, който тя ще предизвика. Осигурявайки си законодателството в „кризисни” условия, с или без съгласието на Конгреса стана често явление и се ускори като процес в последните години.
Безграничната сила на Фед/ХКПП/Щатския елит и влиянието им върху правителството на САЩ в пълно неуважение към конституцията на САЩ става плашещо очевидна за американските конгресмени и граждани.
Контролът върху фондовата борса, цените на петрол, злато, сребро, лихвени проценти, валути и т.н и т.н е или под пълен контрол или под сериозно влияние на ХКПП и се ползва в координация с поетапния срив на долара и световната икономика. Без съмнение свободната пазарна система на търсене и предлагане е премахната от настоящата ситуация за целите на техния дневен ред.
Комисията по борси и ценни книжа, Стоковата комисия и ред други „контролни подразделения” се координират и дирижират от ХКПП като добре организирана военна атака. Доказателствата са НАВСЯКЪДЕ, включително ИЗКЛЮЧИТЕЛНИТЕ количества на закони прокарани в последните години, в името на защита от „тероризма”, ако трябва да сме по-точни в името на умишлен икономически колапс, като целта им е да контролират жителите на Съединените щати и да представят цялото това икономическо събитие, като непредвидим инцидент на населението на света.
Става изключително очевидно, в цял свят, че Фед/ХКПП си сътрудничат с щатското правителство и други правителства по света, особено британското и безсрамно манипулират практически всеки аспект на глобалната финансова система и цялата релевантна правителствена статистическа информация.
От години, с много измамни, неизмамни, открити или прикрити средства ХКПП, правителството на САЩ и другите замесени световни правителства открито промотираха международните инвестиции в считания като спасително убежище щатски долар в подготовка на тази своя икономическа атака от засада.
Като един от многобройните примери е продажбата на стотици милиарди долари в пакетирани, като облигации ипотечни кредити, на които бе даден ААА рейтинг, но скоро се превърнаха в „токсичен отпадък” за нищо неподозиращите банки и инвеститори по света.
Друг пример е разработването от ХКПП на истинското оръжие за масово финансово унищожение - деривативите.
До тяхното първо появяване у инвеститорите на деривативите се слагаше надпис „финансова бомба”. Причината е, че те бяха създадени от ХКПП да бъдат точно това.
Деривативите са на стойност стотици милиарди долара и те бяха издадени като застрахователна полица на ХКПП за да успеят да сринат глобалната финансова система.
Няма абсолютно никакъв начин Федералния резерв/ХКПП да не са знаели за разрушителния ефект на тези инструменти по отношение на банките и инвеститорите по света. Деривативите бяха предумишлени. Деривативите са гаранцията на Фед/ХКПП за успех в сриването на световната икономика.
Невероятно огромната престъпна измама, извършвана от Фед/ХКПП/върхушката в САЩ в момента става очевидна за хората по света и за правителствата, които не са част от нея. Техните престъпни действия, с невероятни пропорции и дълбочина нараснаха геометрично и се простират в десетилетия време.
С напълно практическа цел конгломерата Фед/ХКПП се превърна в независимо върховно надправителствено тяло, което се подготвя да управлява света като причини глобална икономическа криза и установи контрол над глобалното предлагане на пари.
(ХКПП - Хора контролиращи паричното предлагане)

Фабер: САЩ ще фалира. Гарантирам ви го

Фабер: САЩ ще фалира. Гарантирам ви го
15 май, 2009
Виж коментарите
Коментирай

Устойчиво възстановяване ще настъпи само когато корпоративната система бъде изчистена от загуби и риска капитализма да се срине е реален, ако това не се случи, заяви Марк Фабер пред финансовия канал CNBC по-рано днес.
Централните банки ще продължат да печатят пари на пълна скорост, но в дългосрочен план това ще доведе до срив на покупателната способност и стандарта на живот, особено в развитите страни, смята той.
„Мисля, че дъното на системата ще е когато тя бъде очистена”.
Ако това не стане, според Фабер: „По начина по който се срина комунизма ще се срине и капитализма”
„Най-добрият начин да се справиш с всеки икономически проблем е да оставиш пазара да си свърши работата” - каза още швейцареца.
„Политиката на Федералния резерв да печати пари дестабилизира пазарите и създава изключителна волатилност” - изказа наново позицията, която написа в последния си Gloom, Boom & Doom доклад, където заявява, че печатенето на пари е в основата на ръста на акциите в последните месеци.
„Щатското правителство със сигурност ще фалира. Мога да ви го гарантирам. Няма да е утре, но ще фалира. Мисля, че сме в началото на дългосрочен мечи пазар. И мисля, че правителството (на САЩ) трябва да задържа лихвата на изкуствено ниско ниво, защото дефицитите ще са твърде големи.”
Колкото до ралито на фондовата борса от последните седмици той казва, че повечето инвеститори са го пропуснали, защото са гледали икономиката, а не техническите подробности.
„Хората казват, че фундамента е слаб и акциите растат без причина. Но печатенето на пари Е причина” - каза още Фабер, като добави, че количественото облекчаване ще продължи.
„Колкото по-лоши данни излизат - толкова повече пари ще се печатят. Вярвайте ми, централните банки ще печатят пари с такава скорост - все едно няма да има утре”

Източник: CNBC

Степен на риск пред SOFIX-дружествата - има ли застрашени?

Степен на риск пред SOFIX-дружествата - има ли застрашени?
04.06.2009 08:36



Z-score моделът за оценка на финансовия риск на предприятието е публикуван за първи път през 1968 г. от Едуард Алтман. По това време той е бил асистент-професор в Нюйоркския университет и все още преподава там в наши дни. Z-score моделът е формула, която включва много променливи и се използва за оценка на финансовата стабилност на дадена компания и каква е вероятността тя да фалира в близките 2 години. Проучванията сочат, че точността на този модел е над 70% и поради тази причина се ползва от много одитори, счетоводители, съдилища и операционни системи.

Z-score формулата е следната:

Z = 1,2*A + 1,4*B + 3,33*C + 0,6*D + E, където:

А = Нетния оборотен капитал (НОК) / Сумата на активите
B = Неразпределената печалба + резервите / Сумата на активите
C = Печалбата преди лихви и данъци (EBIT) / Сумата на активите
D = Пазарната капитализация / Сумата на пасивите (дълосрочни и краткосрочни)
Е = Приходите от продажби / Сумата на активите

Оригиналната скала за оценка е следната:

- Ако Z < 1,8, то има висока степен на риск с опасност от фалит
- Ако 1,8- Ако Z > 3, то има ниска степен на риск и компанията е в добро финансово състояние

Във времена на криза, като днешните, тези цифри се променят както следва:

- Ако Z < 0,9, то има висока степен на риск с опасност от фалит
- Ако 0,9- Ако Z > 2,07, то има ниска степен на риск и компанията е в добро финансово състояние

Направеният от екипа на Investor.bg анализ на компаниите от SOFIX на база годишните отчети сочи, че:

- 2 от компаниите попадат в първата категория: с висока степен на риск и опасност от фалит;
- 2 от тях попадат във втората категория: с висока степен на риск, но без опасност от фалит;
- Всички останали 11 попадат в третата категория: с ниска степен на риск и в добро финансово състояние.

Основната причина Холдинг Пътища АД (HDPAT) и Химимпорт (CHIM) да попадат в графата на дружествата, застрашени от фалит в близките две години, е ниската стойност на показателят „B”, който може да се нарече още коефициент на самофинансиране. Или казано с други думи, тези компании в условия на тежка криза трудно могат да се самофинансират и разчитат повече на заеми. При Холдинг Пътища също тревожен е и коефициентът “C”, който може да се нарече коефициент на рентабилност. Това се дължи на ниската печалба, която показва дружеството за 2008 г. на база активите, които притежава. Същата е ситуацията при Оловно-цинков комплекс (OTZK), които дори са на загуба за 2008 г.

Холдинг Пътища и Химимпорт имат също така много ниска степен на показателя “D”, който показва при фалит на компанията, колко ще се понижи пазарната й оценка, преди задълженията да надвишат активите по баланса. С други думи, липсва увереност на пазара в стабилната финансова позиция на компаниите.

Албена АД попада в графата на компаниите с висока степен на риск основно поради ниската стойност на показателя “D”, който показва как дружеството се справя с конкуренцията в своя сектор и как използва активите си, за да увеличи приходите си. Поради ниската стойност на приходите от продажби, на база активите, които притежава, Химимпорт също показва ниска стойност на този показател.

Оловно-цинков комплекс също попада в графата на компаниите с висока степен на риск и е много близо до тази с компаниите, които са застрашени от фалит. Основната причина тук е ниският коефициент „А”, който показва, че компанията трудно може да посрещне текущите си задължения с краткотрайните си активи, като за 2008 г. дори краткотрайните задължения надвишават текущите активи, което не говори добре за нито една компания. Албена АД също има отрицателен НОК и това е също една от основните причини да присъства сред високорисковите компании.

Инвеститорите често използват Z-score модела за оценка на финансовия риск на предприятието. При ниски стойности, той може да служи по-скоро като сигнал, че нещо в компанията не е наред. Но е добре при такъв сигнал да се направи по-обстоен анализ на компанията.
Z-Score
Компания Z > 2.07 0.9М+С Хидравлик (MCH) 4,65  
Монбат (MONBAT) 4,63  
Неохим (NEOH) 3,66  
Топливо (TOPL) 2,91  
Спарки Елтос (ELTOS) 2,72  
Оргахим (ORGH) 2,71  
Енемона (ENM) 2,34  
Елана фонд за земеделска земя (ELARG) 2,24  
Софарма (SFARM) 2,21  
Индустриален холдинг България (IHLBL) 2,08  
Каолин (KAO) 2,08  
Албена (ALB) 1,59  
Оловно-цинков комплекс (OTZK) 0,96  
Химимпорт (CHIM) 0,84**
Холдинг Пътища (HDPAT) 0,78

 
*От състава на SOFIX са изключени 4-те банки и застрахователното дружество, поради по-различния начин на отчитане при тях


** Тъй като Химимпорт АД е финансов холдинг, при изчисляване на Z-коефициента е удачно да се включат и финансовите приходи. При това положение се получава Z-score 2,39

***Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение.
 


сряда, 3 юни 2009 г.

Buffett е грешен: избегне акции=запаси 
Автор: October 27, 2008, 7:19 AM от Даян Francis 
Алчност, У. С. политика, икономика 



Пазари са опасно топене и най-добре да остана извън ринга за сега 


В Omaha Oracle е лошо за теб и мен 
Уорън Buffett неотдавнашното ОП-ЕД пиеса в Ню Йорк Таймс направи брилянтен точка, но се прави от стойността-инвеститор, дългосрочна гледна точка: изгодна цена Купи сега, когато всеки бяга и се дръж за известно време. 
Далеч от мене да противоречи на една от най-големите запаси sages и бизнес анализатори. Но ще го направя. 
Струва ми се, че ние се намираме в неизследвана територия с тази паника, докато в САЩ на изборите се поставя ноември 4, и до световната общност показва, че тя ще се назначава sheriffs да обходят глобалната икономика и да спре вид юрисдикционна арбитраж, което е довело до казино-ization на банкиране. 

Хеджирането махмурлук 
Другият проблем ruining фондови пазари в момента е, че те не могат да изпълняват своите функции, което е правилно да се определи справедливата цена за акции и дългови. Причината за това е друг глобалното управление недостатъчност: разпространението на нерегистрирани хедж фондове в тайна убежища без оповестяване по отношение на тяхната собственост или дейности. 
Хедж фонд инвеститорите имат право да, веднъж годишно, дава информация за тяхното фонд мениджъри, че искам да се измъкна. Първият краен срок е 1 октомври, а вторият ноември 1. С други думи, тези инвеститори са заявили, че искат парите си обратно до края на годината, което било 90 дни предизвестие или 60 дни ". 
Регулаторните и инвеститор проблем е, че там са САЩ $ 2 трилиона в хедж фондовете да изтече на САЩ сами и никой не знае какъв процент от redemptions са били получени. Както ми каза един търговец на Уолстрийт един часа преди месец: "хеджирането redemptions са огромни, което означава, че тези средства ще се продават акции, за да отговарят на обратно изкупуване в брой на исканията на всеки фондовия пазар рали." 
Това означава, че пазарите ще рали, да бъде натиснат отново да намали дълбочини, водят до по-ниски дълбочина само да се избута надолу, като по този начин създаде още повече проблеми, както margined сметки се продават в по-ниски стойности, взаимни фондове и инвеститори panick и Включено. 
В този сценарий, няма абсолютно няма такова нещо като надежден механизъм за ценообразуване. Няма абсолютно никакъв начин не се знае в която запасите ще бъдат дъмпингови - обикновено най-добрите. И няма начин за определяне дали този гигантски, глобални отмяна е постоянна преоценка по-ниски от световното богатство. С други думи, няма абсолютно никакви гаранции, че кратните или споделят ценностите, евентуално ще се завърнат в пикови цени. 
За мен, купуват и продават, не трябва да бъде право на избор, поне до изборите в САЩ и вероятно до януари 2009.

5 Reasons to Ignore Buffett

5 Reasons to Ignore Buffett
October 26, 2008 | about stocks: BRK.A / BRK.B  


Within the past two weeks my neighbor, my lawyer, and my doctor each told me that Warren Buffett is suggesting that Americans buy shares in American companies. I tolerated the first two, but I really let my doctor have it today. I blurted out - “AND???” “How does that apply to me and you?” “Are you a billionaire?” “Do you draw a $100k salary?” “Did you just give $30B to the Bill and Melinda Gates Foundation?” “Have heads of State begged you to make verbal intervention because your wealth is the size of a second tier economy?” “What, precisely, do you have in common with Warren Buffett?”

These are perfectly sensible questions given that the risk tolerance of one person is rarely the risk tolerance of another. How many Americans have the exact retirement goals, financial means, and other suitability fingerprints of Warren the Oracle of Mutual of Omaha Buffett? GET YOUR HEADS ON PEOPLE!

Here are five reasons to eschew EVERY WORD Warren Buffett said here:  

1. He bears no significant risk to a complete loss in his “personal” account. If he was 100% in treasuries, as he mentioned, he has already lost nearly 50% of his account. It is a psychological “sunk cost” and switching to U.S. equities from those debentures was more about propaganda than profit. Furthermore, what if his personal account is only a couple hundred thousand? It would be comparable to you and I taking our spare change and buying penny stocks (instead of leaving them in U.S. currency form).  

2. He is 78 years old. Any of his actuarians would not give him the benefit of another 10 years on this earth, let alone the 20 that he estimates it may take for domestic stocks to recover. This is proof that he doesn’t need the money and doesn’t even care IF they recover. It also implies that he doesn’t care if you live to see the prediction come true or not - he’ll be dead. What will he care? Again, no consequences for his statements.

3. Buffett carefully omits that Berkshire Hathaway (BRK.A) holds several publicly traded foreign stocks: SNY (Paris, France), GSK (Middlesex, ENG, UK), IR (Hamilton, Bermuda), and according to his advertisement, the list is growing to include Israeli and Far-East Companies too. There is a huge difference between what a personal account, without a stated value, and the behemoth Berkshire Hathaway is buying. The first is insignificant, the second is expedient (hence, it is going global).

4. He’s a political puppet now. Notice how many meetings he’s had with the president and future presidents? Who else can politicians turn to? Greenspan “Mr. Midas Touch” got his head handed to him earlier this week over his fallible self-regulating model and short sighted risks. Bernanke is a joke. And no politicians are worth a shake until after elections. So who is the US pinch hitter? Buffett! Yeah, everyone knows he’s rich and actually makes money - let’s see if he’ll do some “verbal intervention” for the good old USA.

5. HE ISN’T YOU. Every investor has a risk tolerance, time horizon, saving potential, investing potential and personality that makes them special. From a suitability perspective, if the average CFP (Certified Financial Planner) told the New York Times that he was moving all of his senior citizen accounts out of bonds and into equities, he would be tried for malpractice due to improper suitability assessment.

Bottom line: it is all propaganda. Go back to your jobs (if you are lucky enough to have one) and ignore Warren Buffett and anyone else with lifestyles of the rich and the famous.

Уорън Buffett: Peak Oil Апостола?

Уорън Buffett: 
Peak Oil Апостола? 

CNBC има интервю с Уорън Buffett, по който той изглежда се приема вярата в разумно непосредствена връх масло. 

BUFFETT: Ами, AG стоки са малко трудно. Знаеш ли, ако аз трябваше да Ona € "АД, където стоките ще бъде три години, считано от сега, нагоре или надолу, аз wouldnâ € ™ не знам накъде да се обзаложим. Но те изглеждат theyâ € ™ съм имаше доста работи. Но ако вземе нещо като масло, искам да кажа, ние сме били залепване сламки в земята, тъй като сега, какво, Titusville през 1850-нещо с полковник Дрейк. И ние haveâ € "ние haveâ €" Ние открихме, че много от петрола thatâ € ™ е да бъде намерена. И ако weâ € ™ ще produceâ € "или да използва 85 милиона барела на ден сега и останалата част на света вероятно ще се увеличи търсенето в theâ €" в theâ € "през следващите пет или 10 години, weâ € ™ ще haveâ € "weâ € ™ ще имат труден път поддържане производство, което отговаря на тези в тази цена, дори. Така че мисля, че нещо като масло, шест и половина милиона humansâ € "или шест и половина милиарда хора ще използват много повече петрол, отколкото много по-малко използвани 20 години назад или 30 години назад. 

KERNEN: Значи това важи и за метали, също? Youâ € ™ казваш неща, които ние можем да растат, ние можем да растат повече. Но нещата, които са в земята площ € | 

BUFFETT: Ами, weâ € "Да, weâ € ™ си usingâ €" Моят син е произвежда значително по-bushels от царевица или соята на акър от 20 или 30 или 40 години назад. Така че земята може да получите по-продуктивни. Но петрол е ограничено. Thereâ € ™ е действително някои училище, което казва, че isnâ € ™ тон, но аз мисля, Itä € ™ е доста ограничено. А, вие знаете, ние имаме 500000 произвеждащи петрол кладенци в Съединените щати. Средното производство е 11 барела на ден. Петстотин хиляди пъти weâ € ™ съм действително хит. Но ако погледнете нашата продукция срещу 30 години назад, Itä € ™ е път надолу. И най-много, нали знаеш, повечето области са слой в доста добър процент. А с demandâ € ", ако търсенето расте милион или милион и половина барела на ден от година на година и до момента полета разрушават и ние мадама € ™ да намеря слоновете в futureâ € | 

QUINTANILLA: Ами, с това се има предвид, някои от най-големите залози, Уорън, за да разговаря относно това шоу са от харесва на Boone Pickens, който казва, че той обича вятъра. Или Itä € ™ е катран пясък или Itä € ™ SA играя на водата тук в GE. Когато става дума за енергетика, има ли следващото поколение играя, алтернатива играе че поне е уловена вашите очи? 

BUFFETT: Ами, weâ € ™ се използва все повече и повече вятър. Имаме голяма енергийна компания Трябва € "например, в Айова, ние имаме много вятърни ферми и weâ € ™ ще имате повече. Така че, светът ще се опита да направи това, но един € ", че не е голям отговори на вида на търсенето на енергия thatâ €" thatâ € ™ идва заедно. Така че аз мисля, weâ € ™ Трябва да направим всичко възможно в алтернативни райони, но аз мадама € ™ септември € "Аз не виждам, че като лек за всичко на всички.

Уорън Buffett: Peak Oil Апостола?

Уорън Buffett: 
Peak Oil Апостола? 

CNBC има интервю с Уорън Buffett, по който той изглежда се приема вярата в разумно непосредствена връх масло. 

BUFFETT: Ами, AG стоки са малко трудно. Знаеш ли, ако аз трябваше да Ona € "АД, където стоките ще бъде три години, считано от сега, нагоре или надолу, аз wouldnâ € ™ не знам накъде да се обзаложим. Но те изглеждат theyâ € ™ съм имаше доста работи. Но ако вземе нещо като масло, искам да кажа, ние сме били залепване сламки в земята, тъй като сега, какво, Titusville през 1850-нещо с полковник Дрейк. И ние haveâ € "ние haveâ €" Ние открихме, че много от петрола thatâ € ™ е да бъде намерена. И ако weâ € ™ ще produceâ € "или да използва 85 милиона барела на ден сега и останалата част на света вероятно ще се увеличи търсенето в theâ €" в theâ € "през следващите пет или 10 години, weâ € ™ ще haveâ € "weâ € ™ ще имат труден път поддържане производство, което отговаря на тези в тази цена, дори. Така че мисля, че нещо като масло, шест и половина милиона humansâ € "или шест и половина милиарда хора ще използват много повече петрол, отколкото много по-малко използвани 20 години назад или 30 години назад. 

KERNEN: Значи това важи и за метали, също? Youâ € ™ казваш неща, които ние можем да растат, ние можем да растат повече. Но нещата, които са в земята площ € | 

BUFFETT: Ами, weâ € "Да, weâ € ™ си usingâ €" Моят син е произвежда значително по-bushels от царевица или соята на акър от 20 или 30 или 40 години назад. Така че земята може да получите по-продуктивни. Но петрол е ограничено. Thereâ € ™ е действително някои училище, което казва, че isnâ € ™ тон, но аз мисля, Itä € ™ е доста ограничено. А, вие знаете, ние имаме 500000 произвеждащи петрол кладенци в Съединените щати. Средното производство е 11 барела на ден. Петстотин хиляди пъти weâ € ™ съм действително хит. Но ако погледнете нашата продукция срещу 30 години назад, Itä € ™ е път надолу. И най-много, нали знаеш, повечето области са слой в доста добър процент. А с demandâ € ", ако търсенето расте милион или милион и половина барела на ден от година на година и до момента полета разрушават и ние мадама € ™ да намеря слоновете в futureâ € | 

QUINTANILLA: Ами, с това се има предвид, някои от най-големите залози, Уорън, за да разговаря относно това шоу са от харесва на Boone Pickens, който казва, че той обича вятъра. Или Itä € ™ е катран пясък или Itä € ™ SA играя на водата тук в GE. Когато става дума за енергетика, има ли следващото поколение играя, алтернатива играе че поне е уловена вашите очи? 

BUFFETT: Ами, weâ € ™ се използва все повече и повече вятър. Имаме голяма енергийна компания Трябва € "например, в Айова, ние имаме много вятърни ферми и weâ € ™ ще имате повече. Така че, светът ще се опита да направи това, но един € ", че не е голям отговори на вида на търсенето на енергия thatâ €" thatâ € ™ идва заедно. Така че аз мисля, weâ € ™ Трябва да направим всичко възможно в алтернативни райони, но аз мадама € ™ септември € "Аз не виждам, че като лек за всичко на всички.


Buffett новини

Buffett новини 

2 юни 2009 Джон Krol Пуснато през 2008-2038 Инвестиране, мъже гений Уорън Buffett | 

Buffett, Dreman, Heebner се дължат за отговор: John Dorfman 

Коментар от Джон Dorfman 


1 юни (Bloomberg) A € "Някои от nationâ € ™ е най-доброто и най-известните инвеститори В €" Уорън Buffett, Дейвид Dreman, Кен Heebner и Уилям Милър В € "е отвратителен години мечката пазар на 2008. 

Отказвам да повярвам, макар, че хората, с дългогодишен опит на инвестиционни мъжество да стане изведнъж фондова пазар скопците. 

Така че аз мисля, Itä € ™ струва търси не само в това, което тези четирима мъже направи грешен последните години, но на каква theyâ € ™ правиш с техните портфейли днес. 

Три от тези четири отпразнува инвеститори Run взаимни фондове, така че резултатите от тях са лесни за проследяване: 

В € "The DWS Dreman Висока Върнете Екуити фонд паднаха 45% - - включително реинвестират дивидентите В €" през 2008 г., както и основните € ™ е борда, тъй като е свален Dreman като мениджър. 

В € "Heebnerâ € ™ е CGM Фокус фонд отпаднали 48%. Той бе класирана в топ 1% от своята партньорска група през 2000, 2001, 2003, 2005 и 2007. 

В € "А 55% спад прокле Millerâ € ™ е Legg Мейсън Стойност тръст. От 1991 г. през 2005, Милър е инвестицията worldâ € ™ е дългата спечелване на резки, побой на Стандарт & Poorâ € ™ е 500 Индекс 15 години в една редица. 

Buffett е главен изпълнителен директор и 33% собственик на Berkshire Хатауей Инк. Berkshireâ € ™ е акционерно паднаха 32% миналата година. 

По този начин, Buffett е само един от четиримата, който победи на 37% загуба за S & P 500, но Itä € ™ е безопасно да се каже той wasnâ € ™ тона доволни. Той направи сравнение между опита на инвеститорите миналата година с тази на € œsmall птици, които са се отклонили в бадминтон game.â € 

Buffett купува 

Вярвам, че тези investorsâ € ™ миналото успех, както и инвестиционните опит, работили срещу тях през 2008 година. Опитът може да са им казал, че на пазара на акции в САЩ doesnâ € ™ тона спад много повече от 35%, особено когато лихвените проценти сцена € ™ тона високо или нараства. 

Тяхното решение може да са им казал, че след подкиселявам тон първите девет месеца на годината, A рикоширам е вероятна. Вместо това, запасите срути през октомври и ноември. 

Ползвайки на съдебното решение и се чувстват honed над няколко десетилетия обикновено е мъдър курс. Но тя може да даде неверни четене, когато на пазара succumbs до паника. 

Buffettâ € ™ е фирмата наскоро купи акциите на САЩ Bancorp, банката със седалище в Минеаполис, който е основен пазител за взаимни фондове. Банката има осезаем общ капитал от 3,2% на материални активи, което показва, че е един от nationâ € ™ е по-твърд големи банки. Неговият състав се продава за 15 пъти по приходи. 

Berkshire Хатауей също увеличи своето участие в Съюза Тихия АД, вторият по големина железопътен САЩ, който е базиран в Buffettâ € ™ е родния град на Omaha, Небраска. През април, Съюз Тихия съобщиха, че печалбата бе отхвърлено по-малко от очакваното, благодарение на по-ниски разходи за гориво и работа разфасовки. На акция се продава за 11 пъти по приходи. 

Попълване Покупка 

Друга нова покупка Johnson & Johnson, базирана в Ню Брунсуик, Ню Джърси. Това придобиване попълва стопанство че Buffett трябваше обеднен неохотно да финансират големи инвестиции с фиксиран доход в Goldman Sachs Груп Инк. и General Electric Ко 

Dreman, в DWS Dreman Малки Cap Стойност фонд, наскоро придобити акции в Legg Мейсън Инк. В Балтимор базирани на пари за управление на фирмата е публикуван загуби пет часа четвърти по ред, но запазва добра репутация във финансовата индустрия. 

Фондът също така разширява своята стопанства в Хелън на Трой ООД (продуктите за коса), RPM Международно Инк. (производител на ръжда-олеум, бои и химикали специалността) и генерален Кабел АД (а производител и дистрибутор на кабелни). 

Heebner е известно, че промяната му участия често и рязко, така че информацията, въз основа на нормативната стружки понякога е подвеждаща. С този протест, тъй като от 31 март на най-големия си позиция в CGM Фокус фонд бе Морган Стенли. 

Прекалено много ливъридж 

В Ню Йорк базирани инвестиции Banka € ™ е акционерно продава за 1,1 пъти по балансова стойност (корпоративни нетната стойност) и 0,7 пъти по приходите В € "атрактивни коефициенти. Лично аз wouldnâ € ™ тона купи Морган Стенли, освен ако не deleverages значително. Точно сега, дълга повече от 13 пъти собствения капитал. 

Освен нови, и почти толкова голям обект, бе Amazon.com Инк. В Сиатъл-базирани интернет retailerâ € ™ а приходите се проведе и през 2008 г., A рецесия година. Фирмата получава рекорд $ 1,39 дял преди едно време артикули, от 1,12 щатски долара през 2007 година. 

Що се отнася Милър, може би си следващия горещ шаря с вече е започнала. След 15 години на побой на S & P 500, неговата Legg Мейсън Стойност Trust trailed три години работи в 2006-2008. Тази година 29 май той е до 12%, а S & P е само 3%. 

Милър неотдавна добави към своето стопанство в "Държавен Street АД, която от 31 март е повече от 3% от неговия фонд. Подобно на САЩ Bancorp, тя е една от водещите попечители за взаимни фондове. 

Членка Streetâ € ™ е Жалба 

Съгласен съм с тази държава Милър Street изглежда привлекателна. Въпреки че не е с имунитет срещу рецесията, той е заемал и нагоре, с първото тримесечие печалбата на $ 1,04 дял преди позиции, определени от 1,39 щатски долара през миналата година. Нетната печалба нарасна с 20% клип последните пет години, но материалната продава за 10 пъти по приходи. 

Аз се предвиди, че поне три от тези четири инвестиционни титаните ще имат добра година през 2009. 

Оповестяване Забележка: Лично аз, както и за клиентите собствени акции на Berkshire Хатауей. Аз не дълги и къси позиции в останалите запаси обсъждат в тази weekâ € ™ е колона. Моята фирма е с бизнес отношенията със САЩ Bancorp. 

(Йоан Dorfman, председател на гръмотевици капитал в Бостън, е колумнист за Bloomberg Новини. Мненията, изразени са негови собствени. Неговата фирма или Клиентите могат да притежават или търговски ценни книжа, обсъждани в тази графа.)

Уорън Buffett Поканен спорна Автор да влезете в Годишната среща

Уорън Buffett Поканен спорна Автор да влезете в Годишната среща 
Чикаго, IL 
Вторник, 02 Юни, 2009 
  



Уорън Buffett, главен изпълнителен директор на Berkshire Хатауей, поканени Джанет Tavakoli, автор на Уважаеми г-н Buffett, за да подпише книги в Berkshire Хатауей Годишна среща в Omaha върху събота, 2 май, 2009. Уважаеми г-н Buffett е книгата, която обяснява, че глобалната финансова разтопи бе предизвикано от масивните Ponzi схема между провали ипотечни заемодатели и Уол Стрийт. Tavakoli обяснява причината не е лошо или математически модели outliers, но напълно лъжци. Не е имало черни лебеди, просто Черно Бартс, които варени до фалшиви securitizations в Уол Стрийт финансовите meth лаборатории. Подобно на легендарния разбойник, те направиха с плячката, без някога изпичане изстрел. Книга signings на годишното събрание се покана само за събития, както и на срещата теглеха рекорд тълпи. 

  

Г-жа Tavakoli е президент на Tavakoli структурирано финансиране, A Чикаго основава консултантска фирма. Тя е също дълго време Berkshire Хатауей (BRKA) акционер. 

Уорън Buffett подписано копие от Уважаеми г-н Buffett за г-жа Tavakoli-рано през годината: 

За да Джанет В € "Кой е трябвало да се слушат много по-внимателно в миналото --- & кой ще бъде в бъдеще €" 

Уорън E Buffett 12-30-08 

Уважаеми г-н Buffett, Какъв инвеститор научава 1269 мили от Уол Стрийт, обяснява събитията, довели до най-лошата финансова разтопи в световната история. Tavakoli показва как тя и Уорън Buffett предрече тази разтопи добре предварително, предупреди инвеститорите, и да предложи как да се оправим. Tavakoli също така обяснява как да се избегне неговото случва отново. Уважаеми г-н Buffett е духовита добре казал внимание на това как принципа триумфира над алчността и паника, и е, трябва да прочетете за всички, които търсят мъдрост, че времето е пребит, а продължава да бие, на пазара. 

  
Джанет Tavakoli 
Председател 
Tavakoli структурирано финансиране, Inc 
Чикаго, IL 
312-540-0243

Warren Buffett sells remaining Constellation shares

Инвеститор Уорън Buffett има продадени и последните акции той има, когато той се опита да поеме съзвездие енергетиката Груп Инк. 

Последната част от запасите, около 11 милиона акции бяха продадени на Barclays Капитал Инк. за $ 27,25 всеки темянник в понеделник. Съзвездие акции станаха 23 цента до $ 27,51 за деня. 

Buffett, неговата компания Berkshire Хатауей (NYSE: BRK.A, BRK.B), както и че companyâ € ™ е дъщерно MidAmerican енергетика, всеки вече не са акционери в съзвездие (NYSE: CEG), в съответствие с формата на ценни книжа и борсите Комисията подава понеделник. Те са били бавно divesting на запасите през последните седмици и месеци, притежаващо 7,3% през февруари и 6,3% през последния месец. 

Продажбата приключва отношенията между инвеститора и съзвездие, едно от две Fortune 500 компании в Балтимор Сити. 

Айова базирани MidAmerican има 10% дял в съзвездие когато $ 4,7 млрд. оферта за дружеството, направени през септември беше отхвърлен три месеца. Това предложение дойде след парични ПУКНАТИНА доведе до рязко намаляване на Constellationâ € ™ е цена на акцията в продължение на няколко дни и някои инвеститори се бояха от фалит. 

Съзвездие отхвърли офертата в полза на сделката да продаде 49,99% от ядрените си бизнес за $ 4,5 млрд. на френското дружество ЕФР Груп Инк., които са били в наддаването за компанията през септември. 

За CANCELATION, съзвездие трябваше да плати $ 175 милиона през разтурване такси и $ 418 милиона за запасите. Той също така е трябвало да изплати на $ 1 млрд. заем от Buffett с 14% лихва. 

Решението за това дали сделката с Мериленд ЕФР изисква одобрението се очаква до седмица. Сделката се очаква да се затвори тази есен.


вторник, 2 юни 2009 г.

Изследване: След фалит на компания акциите й се покачват с 18% за седмица

Изследване: След фалит на компания акциите й се покачват с 18% за седмица
02.06.2009 16:55


Акциите на двадесетте най-големи американски компании, които са обявили банкрут от 1980 г. насам, са се покачили средно с 18 на сто през седмицата непосредствено след подаване на молба за защита от фалит, показва изследване на BankruptcyData.com.

След това в рамките на месец след банкрута темпът на поскъпване на акциите на фалиралите компании намалява до малко над 3%, а в рамките на три месеца те губят средно 15 на сто.

Според Bloomberg това кара мнозина наблюдатели да считат, че е възможно акциите на фалиралата вчера General Motors да поскъпнат в следващите няколко дни.

Едно от обясненията за поскъпването на акциите на тези компании са спекулации, че компанията ще върне пари на акционерите след разпродажба на имуществото и изплащане на дължимите капитали на кредиторите.

Като друга причина се изтъква покриването на късите позиции на мечи настроените инвеститори и спекуланти, при което, за да върнат взетите на заем акции, които са продали на късо, те извършват обратно покупка, което покачва цената на съответната компания, обект на спекулативни атаки.

По данни на NYSE около 117 млн. акции на General Motors са продадени на късо от 15 май насам.

понеделник, 1 юни 2009 г.

 
Концентрирана собственост върху Акциите и възможни конфликти на интереси  
След приключване на Предлагането, Мажоритарните Акционери, г-н Цеко Минев и г-н Ивайло Мутафчеив 
(виж “Преглед на дейността – История и развитие”) се очаква да притежават по 31 830 000 броя Акции, 
представляващи за всеки 28,94% от емитираните Акции. Г-н Цеко Минев и г-н Ивайло Мутафчиев ще могат 
заедно да упражняват значително фактическо влияние върху вземането на всички решения, изискващи 
одобрение от акционерите на Банката, включително изменения в нейния устав, назначаване и освобождаване 
на Директори и одобряване на сделки на значителна стойност, в които г-н Цеко Минев и г-н Ивайло 
Мутафчиев, пряко или чрез свързани лица, не се считат за “заинтересувани лица” съгласно българското 
законодателство (виж “Описание на Акциите и приложимото българско законодателство”). Прехвърлянето 
на Акции от Мажоритарните Акционери на други лица също така може да има значителен ефект върху 
Банката.  
След Предлагането, Банката ще продължи да има договорни и други бизнес отношения с Мажоритарните 
Акционери. Въпреки че мениджмънтът на Банката очаква, че бъдещи сделки и споразумения ще бъдат 
сключвани при условия, не по-малко благоприятни за Банката, отколкото тя би могла да получи при подобни 
сделки и споразумения с несвързани с нея лица, възможно е да възникне конфликт на интереси между Банката 

и Мажоритарните Акционери. 

Доказани умения и опит в управлението на риска и умерена експозиция към пазарни рискове 
Банката следва разумни кредитни практики и процеси, с които се постигат намаляване на необслужваните 
експозиции и приемливи нива на събираемост. Процесът на отпускане на кредити е добре структуриран и 
всички служители на Банката са задължени да се придържат към него. Вътрешният праг от 500 000 лева за 
големи експозиции е много по-нисък в сравнение с регулаторните изисквания. ПИБ има ниска експозиция 
към лихвен риск благодарение на балансиранaта дюрация на активите и пасивите. Освен това Банката се 
стреми да диверсифицира приходите си, като балансира приходите от лихви и приходите от такси и 
комисиони с цел да намали влиянието на лихвените нива върху печалбите.

За управление на валутния риск 
Банката поддържа балансирана експозиция за всяка валута.

Търговските операции и инвестициите на банката 
за собствена сметка са предимно нискорискови. 

 
Регионални инициативи 
Стратегията на Банката е да засили присъствието си на Балканите. Понастоящем ПИБ има клонове в Кипър и 
Албания. Банката е в процес на преобразуване на клона в Албания в дъщерна банка, която да развие бизнеса в 
Албания, като се възползва от опита на ПИБ в банкирането на дребно и картовите разплащания. Банката също 
така планира да засили ролята си в обслужването на регионалния стокообмен чрез клона в Кипър, дъщерното 
дружество в Албания и отличното бизнес сътрудничество с УНИБанкa, Македония. 


Развитие на дейността 
Първоначално ПИБ се фокусира върху предоставянето на услуги на корпоративни клиенти, като клиентите й 
включват както големи корпорации, така и средни и малки предприятия, на които Банката предоставя 
оборотни кредити, овърдрафти, акредитиви, банкови гаранции и други кредитни улеснения. През 1996 г. ПИБ 
е първата банка в България, която предложи на своите клиенти банкиране от дома или офиса чрез 
инсталирането на софтуер, позволяващ на корпоративните клиенти, които не са в близост до клон, да имат 
достъп до сметките си от своя офис.  
Постепенно ПИБ започва да си изгражда репутация в областта на международното търговско финансиране. 
След получаването на първия синдикиран кредит от чуждестранни банки и първия кредитен рейтинг от 
Thompson Bankwatch, Банката договаря финансирания за внос на инвестиционни стоки от Австрия, Белгия, 
Дания, Финландия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Норвегия, Португалия, Испания, Швеция и 
Швейцария, гарантирани от агенции за експортно застраховане. В края на 2006 г. Банката вече извършва 
парични преводи в около 60 чуждестранни валути и предлага плащания с документарни акредитиви, 
документарно инкасо, гаранционни акредитиви и банкови гаранции. Банката има договорени линии за 
потвърждаване на акредитиви и гаранции без парично обезпечение с над 40 първокласни банки по целия свят 
за около 100 млн. евро. Банката разполага с мрежа от над 500 кореспонденти в Европа, Азия, Африка и 
Северна Америка.  

През 1997 г. Банката учредява клон в Никозия, Кипър. Той е лицензиран от Централната банка на Кипър да 
извършва всякаква банкова дейност. Клонът в Никозия предоставя финансиране и извършва кредитни 
операции в щатски долари и евро и предлага търговско финансиране и валутни продукти и услуги на 
дружества, регистрирани в Кипър и България, които имат бизнес интереси и дейности в България. През 1999 
г. Банката учредява клон в Тирана, Албания, който предлага широк спектър от банкови услуги на албански 
дружества и физически лица. В частност, този клон предоставя банкови услуги, свързани с търговския 
стокообмен между Албания и България. През 2004 г. Банката открива офис в Дуръс (Албания). За да развие 
допълнително дейността си на този пазар, Банката възнамерява до учреди дъщерна банка в Албания. През 
2006 г. в Албания е регистрирано дъщерно дружество и стартира процесът за получаване на банков лиценз. 
От 2007 г. Банката планира да засили присъствието си в страната чрез откриване на нови офиси и развитие на 
картовия бизнес. 
През 2001 г. ПИБ стартира първия Виртуален банков клон в България, даващ възможност за работа през 
Интернет. Клонът дава възможност на клиентите бързо и лесно да се разпореждат със своите сметки – да 
нареждат преводи в левове и чуждестранна валута, плащания към бюджета, обмяна на валута, проверка на 
салда и операции по сметка, да откриват депозитни и разплащателни сметки. През 2006 г. ПИБ обнови своя 
Интернет клон, в резултат на което бързината, функционалността и капацитетът на клона значително 
нараснаха. През изминалата година броят на клиентите на Виртуалния банков клон нарасна със 121% до над 
20 000. 

Акционери 
ПИБ е учредена от Мажоритарните Акционери г-н Цеко Минев и г-н Ивайло Мутафчиев, заедно с “Първа 
финансова брокерска къща” ООД (“ПФБК”). 
През 1997 г. EPIC, инвестиционна финансова компания, създадена през 1989 г. като част от Oesterreichische 
Landesbank с цел инвестиции в Източна Европа и бившия Съветски съюз, става акционер в Банката, с 39% 
акционерно участие. Съгласно споразумение между EPIC и Акционерите-учредители, сключено във връзка с 
акционерното участие на EPIC в Банката, Акционерите-учредители запазват контрол върху правото на глас на 
акциите на EPIC, както и получават правото да ги придобият във всеки един момент (кол опция). През 
февруари 2005 г. EPIC продава акциите си в Банката поравно на двамата Мажоритарни Акционери. 
През 1997 г. Европейската банка за възстановяване и развитие (“ЕБВР”) инвестира 4,2 млн. щатски долара в 
Банката, записвайки новоемитирани акции, представляващи 20% от акционерния капитал. Това е една от 
първите капиталови инвестиции, правена от ЕБВР в българска банка. Според договореността, съгласувано с 
първоначалната инвестиционна стратегия и Акционерното споразумение, ЕБВР притежава право по всяко 
време след 5 юни 2001 г. да продаде всичките си акции на Акционерите-учредители и ПФБК (пут опция). 
През юли 2004 г. ЕБВР упражнява тази пут опция. Акционерите-учредители и ПФБК искат одобрение от БНБ 
във връзка с упражнената от ЕБВР пут опция, но не получават такова. През ноември 2004 г. ЕБВР обжалва 
решението на БНБ пред Върховния административен съд. Върховният административен съд отхвърля жалбата 
на ЕБВР. 

През декември 2005 г. Гроут Мениджмънт Лимитед (Growth Management Limited, “GML”), инвестиционен 
фонд от отворен тип, учреден в Джърси, Англо-нормандски острови, с писменото разрешение на Българската 
народна банка, придобива от ЕБВР 100 000 акции на Банката, представляващи 10% от акционерния капитал 
на ПИБ. Инвестиционният консултант на GML е GML International Limited, Лондон, частна компания за 
инвестиционни банкови услуги, лицензирана и регулирана от Агенцията за финансови услуги на Обединеното 
кралство.  
През декември 2005 г. Хилсайд Ейпекс Фънд Лимитед (Hillside Apex Fund Limited,“Hillside”), дружество с 
ограничена отговорност, учредено на Каймановите острови, придоби от ЕБВР 10% акционерно участие в 
Банката. Hillside е учредено на 20 юли 1998 г. като търговско дъщерно дружество на Hillside Apex Fund, част 
от портфейла на Thames River Global Funds Limited. Thames River Global Funds Limited е инвестиционна 
компания от отворен тип, с ограничена отговорност, тип „освободено, мулти-клас“, учредено и регистрирано 
на Каймановите острови.  

В съответствие с решение на Общото събрание на акционерите на ПИБ, проведено на 31 януари 2007 г., GML 
и Hillside Fund Limited продават акциите си в Банката, представляващи 20% от капитала на ПИБ. ПФБК 
придобива акциите като агент от свое име и за сметка на Доменико Венчърс Лимитед (Domenico Ventures 
Limited), Британски Вирджински острови, Рафаела Консултантс Лимитед (Rafaela Consultants Limited), 
Британски Вирджински острови и Легнано Ентърпрайс лимитед (Legnano Enterprises Limited), Никозия, 
Кипър. През февруари 2007 г. ПФБК прехвърля 700 000 акции (представляващи 7% от капитала на Банката) 
на Domenico Ventures Limited, , 700 000 акции (представляващи 7% от капитала на Банката) на Rafaela 
Consultants Limited и 600 000 (представляващи 6% от капитала на Банката) на Legnano Enterprises Limited. 
История на финансирането на ПИБ 
ПИБ присъства на международните дългови пазари, като набира средства чрез двустранни кредити, 
синдикирани заеми, емитиране на облигации. Банката привлече финансиране и в България чрез издаването на 
три емисии ипотечни облигации. Тези финансирания не само подпомагат растежа на Банката, но и намаляват 
ликвидния и лихвения риск. Някои от финансовите инструменти могат да бъдат изплатени преди падежа по 
искане на инвеститорите при определени обстоятелства. 
Заеми и облигационни емисии 
През 1996 г. ЕБВР предоставя на ПИБ 5-годишен кредит в размер на 4 млн. щатски долара за финансиране на 
малки и средни предприятия в България. ПИБ е една от първите банки в България, на която ЕБВР предостави 
такъв заем. През 1998 г. кредитната линия е увеличена на 6 млн. щатски долара, които се използвани от 
Банката за отпускане на средносрочни заеми на частни компании. Този заем е изплатен напълно от Банката 
през август 1999 г. 
През 1998 г. ПИБ става първата българска банка, на която е отпуснат синдикиран заем от чуждестранни 
банки. Осем европейски банки участват в 1-годишен кредит в размер на 10 млн. щатски долара. През 1999 г. 
Банката сключва още един синдикиран заем, организиран от ЕБВР, състоящ се от две линии, една 
двугодишна, отпусната от чуждестранни и български банки в размер на 7,5 млн. евро, и втора линия, 
отпусната от ЕБВР за 5 млн. евро за срок от три години. В края на 1999 г. ПИБ получава средносрочен заем от 
6,6 млн. евро от германска държавна организация за финансиране на български дружества от секторите 
транспорт, строителство и услуги. Всички заеми са изплатени на падежа.

През декември 2000 г. Банката получава трети синдикиран заем от европейски банки на стойност 10 млн. евро
за срок от две години. Заемът е напълно погасен от Банката на падежа.
През 2001 г. Банката издава ипотечни облигации на стойност 5 млн. евро, търгувани на Българската Фондова
Борса. Облигационната емисия падежира и е погасена през 2003 г.
През м. май 2003 г. Банката издава облигации в размер на 6 млн. евро с 8,5% купон и падеж през 2008 г. През
м. юли 2003 г. Банката издава облигации в размер на 10 млн. долара, 6% купон, падеж 2004 г.

Двата
облигационни заема са напълно изплатени на падежа.

През м. септември 2003 г. Банката издава облигации на
стойност 40 млн. евро, 8% купон, падеж 2006 г., които са изплатени на падежа през 2006 г.

През м. ноември
2003 г. Банката издава в България ипотечни облигации за 5 млн. евро, 7% купон, падеж 2008 г.

През м.
декември 2003 г. Банката получава синдикиран заем от няколко европейски банки в размер на 12 млн. евро за
срок от 364 дни, с опция за удължаване с една година по искане на Банката.

Банката упражнява опцията за
удължаване и след като заемът е удължен за още 364 дни, е погасен през 2005 г.
През м. януари 2004 г. Банката договоря двегодишна кредитна линия с Dresdner Bank AG, Франкфурт, в
размер на 2 млн. евро за общо краткосрочно финансиране.

През м. май 2004 г. Банката издава облигации на
стойност 10 млн. щатски долара с 6,125% купон и падеж 2005 г.

През м. септември 2004 г. Wachovia Bank
N.A. (Ню Йорк) предоставя на Банката петгодишен заем в размер на 15 млн. щатски долара. Този заем е
гарантиран от Overseas Private Investment Corporation (OPIC), държавна агенция на Съединените американски state.

Управление на риска 
Дирекция „Управление на риска” отговаря за следенето и управлението на експозициите на ПИБ по 
отношение на кредитните и пазарните рискове. Дирекцията разработва и прилага методи за оценяване и 
количествено измерване на кредитните рискове, осъществява текущо наблюдение на кредитния портфейл, 
определя лимити с цел запазване на капитала на Банката, анализира и оценява специфични рискови 
експозиции, осъществява бек-тестове на рейтинговите модели. По отношение на пазарния риск, дирекцията 
отговаря за разработването на методи за измерване на лихвения и валутния риск, за установяването и 
прилагането на VaR лимити и позиционни лимити, валидирането на използваните модели, осъществяване на 
стрес-тестове за ефекта на различни рискови фактори върху баланса и отчета за приходите и разходите на 
Банката. 

Дебитни и кредитни карти 
Банката предлага дебитни и кредитни карти от 1996 г. През 1997 г. Банката е напълно признат и лицензиран 
член на MasterCard. Банковите карти, предлагани от Банката, включват дебитни карти Maestro, дебитни карти 
Visa Electron, кредитни карти Visa и MasterCard, кредитни карти Diners Club. Към 31 декември 2006 г. общият 
брой на банковите карти, издадени от Банката, достига 465 558 (31 декември 2005 г.: 389 858; 2004 г.: 301 
281). 
През октомври 2006 г. Банката успешно сертифицира своята карта VISA с EMV чип, а през ноември 2006 г. 
Банката получи също и сертификат за MasterCard. 
През 2006 г. броят на ПОС терминалите на ПИБ нараства със 127,9% и превишава 3250 броя (2005: 1429; 
2004: 594). По оценка на Банката тя оперира втората по големина мрежа от АТМ терминали в България, като в 
края на 2006 г. техният брой достига 537 (2005: 447; 2004: 335). 
Банката има силно мотивирани специалисти, които администрират картовите продажби на физически лица. В 
началото на 2007 г. Банката започва да пренасочва картовите си разплащания от българския оператор 
БОРИКА (националния оператор за картови разплащания) към оператора за картови разплащания CaSys, 
учреден в Македония и притежаван от Мажоритарните Акционери. 

Търговско финансиране 
Банката участва на пазара на форфетинг услугите, като сконтира бъдещите приходи от чуждестранни и 
вътрешни търговски сделки. Банката издава акредитиви и банкови гаранции, инкасира документарни инкаса, 
прехвърля вземания по акредитиви на трети лица и сконтира приходите по тях. В края на 2006 г. кредитните 
линии за потвърждение на акредитиви и гаранции без парично обезпечение, отпуснати от над 40 първокласни 
банки по целия свят, достигнаха около 100 милиона евро. 
ПИБ е сключила значителен брой споразумения с международни институции, по силата на които нейните 
клиенти имат ефективен достъп до специализираните програми и финасови облекчения за внос на машини, 
оборудване и свързани с това услуги от европейските страни и САЩ. Споразуменията финансират до 85 % от 
договорената цена на вноса и са гарантирани от държавни компании за експортно застраховане в страната на 
износителя. Финансирането се осъществява за период до пет години, според договореното количество 
доставки. 
Международни преводи 
Банката е сключила двустранни споразумения за размяна на SWIFT ключове с повече от 500 банки. Банката 
осъществява международни преводи в около 60 валути през 30 кореспондентски банкови сметки. По оценка 
на Банката през 2006 г. през нейни сметки са осъществени приблизително 6,05 % от изходящите и 5,90% от 
входящите валутни преводи от и за България. 


Еврооблигационен заем от 200 000 000 евро 
На 1 февруари 2005 г. First Investment Finance B.V., 100% собственост на Банката, издаде еврооблигационен 
заем от 200 000 000 евро, гарантирани от Банката (“Облигациите”). Облигациите са тригодишни и носят 
годишна купонна лихва от 7,5% на година. Лихвите се плащат веднъж годишно в края на периода, на 1 
февруари. Главницата следва да се погаси на 1 февруари 2008 г. При определени условия, Облигациите могат 
да бъдат погасени и предварително по инициатива на емитента или облигационерите. Същите се 
удостоверяват с временни удостоверения и са регистрирани при признати депозитарни институции на името 
на Euroclear and Clearstream, Люксембург, и са приети за търговия на Люксембургската фондова борса. 
Условията, при които са издадени Облигациите, забраняват Банката да учредява каквито и да било 
обезпечения върху настоящите и бъдещи дейности, предприятия, активи или приходи на Банката. 
Допълнителни условия са предварително одобрение от облигационерите на определени действия, 
включително ограничения на определени трансакции и разпределението на дивидент. 

Синдикиран заем в размер на 185 000 000 евро 
First Investment Finance B.V. като заемополучател, и гарантирано от Банката, сключи договор за получаването 
на синдикиран срочен заем в размер на 185 000 000 евро на 30 октомври 2006, с посредничеството на 
Bayerische Landesbank (“Заема”). Заемът следва да се изплати изцяло и еднократно 364 дена след датата на 
подписване на договора за заем. Заемът е необезпечен. Лихвата по всеки заем по този договор е годишна и е 
сума от договорен марж (0,80%), EURIBOR и присъщите разходи, ако има такива, и се дължи на последния 
ден на всеки лихвен период. Договорът включва определени условни ограничения като ограничения за 
учредяването на обезпечения, продажбата на активи и преструктуриране и определени финансови изисквания. 
 
Друго финансиране от институционални инвеститори 
Споразуменията за обратно изкупуване са средство за краткосрочно финансиране, при което Финансовите 
активи за търгуване и Инвестициите на разположение за продажба на Банката служат като обезпечение. 
Сумите по репо сделките варират в рамките на годината, в зависимост от ликвидните нужди на Банката и 
други специфични цели и инвестиционни намерения. Споразуменията за обратно изкупуване се извършват 
съгласно условията на договора на International Securities Market Association (ISMA) за условията по репо 
сделки /ISMA master repo agreement/ В края на 2006 г. задълженията по споразуменията за обратно изкупуване 
достигат 225 милиона лева. 
Потвърждаването на акредитиви става при съгласие на Банката да изпълни плащане, на определена дата, за 
определена сума. Потвърждението произтича основно от документарни акредитиви, предвиждащи плащане за 
стоката да бъде извършено определен брой дни след получаването на документите. Обикновено Банката 
договаря потвърждаването да бъде извършено на по-късна дата, след изплащането на сумата от клиентите. 
Към края на 2006 г. задълженията по акредитиви възлизат на 1,6 милиона лева. 

 Другите срочни задължения включват основно двустранни заеми , получени от Банката. През 2006 г. Банката
получи второ 5-годишно финансиране за заеми за МСП в размер на 10 милиона щатски долара от Wachovia
Bank N.A., обезпечено от OPIC. Също така през месец май 2006 г. Банката подписа двустранно споразумение
за търговско финансиране в размер на 10 милиона евро с Wachovia Bank за период от две години. 

В допълнение, Банката е задължена да поддържа минимални резерви в БНБ (съгласно Наредба № 21 на БНБ) 
в размер на 8% от депозитната база на банката. 

Канали за дистрибуция 
Каналите за дистрибуция на ПИБ са едно от най-важните й пазарни предимства. Постигнатият баланс между 
клонова мрежа, АТМ и ПОС терминали и електронното банкиране осигурява стабилна основа за растеж и 
оптимизиране на разходите. 
Разширяването на клоновата мрежа е основното средство за навлизане на Банката в най-развитите и населени 
райони на България. Към края на 2006 г. клоновата мрежа на Банката се състои от 107 клона и офиса (2005 г.: 
93; 2004 г.: 76), включващи централното управление, 23 клона и 79 офиса в България, 2 клона и два офиса в 
чужбина (в Кипър и в Албания). През 2006 г. Банката започва процедура по учредяване на дъщерна банка в Албания. След завършване на процедурата и получаването на банков лиценз на дъщерното дружество, 
активите и задълженията на клона в Албания ще бъдат прехвърлени на новата банка

Броят на сметките, регистрирани за операции чрез Интернет, превишава 40 300 и съставлява 5,9% от всички 
банкови сметки на клиенти на ПИБ. Трансакциите, наредени през Виртуалния банков клон, са 30,0% от 
всички преводи в български левове и 29,8% от преводите в чуждестранна валута. 
От 2004 г. Банката използва услугите на външни кол центрове. През 2006 г. Банката откри свой собствен кол 
център за обслужване на клиенти. Кол центърът осигурява информация за продуктите и услугите, предлагани 
от Банката, за адреса и работното време на клоновете и за работещите ATM и ПОС терминали, за валутните 
курсове и др. Кол центърът също така представлява активен маркетингов канал за целеви продукти и услуги. 
Същевременно специалистите от кол центъра оказват съдействие на клиенти при възникнали въпроси или 
проблеми при работа с Банката или попълването на банкови документи.

  54
Съдебен процес срещу Директори на Банката 
Един от предишните и двама настоящи членове на Управителния съвет бяха призовани да се явят в съда през 
декември 2002 г. като обвиняеми по наказателно дело за престъпления, извършени в хода на тръжна 
процедура за приватизация на Българската телекомуникационна компания през 2000 г., във връзка с която 
Банката е осигурила финансиране на един от двата избрани за участие в търга кандидати. Наказателното 
преследване е възбудено от прокуратурата на основание твърденията на консултант на другия избран за 
участие в търга кандидат, след като кандидатът, финансиран от Банката, бе избран да придобие акциите на приватизираното дружество. Производството приключва с отмяна на процедурата по приватизация и никой от 
избраните участници в търга впоследствие не успява да сключи приватизационна сделка. 
Повдигнати са обвинения срещу голяма група лица, участвали в процедурата по приватизация, включително 
служители на Агенцията за приватизация, спечелилия търга участник и Банката. В обвинителния акт се казва, 
че членовете на Управителния съвет на Банката са нарушили професионалните си задължения, като са 
предоставили финансиране на избрания участник, осигурявайки възможност на Банката непряко да придобие 
приватизираното дружество. Също така се посочва, че в резултат на действията на всички обвинени лица  
държавата е претърпяла имуществени и неимуществени вреди. 
Всички лица, срещу които са повдигнати обвинения, са оправдани от първоинстанционния съд. 
Оправдателната присъда е обжалвана от прокуратурата. Второинстанционният съд потвърждава акта на 
първоинстанционния съд, като оправдава отново всички обвинени лица. 
Оправдателната присъда на второинстанционния съд е отново обжалвана от прокуратурата и делото е 
отнесено за разглеждане от Върховния касационен съд. На 31 март 2005 г. Върховният касационен съд 
потвърждава акта на втората съдебна инстанция и оправдава обвинените лица. Тази оправдателна присъда е 
окончателна и не подлежи на обжалване. 

Дъщерни дружества  
Банката има три дъщерни дружества: (а) „Дайнърс клуб България” АД, представителство за България на 
Дайнърс клуб интернешънъл, извършващо дейности по издаване на карти и процесинг на разплащания с тях, в което Банката притежава 80% от капитала; (б) “Първа инвестиционна банка – Албания” Sh. A. (Албания) – 
дружество, учредено през април 2006 г. и понастоящем в производство за издаване на банков лиценз за 
територията на Република Албания, 99,99% от чийто капитал се притежава от Банката; и (в) “First Investment 
Finance” B.V. (Холандия) – дружество със специална инвестиционна цел, изцяло собственост на Банката. 

Информационни технологии 
Понастоящем ПИБ оперира с единна информационна банкова система, разработена от българска фирма. 
Системата е централизирана и всички банкови трансакции се обслужват през нея, включително операциите на 
всички клонове и офиси на Банката в страната. Системата осигурява информация в реално време относно 
банковите депозити и кредитната дейност. 
През 2007 г. Банката продължава да работи по въвеждането на редица важни технологии. При избора на ИТ 
решения Банката се ръководи от ясно дефиниране на изискванията. Развитието на информационните системи 
се осъществява с пълната подкрепа на ръководния състав на Банката. 
След като анализира нарастващата нужда от подходящо решение, съответстващо на увеличаващия се обем и 
усложняване на своите бизнес операции, Банката избра нова основна банкова информационна система, 
разработена от “i Flex Solutions” B.V. Към датата на изготвяне на настоящия документ работата по въвеждане 
на новата банкова система i-Flex FlexCube, FlexCube@ (Интернет банкиране) и Workflow (управление на 
работните процеси) продължава. 
В края на 2006 г. Банката въведе система за управление на връзките с клиенти (People Soft CRM). Системата 
позволява по-добро сегментиране на клиентите и анализиране на използваните продукти и услуги. Очаква се 
тази система да подобри взаимодействието между всички звена, участващи в продажбата на банкови 
продукти и услуги, и да идентифицира отделните нужди на клиентите и на тази база да предлага най-
подходящите за тях продукти и да удовлетвори в най-висока степен изискванията на клиентите. 
Във връзка с Базел II, Банката се подготвя да въведе модула i-Flex Reveleus. Въвеждането на този модул ще 
подобри анализа и управлението на кредитните и пазарните рискове и ще ускори и улесни подготовката на 
управленските, финансовите и регулаторните отчети. 
През 2006 г. Банката се подготвяше за въвеждането на нова картова информационна система, която да 
отговори на бързо нарастващия брой банкови карти. Системата осигурява издаване на кредитни и дебитни 
карти, разплащателни карти, кобрандирани карти и др. Системата дава възможност също така за издаване на 
карти с EMV2 чип, каквито Банката издава от края на 2006 г., като се очаква това да спомогне за повишение 
на степента на сигурност на плащанията, извършени с карти на Банката. 
Също през 2006 г. Банката закупи нови система за планиране на ресурсите (Atlantis ERP). Въвеждането на 
системата ще подобри качеството и прозрачността на управлението на информацията и ефективността на 
бизнес процесите.  
За информация относно практиките на Банката по управление на риска, произхождащ от информационните 
технологии, виж “Управление на риска и вътрешен контрол – Оперативен риск”. 
Недвижими имоти 
Към 31 декември 2006 г. Банката е собственик на осем от офисите, от които извършва дейността си, а 
останалата офисна площ е наета. Цената на притежаваните от Банката имоти (преди амортизация) е 9,1 млн. 
лева. Банката не отдава под наем, нито предоставила на лизинг своите имоти, виж също “Обща информация – 
Недвижими имоти”.  

Служители 
Към 31 декември 2006 г. Банката има 1 586 служители, работещи на пълен работен ден (заедно със 
служителите в дъщерните дружества − 1 598). От тях 101 лица заемат ръководни длъжности (2005: 98). 

Последни събития 
През януари 2007 г. ПИБ стартира своя пръв структурен депозит „Капитал”. Банката гарантира основната 
сума по депозита и минимален лихвен процент. Допълнителният лихвен процент се определя от фиксинга 
USDEUR, фиксинга на златото LBMA или индекса Dow Jones Eurostoxx 50.  
На 7 февруари 2007 г. ПИБ и LRP Landesbank Rheinland-Pfalz, Германия, подписаха кредитно споразумение 
на стойност 20 милиона евро. Кредитното споразумение е предназначено за общо финансиране на ПИБ и е за 
период от 5 години.  
През февруари 2007 г. ПИБ подписа споразумение за сътрудничество с „Инфонотари” ЕАД, акционерно 
дружество, издаващо електронни подписи за физически лица и корпоративни клиенти. По силата на 
сключеното споразумение за сътрудничество ПИБ ще предложи на своите клиенти възможността да получат 
електронни подписи при преференциални условия и да използват електронните си подписи върху различни 
документи. 
С оглед присъединяването на България към Единната европейска платежна зона (SEPA), в ПИБ бе създаден 
отдел „Платежни системи и финансови комуникации” към Дирекция „Информационни технологии”. Отделът 
ще отговаря за успешното въвеждане в ПИБ на новите платежни системи и интерфейси. 
ПИБ продължава да разширява своята клонова мрежа. От началото на 2007 г. Банката откри 5 нови офиса в 
България и 1 нов офис във Вльора, най-голямото албанско пристанище. Така, чрез своята клонова мрежа в 
България и Албания и чрез свързаната банка УНИБанка в Македония, ПИБ покрива цялата дължина на 
паневропейския транспортен коридор № 8. ПИБ планира да открие през 2007 г. още няколко нови офиса в 
Албания. 
Междубанкови лимити за експозиции 
Дирекция „Управление на риска” предлага на Управителния съвет лимити за експозиции към банки в 
България и други развиващи се пазари на основа на рейтинга на тези банки и на техните финансови 
показатели. Лимитите за банки от развитите пазари се базират на рейтинга на всяка банка, нейните лимити 
към Банката и въз основа на досегашното сътрудничество. Експозициите се одобряват по ниво на 
компетентност. 
Кредитен комитет и Кредитен съвет 
Решенията на Кредитния комитет и на Кредитния съвет се приемат с единодушие. В случай че не е 
постигнато единодушие на някое от нивата в процеса, Изпълнителният директор, отговарящ за корпоративни 
клиенти, може да поиска въпросът да бъде разгледан от по-високо ниво на компетентност.  

Банката прилага отделна методология при оценка на кредитния риск, отнасящ се до кредити за граждани,
която се базира на около 30 показателя, специфични за всеки един клиент.  
В контекста на новото международно споразумение Базел II, Банката предвижда да подобри качеството на 
своите кредитни модели посредством изграждането на подробна база данни, която да даде възможност за 
статистическото потвърждаване на резултатите от кредитните модели и за оценка на основните рискови 
параметри: PD (вероятност от неизпълнение), LGD (загуба при неизпълнение), EAD (експозиция при 
неизпълнение). В началото на 2007 г. рейтинговите модели на Банката бяха интегрирани в единна 
информационна система (Сириус), която следва да събира всички данни, свързани с отделните рейтингови 
компоненти, в централизирана база данни, като по този начин позволи по-лесното и по-гъвкаво тестване на 
вътрешните рейтингови модели. 
Прилагането на вътрешнорейтингов подход при изчисляване размера на рисково претеглените активи на 
Банката изисква наличието на вътрешни данни за период от поне пет години, при оценката на рисковите 
параметри за отделните видове експозиции. Към настоящия момент Банката не изчислява PD и LGD за своите 
експозиции, тъй като вътрешните модели на Банката започват да действат ефективно от 2004 г. В близко 
бъдеще обаче, увеличавайки своята вътрешна база данни, Банката очаква да може да изчислява статистически 
значими рискови параметри за отделните видове експозиции.  

Процедура по събиране на просрочени вземания 
Веднага след като клиент на Банката просрочи свое задължение, съответният кредитен специалист 
осъществява контакт с клиента. Същевременно регистрираното просрочие се докладва на съответния 
директор на дирекция или, в случай че кредитът е отпуснат от клон на Банката, на съответния управител на 
клон. 
При положение, че клиентът просрочи второ поредно плащане по своето задължение, кредитният специалист 
изпраща писмено известие до клиента за дължимите от него просрочени суми, както и покана за посещение на 
Банката с оглед изясняване причините за просрочията. В зависимост от представените от клиента причини за 
просрочията и след препоръка от Кредитния комитет и одобрение от Управителния съвет, погасителният план 
по кредита може да бъде преструктуриран. В случай че няма одобрено решение за преструктуриране, 
допълнително писмено известие се изпраща до клиента, в което се изисква клиентът да плати изцяло 
дължимите суми по главница и лихви в рамките на седем дни. Ако клиентът не се съобрази с това изискване, 
Банката пристъпва към съответните процедури по събиране на своите вземания, регламентирани в 
българското законодателство. 

  71
Съгласно Политиката за управление на активите, пасивите и ликвидността, Банката поддържа портфейла си 
от ценни книжа в рамките на 15 до 25% от общата сума на активите. Инструментите на разположение за 
продажба са в рамките на 70 - 75% от портфейла, инвестициите, държани до падеж, са 15 - 20%, а държаните 
за търгуване 3 - 4%. Инвестициите в акции са ограничени до 2% от портфейла. Ценните книжа в 
чуждестранна валута (различна от евро) могат да бъдат до 70% от общия портфейл. 
Политиката на Банката определя лимит и върху българските ДЦК, които могат да бъдат до 50% от портфейла. 
По отношение на чуждестранните ДЦК, рейтингът на емитента трябва да бъде не по-нисък от 
BBB/положителна перспектива. 
Банката може да инвестира в дългови инструменти, емитирани от банки. В тези случаи рейтингът на емитента 
трябва да бъде не по-нисък от BBB/положителна перспектива. Общо делът на тези активи може да бъде до 
10% от портфейла, като книжата с рейтинг под А- могат да са максимум до 3%. 
Банката също може да инвестира в структурирани продукти и деривативни инструменти. Лимитът по тези 
видове инвестиции общо е до 30% от портфейла, като само дериватите могат да са не повече от 10% от 
портфейла. Към края на 2006 г. инвестициите в структурирани продукти възлизат на 111,2 млн. лева (19,4% от 
портфейла). При подбора на структурирани продукти Банката предпочита инструменти, при които главницата 
е гарантирана. Тези инструменти гарантират пълно изплащане на главницата на падеж, но не и по-рано. 
Ликвидността на Банката се поддържа и от политиката да бъдат поддържани парична наличност и депозити в 
други банки в размер на 9 - 10% от активите на Банката. Временни отклонения от тези целеви нива са 
допустими с оглед на моментните нужди на Банката, но политиката не допуска спадането на това равнище 
под 7%. Към края на 2006 г. паричните наличности и средствата по сметки в други местни и международни 
банки са 14,8% от общия размер на активите.  
Коефициентът на ликвидност, изчислен като процент на ликвидните активи към общо депозити, е 65,6% към 
края на 2006 г., 76,0% към края на 2005 г. и 62,7% към края на 2004 г. Коефициентът кредити към депозити е 
намалял към 31 декември 2006 до 105,8% от 116,4% към края на 2005 г. и 118,6% към края на 2004 г. Това се 
дължи на нарастване на депозитната база на Банката и наложените от БНБ ограничения върху ръста на 
кредитния портфейл на банките в България.  
При избора инвестиции на разположение за продажба и активи за търгуване Банката се ръководи основно от 
ликвидността на активите и риска им. С цел ограничаване на пазарния риск, Банката е определила лимит за 
еднодневната Стойност-под-риск (Value-at-Risk, или VaR) при 95% ниво на сигурност в рамките до 0,3% от 
собствения капитал на Банката, изчислен към края на предходния месец. 

олитиката на Банката е да лимитира общата си открита валутна позиция до 15 млн. евро, от които 10 млн. 
евро за валутните пазари и 5 млн. евро за паричните и капиталовите пазари. Експозицията на паричните и 
капиталовите пазари на страни извън Европейския съюз, САЩ и Япония не може да надвишава 1 млн.евро. С 
изключение на позицията в евро, откритата валутна позиция във всяка една валута не може да надвишава 15% 
от собствения капитал на Банката.  
За всяка открита валутна позиция се поставя ограничение за допустима загуба от 10 хил. евро, или 0,5% от 
номиналната стойност на финансовия инструмент. 

Мерки срещу изпирането на пари 
Според българското законодателство, закона за мерките срещу изпирането на пари и закона за мерките срещу 
финансирането на тероризма, банките следва да записват и проверяват определени данни за клиенти и 
извършените от тях операции и да докладват за извършени съмнителни транзакции на Агенцията за 
финансово разузнаване, която е на пряко подчинение на Министерството на финансите. Внезапни проверки 
могат да бъдат извършвани за установяване спазването на тези разпоредби, като Банката е била обект на 
такива проверки през 1999, 2001 и 2004 г. Нито една от извършените проверки не е установила наличието на 
съмнителни обстоятелства.  
Банката има дефинирани вътрешни правила, които определят начините, по които служителите следва да 
прилагат методите за проверка на клиентите на Банката и идентификацията на съмнителните транзакции. 
Служителите на Банката са задължени да идентифицират клиента преди извършването на каквато и да е 
операция, наредена от него. Клиенти, депозиращи платежни нареждания или извършващи касови операции в 
размер, по-голям съответно от EUR 15 339 (BGN 30 000) и EUR 5 113 (BGN 10 000), са задължени да 
декларират произхода на средствата, обект на операцията. Всяка съмнителна транзакция се докладва на 
банковата Специализирана служба за контрол и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма, преди да бъде извършена. Специализираната служба се занимава с обследването на съмнителните 
транзакции и докладването им, ако е необходимо, на Агенцията за финансово разузнаване.  
Банката поддържа регистър на лицата, подозирани от Агенцията за финансово разузнаване, че извършват 
изпиране на пари, финансиране на тероризма или нарушаване на законите. Политика на Банката е да не 
открива сметки на тези лица и да не изпълнява никакви транзакции, наредени от тях.  


ДИРЕКТОРИ И РЪКОВОДСТВО 
 
Банката има двустепенна система на управление, състояща се от Надзорен съвет и Управителен съвет. 
Надзорен съвет 
Настоящият състав на Надзорния съвет на Банката е: 
Име Позиция Дата на назначаване в Съвета Дата на изтичане на мандата 
Георги Мутафчиев Председател 7 март 2000 г. 7 март 2010 г.  
Тодор Брешков член 19 август 2004 г. 19 август 2009 г.  
Радка Минева член 7 март 2000 г. 7 март 2010 г.  
Неделчо Неделчев член 27 февруари 2007 г. 27 февруари 2012 г. 

През 2007 г. Дейвид Камерон Матю и Стефан Пинтер, членове на бившия Надзорен съвет, подадоха оставка 
във връзка с продажбата на акционерните участия на Гроут Мениджмънт Лимитед (Growth Management 
Limited) и Хилсайд Ейпекс Фънд Лимитед (Hillside Apex Fund Limited) (виж “Мажоритарни Акционери и 
Продаващ Акционер”), техните оставки впоследствие бяха приети от Общото събрание на акционерите на 
Банката, състояло се на 27 февруари 2007 г., което ги замени с Неделчо Неделчев и Калоян Нинов. С 
назначаването на новите членове Банката изпълни едно от изискванията, отнасящи се за публични дружества, 
а именно 1/3 от членовете на Надзорния съвет да бъдат независими съгласно критерии, изложени в Закона за 
публичното предлагане на ценни книжа.  
Контакт с членовете на Надзорния съвет може да бъде осъществен чрез централния офис на Банката – бул. 
“Драган Цанков” 37, София 1797, България. 

Управителен съвет 
Настоящият състав на Управителния съвет е: 
Име Длъжност 
Дата на назначаване в 
Съвета 
Дата на изтичане на 
мандата 
Матьо Матеев Изпълнителен директор и 
Председател на Управителния съвет  
4 март 1998 г. 4 март 2008 г. 
Мая Георгиева Изпълнителен директор 4 март 1998 г. 4 март 2008 г. 
Йордан Скорчев Изпълнителен директор 2 март 2001 г. 2 март 2011 г. 
Евгени Луканов Изпълнителен директор 11 ноември 2003 г. 11 ноември 2008 г. 
Мая Ойфалош Директор на Дирекция 
“Корпоративно банкиране” 
2 ноември 2004 г. 2 ноември 2010 г. 
Радослав Миленков Директор на Дирекция “Финансово-
Счетоводна” 
15 декември 2005 г. 15 декември 2010 г. 
Иван Иванов Регионален директор за 
Североизточна България  
11 юли 2003 г. 11 юли 2008 г. 

Членове на Надзорния съвет 
Георги Мутафчиев – Председател на Надзорния съвет 
Г-н Георги Мутафчиев (49 г., българин) е брат на Ивайло Мутафчиев, Мажоритарен Акционер и учредител на 
ПИБ. Кариерата му започва в Министерство на електрониката. През 1991 г. се присъединява към БНБ и 
отговаря за управлението на валутния резерв. През 1997 г. е избран за изпълнителен директор на “Флавия” 
АД. Г-н Мутафчиев завършва право в Софийския университет. Учи в Сорбоната в Париж, където защитава 
докторат по бизнес право. Г-н Мутафчиев придобива степен магистър по бизнес администрация от Schiller 
University, Париж. 
Освен участието си в Надзорния съвет, Г-н Мутафчиев е член на управителните съвети на “Флавия” АД и на 
“Флавин” АД.  
Тодор Брешков – член на Надзорния съвет 
Г-н Тодор Брешков (31 г., българин) започва през 1999 г. работа в “Първа финансова брокерска къща” ООД в 
отдел “Корпоративни финанси и анализи”, а през 2001 г. е избран за управител на ПФБК. 
Г-н Брешков завършва с отличие бизнес администрация в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. 
Освен участието в Надзорния съвет на ПИБ и длъжността си на управител на ПФБК, г-н Брешков е член на 
съвета на директорите на “Българска фондова борса – София” АД; член на съвета на директорите на “Първа 
застрахователна брокерска компания” АД; член на съвета на директорите на “Фонд за български недвижими 
имоти” АДСИЦ – дружество със специална инвестиционна цел за инвестиции в недвижими имоти.  
Радка Минева – член на Надзорния съвет 
Г-жа Минева (46 г., българка) е съпругата на г-н Цеко Минев, Мажоритарен Акционер и учредител на ПИБ. 
Кариерата й започва като експерт по външна търговия. По-късно работи в RVM Trading Company. Г-жа 
Минева също така е работила в БНБ като дилър на капиталовите пазари. От 1999 г. е управител на Болкан 
Холидейс Къмпани. Завършва Университета за национално и световно стопанство в София, България, 
специалност “Търговия и туризъм”. Специализирала е към Франкфуртската фондова борса и Лондонската 
фондова борса.  
Освен позицията си в Надзорния съвет, Г-жа Минева е генерален мениджър на “Болкан Холидейс Сървисис” 
ООД и генерален мениджър и акционер в “Болкан Холидейс Партнърс” ООД.  
Неделчо Неделчев – член на Надзорния съвет  
Г-н Неделчо Неделчев (32 г., българин) е избран за член на Надзорния съвет през февруари 2007 г. Започва 
кариерата си в брокерска къща Авал. От 1997 г. работи като финансов анализатор в “Първа финансова 
кариерата си в брокерска къща Авал. От 1997 г. работи като финансов анализатор в “Първа финансова 
брокерска къща” ООД, а през 2001 г. става един от нейните управители и съдружник. През 2003 г. е назначен 
за заместник-министър по транспорта и комуникациите. През 2003-2005 г. е Председател на съвета на 
директорите и член на управителния съвет на “Българска телекомуникационна компания” АД. Г-н Неделчев е 
консултант към Министерството на държавната администрация от септември 2005 до юли 2006 г. Освен 
позицията си в Банката, Г-н Неделчев има участие в дружества, които извършват дейност в енергийния и 
телекомуникационния сектор, и в областта на финансовото консултиране.  
Г-н Неделчев има магистърска степен по международни икономически отношения от Университета за 
национално и световно стопанство. Г-н Неделчев има сертификат от Асоциацията на брокерите на световните 
пазари (Лондон) за работата си на международните финансови и стокови пазари през 2000 г.  
Калоян Нинов – член на Надзорния съвет 
Г-н Калоян Нинов (37 г., българин) е избран за член на Надзорния съвет през февруари 2007 г. Преди това г-н 
Нинов работи като инвестиционен управител и член на Управителния съвет на Национален приватизационен 
фонд “Надежда” (България).

 Избрана е за Изпълнителен директор на ПИБ от 1998 г. Преди присъединяването си към ПИБ г-жа 
Георгиева е била заместник-генерален директор в Банка за земеделски кредит, отговаряща за паричните 
пазари. Преди това в продължение на 19 години г-жа Георгиева е работила в БНБ, където придобива 
значителен опит в международното банково дело. Последната й длъжност в БНБ е ръководител на отдел 
“Платежен баланс”. Г-жа Георгиева е магистър по макроикономика от Висшия икономически институт (сега 
Университет за национално и световно стопанство) в София. Специализирала е международни плащания към 
Международния валутен фонд и има следдипломна квалификация от Българския научно-технически съюз. 
През 2001 г. е избрана за “Банкер на годината” от българския финансов седмичник “Банкер”. 
Освен позицията си в Банката, г-жа Георгиева е председател на надзорния съвет на CASYS International, 
Скопие, председател на съвета на директорите на “Първа застрахователна брокерска компания” АД и 
председател на съвета на директорите на „Дайнърс клуб България“ АД. 
Йордан Скорчев – Изпълнителен директор 
Г-н Йордан Скорчев (43 г., българин) се присъединява към Банката през 1996 г. и е Изпълнителен директор от 
2000 г. Кариерата на г-н Скорчев започва като помощник-мениджър в отдела за Централна и Латинска 
Америка на външнотърговската организация “ИНТЕРКОМЕРС” в България. През 1990 г. се присъединява 
към Първа частна банка, София, като ръководител на отдел “Трезор”. Той завършва “Международни 
икономически отношения” в Университета за национално и световно стопанство. Специализира банкиране в 

През 1993 г. се присъединява към “Първа финансова брокерска къща” ООД като 

брокер по ценни книжа, впоследствие става ръководител на отдел “Ценни книжа” и управител на 
дружеството. Г-н Нинов е бил член на управителния съвет на Българската асоциация на лицензираните 
инвестиционни посредници, а през 2000-2001 г. е президент на Асоциацията. През 2001 г. е назначен за 
заместник-министър на икономиката. От 2001 до 2003 г. е член на управителния съвет на “Булгартабак 
Холдинг” АД и на “Кинтекс” ЕАД. От 2004 до 2006 г. е управител на Болкан Холидейс Сървисис, а от 2004 г. 
– председател на съвета на директорите на “ПФБК Асет Мениджмънт” АД. Понастоящем, Калоян Нинов е 
управляващ съдружник в “Риал Естейт Мениджмънт” ООД, дружеството, управляващо активите на “Фонд за 
български недвижими имоти” АДСИЦ.  
Членове на Управителния съвет 
Биографиите на членовете на Управителния съвет са представени по-долу. 
Матьо Матеев – Председател на Управителния съвет и Изпълнителен директор 
Г-н Матьо Матеев (47 г., българин) се присъединява към Банката през 1993 г. От 1995 до 1998 г. е директор на 
кредитния отдел. През 1998 г. е избран за член на Управителния съвет и Изпълнителен директор. През 2002 г. 
е избран за Заместник-главен изпълнителен директор, а от 2006 г. за Изпълнителен директор и Председател на 
Управителния съвет. Преди това г-н Матеев работи като служител в кредитния отдел на Българска 
външнотърговска банка (понастоящем “Булбанк” АД). Има завършено висше образование по счетоводство и 
финансов контрол и магистърска степен по международни икономически отношения от Университета за 
национално и световно стопанство в София, България. Специализирал е банково управление в Eastern 
Washington University, има Marcom и Maxwell Stamp специализация. През 2006 г. е избран за “Банкер на 
годината” от българския финансов седмичник “Банкер”. 
Освен длъжността си в Банката, Г-н Матьо Матеев е член на управителния съвет на UNIBank, Скопие.  
Мая Георгиева – Изпълнителен директор 
Г-жа Мая Георгиева (53 г., българка) започва работа в Банката през 1995 г. като директор на международния 
отдел. Избрана е за Изпълнителен директор на ПИБ от 1998 г. Преди присъединяването си към ПИБ г-жа 
Георгиева е била заместник-генерален директор в Банка за земеделски кредит, отговаряща за паричните 
пазари. Преди това в продължение на 19 години г-жа Георгиева е работила в БНБ, където придобива 
значителен опит в международното банково дело. Последната й длъжност в БНБ е ръководител на отдел 
“Платежен баланс”. Г-жа Георгиева е магистър по макроикономика от Висшия икономически институт (сега 
Университет за национално и световно стопанство) в София. Специализирала е международни плащания към 
Международния валутен фонд и има следдипломна квалификация от Българския научно-технически съюз. 

Америка на външнотърговската организация “ИНТЕРКОМЕРС” в България. През 1990 г. се присъединява 
към Първа частна банка, София, като ръководител на отдел “Трезор”. Той завършва “Международни 
икономически отношения” в Университета за национално и световно стопанство. Специализира банкиране в 
Люксембург, суапови сделки в Euromoney и фючърси и опции към Чикагската фондова борса. 
Освен позицията си в Банката, г-н Скорчев е член на управителния съвет на UNIBank, Скопие; член на съвета 
на директорите на “Банксервиз” АД; член на Съвета на директорите на “Първа застрахователна брокерска 
къща” АД; член на надзорния съвет на CASYS AD, Македония, член на съвета на директорите на “Дайнърс 
Клуб България” АД.  

Евгени Луканов – Изпълнителен директор 
Г-н Евгени Луканов (34 г., българин) се присъединява към Банката през 1998 г. като Заместник-директор, 
Директор и Генерален мениджър на клон “Тирана”, Албания. От 2001 до 2003 г. е Директор на клон “Витоша” 
на Банката (София). От 2003 до 2007 г. е Директор на дирекция “Управление на риска”, а от 2004 г. – 
Изпълнителен директор и член на Управителния съвет. Преди това г-н Луканов работи като валутен брокер в 
ПФБК. Той има магистърска степен по икономика от Университета за национално и световно стопанство, 
България. 
Г-н Луканов е собственик на ЕТ „Имекса“. 
Мая Ойфалош – член на УС и Директор на дирекция “Корпоративно банкиране” 
Г-жа Мая Ойфалош (45 г., българка) започва работа в ПИБ през 1993 г. като кредитен специалист. По-късно е 
повишена в Директор на “Анализи и корпоративни кредити” и е избрана за член на Кредитния съвет на 
Банката. Преди това г-жа Ойфалош работи като Директор на отдел в Първа западна финансова къща и като 
кредитен специалист в Първа частна банка. През 2004 г. г-жа Ойфалош е назначена за Директор на 
“Корпоративно банкиране” и член на Управителния съвет.  
Г-жа Ойфалош не заема други длъжности освен позицията си в Банката. 

Радослав Миленков – член на УС и Директор на дирекция “Финансово-счетоводна” 
Г-н Радослав Миленков (34 г., българин) е Директор на дирекция “Финансово-счетоводна” и член на 
Управителния съвет от 2005 г. Той се присъединява към Банката като ръководител на дирекция “Вътрешен 
контрол” през 2003 г. Преди това г-н Миленков работи като външен одитор в Делойт&Туш. Той има 
магистърска степен по “Финанси” от Университета за национално и световно стопанство, България. 
Освен позицията си в Банката, г-н Миленков е член на Надзорния съвет на CASYS International, Скопие.  
Иван Иванов – член на УС и Регионален директор за Североизточна България 
Г-н Иван Иванов (52 г., българин) е член на Управителния съвет от 2003 г. От 2003 до 2004 г. е директор на 
дирекция “Клонова мрежа”, а от 2004 г. – Регионален директор за Североизточна България. Той се 
присъединява към Банката през 1999 г. като Директор на клон “Варна”. Преди това г-н Иванов е бил директор 
в Първа частна банка. Той завършва “Икономика” и има магистърска степен по “Икономика на 
строителството” от Висшия институт за народно стопанство (сега Икономически университет), Варна.  
Освен позицията си в Банката, г-н Иванов е собственик на ЕТ „ИКОН 54 Иван Иванов“, на „ИКОН-54“ ЕООД 
и член на надзорния съвет на „Всестранна кооперация Шотландски братя“.  
Заседания на Надзорния съвет 
Уставът на Банката и Търговският закон от 1991 г. изискват Надзорният съвет да провежда заседания най-
малко веднъж на всеки три месеца. Последното заседание се състоя на 7 декември 2006 г.  
Заседания на Управителния съвет 
Уставът на Банката и Търговският закон от 1991 г. изискват Управителният съвет да провежда заседания най-
малко веднъж на всеки три месеца. На практика Управителният съвет провежда заседания най-малко два пъти 
седмично. Последното заседание се състоя на 20 април 2007 г.  
Корпоративно управление 
Банката е приела програма за корпоративно управление, която се стреми да отговори на принципите за 
корпоративно управление на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, приети от 
Комисията за финансов надзор, и се базира на кодекса за корпоративно управление на Българската Фондова 
Борса.