петък, 7 август 2009 г.

 Вторник, 17-ти февруари, 2009 година
В Berkshire Хатауей Портфолио

От вторник, Berkshire Хатауей (BRK-A) намира своята най-нова формуляр 13-F, която дава подробности за инвестициите conglomerateâ € ™ е стопанства, в края на четвъртото тримесечие на 2008 година. Председател Уорън Buffett, както и колегата му в авто-застраховател Geico, Лу Симпсън, управление Berkshireâ € ™ е акционерно портфейли. Следва да се отбележи, че това разкритие не включва Berkshireâ € ™ е международна фондова стопанства. Berkshire също понякога се получава изключения от SEC да отложи разкриването на някои от запасите се купуват, за да се избегнат други инвеститори се опитват да тичам пред фирмата. Ето защо, Berkshire все още може да се купуват някои запаси, че тя все още не разкриват.

Като цяло, обаче, това не е една четвърт при Berkshire е нетен купувач на запасите. В действителност, Berkshire продължиха да се разпредели капитала през четвъртото тримесечие, което наистина isnâ € ™ не е учудващо, като се има предвид възможностите на пазарите днес. По мое мнение, Berkshire продаде част от позициите си в акции, които са държани до сравнително добре през последните години, както и че са малко по-нови позиции в портфейл. На бившия, тези запаси, като цяло са отбранителен namesâ € "мисля, Johnson & Johnson (JNJ) и Procter & Gamble (ПГ) A €", които са доказали, че е полет за качество, за много други инвеститори, и като резултат са провели нагоре добре в сравнение с останалата част от пазара. На последната, тъй като Johnson & Johnson е сравнително по-нова позиция на портфейла, като го продава, Berkshireâ € ™ е данъчното задължение ще бъде много по-малко, отколкото са го продаде нещо, което той е заемал за много дълго време. Както за Procter & Gamble, Berkshire бе принуден да използва по-стара цена основа на това име, когато P & G, придобити дълго време Berkshire стопанство Gillette няколко години. Като такова, продажба на някои от P & G също ще доведе до относително ниска данъчна отговорност за Berkshire.

Като се има предвид, че Buffett написа статия миналата есен, показваща, че той е бил bullish върху американските запаси през следващите 3 до 5 години, много от инвеститорите се очаква да видите орляк на нови инвестиции в Berkshireâ € ™ е собствения капитал на портфолиото. Какво всъщност се случи, обаче, е че Berkshire е станала кредитор от последна инстанция за компаниите, които се нуждаят от дълга, или за рефинансиране на дълга. Като се има предвид, че дългът пазари стават по същество dysfunctional, и да имат всички, но пресъхна, Berkshire е бил в състояние да извлича капитал като се връща от добри компании, които се нуждаят от дългово финансиране. Две последните сделки, които демонстрират това са Berkshireâ € ™ е финансирането на Харлей Дейвидсън (свиня), при 15% Превъзнесеният купон през следващите пет години, както и Berkshireâ € ™ е рефинансиране на Тифани (TIF) дългови при 10% купон. С равенство като се завръща като thatâ € ", които са гарантирани, защото те са дългови instrumentsâ €" му нищо чудно Berkshire повторно разпределят част от капитала си по този начин.

Намаления

Berkshire намаляват своя дял в следните компании през четвъртото тримесечие. Най-голямото намаление е да Johnson & Johnson, следван от Procter & Gamble, а след това от американските Bancorp (USB).

â € ¢ Johnson & Johnson
â € ¢ Procter & Gamble
â € ¢ САЩ Bancorp
â € ¢ Conoco Филипс (COP)
â € ¢ Carmax (KMX)
â € ¢ Съединените HealthGroup (Ох)
â € ¢ Уелс Фарго (WFC)

Както IA € ™ съм също така отбеляза, преди това, Berkshire получи акции в съзвездие енергетика (CEG), който я е получил, когато съзвездие извади на сделката да бъдат придобити от Berkshire дъщерно Междинна американец. През януари и февруари, Berkshire е агресивно продават това име.

Придобити

Berkshire го добавите до няколко позиции по време на четвъртото тримесечие, както добре. Както IA € ™ съм отбелязано в предварително статия, Berkshire е продължила да се натрупват акции в Бърлингтън Северна (BNI), и до края на януари, притежавани повече от 22% от дружеството. Тук са всички от фирмите, които Berkshire добавя през последното тримесечие:

â € ¢ Бърлингтън Северна
â € ¢ NRG енергетика (NRG)
â € ¢ Ingersoll-Ранд (IR)
â € ¢ Eaton АД (ETN)

Последният от тях, Eaton, е ново допълнение към портфейла през третото тримесечие, и тя се появява като че Berkshire е продължила агресивно към името.

Нова позиция

Berkshire го купя един нов състав през четвъртото тримесечие, за започване на позиция в Nalco Холдинг (NLC), която е компания, която предлага води продукти и услуги.

â € ¢ Nalco холдинг

Непроменени позиции

Имаше няколко непроменени позиции по време на тримесечието, все пак, Berkshireâ € ™ е залога в USG (USG), действително е увеличил, като Berkshire възнамерява да превръща някои от задълженията си в допълнителни акции на USG, която наскоро беше одобрена от акционерите USG . Ето и списък на непроменени позиции за Berkshire през четвъртото тримесечие:

â € ¢ American Express (AXP)
â € ¢ банка на Америка (BAC)
â € ¢ Coca-Cola (KO)
â € ¢ Comcast (CMCSA)
â € ¢ Comdisco (CDCO)
â € ¢ Costco (COST)
â € ¢ Gannett (GCI)
â € ¢ General Electric (GE)
â € ¢ GlaxoSmithKline (GSK)
â € ¢ Начало депо (HD)
â € ¢ черна планина (IRM)
â € ¢ Kraft Foods (Kft)
â € ¢ Lowes Компании (ниска)
â € ¢ M & T банка (MTB)
â € ¢ Moodys (MCO)
â € ¢ Нике (NKE)
â € ¢ Norfolk Южна (NSC)
â € ¢ Sanofi Aventis (SNY)
â € ¢ SunTrust банка (ППИ)
â € ¢ Torchmark (ТМК)
â € ¢ USG
â € ¢ съюз Тихоокеанския басейн (UNP)
â € ¢ Съединените Парцел служба (UPS)
â € ¢ Wabco стопанства (WBC)
â € ¢ Wal-Mart (WMT)
â € ¢ Вашингтон Пост (WPO)
â € ¢ Wellpoint (WLP)
â € ¢ Wesco (WSC)

IA € ™ m често попита дали тя е по-изгодно да се следват Berkshireâ € ™ е акционерно снимки или просто следвайте Berkshire. Моят отговор е винаги един и същ. Макар че може да се опитате да игра на системата от € œcherry-pickingâ € Berkshireâ € ™ е акционерно къртачни IA € ™ съм винаги се чувствах по-добре е просто да се следват Berkshire. Докато Buffett е голям инвеститор, Добра € ™ не е съвършен, така просто, защото той закупува даден фонд, не означава, че автоматично ще преминете към Луната. Следвайки Berkshire, от друга страна, могат да се възползват от Berkshireâ € ™ е акционерно позиции в портфейл, или общо основание. По-важното е, все пак, като следвате Berkshire, могат да се възползват от сделки и термини, които са достъпни само за една компания като Berkshire --- мисля последните Харлей и Тифани дълг приноси.

Приветствам диалог с читателите си, така че моля да ми изпратите някакви въпроси и коментари, които имате. Освен това, ако сте havenâ € ™ тона вече са го направили, моля, не забравяйте да подпише-нагоре за моя безплатен имейл сигнали от buffettologist.com по електронната поща ми Justin@buffettologist.com.

Справедливост

Copyright В © 2009 Buffettologist.com

Съдържанието, съдържащи се в този блог представлява становищата на г-н Фулър. Този коментар по никакъв начин не представлява инвестиционен съвет. Той никога не трябва да се разчита при вземане на инвестиционно решение, винаги. Нито пък са тези коментари да бъдат покана на бизнеса. Това съдържание е предназначено само за развлечение на читателя и автора.


11:18 ч. est | препратка


Неделя, 15-ти февруари, 2009
Berkshire Хатауей останки Заето

Точно когато си мислиш Berkshire Хатауей (BRK-A) и председател Уорън Buffett може да забави малко, инвестиционният конгломерат е продължила да агресивно повторно разпредели капитала.

Миналата седмица, Berkshireâ € ™ е Междинна американски филиал продължи да продава своя дял в съзвездие енергетика (CEG). През декември, съзвездие извади на сделката да бъдат придобити до средата на американски, в полза на сделка с électricité дьо Франс (EDF). В резултат на това, Berkshire получили 19 милиона акции в съзвездие, както и $ 593 милиона в брой, като пауза-горе такса. През януари и февруари, Berkshire е продал над 5 милиона акции в съзвездие за приходи от около $ 136 милиона, с което общият брой в банката от отмяната на тази сделка за около $ 729 милиона.

Това вероятно е помогнал буфер Berkshireâ € ™ е хазната, особено като конгломерат е направила орляк на сделки като закъсняло. IA € ™ съм вече са писали за Berkshireâ € ™ е участието в Харлей Davidsonâ € ™ S (свиня) дългови приноса му увеличава залога в Бърлингтън Северна (BNI) и неговия капитал инжекция в Швейцария Re, и само на миналата седмица Berkshire направени няколко на допълнителни ходове.

Цимент и Вулкан агрегат компанията Материали (VMC) обяви в своята печалба разговор миналата седмица, че Berkshire е единственият инвеститор в $ 400 млн. дълг, предлагащи че компанията наскоро приключи. Вулкан обаче не посочват условията на сделката.

Със затруднения в намирането и придобиване на разрешителни за нови рок кариери, Вулкан е фирма с избора на активите, на места, които би било трудно за състезателите да се възпроизвеждат. Whatâ € ™ е повече, че е вероятно да се възползват от governmentâ € ™ е намерението за увеличаване на инфраструктурата разходите във времето. Поради естеството на дейността си, въпреки, Вулкан има висока сума на фиксираните разходи - и затова операционна лоста - и в резултат на неговите печалби и парични потоци може да бъде малко летливи.


Късно петък, водеща луксозна марка Tiffanyâ € ™ S (TIF) обяви, че е продала $ 250 млн. слъг на дълг към Berkshire. Този документ ще плащат 10% годишен купон, а половината от дълга ще зрели в 2017 г., а останалите $ 125 млн. ще дойдат дължими 2019. Като най-луксозните дребно, Тифани се борят като закъсняло, тъй като потребителите имат въздържа от извършване на голям билет бижута покупки. Като такъв, този дълг за рефинансиране ще уплътнят Tiffanyâ € ™ е баланса, и ще помогне то времето текущия спад в своята работа. За Berkshire, Тифани е още една марка, че неплатените Buffett е имала възможност да се инвестира в най-whatâ € "за мен най-малко - да се появяват малко атрактивни условия.
Berkshire Хатауей останки Заето 

Точно когато си мислиш Berkshire Хатауей (BRK-A) и председател Уорън Buffett може да забави малко, инвестиционният конгломерат е продължила да агресивно повторно разпредели капитала. 

Миналата седмица, Berkshireâ € ™ е Междинна американски филиал продължи да продава своя дял в съзвездие енергетика (CEG). През декември, съзвездие извади на сделката да бъдат придобити до средата на американски, в полза на сделка с électricité дьо Франс (EDF). В резултат на това, Berkshire получили 19 милиона акции в съзвездие, както и $ 593 милиона в брой, като пауза-горе такса. През януари и февруари, Berkshire е продал над 5 милиона акции в съзвездие за приходи от около $ 136 милиона, с което общият брой в банката от отмяната на тази сделка за около $ 729 милиона. 

Това вероятно е помогнал буфер Berkshireâ € ™ е хазната, особено като конгломерат е направила орляк на сделки като закъсняло. IA € ™ съм вече са писали за Berkshireâ € ™ е участието в Харлей Davidsonâ € ™ S (свиня) дългови приноса му увеличава залога в Бърлингтън Северна (BNI) и неговия капитал инжекция в Швейцария Re, и само на миналата седмица Berkshire направени няколко на допълнителни ходове. 

Цимент и Вулкан агрегат компанията Материали (VMC) обяви в своята печалба разговор миналата седмица, че Berkshire е единственият инвеститор в $ 400 млн. дълг, предлагащи че компанията наскоро приключи. Вулкан обаче не посочват условията на сделката. Със затруднения в намирането и придобиване на разрешителни за нови рок кариери, Вулкан е фирма с избора на активите, на места, които би било трудно за състезателите да се възпроизвеждат. Whatâ € ™ е повече, че е вероятно да се възползват от governmentâ € ™ е намерението за увеличаване на инфраструктурата разходите във времето. Поради естеството на дейността си, въпреки, Вулкан има висока сума на фиксираните разходи - и затова операционна лоста - и в резултат на неговите печалби и парични потоци може да бъде малко летливи. 

Късно петък, водеща луксозна марка Tiffanyâ € ™ S (TIF) обяви, че е продала $ 250 млн. слъг на дълг към Berkshire.

Този документ ще плащат 10% годишен купон, а половината от дълга ще зрели в 2017 г., а останалите $ 125 млн. ще дойдат дължими 2019.

Като най-луксозните дребно, Тифани се борят като закъсняло, тъй като потребителите имат въздържа от извършване на голям билет бижута покупки. Като такъв, този дълг за рефинансиране ще уплътнят Tiffanyâ € ™ е баланса, и ще помогне то времето текущия спад в своята работа. За Berkshire, Тифани е още една марка, че неплатените Buffett е имала възможност да се инвестира в най-whatâ € "за мен най-малко - да се появяват малко атрактивни условия.

http://buffettologist.com/
Алекс Крипен: Фаворитът за наследник на Бъфет дръпна на останалите
7 август, 2009
Виж коментарите
Коментирай

Човекът, който вече открито е считан за „следващия Уорън Бъфет” успя да дръпне малко на останалите, които се борят за това звание, но вероятно още не си е оплел работата, коментира в своя статия изпълнителния продуцент на CNBC Алекс Крипен.

Бъфет избра Дейвид Сокол да бъде председател на борда и временен главен изпълнителен директор на Net Jets след като през настоящата седмица основателят на дъщерната компания на Berkshire (б.р. Ричард Сантули) се оттегли. Този избор се счита за допълнителен вот на доверие към мениджърските способности на Сокол, правейки председателя на борда на MidAmerican Energy най-вероятния наследник на Бъфет начело на Berkshire.

Преди повече от година Barron`s прокламира от корицата си Сокол като „новия Бъфет” и го определи като „най-вероятния кандидат да поведе Berkshire Hathaway, когато Великия се оттегли”

Нед Бари от Barron`s, който следи от дълго време Бъфет твърди, че назначението в Net Jets „усилва позицията на Сокол като най-вероятния наследник на Бъфет”. Бари коментира, че Сокол няма опит в бизнеса с джетовете, така че избора му е очевидно сериозен вот на доверие от страна на Бъфет.

Анализаторът Джъстин Фулър, който пише в блога buffetlogist.com казва, че хода може би е пореден вот на доверие към Сокол, но не трябва да се изключва и вероятността Сокол да е избран заради слабите потенциални наследници вътре в Net Jets, които не са имали способностите да наследят Сантули на поста.

Биографката на Бъфет Алис Шрьодер също не бърза да си прави заключения:

„Направлението в което той се движи изглежда очевидно. Но не мисля, че някой го възприема като абсолютно решение. Уорън е човек, който винаги държи отворени опции до края и това е една от най-силните му черти”

Сокол, чиято MidAmerican Energy е в центъра на вече изключително успешната инвестиция на Бъфет в китайската автомобилна компания BYD засега отхвърля спекулациите.

В интервю от Омаха наскоро той заяви пред CNBC:

„Истината е, че има поне дузина дузина мениджъри, които са по-квалифицирани да наследят Уорън от мен. Честно казано, аз работя с Уорън от десет години и той е по-способен в момента, отколкото преди десет години. Така че А – не мисля, че ще се случи в следващите 20 години и Б – спекулациите са, честно казано загуба на време.”

четвъртък, 6 август 2009 г.

Бъфет намали дела си в Moody's със 17%
23.07.2009 11:47


Известният американски инвеститор Уорът Бъфет е намалил своя дял в международната агенция за кредитен рейтинг Moody’s със 17%, след като печалбата на компанията се понижи в продължение на седем поредни тримесечия.

Ръководената от Бъфет инвестиционна компания Berkshire Hathaway е продала около 7,99 млн. акции на рейтинговата агенция през тази седмица на цена в интервала от 26,59 до 28,73 долара за акция. Въпреки това тя остава основен акционер в Moody’s, по данни на Bloomberg.

Трите големи рейтингови агенции Moody's, Standard & Poor’s и Fitch станаха обект на тежки критики от инвеститорите и законодателите по целия свят, след като се оказа, че неправилно са сложили топ инвестиционен рейтинг на високорисковите ипотечни облигации преди началото на финансовата криза.

Уорън Бъфет лично заяви, че по този начин Moody's е увредила сериозно своята репутация. Все пак, неговата компания все още притежава около 40 млн. акции от капитала на Moody's, което прави около 17% от акциите в обращение.

Финансовите резултати на Moody's за второто тримесечие все още не са публикувани. През април агенцията съобщи, че нетната й печалба намалява с 25% на годишна база до 90,2 млн. долара за първото тримесечие на годината.

На 21 юли администрацията на американския президент Барак Обама предложи да бъдат въведени лимити и по-строги изисквания за рейтинговите агенции. Те целят да се намали конфликта на интереси и да се постигне по-висока прозрачност при инвестиционните услуги.

Акциите на Moody’s поевтиняха с над 10% до 23,80 долара за акция в часовете на електронната търговия на Нюйоркската фондова борса. Пазарната капитализация на агенцията за кредитен рейтинг се е повишила с над 30% от началото на тази година.

Уорън Бъфет продаде акции в редица компании през последната година, в това число в Procter & Gamble, Johnson & Johnson и петролната компания ConocoPhillips, за да може да финансира своите инвестиции в преференциални акции на Goldman Sachs и General Electric.
Бъфет: Време е за покупки
24.07.2009 21:08


Определяният като „гуру” на Уол Стрийт американски инвеститор милиардер Уорън Бъфет смята, че в момента е време да се купуват акции.

Въпреки че все още икономиката не показва признаци на възстановяване, това не означава, че инвеститорите трябва да останат встрани от финансовите пазари, каза Бъфет в интервю за CNBC. "Много е вероятно пазарът да скочи преди възстановяването на (икономическата) активност", смята той.

"Ако чакаме икономиката да се подобри, за да започнем да купуваме акции, ще изпуснем посоката на пазара", казва инвеститорът, допълвайки, че е време за покупки.

Въпреки това, верен на обичайното си поведени, Уорън Бъфет не дава конкретни прогнози за развитието на борсовата търговия в близките седмици или месеци.

Коментирайки спасителните мерки в САЩ, той заявява, че те имат някои недостатъци, но като цяло според него са били необходими, защото "подпомагането на американската икономика да възвърне своя подем трябва да бъде най-важният приоритет".

Освен това инвеститорът се изказва доста ласкаво за председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, за когото казва: "Не мисля, че би могло да има някой по-добър от Бернанке за този пост. Той разбира всички проблеми".
Печалбата на Kraft Foods се повиши с 11%
05.08.2009 09:58


Вторият по големина производител на хранителни продукти в света Kraft Foods отчете ръст на печалбата си за второто тримесечие от 11% на годишна база, след като американската компания успява да съкрати своите разходи, а хранителни магазини в САЩ увеличават своите продажби.

Нетната печалба на Kraft Foods за периода от април до юни се повишава до 827 млн. долара, или 56 цента на акция, спрямо 745 млн. долара, или 49 цента на акция, за същото тримесечие на 2008 г. Приходите на компанията отчитат спад от 5,9% на годишна база до 10,16 млрд. долара.

Ръководството на компанията, която участва в състава на индекса Dow Jones IA от 2008 г., повиши и своята прогноза за финансовите резултати до края на текущата фискална година. То очаква печалба на акция от поне 1,93 долара спрямо предвижданите по-рано 1,88 долара, предаде Bloomberg.

Печалбата на други два големи производителя на хранителни продукти в САЩ – General Mills и Kellogg, също записа ръст през второто тримесечие, след като суровините поевтиняха през последната година, а американците увеличиха покупките си от хранителни магазини за сметка на посещенията в ресторанти.

Kraft Foods увеличава печалбата си и благодарение на по-ниските заплатени данъци, след като данъчната ставка се понижи с повече от 5 проценти пункта за последните 12 месеца. Разходите за реклама също намаляват, благодарение на по-ниските цени за рекламиране.

Книжата на Kraft Foods поскъпват с 0,5% до 28,34 долара за брой в часовете на електронната търговия на нюйоркската фондова борса. Пазарната капитализация на компанията, чийто най-голям акционер е известният инвеститор Уорън Бъфет, се увеличава с 5,5% от началото на годината до 41,7 млрд. долара.

За 2008 г. в България Kraft Foods реализира 21,7 млн. лв. печалба и 192,5 млн. лв. продажби.
Кой може да наследи Бъфет начело на Berkshire Hathaway?
05.08.2009 22:12


Berkshire Hathaway назначи Дейвид Сокъл да управлява губещото подразделение NetJets Inc., което увеличи спекулациите, че един ден той може да замести инвеститора Уорън Бъфет начело на компанията, съобщи Bloomberg.

Сокъл е бил избран от Бъфет да смени Ричард Сантули на поста главен изпълнителен директор на звеното NetJets, което предлага самолети под наем. Сокъл ръководи енергийния бизнес на Berkshire.

Бъфет, който управлява Berkshire от 60-те години на миналия век, търси подходящ кандидат, който да заеме поста му. Всичките му потенциални наследници работят за Berkshire и избирането на един от тях е най-важната задача на борда на компанията, по думите на самия Бъфет.

Акционерите на Berkshire и анализаторите на действията на Бъфет отдавна спекулират с това кой ще заеме поста му. Според Barron’s Сокъл, който е председател на MidAmerican Energy Holdings Co., е най-вероятният наследник.

В списъка на медиите като евентуални бъдещи шефове на Berkshire са и Тони Найсли, ръководител на подразделението на Berkshire Geico Corp., което се занимава с автомобилни застраховки, както и Аджит Джейн, шеф на звено за продажба на презастрахователни полици. Според някои Сантули също е кандидат за поста.

Самият Сокъл скромно отхвърля възможността той да е избраникът. „Има една дузина хора, които са по-талантливи от мен” в Berkshire, които могат да станат изпълнителни директори, заяви през май той пред телевизия Bloomberg. Относно перспективата да замени Бъфет той казва: “За всички нас в Berkshire това ще бъде най-лошият ден, който можем да си представим”.

Задълженията на Бъфет евентуално ще бъдат разделени между новия изпълнителен директор, поне един човек, който ще управлява инвестиционната дейност, и сина на милиардера – Хауърд Бъфет, който ще бъде следващият председател на компанията.

Сантули напуска NetJets, след като през изминалата година компанията беше силно засегната от рецесията и отчита загуба.

Berkshire закупува MidAmerican през 1999 г. за близо 9 млрд. долара. По това време Сокъл е главен изпълнителен директор на компанията. През 2008 г. той предава поста на друг, оставайки председател на MidAmerican, като заявява, че това ще му позволи да се съсредоточи върху откриването на компании за придобиване.

понеделник, 3 август 2009 г.

Оня ден Уорън Бъфет се показа по телевизията в специално предаване, чиято цел беше да вдигне морала на американския народ. Уорън Спасителя, който винаги инжектира пари в американската икономика, когато е в криза. Цял час не спря да се смее, докато водещата се опитваше да изкопчи от него някакъв конкретен отговор на въпроси като: «Добре, кога смятате, че ще се излезе от тази ситуация?», «И все пак в какво е добре да се инвестира?» и т.н. А Уорън, смеейки се, отговаря: «Ние сме в икономическа война. Не се заблуждавайте, че това не е война, но кога ще се оправят нещата, не знам».



Добре де, с кого воюваме все пак, питам аз Уорън от дивана в хола ми в Лос Анджелис, ама го питам тихичко, защото знам, че и на този въпрос ще се смее и пак нищо няма да каже.

А той обяснява това, което цял свят разбра, че всъщност и той нищо не знае.

Преди половин година обяви по медиите как купува акции на "Коноко Филипс", след което тези акции се изтряскаха яко долу, и сега компанията на веселия г-н Бъфет "Бъркшайър Хатауей" е с най-големите загуби от създаването си насам.

На него му е адски смешно, че не знае нищо, обаче какво ще стане с нас, обикновените хора, които непрекъснато разни месии хвърлят от една война в друга?



Не се ли случи така и с Ирак и военните, които «не бяха предвидили» конфликта между сунити и шиити? Сега пък тези, които движат икономиката на света, не знаят с кого воюват.

Аз пък за разлика от Бъфет знам кой е врагът.

Не ми е нужно да напускам пределите на микроскопичната «сигурност» на дома, в който живея, защото по някаква щастлива случайност продължавам да имам работа.

Врагът е алчността на света.

И по-точно алчността на цивилизованите идиоти, живеещи в безпрецедентно дълъг мир и безпрецедентно благополучие - т.е ние.

Задръстени с кредити, със запушени уста от възможността да получим още малко или да купим още един апартамент за «инвестиция» - ние.




Каква инвестиция, бе инвеститори на глупостта, когато обитаваме най-гигантската пирамида, създавана някога от човек?

Какъв Хеопс, какъв Дубай, какви бентлита, какви голф-игрища и дългосрочни печалби?

Всичко е мираж, купчина нищо, обграждащо ни отвсякъде като Китайската стена. Защото Китайската стена е вече тук.

Накъдето и да се обърнеш, тя опасва Америка, а от там продължава и към останалия «цивилизован» свят.

А Уорън може да се хили колкото си иска, защото неговата криза не е моята и твоята. Нали в продължение на години е вземал правилните решения за правилните акции.



Леко е притеснително, че точно сега и той взе да бърка като Алън Грийнспан, който не беше предполагал, горкия, до къде могат да стигнат нещата.

А за Буш да не говорим.

Той си знае, че каквото и да става, ще дойде Армагедон и ще е спасен.

И понеже явно от никъде няма да дойде смислен отговор, затова аз съм готова с моя.

Човек трябва да е способен да отгледа няколко стръка домати, да окопае някоя леха и да опази картофите от колорадски бръмбари, докато Уорън Бъфет му се хили от плазмения телевизор.

По-добре колорадски бръмбари, отколкото бръмбари в главата.

Уорън Бъфет: Ще се оправим


Уорън Бъфет, Оракулът на Омаха, любимият милиардер на Америка, беше цитиран във всички медии с изказването си, че Америка вече лети към пропастта с главата надолу, че безработицата ще се увеличи и ще последва инфлация.

Бъфет пише много хубаво. Неговите писма до акционерите на компанията му Бъркшиър се четат като профетическа есеистична литература. Има закачливо перо. В последното си писмо до акционерите пише следното: "С Тони се почувствахме като комари на нудистки плаж. Навсякъде бъка от сочни обекти." Като комари-инвеститори в акции, разбира се. Той е моралният стожер на милиардерите, Лев Толстой на привилегированите. Има пълно доверие в американския бизнес, вярва в дълбоките кешови резерви, осигуряващи независимостта на компаниите му, проповядва умереност, предпазливост, правителствена намеса в тежки рецесии. Инвеститор е за него професия като всяка друга, макар че предпочита да е шеф на Дженерал Електрик или разносвач на вестници, особено последното, защото може да прави каквото си иска когато си поиска. Не обича бляскавия хай-лайф, не одобрява практиката милиарди да се наследяват, обича да се изказва, като Тед Търнър по едно друго време, по въпроси на икономиката и икономическата политика. Едно негово изречение да жужне в журналистическо ухо, и Бъфет е вече на страниците на вестниците. Една добра негова прогноза има заряда да дръпне акциите на споменатото предприятие нагоре. Има невероятна памет за числа и данни, обяснява бизнеса с феномени на психологията - на консуматорите и на инвеститорите. По един простичък начин обяснява сегашното положение с факта, че за и.д.-тата гроздето никога не е твърде високо и твърде кисело, ако колегата се стреми да го има. Когато изпълнителният директор в една компания чуе, че конкуренцията прави нещо, и той иска да се хване на същото хоро, без оглед на бизнес модел и конкретните възможности на компанията. "Ако Кока Кола купи нещо, Пепси вече мисли за същото на същата сцена. На всеки изпълнителен директор му е близка тази 'всички други деца го правят' философия". В по-добрите времена, разбира се, тази особеност на бизнес елита се наричаше "характер А", като буквата А след характер означаваше агресивност, лидерство, богатство, успех, първенство, безкомпромисен нагон за пари и власт, и се считаше за нещо много хубаво. 

За Бъфет обаче няма святи класи и елити. Ако човек не знае, че това е вторият най-богат човек на света за 2009 година, според Форбс, ще си помисли, че може би е професор по икономика. Вярва в благините на менторството и 15 пъти на година се среща на живо със студенти. Въпреки своите 37 милиарда долара, той е скромен, говори разумно, живее в къща, която е закупил през 1958 година. През 2006 година дари 37.4 милиарда от парите си на пет фондации, 31 милиарда от които бяха за фондацията на приятеля му Бил Гейтс. 

Бъфет говори бързо, малко хаотично, ползва разговорен жаргон, мисълта му тече стакато, често се позовава и/или критикува теоретични конструкти, добре познати от учебниците по икономика и теория на медиите. Той например вярва в ликвидност, в диверсифициране на инвестициите, във въртенето на парите чрез производство. Купува текстилното предприятие Бъркшиър Хатауей през 1965 година и го превръща в супер успешен холдинг с инвестиции в застрахователния, хранителния, банковия, енергийния бизнес. Известен е, а понякога и критикуван, че, веднъж закупил ценни книжа в дадена компания, не продава с десетилетия. Инвестирал е в Кока Кола, Уелс Фарго, Американ Експрес, Гайко, Деъри Куин и др. Когато купува ценни книжа, се води от максимата: бъди алчен, когато всички са уплашени, и предпазлив, когато всички са алчни. Въпреки всичко, миналат година изгуби 25 милиарда долара поради обезценяване на ценните книжа.

На девети март Бъфет отговаряше на въпроси на журналисти и зрители на CNBC в продължение на три часа. По време на разговора успя да вмъкне реклама на застрахователния си и банков бизнес като Гайко и Уелс Фарго, което им вдигна акциите на следващия ден. Посланията му бяха насочени както към Америка като цяло, така и към правителството. Бъфет призова към единение на нацията и подкрепа за Обама, но също така критикува правителството за това, че посланията му са неясни. Неясни за големия бизнес явно. Изключително изгодните вложения, които Бъфет направи в Голдман Сакс и Дженерал Електрик през септември 2008 зависят до голяма степен от успеха на възстановителните операции на правителството. Като практичен бизнесмен и едър инвеститор в газови и нефтени предприятия, обаче, Уорън Бъфет се обяви против така наречената cap and trade данъчна програма, с която се въвеждат ограничения на емисиите на въглероден двуокис в атмосферата. Дори ги нарече регресивен данък, който бизнесите ще прехвърлят на клиентите си. Липса на идеализъм и прогресивно мислене, но пък доста реалистичен репортаж от бъдещето. В крайна сметка така мислят богатите, а това, което става на световната сцена, макар и намагнетизирано от масите, си остава вечната борба между старите и новите печалбарски модели на бизнеса, стари и нови политически приоритети. И как богатите разчитат случките и посланията, и говорят за тях донякъде дава ориентация поне за силите на противоборство и единение. Бъфет се е оказвал прав в повечето случаи и особено в дългосрочен план. Затова си струва да го чуем.

Зоя Маринчева



Уорън Бъфет: Това, което се случва в света на финансите, много бързо превзема реалния свят. Не само че икономиката е забавила темпо изключително много, но и хората промениха поведението си както никога досега. Това, което се случи, е най-лошият сценарий. За първи път виждам потребителите, или общо американците, толкова уплашени. Човек може да се уплаши за пет минути, но за да възвърне доверие му трябва доста по-дълго време. И за това колко бързо ще се възвърне доверието, огромна роля ще изиграе правителството. И ако си объркан и уплашен, не можеш да преодолееш уплахата додето не престанеш да си объркан. Посланието трябва да е много, много ясно и просто относно това какво смята да направи правителството. И мисля, въпреки че е характерно по принцип за политическия процес, че посланията са малко неясни, и американската общественост не знае какво става, и реакцията й в резултат на това е да се отдръпне напълно. 

Първоначално сгрешихме тъй като вярвахме, че...и всеки вярваше, аз вярвах, правителството, ипотечните кредитори, заемателите, медиите, всички мислеха, че цените на имотите ще се отидат само и единствено нагоре или поне, че няма как да паднат значително. И веднъж приели това за абсолютна истина, вече нямаше значение колко си дал назаем за къщата, понеже, ако клиентът не може да плати, къщата ще се продаде на печалба и без това, или поне не би изгубил много пари. И така се получи, че натрупахме ипотечен дълг от 11 трилиона долара на базата на тази теория, че клиентът и неговият доход не са от значение, тъй като цената на къщата може само да расте. И когато нещата се срутиха и къщите, които като цяло биха стрували 22 трилиона, сега струват може би с 4-5 трилиона по-малко, а това означава а) това е ужасно висока сума, с която е намаляла цената на собствеността. Къщата е най-голямото вложение за повечето хора. И б) всички тези инструменти, които се появиха около имотите, които хората не разбраха твърде добре, започнаха да се сриват и този процес хвърли светлина върху други неща. Все едно, нали, едно дете да каже: "Царят няма дрехи". И след това веднага да допълни: "Отгоре на всичко, царят няма дори и бельо". Това, което имам предвид, е че различни пластове...те са взаимообвързани. Когато хората се уплашат, променят навиците си. Всичко това ще приключи, но...колко бързо ще стигнем до края зависи в огромна степен не само от политиката на правителството, а и от това колко добре е разяснена тя на хората.

Уорън Бъфет

Икономиката не може да се задвижи със стотинки. Това просто не може да стане. Хората започнаха да пестят. Години наред им казвахме да пестят, и ето сега те пестят, но това е нож с две остриета. Ето, имаме този велик икономически механизъм, какъвто няма никъде другаде по света, и той почва да се дави малко, и ние казваме: "Е, може би трябва да забавим малко и да видим какво ще стане". И той почва да се дави още повече. И това, което ние не разбираме, е че има триене. Колкото по-бавно се движи този механизъм, толкова повече се дави. Така че сега трябва да направим нещо да го задвижим наново и това ще отнеме време, и безработицата ще расте. Може би ще достигне доста високи нива, но от друга страна, аз ви гарантирам, че след пет години този механизъм ще се движи добре, само че аз искам да стигна до това положение много по-скоро от тези пет години. И това е осъществимо.

Ако си във война, а ние сме наистина в разгара на икономическа война, мнозинството има задължението да се държи така, че да не възпламенява малцинството. Когато Рузвелт свика Конгреса да гласува за войната, той не каза, "Включвам десетина процента от моите проекти", нито пък хората в Конгреса сложиха 8000 преференциални техни проектчета в декларацията, с която се обяви войната от 1941. Мисля, че малцинството има задължението да подкрепя всеки акт, чиято цел е да се спечели войната по един категоричен начин и не мисля, че преди началото на войната, пети ли първи ли юни беше, 535 човека трябва да си дадат мнението за това къде ще стъпят войските и какво да е времето, и колко войски трябва да се пратят, и подобни. И не мисля, че трябва на шести юни да имаме ново прослушване, и да кажем: "Брех, трябваше да стоварим войската на една миля още по на север."

Мисля, че републиканците имат задължението да погледнат на ситуацията като на икономическа война и да разберат, че имаме нужда от лидер и да го подкрепят. И мисля, че и демократите, а аз гласувах за Обама и силно го подкрепям, и смятам, че е точният човек - но смятам, че те не трябва, когато викат за единение по толкова важен въпрос, не трябва да се възползват от ситуацията и да дразнят републиканците. Нещата трябва да следват така: задача номер едно, две и три е да спечелим войната, икономическата война. 

Какво правим с предлагането на пари (money supply) и какво е поведението ни с оглед на това, което създаваме сега, ще предреши отговора на въпроса дали тази инфлация ще е по-сериозна от инфлацията през 1970те. Възможността да е по-зле е налице. Ние водим голяма война и ще ползваме пари в нея, и целият свят се е снишил. Единствената страна, която може да хвърли повече барут е правителството на САЩ. Те са способни да посрещнат всяко предизвикателкство, защото могат да печатат пари доколкото хората са склонни да въртят бизнес в американски долари. Така че може и по-лошо да стане. И знаете, в икономиката няма безплатен обяд.

Това, което изживяваме е икономически Пърл Харбър. Конгресът е съставен от хора патриоти. Не мисля обаче, че всички те разбират напълно колко е сериозно положението и какво се изисква с оглед на това. Това, което се изисква е командир, който се възприема като командир по време на война, той се нуждае от подкрепа и човек трябва да се откаже от някои искания. Когато излезем от тази криза, може да се върнем при хокането един друг, нали, и вкарването на специални проекти в бюджета и така нататък. Но на този етап трябва да оставим тези неща, доколкото можем, настрани, и честно, никой друг освен президента няма подобаващ кредит на доверие сред американците. Хората са чували имената на Полсън, Гайтнър, Бърнанке, но те само ги объркват. Само президентът на САЩ има авторитета да каже: "Ето това ще направим сега, а това няма да направим."

През 19 век имахме поне шест големи финансови паники.

В повечето случаи причината беше загубата на доверие в банките.

Наричат се паники, защото ако човек отиде в банката и не може да си изтегли парите, той се паникьосва.

И това е ситуация, която ще продължи да съществува до края на света. Дойде 20 век.

Създадохме Федералния резерв и си мислехме,че това ще успокои хората.

Но през 30те години на века разбрахме, че без доверие в банковата система тази икономика никога няма да оздравее.

И създадохме Федералната корпорация за застраховане на депозитите /ФКЗД/. ФКЗД е помогнала на 3600 банки.

В Щатите има само около 7 000 банки и още 1400 спестовни институции.

От 1934 година насам няма нито един вложител на застраховани депозити, който да е изгубил дори и едно пени. ФКЗД изигра огромна роля в превръщането на тази икономика в най-добрата икономика, някога съществувала.

3600 пъти ФКЗД се е намесвала упешно.

Миналата година, мисля, те прехвърлиха 8 % от всички депозити в Америка без това да струва и цент на данъкоплатеца.

ФКЗД ще се погрижи за банките. Говорят за национализиране на банки.

Те нацонализираха 20 банки тази година в рамките на една наносекунда и близо 20 миналата година.

Преместиха парите за една нощ. Всичко работи нормално. 


Всичко ще бъде наред.

Ние имаме най-великият икономическа механизъм, някога създаден от човека, според мен.

В началото, през 1790 година, бяхме четири милиона, а виж къде сме сега, и не защото сме по-умни от останалите хора, не защото нашата земя е по-плодородна или пък имахме повече минерали и по-добър климат.

Това, което имахме, е добре работеща система.

Тя отключи човешкия потенциал.

Не че е работила добре всяка година.

През 19 век преживяхме 6 паники;

през 20 век беше голямата депресия и двете световни войни, и какво ли не още.

Но ние имахме система, свободен, в голяма степен, пазар, закон, равни възможности, всичко онова, което отключва човешкия потенциал, макар че все още имаработа за вършене.

Така че аз мисля, че вашите внуци ще живеят по-добре от вас.

Но от време на време механизмът се затлачва, но ако погледнеш отвисоко на цялото това време, може би 15 години общо са лоши години, и ние продължаваме напред.

Бъфет доказа, че е суперинвеститор 
 
 
вторник, 28 юли 2009 

Ню Йорк

Смятаният за инвеститор номер едно в света Уорън Бъфет отново доказа своите безспорни качества. Само за 10 месеца вложените от него в банковия холдинг "Голдман Сакс" 4,1 млрд. долара нараснаха на 9,1 млрд. долара, съобщава "Ню Йорк таймс".

Въз основата на пресмятания на финансов експерт от Университета на Луизиана, ако днес Бъфет реши да продаде дела си на акционер в холдинга, печалбата му ще бъде 111% на годишна база.
Инвеститорът е втори в класацията на “Форбс” със състояние от $41 млрд. 
Уорън Бъфет - магьосникът на финансовите пазари
Милиардерът никога не влага пари в бизнес, който не разбира

Миналата седмица авторитетното US списание "Форбс" публикува поредната си класация за 400-те най-богати американци.

За 11-а поредна година тя е оглавявана от съоснователя на "Майкрософт" Бил Гейтс с $48 млрд., който за 12 месеца е увеличил състоянието си с $2 млрд.

Общо 400-те най-богати хора в САЩ вече "тежат" $1 трилион, което е с $45 млрд. повече в сравнение с Тор 400 на "Форбс" преди година.

Вестник "Стандарт" предлага на своите читатели да погледнат по-отблизо някои от най-богатите, влиятелни и интересни хора в последната класация. 



 Състоянието на Уорън Бъфет е нараснало с $5 млрд. през 2003 г. 
Фото АФП  

Уорън Бъфет е вторият по богатство човек в Америка, според авторитетното списание "Форбс". Състоянието му се оценява на $41 млрд., като парите са се увеличили в сравнение с миналата година с около $5 млрд. 

Приходите на неговата компания "Бъркшиър Хатауей" се удвоиха през 2003 г. заради добрите резултати на подразделенията - застрахователните фирми Geico и General Re.

Цената на акциите им нарасна с 13%, което е доста добро постижение

. От 2000 г. насам Уорън Бъфет непрекъснато заема второто място в класацията на най-богатите американци, дишайки във врата на лидера Бил Гейтс.

Милиардерът Бъфет дължи огромното си богатство на невероятния си бизнес нюх, поради което той е известен и като "магьосника на финансовите пазари".

Американецът е собственик на компанията "Бъркшиър Хатауей" и чрез нея придобива дялови участия във фирми от най-различни отрасли като производство на бои, килими, мебели, дрехи, хранителната индустрия.

Пазарната капитализация на компанията на Бъфет днес е 133 млрд. долара. 

Уорън Бъфет притежава акции в едни от най-големите световни фирми като "Кока-Кола", "Американ Експрес", "Жилет".

Става ли дума за изгодно придобиване на дялове, Бъфет действа, без да прави детайлни сметки, доверява се на шестото си чувство.

С невероятен ентусиазъм купува енергийни фирми, телекомуникационни компании, промишлени предприятия и др.

Милиардерът пазарува без притеснения благодарение на огромните средства, с които разполага - има по около 100 млн. долара седмично, с които може да играе на финансовите пазари.

Така той диктува условията. Акционерите на "Бъркшайър Хатауей" следват сляпо своя гуру, защото знаят колко много хора вече е направил мултимилионери.

Междувременно малко инвеститори могат да си позволят да притежават акция "клас А" на "Бъркшайър Хатауей", която струва около 73 000 долара и е най-скъпата ценна книга в света. 

Това, което различава Бъфет от останалите инвеститори, е неговият усет и подход при реализирането на всяка отделна сделка.

Една от тайните на милиардера е, че той никога не инвестира в бизнес, който не разбира.

Това е причината, че все още не е купил акции от компанията на своя приятел Бил Гейтс "Майкрософт". 

Централата на компанията на Уорън Бъфет се намира в Омаха, щата Небраска.

Там работят едва 15,8 души, според официалните данни.

Необичайната цифра се дължи на това, че един от сътрудниците в офиса работи само 4 дни през седмицата, а Бъфет не обича да закръгля числата.

Милиардерът рядко може да бъде забелязан в офиса и предпочита да управлява компанията от дома си. 

Признание за способностите на 74-годишния Уорън Бъфет е и поканата на губернатора на Калифорния Арнолд Шварценегер да бъде шеф на неговия икономически екип.
“Бъркшиър” постоянно инвестира

 
Уорън Бъфет винаги е искал да бъде богат и още от много малък започва да преследва своята мечта. От години "Бъркшиър Хатауей" придобива дялови участия във фирми от най-различни отрасли. Понякога купува енергийна фирма, после телекомуникационна компания. "Ние сме купувач, който за една седмица може да си осигури нужните пари в брой", твърди Бъфет. Факт е, че той разполага със 100 млн. долара седмично, с които може да играе.
Щети за застрахователните компании според Ню Йорк Таймс
12.09.2001 17:10

Терористичните атаки в САЩ вчера са най-скъпо струващата катастрофа, причинявана от хора някога, пише в днешния си брой в. Ню Йорк Таймс

Ню Йорк, 12 септември /БТА/

Атаката на кулите-близнаци на Световния търговски център /СТЦ/ може да струва на застрахователите повече от 5 млрд. долара, което ще превърне предполагаемата терористична атака срещу 110-етажните небостъргачи в най-скъпо струващата катастрофа, причинявана от хора някога според специалистите, пишат в статия със заглавие "Презастрахователните компании изчакват уточняването на размера на щетите" в днешния брой на в. Ню Йорк Таймс Андрю Рос и Саймън Ромеро.

Очаква се на застрахователите да им бъдат нужни години, за да изчислят размера на щетите, в които се включват стойността на кулите, които рухнаха и изгоряха, след като бяха атакувани от два отвлечени самолета, както и щетите, нанесени на околното пространство и стойността на мебелировката и оборудването на офисите, пише вестникът.

Презастрахователните компании може да платят най-скъпо за атаките, като големи застрахователи от ранга на лондонския Лойд"с, Мюнхенската презастрахователна компания /Мюник Ре/, Бъркшиър Хатауей и Суис Ре вероятно ще пострадат най-много, въпреки че в момента не е ясно дали някои от тях са засегнати, смятат специалисти.

В Цюрих вчера акциите на Суис Ре поевтиняха с 13 процента, както и акциите на други швейцарски застрахователи. Райнер Куперс, говорител на Мюник Ре, заяви, че компанията може да понесе значителна загуба, но е подготвена адекватно за подобни случаи, дори с толкова голям мащаб. Специалистите смятат, че и американски застрахователи като Америкън Интернешънъл Груп и Травълърс Пропърти енд Кежуълти Къмпани може да бъдат засегнати.

Трудно е да се каже определено какви са щетите, но няма спор, че това е една от най-големите катастрофи, с които застрахователите някога са се сблъсквали. Със сигурност за застрахователната индустрия това е най-голямата катастрофа, предизвикана от хора, коментират експерти.

Вестникът припомня, че загубите от бомбения атентат в Оклъхома Сити през 1995 г., които бяха покрити от застрахователите, възлизаха на 125 млн. долара, а тези от бунтовете в Лос Анджелис през 1992 г. - на 775 млн. долара.

През тази пролет Световният търговски център бе оценен на 1,2 млрд. долара, когато Порт Оторити - компанията, която е собственик на комплекса, го даде на лизинг за 99 години на консорциум начело с Лари Силвърстайн за 3,2 млрд. долара, пише в. Ню Йорк Таймс. 

публикувана на 16 ноември 2002 в 00:00 часа 

Американският милиардер Уорън Бъфет възнамерява да купи Employers Reinsurance Corp. - застрахователно и презастрахователно подразделение на компанията General Electric. В случай на сключване на сделката Berkshire Hathaway, на която Бъфет е председател, ще заеме водещи позиции в сектора на презастраховането, коментира агенция „Блумбърг“. General Electric отдавна планира да продаде няколко свои подразделения, които престанаха да носят печалби заради общия спад на активността на американския финансов пазар.
Уорън Бъфет влезе в GE

Последна редакция: 02.10.2008, 13:01

Публикуване: 02.10.2008, 12:56

Автор: Николай Киров

Размер на шрифта: a a a 
General Electric планира да увеличи капитала си с 15 милиарда долара с продажбата на акции, включително за 3 милиарда долара на Уорън Бъфет, за да заздрави ликвидността си и да си осигури възможност за повече придобивания в условията на волатилния пазар, според Ройтерс.

Новината доведе до поскъпване на акциите на GE, след като в началото на вчерашната сесия, те поевтиняха с 9 на сто, заради понижените очаквания на Deutsche Bank за годишните печалби на американската компания.

Въпреки покачването, акциите на GE завършиха сесията с понижение от 3.92 на сто, до 24.50 долара.

Инвеститорите обаче останаха притеснени за проблемите на финансовото подразделение на компанията, чиято обширна дейност обхваща редица сфери - от кредитиране на средно големия бизнес до инвестиции в недвижими имоти.

Това е втората сериозна стратегическа инвестиция на компанията на Бъфет Berkshire Hathaway в очукания от кризата финансов сектор.

През миналата седмица от Berkshire заявиха, че ще инвестират 5 млрд. долара в Goldman Sachs.

"GE е символът на американския бизнес пред света", коментира решението си Бъфет. „Сигурен съм, че GE ще продължи да бъде успешна и следващите години".

Ходът е знак, че GE цели да подсили финансовите си позиции, докато САЩ са изправени пред може би най-голямата финансова буря от Голямата депресия насам, според инвестититорите.

„Това е застрахователна полица, в случай че нещата се влошат", заяви Уейн Тич, един от мениджърите на AHA Diversified Equity Fund, част от AMBS Investments, която има акции на GE, „Случаят е показателен за това колко е изнервен пазарът, щом фирма с рейтинг три А, като GE, има нужда да увеличава капиталовите си резерви. Но при сегашния пазар е по-добре да се подсигуриш, отколкото да съжаляваш."

Акциите на GE са изгубили 34% от стойността си от началото на годината, което е по-голям спад в сравнение с понижението на Dow Jones Industrial Average и широкия индекс S&P 500.

„Това показва, че сме близо до достигане на дъното", според Кембъл Харви, професор по финанси в университета Дюк в Северна Каролина, „Някои хора ще приемат като негативен знак, че GE има проблеми. Аз го приемам като период, в който най-добрите инвеститори решават: Ще купувам евтино и това е."

Berkshire ще купи преференциални акции на GE за 3 млрд. долара, които носят 10% дивидент. В сделката също така има опция за придобиване на обикновени акции за още 3 млрд. долара по 22.25 долара на акция, което е малко над едногодишното дъно от 22.19 долара, което достигнаха книжата през миналия месец.

Базираната във Феърфилд Кънектикът GE, която с оценката си от 245 млрд. долара е втората по големина на пазарната капитализация, публично търгувана, американска компания, смята да оцени нова емисия от обикновени акции за 12 милиарда долара, преди отварянето на пазара в четвъртък.

„Това, което Бъфет чакаше с години, накрая се случва: Период с достатъчно пазарни сътресения, през който той може да договаря страхотни финансови условия за Berkshire", според Джеймс Армстронг, президент в Henry H. Armstrong Associates, които имат дял от Berkshire Hathaway, „Причината, поради която той купува толкова много в момента е, че го взема на изключително атрактивни цени. Той чакаше това в продължение на 10 години".

През миналата седмица от GE прогнозираха, че проблемите на GE Capital, ще доведат до загуби сравними със силно нарастващите приходи от продажби на високотехнологични продукти като самолетни двигатели и турбини за енергийния сектор и спад с 12% в печалбата на групата за 2008 г.

„Икономическата обстановка остава волатилна", според изпълнителният директор на GE Джеф Имелт, „както и да е, представянето на компанията остава силно, въпреки спада на печалбите."

Продажбата на акции ще даде на фирмата повече гъвкавост и ще й позволи да „действа офанзивно" в придобиванията, според него.

Цената на застраховането на дълга на GE Capital с петгодишни CDS (Credit Default Swap), договор, по силата на който се прехвърля кредитния риск на даден инструмент, от една страна върху друга, намаля след новината за сделката с Berkshire.

Вчера тя достигна $740 000 за 10 милиона долара дълг, но после падна до 540 000 долара.
28 юли 2009
Милиардерът Бъфет става анимационна звезда
INSURANCE.BG
 



Американският милиардер прие да озвучава новия мултипликациионен сериал Secret Millionaire's Club


Американският милиардер Уорън Бъфет ще стане анимационна звезда, след като прие да озвучава новия мултипликациионен сериал Secret Millionaire's Club, съобщи "Дейли телеграф".

Целта на сериала е да научи децата на финансова отговорност.

Филмчето ще бъде създадено от компанията A Squared, а всеки епизод ще трае между три и пет минути.

Бъфет е един от най-известните инвеститори в света, чието богатство в края на миналата година се оценяваше на $62 млрд., по версията на сп. "Форбс".

Известен е с прозвището си Оракулът от Омаха.

Според медиите има широко чувство за хумор и обича да не самоиронизира.

През юни 2006 година обяви за безвъзмездното предаване на половината от богатството си на пет благотворителни фонда или около $37 млрд., което се оказа най-щедрият жест в историята на човечеството.

31 юли 2009
Бъфет заработи $1 млрд. от китайски хибриди
INSURANCE.BG




Преди по-малко от година инвестиционният конгломерат Berkshire Hathaway Inc. обяви придобиването на 10% от акциите на китайския концерн BYD Auto Co. лед като тя беше обявена на 27 септември миналата година, акциите на BYD се покачиха на борсата в Хонконг пет пъти 


Преди по-малко от година инвестиционният конгломерат Berkshire Hathaway Inc., оглавяван от световно известния Уорън Бъфет обяви придобиването на 10% от акциите на китайския концерн BYD Auto Co. 

Стойността на сделката беше в порядъка на $230 млн.

След като тя беше обявена на 27 септември миналата година, акциите на BYD се покачиха на борсата в Хонконг пет пъти.

Така Бъфет успя да заработи поредния $1 млрд., съобщи ягенция „Блумбърг“.

Компанията MidAmerican Energy Holdings Co., подразделение на Berkshire Hathaway Inc., се съгласи да придобие още 225 млн. акции на BYD по 8 хонконгски долара.

Бъфет ще заплати за сделката $1,8 млрд. 

BYD Auto е автомобилен производител и е дъщерно дружество на BYD Company Ltd, която е най-големият производител в Китай на батерии за мобилни телефони. 

През декември миналата година BYD Auto представи на пазара F3DM – първият китайски хибриден автомобил.

При цена от $21,2 хил., автомобилът може да измине с акумулаторната си батерия 100 км., след което автоматично се включва 1,0 литров бензинов двигател. 


БР




Блогърите: Марк Гърстийн – Портфолиото на Бен Греъм: Шик възвръщаемост на класическа стратегия
3 август, 2009
Виж коментарите
Коментирай


Бенджамин Греъм

Когато стане въпрос за велики инвеститори Бен Греъм е икона. Греъм, част от екипа Греъм-Дод е считан за един от бащите на фундаменталния анализ през 30-те. Но не мислете и за минута, че подхода му е отживелица, старомоден или нещо подобно. Представянето на едно хипотетично негово портфолио показва, че модела е шик по всички стандарти.

Бен Греъм беше инвеститор в стойност. Всички знаем това. Но не винаги му се отдава нужното заради вниманието, което отделя на качеството на компанията. Класическият му труд Интелигентния инвеститор, не е насочен към стойност, която да търсим в угарки (купи лоша компания при толкова ниска цена, че да имаш шанс да успееш). Освен, че търсеше добра цена, той търсеше и добрата компания.

Това, което е интересно е как той определяше коя компания е добра. Той ползваше доста често признака на способността за оцеляване – способността една компания да остане в бизнеса дори в тежки времена. В днешни времена ние обичаме да гледаме отвъд това – маржове на растеж, приходи, съотношения, коефициенти и т.н. Но като отчетем кога професионално е съзрял Греъм – през 30-те години на 20 век ще разберем защо е мислил по подобен начин.

Ударението върху оцеляването е това, което ще накара мнозина да възприемат подхода му към отживелица. Няма как да кажем, че е отживелица обаче възвръщаемостта на портфолиото изградено върху този модел, което направихме. Фигура 1 показва резултат от теста, покриващ последната година (като при повечето „звездни модели” използвахме 15 акции; теста се ребалансира на всеки 4 седмици)


Фигура 2 показва как се представя модела по време на скорошното възстановяване на пазара след 31 март 2009.


Да, много акции отбелязаха значим ръст. Но както виждаме тези от модела на Греъм отбелязват доста по-добро представяне. Вероятно има какво да се каже за мярката „да не фалираш” на Греъм като качество на компанията.

И, между другото, този модел не е ограничен до пост-рецесионно възстановяване (или корекция в средата на рецесия, ако ви харесва повече). Моделът се представя добре от март 2001 насам, дори в периоди на бичи пазар.

Таблица1 показва компаниите, които в момента отговарят на критериите на Греъм.


В списъкът има доста малки компании. Може би бихте очаквали да ги видите в някой по-агресивен модел, но не и в този на Греъм. Всъщност Греъм разглежда въпроса за размера, но не въвежда някакво ограничение за минимум, като се обосновава с това, че риска, който асоциираме с малките компании се компенсира, ако отговарят на останалите критерии за финансова жизнеспособност.

Поглеждайки към списъка виждаме, че компаниите за услуги в петролния сектор са доста широко представени. Това е изненадващо на фона на свиването на активността в сектора, като последица от намалялото потребление по време на рецесията. Ако погледнем тези компании детайлно ще видим, че те имат изключително ниско съотношение P/E – обикновено в едноцифрени измерения, а продажбите им и EPS са паднали значително. Подобна е картината за много други компании, свързани с петрола. Това, което отличава тези в списъка е способността им да оцеляват на бурите в индустрията – т.е отговарят на стандарта на Греъм.

Интересна вариация на темата фирми в сектора на петролните услуги е Tidewater (TDW), която оперира флотилия от корабчета, които обслужват офшорните добивни компании като транспортират хора, оборудване и доставки. Компанията предлага и свързани с това услуги като полагане на кабели и тръби и сеизмични работи. Всъщност резултатите й (до отчета през март) постоянно са се подобрявали. През последното тримесечие приходите й леко падат, а EPS щеше да отчете ръст, ако компанията не бе решила да предприеме извънредни разходи свързани със спиране на част от съдовете й до Венецуела. Дълговете й са доста малки, а възвръщаемостта на инвестициите й в последните години е винаги комфортно в зоната на двуцифрените проценти.

Извън енергийният сектор намираме компании като Olin Corp. (OLN), която е известна заради дъщерната си фирма произвеждаща Уинчестър-ите, но изкарва повечето от парите си чрез хлор-алкални продукти, които като изключим ненужните детайли можем да намерим в продукти като хартия, хлорина в басейните, почистващи домакински препарати, белини, пластмаси, продукти за третиране на отпадъчни води…схващате…Това е градински вариант на циклична компания. Всъщност напоследък е доста добре представяща се компания, след като през 2007 се отърва от част от операциите си в бизнеса с метали. „По-тънката” компания сега е по-малко задлъжняла, по-ликвидна и с по-добри маржове.

Базираният в Япония производител на инструменти Makita – ADR (MKTAY) отчете падане на продажбите от скала. Като отчетем колко слаб е жилищния и строително-ремонтния сектор и като имаме предвид, че компанията прави ел.инструменти как да очакваме нещо различно. Но когато дойдем до модела на Греъм и неговото търсене на способност за оцеляване Makita е звезда. Дългът на компанията е скромен. Коефициентът на текуща ликвидност е 5, а този на бърза ликвидност е 3. Маржовете са добри, а ROE се задържа в двуцифрени проценти. Оцелява криза след криза, Р/Е e едноцифрено, а P/B е близо 1.00. Класическа компания като за Греъм.

Ако Makita ви е заинтригувала, но искате нещо американско – погледнете Apogee (APOG) – компанията основно се занимава с производството на стъкла за бизнес сгради. Да, тя също се чувства под удара на страхотната криза в индустрията. Но и тя има здрав фундамент. И се опитва да облекчи удара като работи по ред проекти навън, особено в областта на енергийно-ефективните стъкла.

Да кажем няколко думи за едноцифрените Р/Е – нормално е да ги виждаме в настоящата обстановка. Трябва да отбележим обаче, че повечето от тези компании вече имат едно или две тримесечия на сериозен спад. Така че тези едноцифрени мултипъли идват при печалби далеч под пиковите нива.


Рубини очаква ръст в цените на суровините през 2010 година
03.08.2009 09:41


Американският професор по икономика Нуриел Рубини смята, че цените на суровините ще продължат да се повишават и през 2010 година. „Когато глобалната икономика поеме към растеж и прекрати рецесията ще видим удължаване на ралито при суровините – особено през следващата година“, смята Рубини.

В същото време Рубини заявява, че „сега сякаш има светлина в края на тунела“, с което се присъединява към мнението на бившия шеф на американския Федерален резерв Алън Грийнспан, че вече има доста сигнали за възстановяване на икономиката, предава Bloomberg.

Според Грийнспан най-суровата рецесия за последните десетилетия в САЩ може би вече отхлабва своята хватка и икономиката може да възстанови своя ръст с темп, който е по-висок от предварителните очаквания на анализаторите.

В края на юли суровините отбелязаха най-голямото си поскъпване за последните повече от четири месеца. Причина за това станаха спекулациите, че най-тежката част от глобалната рецесия вече е отминало и че потреблението на сърнени култури, метали и суровини ще се повиши.

Поскъпването на суровините може да окаже подкрепа на австралийския долар, което кара специалистът да бъде „бичи“ настроен по отношение на островната валута. Това е така, тъй като страни като Австралия, Нова Зеландия и Канада традиционно привличат около 50 на сто от приходите си от износ именно от продажбата на суровини.

неделя, 2 август 2009 г.

Бъфет: Купувайте акции, дори и при Dow на 9 000 пункта

24 Юли 2009 | 17:09 
 

В интервю за CNBC Уорън Бъфет заявява, че щатската икономика все още не показва никакви признаци на живот, но това не означава, че инвеститорите трябва да стоят настрана от акциите в дългосрочен период.

Икономиката все още няма подобрение, според Бъфет, който обаче подчертава, че това не означава, че е отрицателно настроен по отношение на акциите и прогнозира, че пазарът ще се съживи преди икономиката да го направи.

Той също така повтаря съвета към инвеститорите, даден през миналата есен, да не изчакват със закупуването на акции, докато състоянието на икономиката се подобри. Дотогава ще се изпуснали най-големия ръст в цените на акциите, съветва той.

Въпреки че индексът Dow Jones достигна върхови нива за годината от около 9000 пункта, Бъфет повтаря виждането си, че в дългосрочен период акциите ще се представят по-добре от кешовите инвестиции като държавни ценни книжа. 

Както обикновено обаче той посочва, че не прави прогнози за това какво ще направи пазарът в следващите седмици или месеци.

Милиардерът-инвеститор също така повтаря предупреждението си, че съществува вероятност от инфлация поради огромните стимулиране на страдащата икономика. Той обаче е казвал преди, че инфлацията е необходим страничен ефект за подпомагането на подобряването на състоянието на икономиката, което според него трябва да бъде основаната цел на нацията. 

Бъфет отново подкрепя Бен Бернанке като председател на Федералния резерв като според него в момента няма по-добър човек за тази работа. 

В интервюто Бъфет отказва да коментира продажбата на около 17% от дела на неговата компанията Berkshire Hathaway в агенцията за кредитен рейтинг Moody's.
Инвестицията на Бъфет в BYD – с милиард по-сладка
30 юли, 2009
Виж коментарите
Коментирай

Залогът на Уорън Бъфет на китайска компания за електрически автомобили вече предизвиква искри. В своя статия Bloomberg отбелязва, че близо десетпроцентовия дял на Berkshire Hathaway в BYD вече струва близо милиард долара повече, отколкото в момента в който компанията на Бъфет обяви придобиването през миналата есен.

Покупката бе направена днес по цена от миналия септември, след като китайската комисия по борсите и ценните книжа даде своето одобрение. Когато компанията на Бъфет реши да пристъпи към придобиването на стойност 230 милиона долара една акция на BYD струваше 8 хонконгски долара. Сега акцията струва 42 долара. Това означава, че на хартия делът на на Berkshire Hathaway е вече 1,2 милиард долара.

Друг е въпросът, че присъствието на Бъфет е една от причините зад здравия ръст на акциите на BYD. Само в денят след обявяването на покупката акциите се изстреляха с 42%. Изцяло електрическият автомобил на BYD направи дебют в Детройт през януари, а през април бе обект на огромно внимание, след като Fortune му посвети солидно място и охарактеризира инвестицията на Бъфет като „залог на колата на бъдещето”.
Мобиус удвоява залозите на развиващите се пазари
2 август, 2009
Виж коментарите
Коментирай

Марк Мобиус заяви, че Templeton Asset Management има намерението да удвои активите си на нововъзникващите пазари до 50 милиарда долара през следващите две години. Templeton вероятно ще вкара повече средства на руския пазар, който ще достигне до 20% като относителен дял в портфолиото на фонда, двойно повече от момента.

„Нововъзникващите пазари ще са първите, които ще се измъкнат от кризата и Русия ще е един от лидерите” – заяви Мобиус по-рано през седмицата пред журналисти във Волгоград. „Властите в тези страни имат възможността да действат много по-адекватно и прецизно”

Китай продължава да е „водещия залог” на Мобиус, следвана от Бразилия, Индия и Русия. По-рано през месеца той заяви, че очаква до три години китайската борса да задмине по капитализация американската и да стане номер едно в света, като очакванията му са държавата да продаде още акции от контролираните от нея компании, а все по-голяма част от близо 1,4 милиардното население на страната да се насочи към борсата.

Мобиус коментира, че в Русия Templeton е фокусирана върху акции свързани със стоки и ресурси. Той изяви увереност, че потребителският сектор също не е за подценяване въпреки кризата в потреблението в момента.

Фондът вероятно ще увеличи 0,5-процентовия си дял в РусХидро, най-големия производител на електроенергия от ВЕЦ в страната.

„Нямаме много инвестиции в други руски енергийни компании просто защото смятаме, че РусХидро са най-добрите” – бе лаконичното обяснение на Мобиус за избора на инвестицията му.