вторник, 20 април 2010 г.

Бъфет започва търговия с алкохолни напитки

Инвестиционната компания Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет навлиза на пазара за дистрибуция на алкохолни напитки, предаде “Блумбърг”.
За тази цел тя ще придобие Kahn Ventures, която е собственик на веригата за търговия на едро с алкохолни напитки в САЩ Empire Distributors.
В писмо до акционерите на Berkshire Hathaway Бъфет е съобщил, че планира да търси повече подходящи възможности за покупки в отрасъла.
Той смята, че придобиването на Empire Distributors ще даде солидна основа за поглъщането на други качествени дистрибутори в бъдеще, но параметрите на сделката засега не са уточнени.
Уорън Бъфет ускори придобиванията на компании, след като пазарите на ценни книжа започнаха да се възстановяват през миналата година, а печалбите на фирмите тръгнаха нагоре.
През февруари 79-годишният инвеститор приключи най-голямото поглъщане в своята кариера - това на железопътната компания Burlington Northern, срещу сумата от 27 млрд. долара.
Припомняме, че Бъфет започва своята кариера, като трансформира Berkshire Hathaway от западаща текстилна фабрика в инвестиционен конгломерат с пазарна стойност от 200 млрд. долара в рамките на четири десетилетия.
Благодарение на неговата репутация инвеститорите са склонни да получават по-малка лихва от дългови книжа на Berkshire Hathaway, отколкото от американските ДЦК.