събота, 23 май 2009 г.

Седмицата в САЩ отчете 10-процентово повишение на индексите

Седмицата в САЩ отчете 10-процентово повишение на индексите
14 март, 2009


Щатските акции завършиха с петъчната търговия най-успешната седмица от ноември месец насам.

През настоящата седмица Dow отчете близо 700 пункта повишение, което е малко над 10%.

Дори и със загубите от понеделник другите два големи бенчмарка - NASDAQ и S&P500 също регистрираха повишения над 10% за седмицата.

По-добрите от очакваното продажби на дребно, новините около Бърни Мадоф, надеждите около премахването на спорното счетоводно правило mark-to-market бяха част от водещите новини дали оптимизъм на пазара.
Естествено основния въпрос на повечето участници на пазара е - ще продължи ли ралито и за колко дълго?

Финансовият сектор отчете ръст от цели 34% за седмицата, като Citigroup този път водеха нещата в правилната посока, след информацията от банката, че от началото на гоидната са на печалба.

Към това от Citi в четвъртък добавиха, че състоянието на банката е „здравословно” и тя няма да се нуждае от повече държавна помощ и се надяват да остане в частни ръце.

В петъчната търговия Citigroup добави нови 6,5% към капитализацията си и приключи седмицата при цена от 1,78 долара за акция.

Bank of America загуби в последната сесия 1,5%.

В интервю изпълнителният директор на банката Кен Люис заяви, че „ще е кошвар американските банки да бъдат национализирани, заличавайки по този начин акционерите, а вероятно и облигационерите”, като по този начин допълнително би се увредило на икономиката, която той вярва, че може да покаже признаци на възстановяване още в края на настоящата година.

По отношение на Bank of America Люис изяви увуреност, че ще издържи на правителствените стрес-тестове и че не се нуждае от повече помощ от държавата.

General motors се покачи с близо 25% в петък, след 17-те % в сесията в четвъртък, като от разклатения автомобилен гигант завиха, че засега не се нуждаят от държавна помощ.

Berkshire Hataway на Уорън Бъфет загуби 2,5% в последната за седмицата сесия след като кредитната агенция Fitch понижи ААА рейтинга на компанията.

Легендарният инвеститор заяви, че е по-вероятно следващата му придобивка да е в САЩ, отколкото в чужбина, защото „се откриват все повече възможности в САЩ, а наддаващите купувачи стават по-малко”.

Уорън Бъфет: Стопроцентов оптимист съм за бъдещето на американската икономика
4 май, 2009


„Сигурно имат право онези, които казват, че съм загубил усета си, след като акциите ни са паднали с 30% за последните 12 месеца”, каза с усмивка „Оракула от Омаха”.

Уорън Бъфет проведе обширно телевизионно интервю със CNBC, в дома му в Омаха, Небраска.

Въпросите бяха свързани с някои от заглавията в днешните вестници, след общото събрание на Berkshire и по повод на медийните му изяви след него.

Ключови цитати от днешното интервю:

- „Все още съм на 100% оптимист за американската икономика в дългосрочен план.”

- „Американската икономика се забавя и ще продължи да се забавя.

Ако съдим по нашите отчети, по нашите цифри…нещата не са добри, не мисля че рецесията е стигнала дъното.

Но този процес ще се обърне…само не знам кога…надявам се да е скоро”

- „Времето за купуването на акции е когато бизнеса върви зле, не когато нещата са добре”.

Бъфет казва, че е направил най-добрите си инвестиции по време на рецесия.

Запитан дали Berkshire купува в момента Уорън каза лаконично: „Обичам когато нещата са евтини”.

- Налице са, според него, знаци на възстановяване при жилищните имоти.

„Не ни трябва да строим нови домове - трябва да продадем съществуващите”.

- Бъфет е уверен в доброто бъдеще на Wells Fargo и US Bancorp, но заяви, че не познава добре бизнес модела на SunTrust за да коментира (и в трите Berkshire, компанията на Бъфет има дял)
- „Жизнено важно е за Крайслер да излезе от банкрута бързо”

- Повтаря твърдението си, че САЩ ще се нуждаят от повече данъчни приходи. Въпросът е кой ще плаща.

„Възможно е да се помисли за по-висока данъчна ставка. Особено за богатите американци”

- „Обичам вестниците.

Но те нямат бъдеще.

Печатните издания стават много по-скъпи, в сравнение с интернет.

- „Това, което се случи в AIG е огромна трагедия.

Те имаха черна кутия, която изкарваше страхотни числа, но изведнъж черната кутия се оказа черна дупка.

Правеха залози, които не разбираха”

петък, 22 май 2009 г.

Основателят на "Икеа" има 31 милиарда, а живее в бунгало

Основателят на "Икеа" има 31 милиарда, а живее в бунгало



e-vestnik  

Self-made man: Ингвар Кампрад и Маргерита. Снимка: “Дейли мейл”

С избеляло сако, тъмни докторски очила и протрити обувки, той изглежда като съвсем обикновен пенсионер, измъчен от свития си бюджет. Но мъжът на тази снимка е Ингвар Кампрад, усамотеният основател на мебелния мегаконцерн “Икеа”. През март тази година сп. “Форбс” оцени състоянието му на 31 млрд. долара. Това го прави седмият най-богат човек в света и първи по богатство в Европа, макар 81-годишният швед да не смята, че има достатъчно пари.

Ползва полети на лоу-кост компании, кара 15-годишно “Волво” и е обзавел скромната си къща изцяло с модели на “Икеа”, подбрани от самия него. Признава, че „уволнил” дългогодишния си бръснар, след като друг му казал, че ще го постригва срещу само 10 долара. А когато наскоро се появил на галавечеря, за да вземе наградата си за бизнесмен на годината, охраната отказала да го пусне, защото го видяла да слиза в автобуса…

Бивш симпатизант на нацистите, той признава, че е алкохолик и проблемът му не е изцяло излекуван. Твърди обаче, че държи нещата под контрол, като ходи три пъти в годината на терапия. Желанието му да спестява пари е пословично. Когато отива в Лондон, не хваща такси, а предпочита да ползва метрото или автобуса.

Сега живее в полуусамотение със съпругата си Маргерита във вила в Швейцария. Двамата често могат да бъдат забелязани в евтини ресторанти или в магазини за намаление. Винаги пазарува храна следобед, когато цените в местния супермаркет започват да падат.

Скромното бунгало на семейство Кампрад в Швейцария, в което всичко е от “Икеа”. Снимка: “Дейли Мейл”

Наскоро негова статуя бе издигната в родния му шведски град и той бе поканен да среже лентата. Вместо да я пререже, той я развързал и я върнал на кмета, за да… я използва отново. В опит да обясни скромността си, той казва: „Малко съм стиснат с парите, някакъв шведски шотландец. И какво от това? Ако започна да купувам луксозни стоки, това само ще привлече последователи. Важно е лидерите да дават пример. Преценявам какви пари мога да похарча и мисля дали купувачите в “Икеа” могат да си го позволят. От време на време си купувам хубава риза и вратовръзка или похапвам хайвер, но дотам.”

Кампрад е бил на 17, когато основава “Икеа” през 1943 г. Името идва от първите букви на имената му (ИК), Е е от Елмтарид – фамилната ферма, където е израснал, а А – от Агунарид – родното му село. Идеята за сглобяемите мебели му хрумва, когато опитва да вкара маса в багажника на колата си. Негов приятел му казал, че е по-добре да махне краката. Останалото е история.

Отваря първия си магазин през 1965 г., но вятърът чупи неоновата реклама, а огънят изпепелява постройката. Въпреки това злокобно начало “Икеа” израства от скромна фирма, от която си поръчваш по пощата, до интернационална империя с оборот около 18 млрд. долара годишно.

Икеа се появи на британския пазар преди 21 години, като отвори магазин в Уорингтън, Чешър. Днес е четвъртата по големина мебелна фирма на Острова. Твърди се, че повече хора са прочели каталога на “Икеа”, отколкото Библията, а един от всеки 10 европейци спи в легло на фирмата.

Днес компанията се ръководи съвместно от тримата сина на Кампрад – Петер (44 г.), Йонас (41 г.) и Матиас (39 г.), защото баща им не иска нито един от тях да има пълен контрол.

Най-голямата печатница за банкноти увеличи печалбата си с 19%

Най-голямата печатница за банкноти увеличи печалбата си с 19%

Последна промяна в 10:21 на 22 май 2009, 530 прочитания, 3 коментара
Най-голямата в света частна печатница за банкноти De la rue, отчете ръст от 19% в печалбата си преди облагане с данъци, съобщава Ройтерс. Положителният резултат на дружеството за първото тримесечие достигна 164.5 млн. долара, надвишавайки леко прогнозите на анализатори.

Основен фактор за успешния период за компанията, повишила приходите си с 7.6% за януари-март, е именно печатането на парични средства. В отчетите на предприятието се казва, че другите звена на De la rue оказват значително по-малък положителен ефект върху крайния резултат на британската компания.

Дружеството печата валутите на над 150 държави, като има офиси в 17 страни и разполага с персонал от над 4 хил. души, Стратегията на групата е за запазване на лидерската позиция в сектора, като се очаква положителните последствия от изпълняването на тези обещания да имат значително влияние върху резултатите за следващите месеци.

В условия на финансова и икономическа криза, редица икономики по света прибягнаха до масово печатана на банкноти с цел увеличаване на паричната маса в страната. Подобен ход от страна на централните банкери има за цел да ограничи свиването на инфлационния ръст.

четвъртък, 21 май 2009 г.

ТрейдърМарк - Джон Поулсън трупа злато, Сорос продава от Petrobras и Potash

ТрейдърМарк - Джон Поулсън трупа злато, Сорос продава от Petrobras и Potash
21 май, 2009


След като картотеките на SEC (Комисията по борсите и ценните книжа) за първото тримесечие са вече попълнени да хвърлим бърз поглед на това, което купуват някой от най-известните фонд мениджъри, като Джон Поулсън и многоуважаемия Джордж Сорос.
Поулсън продължава да трупа злато, като очевидно вярва, че се задава инфлация, а не дефлация.
Удивително, неговия фонд в момента притежава 8,7% - от целия SPDR Gold Trust - wow. И, ако го разчитам вярно - 15% от Gold Miners ETF.
От Bloomberg:

- Paulson & Co, хедж фонда на милиардера Джон Поулсън увеличи инвестициите си в злато и акции на компании за добив на злато.

В краят на първото тримесечие Paulson & Co има най-голям дял в SPDR Gold Trust, инвестиционен фонд, който купува злато.

Размерът на дела, който Paulson & Co държи е на стойност 2,8 милиарда долара към 31 март.

- Поулсън купи или добави към покупките си в няколко компании за злато през тримесечието.

Той купи 15% дял в Market Vectors Gold Miners ETF, фонд който копира движенията на индекса Amex Gold Miners.

Този дял е на стойност 638 милиона долара към края на тримесечието.

- Поулсън купи 2,6% от Gold Fields, като по този начин стана четвъртия по големина акционер в базираната в Йоханесбург златодобивна компания.
Освен това Поулсън купи още 2,4 милиона акции от Kinross gold. Той притежаваше 4,4% от капитала на базираната в Торонто компания и е третия й по размер акционер.
- Поулсън декларира и че държи 11,4% от AngloGold Ashanti, също компания за добив на злато, със седалище в Йоханесбург.Междувременно Джордж Сорос е намалил дела си в Petrobras и Potash, въпреки че намалението при последната не е толкова голямо. Сорос бе доста активен купувач на акции на двете компании в предишните тримесечия.

От Bloomberg:
- Soros Fund Management LLC, хедж фондът на милиардера Джордж Сорос намали дела си в Petroleo Brasileiro SA (Petrobras) и Potash Corp, Саскачуан - неговите най-големи дялове през тримесечието.
- Базираният в Ню Йорк фонд е продал 5 милиона акции на Petrobras по време на тримесечието, според данните предоставени на SEC. Сорос вече притежава 32 милиона акции на контролирания от бразилската държава петролен гигант, чиято обща стойност към 31 март е 963 милиона долара.
- В края на тримесечието фондът притежава 5,6 милиона акции на компанията от Саскатуун, Саскачуан Potash Corp. Към краят на 2008 година цифрата бе 5,9 милиона.

Други ходове:
- Сорос е купил 968 000 акции на Entergy Corp, вторият най-голям оператор в САЩ на атомни централи и 3,59 милиона акции на Plains Exploration & Production Co от Хюстън, Тексас. Той е продал през тримесечието целия си дял в Schlumberger Ltd - най-големият доставчик на услуги в сферата на обработка на петролни полета и минната Consol Energy Inc.
- Фондът на Сорос контролира 21 милиарда долара. Възвръщаемостта на фонда му Quantum Endowment през първото тримесечие е била 7,2%.
Моделът „Дерипаска”

„Успехът в бизнеса зависи на 40% от GR (government relations), на 40% oт PR и само на 20% от самата ефективност на бизнеса”. Тези думи на Олег Дерипсака висят в офиса на една от дъщерните структури на огромната корпорация „Базов елемент”. Това прочетох в руската преса преди повече от година и тогава си казах, че тази зависимост определено важи за Русия и отчасти за България, но в много по-малка степен за САЩ и Европа. За времето от тогава до сега обаче, все повече се замислям върху тези думи, когато става въпрос за оценка на финансови активи навсякъде по света, включително и в САЩ. Авторът на една интересна статия във в. „Капитал” (http://www.capital.bg/show.php?storyid=553045), ги нарича „Социалистически Американски Щати”, а преди тази статия, в мои коментар споделих, че във войната за запазване на световната финансова система вече са хвърлени целия арсенал на централните банки по света, а този на правителствата се мобилизира, за последната битка „на живот и смърт”. Ако централните банки и правителствата загубят тази битка, което все пак е малко вероятно, социализма ще победи. Но дори и да не победи, тежките регулации, които ще бъдат наложени, ще върнат капитализма може би 15 години назад, а държавата ще игре значителна роля в най-голямата и „свободна” икономика на света. Кейнс е на мода, както никога не е бил от Великата депресия насам. 

  Зависимостта между ролята на държавата в икономиката и значението на GR в оценката на финансови активи е правопорпоционална. Като човек, занимаващ се с портфолио мениджмънт и оценка на финансови активи, факторът GR започва да ме вълнува професионално все повече и повече. От финансова гледна точка, GR всъщност е част от нематериалните активи на компаниите, която обикновенно се нарича “goodwill”. Пазарната стойност на този актив обаче, много трудно се оценява, особено когато той се влияе значително от GR. Следователно, компании с висок GR много трудно се оценяват. В тази връзка нека разгледаме какво се случва с облигациите на Лиман Брадърс. Облигационерите на фалиралия финансов колос към момента губят около 110 млрд. $. Седмица, преди Фед да остави една от най-големите инвестиционни банки да фалира, облигаците й са се търгували за 95% от номинала, а цената им сега се сринала на около 18% от номинала. Ако Фед и правителството бяха ги национализирали като AIG или пък бяха ги рефинансирали като в случая с Bear Sterns, облигациите им щяха да запазят цената си, дори можеха да поскъпнат. За акците на фалиралата инвестиционна банка също могат да бъдат направени подобни заключения. 

Американците много държат да се знае, че формално Фед е независима от изпълнителната власт, но последните събития окончателно разбиха този мит. За всички вече е ясно, че Фед и правителството са от един и същ клуб, който е по-скоро икономически, отколкото политически. Следавайки модела „Дерипаска”, явно GR на Лиман Брадърс не е бил много силен или поне не толкова, колкото GR на спасените финансови колоси и техните институционални кредитори. Естествено, логични обяснения защо са оставили банката да фалира има много, но също толкова много аргументи има и защо e трябвало да бъде спасена. Най-популярният е, че е твърде голяма да фалира (too big to fail).

В момента се подготвя безпрецедентна намеса на правителството, одобрена от конгреса. Ще се изразходват 700 млрд.$ на американските данъкоплатци за придобиването на некачествени активи - вече е модерно да ги наричат „токсични”. Но каквито и пазарни процедури да измислят за изразходването на тези пари, за всички е ясно, че компаниите с най-голямо GR ще се облагодетелстват най-много. Това звучи много познато. Нашето правителство също ще изразходва над 1.2 млрд. лв. от парите на данъкоплатците. Фактът, че за по-големите продажби на държавни активи у нас се явява само един кандидат, е доказателство, че правилата за продажба са направени така, че да отблъскват останалите потенциални купувачи. Последните са тези, които нямат силен GR, за разлика от спечелилия единствен кандидат. Следователно, ако се занимаваш с инвестиции у нас, от съществено значение е умението ти да оцениш GR на нашите компании. Кои са компаниите с най-голям GR? Надявам се в коментарите към тази тема, да се опитаме заедно да направим такава класация. Лично аз на първо място бих поставил „Химимпорт” АД. Като доказателство бих посочил сериозните придобивания на държавни активи, които дружеството направи през последните години, което едва ли щеше да е възможно без сериозна политическа подкрепа.

 

JPMORGАN WILL SAVE THE WORLD AGAIN, BUT NOT FOR FREE

JPMORGАN WILL SAVE THE WORLD AGAIN, BUT NOT FOR FREE!*

PLACE VENDOM e най-скъпия площад в Париж.

Освен магазини и офиси на най-реномираните бижутерни фирми в света, тук се намира хотел РИЦ, Министерство на правосъдието на Франция и една уникална сграда на Джей Пи Морган.


 


 

Това е сградата на Джей Пи Морган, а мазератито съм го пракирал за “цвят”.

  По-долу е снимка на изгледа от сградата на Джей Пи Морган към центъра на площада.



В средата е колона със статуя на Наполеон на върха.

Историята на тази колона е дълга и интересна, но ще я пропусна.

Статията все пак не е историческа, а „конспиративна”. 


 



  За успокоение на най-големите икономисти-песимисти ще спомена, че към 10.10.2008г. табелката на Джей Пи Морган все още е там.

Щом до сега тази сграда не е сменила собственика си, значи спасение за финансовия свят има и то се казва Джей Пи Морган и още няколко фамилии като тази.

Защо мисля така?

Защото „няма нищо ново под слънцето” и защото от време на време, макар и изключително рядко, се увличам по такива непрофесионални работи, като конспиративните теории.


  Към настоящия момент всички медии тръбят, че вече няма инвестиционни банки, че финансовата система не е същата, играчите са други и т.н.

Какво като няма инвестиционни банки?

Пазарът на техните продукти и услуги едва ли ще изчезне.

Инвестиционните продукти ще се наименоват по различен начин, както и институциите, които ще ги предлагат.

Всъщност, не е ли по-важно какво става със собствениците на инвестиционните банки или по-точно с тези, които са ги контролирали и управлявали.

Вероятно същите тези влиятелни кръгове ще продължат да дърпат конците на финансовите пазари и в бъдеще.

Поне историята това подсказва.

Фамилиите, контролиращи икономическия и политическия живот на САЩ, а това означава и на света, винаги са се чувствали добре, особено в кризисни времена. Всъщност това е тяхното време за правене на много пари.

Време, чакано може би цяло поколение.


Пазарните потребности създават продуктите и услугите.

Ако пазарът търси инвестиционни продукти и услуги, има ли значение как ще се нарича институцията, която ще ги предлага.

Дали ще се нарича инвестиционна банка, търговска банка или по друг начин банка, едва ли е толкова важно.

Ако регулацията изисква да съществуват две банки: инвестиционни и търговски, всеки уважаващ себе си бизнесмен лесно би заобиколил тази регулация, като вместо една универсална банка, ще направи две: едната инвестиционна, а другата търговска. 


През 1933г по време на Великата депресия в САЩ, е приет първия голям банков закон на века (Законът на Глас-Стийгал).

С тази регулация се разделя банковото дело на инвестиционно банкерство, от една страна и на търговско банкерство, от друга.

Преди това такова деление е нямало.

Скоро няма да го има и в наши дни, но огромното, задкулисно влияние на фамилиите Морган, Рокфелер и др. ще го има и вероятно ще става все по-силно икономически и политически.

Но нека останем още малко в историята.

Вследствие на приемането на гореспоменатия закон, Морган избира търговското бан

киране за основната си компания Джей Пи Морган енд Къмпани, като прехвърля бизнеса с ценни книжа на отделна компания – Морган Стенли енд Къмпани.

Да същата Морган Стенли, която все още не е фалирала и едва ли ще фалира, защото зад нея стои фамилията Морган, за разлика от Лимън Брадърс, която е конкурент на Морган от преди повече от 150 години.


Междудругото тук ще направя малко отклонение, защото се сетих за един интересен пример от България.

Преди Лимън Брадърс да фалира, Рупърт Мърдок ги беше наел за консултант по продажбата на най-голямата частна телевизия у нас - БиТиВи.

След като инвестиционната банка фалира, познайте кой ги замести – Джей Пи Морган.

Последният е и консултант по вече сключената рекордна сделка по продажбата на Нова Телевизия на MTG.


Нека пак се върнем към историята, по време на Великата депресия и особено в кризите преди това, фамилията Морган винаги са правили много, ама адски много пари.

Преди създаването на ФЕД, Джон П. Морган (старши) е имал повече власт от съвременна централна банка.

Той е монополизирал банков сектор, а чрез него е имал и огромно влияние върху реалния сектор.

Можете да си представите какви монополни печалби е правил тогава.

През Великата депресия империята на Джак П. Морган се е възприемала като държава в държавата.

Тя реално е монополизирала финансовите пазари, „благодарение на взаимнопреплитащите се директорски постове на банковите партньори и на различните начини, които Морган използва, за да компенсира своите приятели.” Морган е решавал тогава кой ще фалира и кои ще бъде спасен.

Последното винаги се прави с финансовата подкрепа на държавата.

Не е ли удивителна приликата с настоящата криза.

Към днешна дата главна роля играе банката Джей Пи Морган Чейс енд Ко.

Последната е обединение на две банки, едната контролирана от наследниците на Морган, а другата на Рокфелер.

Настоящата криза все още не е намерила дъното, а JPMorgan Chase & Co” вече почват да правят пари от новите си придобивки, направени разбира се с помощта на държавата (виж http://www.investor.bg/?cat=6&id=70131).

Големите пари ще доидат след година две, когато се стабилизират капиталовите пазари.

Тогава текущите загуби ще бъдат изцяло заличени, а богатството, трупано с поколения, запазено.

Ще бъде запазена и репутацията, а с това и икономическото и политическо влияние на тези фамилии. 


Накрая ще завърша с това, че клановете Морган, Рокфелер и други подобни имат удивителната способност да осребряват политическите си контакти, естествено за сметка на данъкоплатците, но така, че след това да се говори за тях като за „спасители” на капиталовия пазар, а от там и на националната икономика.

Нещо, за което руските олигарси, а и нашите бизнесмени, могат не само да завиждат, но и да се учат.

Сега ли е момента за покупка на акции?

Сега ли е момента за покупка на акции?

Според мен тази година определено ще бъде успешна за инвеститорите в акции. Световните пазари ще отбележат растеж от най-малко 25%, а нашият SOFIX ще нарастне с повече от 77%.

Въпросът е дали това ще стане плавно и стабилно или волатилността ще продължи да бъде значителна.

По-вероятно второто, а среднодневните обороти ще останат ниски.


 

„Няма нищо ново под слънцето”.

Според сър Джон Темпълтън, легендарен инвеститор, всяка покупка на акции днес си заслужава толкова, колкото през: 


· Януари 1973, когато ОПЕК обявява петролно ембарго на САЩ, вследствие, на което за година и половина S&P се срива с цели 48.2%.

Разбира се всеки, които диверсифицирано купува акции на тези ниски нива, прави средна печалба от 38% през следващата година и 67% през следващите 2 години.


· Октомври 1987, когато световните капиталови пазари се сриват, а S&P губи 20.4% в една сесия. Една година след това акциите се повишават с 23%, а две години след това с 54%.

· Октомври 2002: След колапса на дот-ком бума и безпрецедентните терористични атаки в САЩ, инвеститорите попаднаха в суров „мечи” пазар.

Една година след това акциите нарастват с 34%, а две години след това с 44%.


 

Уорън Бъфет също е на мнение, че сега е момента да се купуват акции.

Според него: „Лошите новини са най-добрия приятел на инвеститора.

Те ти дават възможност да купиш части от бъдещето на Америка с дисконт.

” На 21.11.2008г. пред Фокс Бизнес Нетуърк той каза направо, че за него срива на акциите „няма значение” и добави още „Това ми се случвало три пъти досега – през 1974, през 1987 и за периода 1998-2000г., т.е. надявам се, че ще живея достатъчно дълго това да се случи още няколко пъти.”


 

В трудни времена, обикновенно инвеститорите не се възползват от възникналите, веднъж на поколение, възможности.

Вместо това, те чакат някои авторитет да каже, че вече е „сигурно” да се купуват акции, но тогава вече е твърде късно.

Интересно у нас, кой ли би могъл да бъде такъв авторитет.

На ум ми идват няколко такива в близкото минало, но не и сега, за съжаление. Липсата на авторитети е основен, скрит недостатък на нашия капиталов пазар, за който не се говори много.

Много трудно ще се върне доверието на капиталов пазар без лидери, които да заложат репутацията си, че това ще се случи.

Следователно, за разлика от други развиващи се пазари, които се очаква да се възстановят преди развитите, нашият ще се възстанови последен.

Въпреки това мисля, че като цяло, фондовият ни пазар ще нарастне значително през 2009г., но не и до нивата от края на 2007г.

Основанията ми за това са следните:


1. Цените на акциите се сринаха до ликвидационни стойности.

Родните ни индекси паднаха най-много след тези в Исландия, банковата система на която, а и самата държава, фалираха.

Банковата система у нас е стабилна и е една от най-добре капитализираните в Европа.


2. Някои компании се търгуват значително под счетоводната си стойност.

Дори и да се преизчисли счетоводната стойност (BV-MTM), като се преоценят активите по възможно най-консервативен начин, цените на акциите остават атрактивни.


3. През следващата година световната икономическа криза несъмнено ще се отрази негативно на нашата икономика, но не толкова, че с това да може да се обяснят ниските в момента ценови равнища.

Към настоящия момент инвестирането в акции у нас за период от минимум 3г., носи само два риска - от неплатежоспособност, т.е. от фалит и от „некоректното” отношение на мажоритарните акционери към миноритарните.

В тази връзка, в анализите си, инвеститорите трябва да поставят акцент върху вероятността от фалит на интересуващата ги компания и върху качеството на корпоративното й управление или казано по друг начин, върху вероятността мажоритарите да „ограбят” миноритарите.

Колкото и страно последното да звучи за публична компания, то е твърде вероятно да се случи, поради много, повечето антропологични, причини, но главно заради слабата, меко казано, регулативна дейност на КФН.


 

Според Джеф Мортимър, главен инвестиционен директор на Чарлз Шуаб Взаимни Фондове , 47% от печалбите, направени по време на типичен бичи пазар, са реализирани през първите му 12 месеца – доста преди повечето инвеститори да са се почувствали конфортно и да са започнали да купуват. 

Ще кажете „този път е различно”, следователно и гледането в миналото сега е безполезно.

Тези думи Темпълтън дефинира като „най-опасните 4 думи в инвестирането.” Теорията за „черния лебед” е по-актуална от всякога.

Всъщност тези думи винаги са били изричани и в кризите преди сегашната.

В миналото световната икономика не е била толкова глобална, не са съществували толкова сложни финансови инструменти, информационните и телекомуникационни технологи не са били толкова развити и т.н.

Въпреки това, причините и следствията са много идентични.

Във всяка криза става дума за шоково неутрализиране на натрупаните дисбаланси (балони) и колкото са по-големи те, толкова следствията от кризата са по-тежки. Продължителността и цената за решаването на проблемите, създадени от кризата, зависи най-вече от адекватността на паричните политики на централните банки и дейността на правителствата.

Сега е момента централните банки да докажат смисъла от тяхното съществуване.

Към настоящия момент, исторически погледнато, доказателствата не са много убедителни.


 

В заключение считам, че възможностите за инвестиране в акции, листвани на фондовия ни пазар са толкова големи, колкото бяха в началото на 2004г.

След това всички бяхме свидетели на безпрецедентен растеж.

Вероятността за „хващане” на дъното на пазара е твърде малка, за да послужи като база, върху която да се гради рационална инвестиционна стратегия.

По-важен е времевия хоризонт на инвестициите.

Ако се търси средносрочно вложение (най-малко за 2-3г.) или дългосрочно, сега е момента за диверсифицирано инвестиране в акции.

Диверсифицирано, защото концентрацията на инвестициите в малко на брой експозиции е твърде рисково и се прави от малко на брой инвеститори.

Интересно е да се знае, че един от тях е великият Уорън Бъфет, а привърженик на диверсификацията е не по-малко великият сър Джон Темпълтън.

19 май (Bloomberg) - Уорън Buffett на Berkshire Хатауей Инк., най-големият акционер в Kraft Foods Инк. и Кока-Кола Ко е лющене обратно фондова покупки след като посредник в брой стопанства падна до най-ниската си в повече от пет години. 

Berkshire е по-малко разходи на фирмата се доближава до $ 10 млрд.

Buffett казва, че е минималната той иска за ръка, за да се предпази от бедствието.

Паричният съкровището, което бе най-$ 47,1 млрд. през септември 2007 г. падна под $ 20 милиарда през април след като фирмата му, публикувани в най-тежките загуби най-малко 20 години и Buffett фондове, насочени към корпоративни дългови и предпочитан състав. 


"Той е подслушвани Вън," каза Джеф Матюс, автор на "поклонение до Уорън Buffett на Omaha" и основател на хедж фонда Рам Партньори LP.

"Той трябваше да продават част от запасите си да купуват неща миналата есен. Ето защо той не е бил вземане на големи запаси покупки. " 


Berkshire похарчени $ 624 милиона акции, включително Уелс Фарго & Ко през първото тримесечие, най-малката сума, тъй като най-малко 2005, в съответствие с регулаторните стружки от Omaha, Небраска основана компанията. 

Buffett, вместо да се връща в заключване на 10% или повече, като се инвестира в предпочитани акции на Goldman Sachs Груп Инк. и General Electric Ко и изкупуването подобни ценни книжа, продавани от Швейцария Презастрахователна Ко Той също закупени дълг в компании, включително бонбони производителя Марс Инк. и wallboard мейкър USG АД Такива сделки от септември колективно плащане интерес за повече от $ 1,8 млрд. годишно. 

"Berkshire, основно, на всеки месец генерира парични средства," Buffett каза на пресконференция 3 май, в деня, след годишната среща акционер в Omaha.

"Ние не се купуват много акции." 


Заключващи по рекламации 

В Goldman Sachs и GE Buffett инвестиции, също дават възможност за закупуване на склад в цените, когато сделките са consummated.

Швейцария Re и USG покупки са сред тези, които могат да се превърнат в акционерно късно. 


"Как можете да включите нещо като това", каза Джералд Мартин, финансов професор в Американския университет Kogod Училище за бизнес във Вашингтон, който е проучен Buffett на инвестиране история.

"Той е хеджиране в правия път.

Той купуват тези неща, в период на несигурност и блокиране на връщане, докато запасите се възстанови. " 


Berkshire изразходват средно $ 2,9 млрд. за запасите на тримесечие в периодите, приключващи на 16 декември 31.

Единственият път в този диапазон, когато Berkshire инвестирани по-малко от $ 1 млрд. за четвъртото тримесечие на миналата година, когато фирмата плаща $ 691 млн. за акции и продавани акции на дружества, включително и Ко Procter & Gamble, Johnson & Johnson и петрол производители ConocoPhillips за $ 4,77 млрд. евро. 


Висше Праг 

Buffett казал акционерите през февруари, че той продаде трите запаси - които той "би предпочел да" - за финансиране на инвестициите в Goldman Sachs и GE.

Berkshire имаше почти $ 20 милиарда евро в брой, след закупуване на предпочитани акции в "Дау Кемикъл Ко през април да помогне на фирмата придобива Rohm & Haas Ко, Buffett заяви през този месец. 


"Честно казано, когато имахме около $ 45 млрд., прагът не е бил толкова висок за първата сделка," Buffett заяви в интервю Bloomberg телевизия през март.

"Този праг трябва да бъде по-висока сега." 


Buffett заяви този месец, че Berkshire е и лющене гръб на собственост застрахователно покритие, тъй като на паричните ограничения.

Berkshire обикновено получава около половината му печалба от застрахователни операции, защита на клиентите срещу бедствия, включително и урагани. 


"Свръх Капитал" 

"Ние не трябва колкото повече капитал, както бяхме преди няколко години, за да намалят до известна на застрахователния риск да се предприемат," каза той на пресконференция.

Berkshire афиш печалба отказва всяко тримесечие през 2008 г. и след това $ 1,53 млрд. дефицит през първото тримесечие на компанията ConocoPhillips продавани акции на загуба и платени $ 675 милиона за деривати обвързани с индекси на корпоративните облигации. 


ПРОИЗВОДНО свързани с капиталови пазари претегли на Berkshire на резултатите от миналата година.

Договорите се ангажират Berkshire да изплатят по дати началото на 2019, ако определен запас на индексите в САЩ, Азия и Европа, са по-ниски, отколкото те са били, когато са направени облози. Buffett, 78, продадени някои от деривати в близост до пазара на връх през 2006 г. и 2007 г. и пасивите на поръчките се разширява до $ 10,2 млрд. от 31 март. 


Berkshire станаха 100 щатски долара, или 0,1%, до $ 92,100 в 4 ч. в Ню Йорк фондова борса композитен търговия.

Акциите са отпаднали около 26% през последните 12 месеца. Buffett не реагира на искане за мнение наляво с помощник Кари Kizer. 


American Express 

Някои от най-големите капиталови участия в Berkshire на САЩ портфолио, на стойност $ 40,9 млрд., считано от 31 март са plunged през последните години. American Express и Ко ConocoPhillips намалял наполовина и Бърлингтън Северна Санта Фе АД е паднала около 37%. 

Buffett, наречена втората в света-богатият човек от списание Forbes, прави по-голяма част от инвестиционните решения на Berkshire, а Лу Симпсън, 72, управлява портфейл за кола-осигурителната единица Geico АД Buffett има cautioned срещу поемането на всички ходове в капиталовия портфейл са негова. 

Buffett на фирмата, най-големият акционер в Сан Франциско-базирани Уелс Фарго, увеличи своя дял в банката с около 4,3% през първото тримесечие до 302,6 милиона акции, както и повиши стопанството на Минеаполис-базирани САЩ Bancorp с около 2,2%. Berkshire и обратно изкупени акции на Johnson & Johnson, най-големият производител на здравни продукти, както и увеличи своя дял в Съюза Тихия АД, вторият по големина железопътен САЩ. 

Berkshire понижава стопанства в UnitedHealth Груп Инк., на върха САЩ-санитарните застраховател от продажби и CarMax Инк., най-големият САЩ използват коли търговец.

сряда, 20 май 2009 г.

Джим Роджърс: Следващата криза ще е валутна

Джим Роджърс: Следващата криза ще е валутна
20.05.2009 12:01


Следващата голяма финансова криза ще бъде на валутните пазари, смята инвеститорът Джим Роджърс.

Причината за това според него са масираните интервенции на правителствата на водещите държави и огромните количества пари, напечатани от централните банки.


„В момента на практика нямам никакви средства за защита и подозирам, че това ще се превърне в следващия голям проблем – на валутните пазари ще има огромна криза.

Правя опити да реша как да действам в подобен случай“, заявява Роджърс, цитиран от CNBC.


Роджърс споделя, че е инвестирал средства в покупка на йени, тъй като очаква, че японската валута ще успее да удържи на бъдещите проблеми. Въпреки това обаче той би спрял с покупките на йени, а освен това не притежавал къси позиции в нито една валута.

„Сега не съм къс в долари – не и в настоящия момент, макар той вероятно да е върхът за зелените пари.

Може би вече сме достигнали върха“, казва специалистът и уточнява, че не би купувал повече йени заради големите проблеми, пред които е изправена японската икономика.


При настоящата ситуация валутите изглеждали най-сигурната инвестиция от който и да е друг пазар, тъй като борсите можело да паднат до ново дъно след ралито си от последните седмици.

Роджърс смята, че възходът на акциите се дължи на напечатаните от централните банки пари и затова може да се окаже неустойчив.


„Ако изляза прав, то ще станем свидетели на много проблеми на валутните пазари през следващите едно-две десетилетия“, казва Роджърс.

Според него „правителствата правят всичко по силите си, за да разрушат валутите си и хората трябва да разберат това“. В противен случай всички щели „да го разберат по трудния начин“.

вторник, 19 май 2009 г.

Бъфет намалява инвестициите в акции

Бъфет намалява инвестициите в акции 
19 Май 2009 10:03

Компанията на Уорън Бъфет, Berkshire Hathaway Inc, която е най-големият акционер в Kraft Foods Inc. и Coca-Cola Co. се отдръпва от закупуването на ценни книжа, след като наличните й средства са стигнали най-ниското си ниво от повече от пет години насам. 

Berkshire харчи все по-малко средства, след като вече доближава определеният от Бъфет минимум до 10 млрд. долара за предпазване от бедствени ситуации.

Кешовите запаси на компанията се свиват прогресивно, след като през септември 2007 г. те бяха 47.1 млрд. долара, а през април 2008 г. паднаха под 20 млрд. долара.

Срлед като компанията регистрира най-голямата си загуба за последните 20 години, Бъфет насочи финансирането към корпоративни дългове и преференциални акции. 


Компанията на инвестиционния гуро е изхарчила 624 млн. долара за закупуване на акции, включително и в Wells Fargo & Co, през първото тримесечие на годината.

Това всъщност е най-ниската сума за инвестиции в ценни книжа, която компанията предприема от 2005 г. насам. 


Бъфет се насочва към възвращаемост от 10 на сто или дори повече от инвестиции в преференциални акции на Goldman Sachs Group Inc. и General Electric Co., както и към закупуване на гарантирани ценни книжа от Swiss Reinsurance Co.

Той предпочете да закупи и дългове на компании като Mars Inc.и USG Corp.

Подобни сделки от септември ще му носят лихва за общо повече от 1.8 млрд. долара годишно. 


Ден след годишната среща на Berkshire (на 3 май), Бъфет заяви, че компанията на практика генерира кеш всеки месец.

Ние не купуваме много акции, обяви още той. 


Това обаче звучи объркващо, след като именно Бъфет се обърна към американците и ги призова да купуват акции.

понеделник, 18 май 2009 г.

 19 януари, 2007 
  
Уорън Buffett 
1440 Kiewit Плаза 
Omaha, Небраска 68131 
  
Уважаеми Уорън: 
  
Подобно на хиляди други млади хора, които се опитват да се свържем с вас, аз винаги 
бил дете в училище, който използва за четене на бизнес секция на хартия, отколкото на 
спортна секция, докато в гимназията и ще провери "Yahoo финансите", отколкото "Yahoo 
спорт ", докато в колежа. 
  
Аз първо прочетете Уорън Buffett Way, когато бях на 13 и съм ходил в местната 

Библиотеката търси книга за инвестиране.

Аз първо написах за теб, когато бях на 17, когато аз 

Реших, аз всъщност са имали основание да се направи молба за вашето внимание.

За първи път имаше привилегията да разтърси ръката си на 21 годишна възраст, когато се организира екскурзия студент от Университета в 

Мериленд. 
  
Аз просто пътува 1000 мили за 48 часа за предизвестие да разтърси ръката си за секунда 
време. И на ръка дава това писмо до вас. 
  
Моят баща е избягал от Иран през 1967 г. - за 12 години на възраст, оставяйки родителите му 

зад и наследници на собствената си във Филаделфия с леля.

Майка ми е от малък град в Филаделфия - мнозина в семейството са били жертви на холокоста.

Ако сте са действително четете това съобщение, аз съм наистина една от късмет хора в света. 

  
Смятам, че късмета да бъде в състояние да достави това съобщение да ви наравно с 

тази на философията студент conversing с Платон;

шансовете за "време, технология, както и темперамент ", за да се приведе в съответствие всички статистическа аномалия.

Не бих могла да се връчи на по-добро билет на овариална лотария. 

  
Аз бях четат вашите писма партньорство, буквите на Berkshire акционерите, и моята 
справедлив дял от статии, които сте написали и книги, които са писали за вас -- 
Все още продължава да има единен looming въпрос. 
  
Всяко ръководство ще бъде дълбоко оценена. 
  
  
Моят sincerest благодаря, 
  
  
Shai Dardashti 

Г-н Buffett, на 23 юни 1999 вас споделят с Business Week: 
  
Ако бях вървят днес $ 1 млн., или $ 10 милиона за този въпрос, бих се напълно 
инвестирали. Всеки, който се казва, че размерът не боли инвестиционните характеристики 

продавате.

Най-висок процент на възвръщаемост ли сте някога са били постигнати в 1950s. 

Аз убих Dow.

Би трябвало да видите номера.

Но аз бях инвестира фъстъци после.

Това е огромно предимство структурните да не са много пари.

Мисля, че биха могли да ви 50% годишно по $ 1 млн. евро.

Не, аз знам, че би могъл.

Гарантирам онзи. 

  
Съвсем наскоро, Morningstar съобщава: 
  
Munger също припомни коментар направени от Buffett в Berkshire годишната среща 
относно това как евтин корейски запаси са станали по време на тази страна на финансовите 
разтопи през 2002 г.: "Не е имало брашно мелници търговия е два пъти по приходи. Уорън 
че той е бил млад отново. " 
  
  
Както аз разбирам нещата, аз признават две "умствени модели" от инвестицията си модели 
през годините: 
  
В "1957" Греъм Подход 
  
  
В един разговор с Колумбия студенти през 1993 г. сте сподели: 
  
Когато излезе от Колумбийския първото място, отидох на работа е от пет човека 

брокерска фирма с дейности в Omaha.

Той се абонирали за Moody's промишлени наръчника, банки и финанси ръчно и благоустрояване ръководство.

Аз премина през всички тези страница на страница.

 

Намерих малко предприятие, наречено Genesee долината газ край Rochester.

Той бе 22 000 акции изложени.

Това беше за комунални услуги, който бе спечелил около $ 5 на акция, 

и хубаво нещо за него е да го закупите в 5 $ за акция. 

  
  

Намерих Western застраховане във Форт Скот, Канзас.

Цената варира Moody's финансовото ръководство ... беше $ 12 - $ 20.

Приходите са $ 16 акция.

Тичах реклама във Форт Скот хартия, за да закупите този състав. 

  

Намерих съюз Street гара в Ню Бедфорд, автобус компания.

По това време беше продажбата на около $ 45 и, като си спомням, е 120 щатски долара акция в брой и 

не пасиви. 
  
  
   

  Дори и за коригиране за инфлацията, 22K акции по $ 5 всяка предполага пазар капачка доста под $ 1 милион. 
Наред подобни линии, в края на 2005 Разбирам ви обясни към групата на Харвард 
студенти следното: 
  
Citicorp изпратени наръчник по корейски запаси. В рамките на 5 или 6 часа, двадесет запаси 
продажба на 2 или 3x печалби със силни баланси са били идентифицирани. Корея 
съгради си в големия път след 1998 година. Компании overbuilt техните баланси 
- Включително Daehan мелница с 15000 спечелени / година спечелил властта и 
продажба на "2 и промяна" времена приходи. Стратегията е да се закупят 
ценни книжа от двадесет компании по този начин разпространението на риска, че някои от 
компании ще бъдат ръководени от мошенници. $ 100 млн. е бързо поставени да работят. 
  
  
В "1987" Фишър Подход 
  
Следните откъси от една статия написана от Карол Ломис публикувани април 
11, 1988 в Fortune предостави интересна яснота относно начина на функциониране на Berkshire - 
CIRCA 1987: 
  
Необичайни Рентабилност (Високо ROE с ниска дълг; т.е. високо ROIC) 
  
... Но в своя годишен доклад 1987, Buffett на бизнесмена излиза от 
килера да подчертаем, колко добре на тези предприятия и техните ръководители са. 
Ако свещен Седем управлявана като отделна дейност през 1987 г., той казва, че 
би заети $ 175 милиона в собствения капитал капитал, платени само с нетно $ 2 
млн. евро в интерес, както и спечелени, след данъци, $ 100 милиона. Това е връщане на 
капитал на 57%, и това е изключение. Както Buffett казва:''Ще рядко виждам такъв 
процент навсякъде, да не говорим за най-големите, диверсифицирани компании с номинална 
лост.'' 
  
Необичайни растеж (възможности за реинвестиране на неразпределени печалби) 
  
... Някои хора на правото сортиране, от името на Heldman, прочетете, че рекламата и 
Доведох го еднаквото им бизнес, Fechheimer, през 1986 година. Бизнесът е 
само около $ 6 милиона печалба, която е дадена операция-малки, отколкото Buffett 
мисли, че добрият вариант. 
  
... Неколкостотин мили в Fechheimer (... 1987 продажби: $ 75 милиона) 
  
Колко Качество 
  
... От 1972 г., Blue Chip Марки, A Berkshire филиал, че оттогава са обединени в 
предприятието-майка, е три пъти по разплащателните балансова стойност за закупуване Вижте на бонбони и добродушен 
бизнес ера започна. ''I са оформени значително от Чарли, казва'' 
Buffett. ''Момче, ако трябва да слуша само Бен, аз винаги ще бъде много бедни. 
  
В Q & A Уредих ти ми каза, че днес (23 май 2005), които са "85% 
Греъм и 15% Фишър. " 
  
Ако сте били нещо днес 20-годишна възраст, отново иска да разпредели по-малко от $ 10 
млн. евро, и свободно да се разпредели в столицата и над 8000 възможности (преди дори 
обмисля нещо в чужбина), ще ви решетъчна на психичното модели предимно 
се търси за: 
  
а) ситуации напомнят 1957 - близък до Daehan Брашно Милс, или 
б) ситуации напомнят 1987 - близък до Moody's Corporation? 

======== 
====== 
  
6 май, 2006 
Berkshire купува 80% 
От Инструмент Maker за $ 4 млрд. 
Частна израелската фирма 
Дали Buffett на 3-та по големина сделка; 
Omaha група Печалба извисява 
До КАРЕНСКИ Ричардсън и ДЕНИС К. BERMAN 
6 май, 2006; Page A3 
Уорън Buffett на Berkshire Хатауей Инк. съгласи да плати $ 4 
млрд. за 80% дял в Iscar металообработващи Cos., частна 
държани израелската компания. 
Berkshire Акционери са предвиждане, че г-н Buffett 
ще преминат към прекарват част от инвестициите на фирмата в брой 
куп, който е нараснал до $ 45 милиарда. 
Сделката бе обявена за 
В навечерието на Berkshire годишната среща в Omaha, Neb., където тя е 
основава. 
Инвестицията е в типа на промишлеността, че обръща една прозявка от 
много инвеститори, но това е любимото на г-н Buffett, който е 
shied далеч от високо-технологични компании (виж свързани Член 1). Iscar прави металорежещи 
Инструменти и карбид лопатки за тези средства, по начин, подобен на бизнес модела на Gillette, 
чиито бръсначи и подмяна лопатките са вече част от Procter & Gamble Ко, друг 
Berkshire инвестиции. 
Г-н Buffett не предлагат всякакви улики за типа на компанията 
Berkshire я купуват в навечерието на Iscar сделка, но напоследък той е 
говори благоприятно на енергийния бизнес, а в последните четири месеца 
Berkshire е изпълнил няколко малки сделки, придобиване на фирми за 
около няколко стотин милиона долара всяка. 
Някои наблюдатели са, че г-н Buffett може да провежда полезност, 
сочещи към Berkshire покупка на последната година от PacifiCorp Един Орегон 
комунални услуги, както и г-н Buffett забележките около това време, че той би изглеждала 
да похарчите повече пари в САЩ енергийния сектор. 
Вместо това, Berkshire е да вземе мажоритарен дял в Iscar, чиито 
акционерите ще запазят останалите 20% от дружеството. Тъй като той 
обикновено е направил в миналото, г-н Buffett не е вземане на важни промени в дружеството е 
закупуване на: Iscar ще продължава да се намира в Tefen, Израел, както и управление на екип ще остане в 
място. Berkshire каза сделката стойности за цялата компания на $ 5 млрд. евро. 
Цената Berkshire е разплащателната си дял в компанията я прави третата по големина сделка г-н 
Buffett е сторил зад Общи Re - която продава презастраховане, или осигуряване на други застрахователни 
DOW JONES REPRINTS 
Този екземпляр е за ваша 
лична, не-комерсиална употреба 
само. За да поръчате представянето готови 
копия за разпространение на 
колеги, клиенти или клиенти, 
използвате ред Reprints инструмент в 
дъното на всеки член, или посетете: 
www.djreprints.com.
 
• Вижте проба препечатайте в PDF 
формат. 
• Поръчай препечатайте на тази статия сега. 
  
  
  
ОЩЕ ПО Berkshire 
Хатауей 
   
• Нарастването на стойностите Berkshire Нето 70% 3 
   
• Buffett годишния Писмо 

   
• Уважаеми Berkshire Притежателите: Нетни 
Leaps5 
05/06/06 
   
• Berkshire Бъз: Buffett на Buying6 
05/05/06 
   
7/6/2006 http://online.wsj.com/article_print/SB114686360001745280.html 
фирми - и PacificCorp, според CapitalIQ. 
В изявление, г-н Buffett каза той и неговия главен заместник, Чарли Munger, "са били 
впечатлен от [Iscar на] прости и печеливши бизнес модел ", добавяйки, че Iscar представлява" много 
значителни перспективи за растеж. " 
Iscar е описан като един от световните лидери в своята индустрия, износ и fabricating инструменти 

в места по целия свят за индустрии, включително и космическото автомобилостроенето.

Тя се ръководи от Президент и Главен Изпълнителен Яков Harpaz и председател Eitan Wertheimer, чийто баща, 

Стеф Wertheimer е основана компанията.

По-големият г-н Wertheimer вече има нещо по - 

чести и с г-н Buffett: Той е 317-ти в списъка на Форбс на най-богатите хора, когато г-н Buffett 
притежава № 2 място. 
С Berkshire финансовото могъщество, Iscar би могло да бъде основа за консолидиране на други играчи, като например 
Kennametal Инк. на САЩ, който има годишни продажби от $ 2,3 млрд. евро. 
Макар Iscar е частна, има някои улики от миналото, които показват колко 

Бизнес и неговите печалби са се увеличили.

През 1997 г. семейството Wertheimer повторно един 26,7% дял в бизнеса от друга израелската фирма. Тази покупка Iscar оценяват на около $ 740 

млн. евро, което означава, че стойността на компанията е нараснал повече от шесторно през последните девет години. 

Г-н Buffett вървим има политически оттенък, както и, изпращане на съобщение, че той има желание да правят големи инвестиции в Израел по време на несигурност за бъдещето на нацията път.

В действителност, Стеф Wertheimer е активно се опитва да успокои някои от насилие напрежението в региона, 

застъпничество за строителни проекти в Турция и Йордания, например. 
UBS AG и юристи в Wachtell, Lipton, Росен & Katz посъветвани Iscar и Munger, Tolles & 
Olson LLP съветвани Berkshire. 
Придобиването новини сервира като неформална мача за Berkshire на годишната среща, също и в незнанието си 
по-нататък "Уудсток на капитализма." 
На срещата тази година е изготвила над 20000 акционери, за да чуят 75-годишният г-н 
Buffett говорим, играят карти и се потопите в третира произведени от Berkshire собственост на фирми 
Вижте подобни на бонбони. Други Berkshire собственост компании включват бельо мейкър плода на 
Стан и NetJets, който предлага на клиентите дробният авиокомпания собствеността близък до времето акции в реално 
имоти. Компанията също така притежава големи дялове в редица потребителски продукт лица. 
Berkshire също съобщи за 70% нарастване в първото тримесечие нетни приходи, благодарение отчасти на липсата на 
катастрофи в периода, който щеше да навреди на фирмата огромни застрахователни операции. 
Нетна печалба за периода е $ 2,3 милиарда, или $ 1,501 акция, в сравнение с $ 1,4 млрд. евро, или 
886 $ акция, година-рано. Приходите нарастват 29% до $ 22,8 млрд. евро. Berkshire на застрахователните 
дъщерни генерира нетна печалба на застрахователните $ 330 милиона, от $ 319 млн. годишно 
рано (виж свързани Член 2). 
Geico, Berkshire на авто застрахователя, съобщава едно поемане печалба от $ 311 милиона, надолу леко 
от $ 312 милиона през първата четвърт на миналата година. Общи Re превърна в поемането на печалба 
$ 71 милиона, от $ 19 милиона. Поемане печалби в друга такава единица, Berkshire 
Хатауей Презастрахователна Group, падна до $ 94 млн. от $ 143 милиона. 
В 4 ч. композитен петък търговията на Нюйоркската фондова борса, Berkshire на клас А 
акции са били до $ 710 до $ 88,710. Неговият клас Б акции станаха $ 35 до $ 2945. 
- Джийн нож на плуг и Алистър Barr допринесоха за тази статия. 
  
Пишете Карън Ричардсън в karen.richardson @ wsj.com7 и Денис К. Berman на 
dennis.berman @ wsj.com8 
  
URL за тази статия: 
http://online.wsj.com/article/SB114686360001745280.html 
  
  
Хипервръзки в тази статия: 
(1) http://online.wsj.com/article/SB114687501837245592.html 
(2) http://online.wsj.com/article/SB114692348007245863.html 
(3) http://online.wsj.com/article/SB114692348007245863.html 
(4) http://online.wsj.com/documents/2005berkshireletter.pdf 
(5) http://online.wsj.com/article/SB114140561596988757.html 
(6) http://online.wsj.com/article/SB114679522803544583.html 
(7 
Reprints на 1-800-843-0008 или посетете www.djreprints.com. 
Страница 3 от 3 WSJ.com - Berkshire купува 80% от Инструмента Maker за $ 4 млрд.
Full Product Review - Table of Contents



The Essays of Warren E. Buffett:
Lessons for Corporate America

The Essays of Warren E. Buffett: Lessons for Corporate America
by Lawrence A. Cunningham

 


Table of Contents

Introduction
Prologue

 

I. Corporate Governance

  A. Owner-Related Business Principles
  B. Full and Fair Disclosure
  C. Boards and Managers
  D. The Anxieties of Plant Closings
  E. An Owner-Based Approach to Corporate Charity
  F. A Principled Approach to Executive Pay

 

II. Corporate Finance and Investing

  A. Mr. Market
  B. Arbitrage
  C. Debunking Standard Dogma
  D. "Value Investing": A Redundancy
  E. Intelligent Investing
  F. Cigar Butts and the Institutional Imperative

 

III. Alternatives to Common Stock

  A. Junk Bonds
  B. Zero-Coupon Bonds
  C. Preferred Stock
  D. Unconventional Commitments
  IV. Common Stock
  A. The Bane of Trading: Transaction Costs
  B. Attracting the Right Sort of Investor
  C. Dividend Policy and Share Repurchases
  D. Stock Splits and Trading Activity
  E. Shareholder Strategies
  F. Berkshire's Recapitalization
  V. Mergers and Acquisitions
  A. Bad Motives and High Prices
  B. Sensible Share Repurchases Versus Greenmail
  C. Leveraged Buyouts
  D. Sound Acquisition Policies
  E. On Selling One's Business
  F. Advantages in Acquisitions

 

VI. Accounting and Valuation

  A. A Satire on Accounting Shenanigans
  B. Look-Through Earnings
  C. Economic Goodwill Versus Accounting Goodwill
  D. Owner Earnings and the Cash Flow Fallacy
  E. Intrinsic Value, Book Value, and Market Price
  F. Aesop and Inefficient Bush Theory

 

VII. Accounting Policy and Tax Matters

  A. The Purchase-Pooling Debate
  B. Stock Options
  C. "Restructuring Charges"
  D. Segment Data and Consolidation
  E. Deferred Taxes
  F. Retiree Benefits
  G. Distribution of the Corporate Tax Burden
  H. Taxation and Investment Philosophy

 

Epilogue

  Afterword and Acknowledgments
  Index
  Concept Glossary
  Disposition Table

Биографията на Бъфет: От фасовете до короните на дърветата

Биографията на Бъфет: От фасовете до короните на дърветата
ар 2009, 1702 прочитания,
 



"Дърветата не растат до небето.

И изкачването става все по-трудно", казва един от най-богатите хора в света.

Когато Уорън Бъфет отдели 2000 часа от времето си, от които 300 часа записани интервюта за пет години, резултатът е биография със стряскащ обем - над 900 страници с бележките и показалеца.


Авторът на "Снежната топка" Алис Шрьодер, бивш финансов анализатор от Уолстрийт и управляващ директор в "Морган Стенли",казва: "Има много парадокси около Уорън. Той е либерален демократ, а произхожда от републиканско семейство.

Работи здраво, но повтаря, че успехът му е най-вече късмет.

Известен като човек на икономиите, харесва луксозното пътуване с частния си самолет. Трупането на пари е жизненоважно, но ги остави за филантропия."


Американски прелести

Уорън Бъфет е американският герой - инвеститор (магията на капитала), пастор (обича да поучава) и ченге (прословутите му чувства за справедливост и честност).

И обича да го виждат като такъв.

Особено когато признанието идва извън кръга на богопомазаните.

"Необикновен човек с обикновени вкусове", пише Шрьодер.


Хамбургери, стекове, чери кока-кола, пуканки, чипс, шоколад и сладолед - Бъфет ги поглъща с ентусиазма на дете от Средния Запад.

Революцията в гардероба идва едва след няколко милиарда в повече - в края на 80-те на ХХ в. Бъфет сменя провисналите и с няколко номера по-големи костюми с "Дзеня". Не шити по поръчка естествено - купува ги готови от магазина.


Бъфет смята, че е спечелил "лотарията на яйчниците" - родил се е в правилното време на точното място.

Снежната топка е символ на неспирното усърдие да прави пари и никога (по възможност) да не се разделя с придобитото, щом носи добра възвращаемост - независимо дали това е лоялността на другите, техните пари или акциите на "Бъркшир Хатауей", неговия инвестиционен холдинг.

"Животът е като снежна топка.

Важно е да намериш мокър сняг и наистина дълъг склон",казва той.


Биографията на Бъфет също е като снежна топка.

Но снегът понякога е прекалено мокър.

В желанието си да не остави нищо встрани, Шрьодер потъва в премного детайли. Може би леко парадоксално за биографията на човек, който твърди, че най-важното за успеха е умението да се съсредоточаваш.


Да бъдеш Уорън Бъфет

Бенджамин Греъм, авторът на "Интелигентният инвеститор", нарича тези компании фасове от пури.

Намираш ги на земята и можеш да дръпнеш поне един път.

Бъфет е привлечен от идеята за стойностно инвестиране - купуваш акции под стойността им, изчислена според фундаментите, и чакаш пазарът да коригира цената.


Бъфет научава три урока от Греъм.

Акцията се оценява като част от цената, която си готов за платиш за целия бизнес. Използвай маржа на сигурност - инвестирането се основава на изчисления и несигурност и добрите решения не трябва да бъдат пометени от грешките.

Пазарът е слуга, не твой господар - той не трябва да влияе на виждането ти за цената, въпреки че понякога предлага шанс да купиш евтино и да продадеш скъпо.

Бъфет добавя: и не напускай кръга си на компетентност!


Но теорията на Греъм има пукнатина: тя вижда премного опасности вместо възможности в бъдещето.

Компаниите трябва да се оценяват според техните възможности - живи, не мъртви, смята Чарли Мънгър.

Запознават се с Бъфет през 1959 г. Стъпил на няколко десетки милиона долара, инвеститорът от Омаха започва да търси компании с "дълбок отбранителен ров" - комбинация от добър мениджмънт и сравнителни предимства.

Мънгър се превръща в най-близкия бизнес партньор.


Парите на другите

Бъфет е труден за имитиране.

Като повечето съчетания.

Твърди, че най-ценните му умения са да мисли и да прави пари.

Към гениалната способност да обобщава данни се добавят къртовски труд и драконовска дисциплина. "Уорън не е лишен от емоции.

Просто ги е изключил",казва Сюзън, първата му съпруга.

Бъфет знае още нещо важно - властта на мрежите от контакти.

"Хората, които му помагат, но и не застават на пътя му",коментира Шрьодер.


Първите милиони идват от общо 11 партньорства, създадени през 50-те и началото на 60-те.

Под формата на доход от личните му инвестиции и такси за управление - нещо като днешен хедж фонд.

Партньорствата обединяват близък кръг от роднини, приятели, съмишленици и студенти на Бъфет - хора, които ще оставят в неговите ръце и първоначалната инвестиция заедно с натрупания доход.

Подходяща група, защото Уорън ценни лоялността и се изрива от критиката.


Едно от брилянтните решения е да купува застрахователни компании.

Премиите на практика са безлихвен заем с дълъг период, готов за инвестиране.

Щом доходът расте, парите отиват в нови придобивания, способни да акумулират още пари.

Самата застрахователна компания може на свой ред да понижи премиите, привличайки нови клиенти.

И още пари.


Третият син

Уорън Бъфет има двама синове и една дъщеря.

Двамата със съоснователя на "Майкрософт" Бил Гейтс си приличат - не плащат дивиденти.

Обединяват ги още към 30 млрд. долара и повече от 10 години приятелство.

През 2006 г. милиардерът обяви, че дава над 80% от богатството си на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс".

 

Мотивите?

За разлика от фондацията на Бъфетови, Гейтс имат капацитет за огромните суми.

Осъзнаването на близостта на смъртта и значението на другите са друг фактор. "Уорън загуби много хора",пише Шрьодер.

Ненавистта към династиите също играе роля.

"Те преобръщат с главата надолу меритокрацията", смята Бъфет.


Алис Шрьодер обаче не е Ариадна.

И няма да даде конец червена прежда, за да се оправим през лабиринта на империята "Бъфет".

Търсещите инвестиционен или бизнес съвет ще го открият по-успешно в писмата на милиардера до акционерите на "Бъркшир Хатауей".

Или другаде.

"Снежната топка" по-скоро е личната книга за големия инвеститор.


Биографията на човек, който наред с желанието да трупа пари казва: "Смисълът на живота е да бъдеш обичан от колкото се може повече хора измежду тези, които искаш да накараш да те обичат."

Berkshire сделка на по-малко от $ 100000 на акция

Berkshire сделка на по-малко от $ 100000 на акция 

Акциите на Уорън Д. Buffett е Berkshire Хатауей падна под $ 100,000 в четвъртък за първи път от октомври 2006 г., по-малко от седмица след като фирмата показа голям Нереализирани загуби от деривативни договори, свързани с материалната пазар на ефективността. 

Berkshire на клас А акции падна толкова, колкото 7% до $ 96,050, преди възстановяване, заедно с по-широкия пазар на ценни книжа.

Въпреки че основните индекси състав, приключила повече от 6% повече, Berkshire фондова закрити 533 щатски долара, или 0,5%, най-$ 102,800. 


Berkshire е публикувано четири часа прави печалба спада, най-лошото на резки в най-малко 13 години, от инвестиционни загуби и попадат връща към застрахователните предприятия.

Нейните акции са паднали 32,2% от тяхната висока рекорд на $ 151,650, определени последните 11 декември. 


Миналия петък, Berkshire отчитат 77% спад в третата четвърт печалбата, като голяма част от капка вина, попадащи застрахователните премии, както и да загуби от хартия договори обвързано с изпълнението на борсови индекси. 

Berkshire изчислиха, че акционер дялово паднаха около $ 9 млрд. през октомври, отразяващи експозиция на дериватни договори и за други инвестиции.

Тя приключила на септември с $ 76 млрд. на стоковите и $ 29,6 млрд. на основен доход стопанства. 


Г-н Buffett е казал на деривативни договори изтичат между 2019 и 2027, както и че той очаква от тях да бъдат рентабилни.

В междинния, Berkshire е в състояние да инвестира първоначални премии го получили, като въведете в договорите. 


Спадът в цените на акции може да бъде свързана с продажба на разстояние от хедж фондовете се опитва да се справи с клиента redemptions, както и индивидуални инвеститори, се опитва да повдигне брой, Guy шпионин, основно в хедж фонд аквамарин фондове LLC, която е собственик Berkshire акции, Казах Bloomberg Новини. 

"Има много малко купувачи наоколо за нещо още сега," каза г-н шпионин Bloomberg. "Има някои хора, които имам, уловени с техните гащите надолу и се нуждаят от пари в брой за всички сортове от причините за това." 

Когато г-н Buffett инвестиционната партньорство първо изкупени Berkshire запасите през 1962 г., акциите се продават за $ 7 и $ 8 глава.

По това време, Berkshire е Нова Англия текстилна фирма.

След 1969 г., г-н Berkshire стана Buffett инвестиционната превозно средство. 


Omaha базирани Berkshire вече притежава около 76 компании, и е известен най-вече за неговата застрахователна стопанства, като например авто застраховател Geico и презастрахователя Общи Re.
Кандидатите око Уорън Buffett възможно Трежъри шеф 
8 октомври 2008, 0739 часа IST, агенции 






NASHVILLE: Демократична Бялата Къща надежда Barack Obama и републиканския му съперник 

Джон McCain във вторник споразумяха, че една от световните 
-богатите мъже, Уорън Buffett, 
ще направи добра съкровищни секретар. 

Двамата бяха помолени в началото на втория си президентски дебат, който ще бъде добра замяна за текущи Трежъри секретар Хенри Полсън, който стои пред края на текущата администрация. 

"Мисля, че първо критерии, би трябвало да бъде някой, който веднага се идентифицират с американците.

Веднага можем да кажем, че отделните доверие", каза McCain.

Buffett, началник на Berkshire Хатауей холдинг, е подкрепена Obama в надпреварата за Белия дом. 


Но McCain похвалиха Buffett приноса за икономическата криза, която е plunged глобалните фондови пазари в смут.

"Той вече се претегля и помогна стабилизирането на някои от трудностите, на пазари, както и с фирми в предприятия, институции и днес," каза McCain, като добави, че той също така, че много от Мег Уитман, бивш главен изпълнителен директор на иБей. 


"Тя знае, какво е искал да бъде там на пазара.

Тя знае как да се създадат работни места. Мег Уитман е бил главен изпълнителен директор на компания, която стартира с 12 места и е вече 1,3 милиона хора в Америка да си живеят на разстояние иБей." 


Obama също каза, че мисълта Buffett би било добър мотика да направляват икономиката на страната в тези размирни времена. 

"Уорън ще е доста добър избор.

За мен е удоволствие да имат подкрепата си," Obama казал на града зала стил на дебата в Университета Белмонт в Nashville, Тенеси.

"Но има и други хора там.

Ключът отбелязва се, че следващия съкровищни секретар разбира, че не е достатъчно просто да се помогне на тези най-отгоре. 


"Благоденствие е не само ще чезна надолу.

Ние трябва да помогне на средната класа." 


Dubbed на "Oracle на Ohama" след неговия роден град Небраска, Buffett е отбелязано, за неговата вяра в инвестирането и за личната му скромност, въпреки огромното му богатство.

В миналото той каза, че повярваха на финансовите пазари трябва да бъдат по-строго регулирани. 


Според Forbes на годишния милиардер на списъка, публикуван през март, Buffett видях му богатство скочи от $ 52 млрд. през миналата година до $ 62 млрд., бутане Microsoft съосновател Бил Гейтс от първото място.

Но сред финансовата криза, каза Форбс Buffett оттогава подхлъзнах Към второто място.

Уорън Buffett

 Уорън Buffett 

Уорън Buffett е един от най-забележително купувачи.

След рязане страхотна сделка с Goldman Sachs и гледане на акциите на Berkshire Хатауей (BRK.A) попадат около 30% през последния месец, той е на много други ходове.

Berkshire е идеално разположен както той влезе септември с $ 40 милиарда евро в брой. 


В офертата да поеме съзвездие енергийна група (CEG) все още стои.

Berkshire също се споразумяха за $ 3 млрд. в 10% предпочитани акции на General Electric (GE).

В допълнение, $ 6,5 на Berkshire на долара са били извършени в рамките на Wrigley (WWY) LBO водена от Марс. 


Неговият най-новите ход вероятно е timeliest.

С цел да се акцентира върху Бул пазар на нестабилността, Berkshire започва да пише пуснати опциите по-агресивно.

Тази седмица Berkshire разкрито, че е написал пуснати опции върху Бърлингтън Северна santé Fe (BNI). 


Berkshire продадени пуснати варианти, които ще принуди я да купува 1,95 млн. BNI акции между $ 77 и $ 80 на акция.

Тези договори са били продадени на обща стойност от $ 12,76 милиона евро и ще покрива само разходите за закупуване на допълнителна BNI, които то е било вероятно ще купят, така или иначе.

Berkshire също продават пуснати опции за 1.3 милиона акции на BNI-рано през седмицата. 


Брус Berkowitz 

Брус Berkowitz започна Fairholme фонд [FAIRX] през декември 1999 година. Фондът е смачкан конкуренция, постигане на пет години annualized завръща на 16,51%. Fairholme е спаднал 31% от началото на годината. 

Berkowitz е все още купуват все пак.

Докато пазарите започнаха първите етапи на първоначалния спад, Berkowitz е опетняване някои ценности намери обжалване.

В Fairholme фонд отвори доста голям позиции в Pfizer (PFE), Обединено здравеопазването (Ох), и генерични лекарствени мейкър Горски Labs (FRX). 


Кен Heebner 

Кен Heebner управлява CGM Фокус фонд [CGMFX]. В CGM Фокус фонд е създаден chalked поразителен историческата средна връща на 25% годишно.

Въпреки това, през май Heebner получи истинска целувка на смъртта от Fortune Magazine.

Fortune обявени Heebner Америка най-горещите инвеститор.

Въпреки това, този пазар е много горещо охлаждат инвеститори и Heebner е един от тях. В CGM Фокус фонд е почти 43% за годината. 


Въпреки спада прихващане, Heebner все още търси ценности. В сряда, Heebner изглежда по CNBC да си мисли за предоставяне на пазара продават излитане. 

Винаги да си пазят картите в близост до гърдите му, Heebner не е бил на път да разкрие всичките си идеи.

Той, обаче, е отбелязано, че е опетняване много големи стойности и са изрично споменати очукан торовия производител Мозайка (MOS) е търговията за три пъти предаде приходи.

Heebner също каза на Ню Йорк Таймс, че Chesapeake енергетика (CHK) е огромна стойност. 


Мартин Уитман 

Мартин Уитман управлява Трето авеню Стойност фонд [TAVFX]. От създаването си през ноември 1990 до октомври 2007, неговият фонд е върнала една annualized средно 16,83%. Уитман е вярно "купи и задръж" стойност, инвеститор.

Третият Avenue Стойност фонд също е уловена в низходящата спирала със спад от 46% за годината. 


В неотдавнашно интервю, Уитман заяви, 

Това е възможността на живота си.

Най-важни са ценни книжа, се дава далеч. 


"Абсолютно дадени Ауей" - това е един мощен изявление от някой, който е бил на пазарите на 50 години. 

Като най-късно юли, Уитман бе изкупуването Сикамор мрежи (SCMR) технология компанията фокусира върху лента управление.

Той също открива нова позиция в Токио Морска (TKOMY.PK).

Токио Морска е японска застрахователна компания, която има операции във всички части на света.

Тя наскоро обяви, че ще се купуват се $ 4,4 млрд. за Филаделфия консолидираната Холдинг (PHLY).

Макар че застрахователят AIG като удари нагоре, тя изглежда като Токио морската ще бъде един от оцелелите в застрахователната индустрия. 


Бил Милър 

Бил Милър направи своя марка от побой на S & P 500 Index за 15 последователни години.

Неговият Legg Мейсън Стойност Trust [LMVTX] привлече милиарди долари на капитала на всеки пазар побой година.

Тази година, обаче, Милър удари много силно. 


Когато пазарите се накриво, Милър стратегията работи толкова добре, че за толкова време просто не работят вече.

Стойността Доверието е почти 53% за тази година.

Публично документиран инвестиции в страната Финансови, MBIA (ПИ) и Fannie Мей (FNM) са разходите на стойност Фонд много процентни пункта. 


Очукан и насинена, Милър все още търсите стойности.

Неговата оценка принципи работил 15 години и само не работят, когато всеки трети човек напусна работа също. Милър неотдавна крака в Crocs (CROX) след нейното точкова-COM-подобен хода на подготовката и разтопи. 


Това със сигурност е препоръчително да се следват Buffett съветите и "бъде алчен когато другите са страшно."

Въпреки това, трябва да се лакоми в точното време. 


Тези gurus са дългосрочни инвеститори.

Те са търпеливи.

Все пак, най-важното е, след години на последователен успех, като са изградени всички доста голям плен, и богатството да се придържаме към оръжията си и преодолявам всяко по-нататъшно downswings. 


Въпреки, че аз препоръчвам водене око на тези хора, това е най-добре за повечето индивидуални инвеститори да се вземе много по-консервативна инвестиционна стратегия.

Един, който ще ви позволи да започне изкупуването днес, имате ли поставен за да се наслаждават на неизбежна и вероятно рязкото митинги, и да се възползват от по-нататъшното продават за компромиси.

Какво става с Berkshire Хатауей?

 Какво става с Berkshire Хатауей? 

Джонатан Stempel на Ройтерс е много полезно погледнете какво се случва в Berkshire Хатауей, който падна 6500 щатски долара на акция днес в близост до най-ниското си равнище през период от пет години.

След като прочетете статията, мисля, че ние може да бъде една стъпка по-близо до разбирането защо на Berkshire CDS търгуват толкова много широка точно сега.

Но първо, ето Дейвид Gaffen: 


През последните няколко седмици, с кредит подразбиране суапове се наблюдава значително намаляване на ликвидността и търговията, така че по-малкия размер на застрахователните договори, закупени все още може да предизвика големи промени в цените на определен кредитен суап-подразбиране.

"Само трябва малко да се движи пазара дълъг път", казва Тим Backshall, главен стратег по кредитните деривати кредитни деривати изследвания. 


А ето Stempel: 

А кредитен рейтинг най-вероятно ще понижи не се материал.

Berkshire ще трябва да пункт "номинална" допълнително обезпечение на деривати на "далеч под 1% на активите", ако Berkshire загубил своята "Triple-A" рейтинги, Buffett на асистент, Джаки Уилсън, каза.

Той бе командироването не такова обезпечение от 30 септември, когато Berkshire активи totaled $ 281,7 млрд. евро. 


Сложи двете заедно, и нещата започват да влизат в фокус. Хората, които купих производни от Berkshire не бяха притеснен за риска по това време.

Но сега, гледаш какво е станало с Triple-A контрагенти като AIG и monolines, всички се тревожа за контрагент риск.

И къде е контрагент-висок риск в сравнение с тези деривативни договори, написани от Berkshire Хатауей - защото дори ако това е понижена, то трябва само да поставят незначителен размер на обезпечението. 


Казва, Whitney Tilson, кой знае Berkshire интимно: 

Съмнявам Buffett ще пиша всички договори, които биха изисквали Berkshire да публикувате обезпечение в случай на пропадане. 

Което е всичко, което трябва да знаете, наистина: Ако това е вярно, тогава някой има нужда да им хедж BRK контрагент риск има друг избор освен да купят CDS защитата, независимо от цената. 

Ако фонд е попадащи основава на идеята, че CDS пазара може да бъде нещо, тогава може би Tilson е прав, че това е крещейки купуват тези нива.

(Въпреки че един часа се пита дали не би било по-изгодно да си пиша вместо кредитна защита.) 


Но ние сме в Dow 7500 пазара в момента: Има много крещи купува там. Към Gaffen: 

"В застрахователния бизнес, което е значителна част от своите приходи, е много цикличен бизнес", казва Хари Rady, главен изпълнителен директор на Rady Асет мениджмънт "в Сан Диего.

"Във връзка с всичко останало в една изключително значима отстъпка, виждам много повече downside.

Има толкова много възможности за закупуване на активи за 50 цента за долар, защо купуват един долар за долар, защото Уорън Buffett писти тя?" 


Или да го друг начин: ако Уорън Buffett не се купуват обратно собствените си акции на тези нива, а след това, което трябва да се вижда по-добре, защото той използва за Berkshire от капитала на друго място.

Което на свой ред означава, че ти и аз може да бъде по-добре, на други места, също. 


Разбира се, Buffett може да се купуват обратно собствените си акции в момента, ние не знаем.

Но начинът, по който тези акции са дълбоко да се предполага, че той е не.

Те, приключила миналата седмица на $ 101,000 глава, сега те са $ 77,500 - което представлява спад от 23% в течение на четири търговски сесии.

Ако те просто се върнете до мястото, където те са били в петък, на инвеститора при закупуване на тези нива ще направят печалба от повече от 30%.

Но едно и също нещо може да се каже, че на много други видове, също, включително и тези в Buffett портфейла като Goldman Sachs и General Electric - и двата от които, за разлика от Berkshire, да имат достъп до неограничени Fed ликвидност. 


Така че отговорът е да, Berkshire може да се търсят евтини - но останали запаси се търсят евтини, и винаги да се помни, че Berkshire, като всяко застрахователно дружество, е много силно leveraged, с условни задължения много пъти по-високи от нейните активи.

AIG и monolines беше свален, защото те спрели застраховане реалния свят рискове и започва да се застраховат финансови рискове.

Berkshire е в същия бизнес, със своята кредитна подразбиране суапове и равнопоставеността поставя.

Което означава, че във времена като тези изпълнен, ще има много въпросителни по своята реална стойност.

Мога Buffett Възстан ралито?

Мога Buffett Възстан ралито? 

Другата седмица ще недвижими имоти номера, Fed минути след първите сделки Buffett банката купува.

 nvestors се надявам другата седмица носи оптимизъм през двумесечния фондова рали fizzled малко запаси, установени с миналата седмица.

На S & P 500 завърши седмицата почти 5% и остава по-отрицателна територия за годината, но пазарите са били най-вече с бръмчене понятия че останки от финансовата криза дъно в март.

Оттогава запаси са на повече от 30%. 


Включване в тримесечните отчети за приходи понеделник са начало подобрение на веригата Лоу (на LOW - новини - хора), преди звънеца и облекло американската компания за облекло, след като търговски цели. Анализатори очакват Лоу да обяви на 25 цента печалба на акция, надолу рязко от 41 цента на миналата година.

Уолстрийт очаква американската Облекло за суинг в червено, с пет цента-а-акция загуба в сравнение с два цента печалба през миналата година. Американски облекло се и съдени от отпразнува филм auteur Уди Алън.  


Лоу на съперник Начало депо (HD - новини - хора) се очаква да се представят по подобен начин downbeat тримесечие преди търговията започва във вторник.

Tech гигант Hewlett-Packard (HPQ - новини - хора) може да дойде с тримесечна печалба предвидена само пени от миналата година, когато тя обявява след вторник с търговските цели. 


Следваща седмица икономическите данни започва с Националното сдружение на Реалторите "индексът за жилищния пазар в понеделник следобед.

Жилищна политика започва от Търговския отдел излезе вторник с икономисти очакват леко uptick за Априлското период. 


Протоколите от Федералната Отворен пазар Комитета края на април среща излязат сряда средата следобед, докато Трежъри секретар Timothy Geithner свидетелства за банкови bailout пред Сената.

Масовия пазар верига Цел (TGT - новини - хора) отделя нейните приходи доклад в сряда, също. От четвъртък пазари се погледнете седмична безработица вземания и ипотечните проценти. 


Уорън Buffett може да възстанови някои блясък тона банкиране запаси петък следобед, когато Berkshire Хатауей (BRK - новини - хора), на Oracle на Omaha на конгломерат, разкри, че той повиши своята дялове в Уелс Фарго (WFC - новини - хора) и САЩ Bancorp (USB - Новини - хора) през първото тримесечие на годината (виж "Buffett банки На Уелс Фарго"). Финансова взе един пердах тази седмица с Финансовия Изберете Сектор SPDR ЕФО губи 11,4% на S & P 500 на 5% загуба. 

Застрахователи ще бъде в светлината на прожекторите следващата седмица, както пазарите гледат и чакат за различни фирми, за да реши дали да приеме правителството bailout пари и колко да поиска.

Както в банки, застрахователни началници трябва да се прецени необходимостта от спешно капитал, след като техните инвестиционни портфейли изсъхват, с необходимостта да се откаже от проекта дозировъчна данъкоплатец благотворителност (виж "Застрахователи ще Потупайте Бреза").