петък, 16 юли 2010 г.

Бъфет: И така си прекарвам времето...
08.07.2010 17:20 | препоръчай (0)
Оракулът от Омаха разказва в интервю как стои с часове в интернет и какво го интересува при онлайн посещенията му
Статия

Уорън Бъфет може да няма iPod, iPad или профил във Facebook, но ако не се считат четенето и изпращането на електронни писма, прекарва повече време в интернет дори от Бил Гейтс. Освен това милиардерът споделя, че е пленен от YouTube и е спечелен от сайта завинаги.

Бъфет прекарва по 12 часа седмично в игра на бридж по интернет, с което измества Гейтс по прекарано време онлайн, става ясно от интервю с милиардера за Yahoo!. В допълнение Оракулът от Омаха прекарва и доста време, гледайки клипове в YotTube.

„Гледам доста неща. Понякога хората ми казват, че има интересни за гледане неща като политически гафове или други подобни. Или бих посетил сайта, за да слушам как Франк Синатра пее „My Way”.

„Когато направя това, виждам още други неща отстрани или друго, свързано със Синатра и тогава минават час-два и така си прекарвам времето“, посочва в интервюто Бъфет.

„Харесва ми да гледам всичко – от Тина Фей до Сара Пейлин. YouTube би трябвало да ми прибира доста пари“, отбелязва милиардерът.

По отношение на технологиите, които използва, милиардерът е доста консервативен. „Бавно навлизам в 21-век“, шегува се Бъфет, а на въпроса какъв мобилен телефон има посочва, че Александър Греъм Бел му е подарил един от първите си.

Освен всичко, Уорън Бъфет прекарва доста време в интернет, за да чете и да прави проучвания и анализи. „Гледам всякакви неща, което преди ми отнемаше цели седмици“, категоричен е той.

Въпреки това милиардерът посочва, че все още предпочита да е с книга в ръка. „Ще бъда последният човек, който чете истински вестник и има настолен телефон до себе си“, заявява Бъфет.
Berkshire Hathaway може да задели допълнителни 8 млрд. USD за гаранции
01.07.2010, 13:01

Новата финансова реформа променя условията за сключване на сделки с деривати

Ако проектозаконът за финансовата реформа на Уол Стрийт бъде приет от двете камари на американския Конгрес, инвестиционната компания на милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway ще се наложи да добави от 6 до 8 млрд. USD към гаранциите по настоящите си договори, съобщават анализатори. Изчисленията са направени на база изискването според проектозакона гаранциите да възлизат на 10% от стойността на дериватните инструменти или 100% от приходите по опционни сделки. Berkshire Hathaway има деривати на стойност 62 млрд. USD.

Критиката, която Бъфет отправи към това изискване е, че никоя компания, в това число Berkshire, не трябва да бъде заставяна да прибавя гаранционен буфер към вече сключени договори. Според милиардера, така се пропуска факта, че ако те са били сключени съгласно новите условия, цената им би била по-висока, което ощетява компанията. При сключването на бъдещи дериватни сделки обаче от Berkshire заявяват, че са готови да увеличат необходимата финансова гаранция с помощта на инвестиционното си портфолио.
Бивш служител на Berkshire призовава Бъфет пред съда
13.07.2010 09:54 | препоръчай (0)
Брад Март твърди, че, спазвайки етичния кодекс, е „загубил работата си, а репутацията му се е сринала“
Статия

Бивш служител на една от дъщерните компании на империята на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway – Forest River, е започнал съдебни процедури срещу фирмата и настоява лично Бъфет да се яви за изслушване в съдебна зала.

Повод за обвиненията, направени от Брад Март, дава неговото твърдение, че спазвайки кодекса за бизнес етика и поведение на Berkshire, е „изгубил работата си, а репутацията му се е сринала“, предава Bloomberg.

Документите срещу Berkshire са подадени още през април и в тях присъстват обвинения срещу Forest River и изпълнителния директор на компанията Питър Лигл.

Брад Март настоява Бъфет да се яви в съда, за да обясни начина, по който Berkshire упражнява контрол върху Forest River. Това било ключово за цялостното обвинение, показват документите. Самото изслушване е насрочено за след две седмици.

В обвинението на Март се казва, че той е бил уволнен, след като е последвал процедурите от етичния кодекс на Berkshire, отивайки директно при Бъфет, за да сподели виждане, че Лигл и Forest River са въвлечени в множество схеми.

Според него се отклонявали милиони долари от Berkshire, като парите отивали директно в джоба на Лигл. Самият той пък отправял заплахи за живота на Март заради обвиненията.

Адвокатът на обвиняемия обаче е категоричен, че няма причина за съдебен процес и че обвинението на Март трябва да бъде отхвърлено.
Псевдопрепоръка от Бъфет създаде нов бестселър
15.07.2010 11:15 | препоръчай (0)
Милиардерът сам е учуден, че е препоръчал книгата „Когато парите умрат“, за която всъщност никога не бил чувал
Статия

Американският милиардер Уорън Бъфет заяви, че „никога не е чувал“ за издадена преди 35 години книга за хиперинфлацията в Германия, която според Telegraph милиардерът препоръчвал горещо.

Бъфет признава, че за пръв път чул за книгата „Когато парите умрат: Кошмарът на ваймарската хиперинфлация“ (When Money Dies: The Nightmare of the Weimar Hyper-Inflation) на Адам Фъргюсън едва след излизането на информациите, че я е препоръчвал на приятелите си, пише CNBC.

Книгата е издадена през 1975 година, като в нея се твърди, че са съчетани анализ и данни за хора, които едва са оцелели при тоталната обезценка на германската валута след края на Първата световна война.

В неделя британският вестник Telegraph обяви, че книгата се е превърнала в „култов хит“, тъй като самият Уорън Бъфет е споделил с приятели, че в нея много точно пише какво ще се случи днес, ако европейските правителства не успеят да се преборят с кризата.

По-рано този месец е било публикувано ново издание на книгата, което бързо е попаднало сред бестселърите на сайта Amazon.co.uk. Цената му е около 14 долара, което е значително под тази на първото издание, което се продава в диапазона 275 – 1 160 лири.
Бъфет защити кредитните агенции, успя да ядоса комисията за разследване на кризата
3 юни, 2010 (42)
Виж коментарите
Коментирай

Оракулът от Омаха, поне веднъж не успя да впечатли публиката си. Уорън Бъфет, милиардерът, чийто инвестиции се следят религиозно от Уолстрийт нямаше проста рецепта за лек, когато в сряда бе подложен на въртене на шиш от Комисията за разследване на финансовата криза за ролята на кредитните агенции в кризата, коментира агенция Ройтерс.

В показанията си пред комисията Бъфет не успя да избяга убедително от защитата си на бизнес модела на Moody`s, въпреки че неговата Berkshire Hathaway намали драстично дела си в кредитната агенция през последната година.

Акциите на Moody`s паднаха със 74% от февруари 2007 година насам, а Бъфет, който е ключов инвеститор в агенцията, заяви, че е щял да продаде дори повече акции, ако е можел да предвиди срива на имотния пазар.

79-годишният инвеститор смая членовете на комисията, като не даде ясни идеи за това как да се промени нещото, заради което индустрията на кредитните агенции е най-критикувана – това, че емитентите си плащат за рейтинга.

„Не съм сигурен, че той напълно схвана обхвата на въпросите, свързани с бизнес практиката и културата на Moody`s” – коментира след изслушването председателят на комисията Фил Ангелидес.

По време на изслушването заместник-председателят на комисията Бил Томас излезе от кожата си, когато Бъфет изрази колебания за това необходимо ли е приемането на специфични реформи.

„Трябва да направите повече” – коментира Томас

„Определено можех да направя повече” – бе отговорът на Бъфет.

Показанията на Бъфет, направени след изпращането на призовка, след като отказа да се яви доброволно пред комисията изразяваха виждането му, че кредитните агенции не са успели да преценят риска от ипотечната криза, като са били „приспани” от постоянния ръст в цените.

Като коментира, че самият той не е бил по-далновиден, Бъфет заяви, че Moody’s и Standard & Poor са направили грешката, която практически всички останали в страната са направили.

„Това беше бабата на всички балони” – коментира Бъфет пред комисията.

Той отказа да подкрепи твърди мерки, като смяна на топ мениджмънта на водещите кредитни агенции, като решение на проблема.

Според него реформите трябвало да са насочени към финансовите компании с твърде много ливъридж и да се накажат онези мениджмънти, които изискват огромна подкрепа от държавата. Рейтинговите агенции не са ползвали никаква помощ от държавата, допълни той.
Милиардерът Уорън Бъфет спечели от отпадането на Франция
23.06.2010

Милиардерът Уорън Бъфет спечели залога си срещу Франция на Световното първенство по футбол, след като шампионът от 1998 г. напусна турнира. Компанията на Бъфет Berkshire Hathaway Inc. беше продала застраховка, според която базираната в Омаха компания трябваше да изплати определена сума на клиент, ако Франция беше спечелила Световното първенство. "Мисля, че ще загубим 30 млн. долара, или нещо такова, ако Франция спечели", разкри Бъфет. Застраховката е била продадена от Аджит Джейн, който управлява едно от застрахователните подразделения на Berkshire. Преди време същата компания беше гарантирала полица срещу отменянето на турнира по колежански баскетбол в САЩ и беше поела риска в игра на PepsiCo Inc. , при която някой от участниците можеше да спечели 1 млрд. долара. Berkshire Hathaway също така продава застрахователно покритие и на щети, причинени от природни бедствия. Lloyd's of London пък е друга застрахователна компания, която продава полици, свързани с футбола. Компанията е застраховала много играчи, между които и бившия капитан на английския национален отбор Дейвид Бекъм.
Костенурки срещу зайци
29.06.2010 18:24 | препоръчай (2)
Финансовият съветник, който оглавява американската класация по възвръщаемост за последните 30 години, през по-голямата част от последното десетилетие е заемал кешови позиции
Статия
Коментари (3)

Ако не бързате (като зайци) и сте постоянни (макар и бавни като костенурки), печелите състезанието. Всъщност печелите, ако сте много постоянни и съвсем не бързате... До това невероятно заключение ще достигнете, ако прегледате Hulbert Financial Digest, където са запазени данни за представянето на инвестиционни консултанти през последните три десетилетия, пише MarketWatch.

Вярвате или не, финансовият съветник, който оглавява класацията за последните 30 години, през по-голямата част от последното десетилетие е заемал кешови позиции.

Въпросният финансов съветник е Чарлз Алмън от Growth Stock Outlook, а Hulbert Financial Digest проследява неговото представяне за точно 30 години от 1980 г. до затварянето на борсовата сесия тази седмица в сряда, наред с представянето на индексите и икономиката като цяло.

За да бъдем точни, трябва да признаем, че не е абсолютно сигурно, че Алмън ще запази първото място, но ако погледнем оставащите два дни на фона на повече от 10 000-те борсови сесии от лятото на 1980 г., шансът му да запази първото си място по рисково-претеглена възвръщаемост е доста добър.

За повече от 20 години Алмън е държал основната част от своето портфолио в кеш и в момента притежава акции от едва четири компании, които представляват 20% от целия му инвестиционен портфейл, докато останалите 80% от капитала са вложени във валутен фонд.

Един от инвестиционните уроци, които трябва да научим от опита на Алмън, е този за добродетелите на дисциплината и търпението. През 90-те години мнозина са смятали, че Алмън е вън от играта със своята, както тогава изглеждало, анахронична, висока кешова позиция.

Но последното десетилетие променило всичко това, след като финансови съветници, които преди са се класирали пред Алмън, сега се оказали губещи – отначало при спукването на интернет балона през 2001 г., а после по време на кредитната криза и последвалия мечи пазар между 2007 г. и 2009 г.

Перспективата нужна, за да се оцени постижението на Алмън, е чужда за мнозинството от инвеститорите, чието инвестиционно внимание обикновено се измерва с месеци, ако не и със седмици или дни.

През последните години, когато кешовата позиция на Алмън не е носела почти никакъв приход, акциите от няколкото компании, които е притежавал, като Altria Group Inc., Bristol Myers Squibb Co. и Philip Morris International Inc., са продължавали да се представят добре, особено, като се вземе предвид общият приход, тъй като много от тези компании са раздавали дивиденти.

Като резултат неговата възвръщаемост, въпреки че не е огромна, е прилична и е впечатляваща спрямо представянето на самия пазар.

През последните три години например, според Hulbert Financial Digest, портфолиото на Алмън е давало годишна възвръщаемост от 3% на година в сравнение с минус 8,1% за пазара като цяло.

Нещо, което може би липсва при подхода на Алмън, е възбудата от борсовата игра, но и това не е съвсем вярно, ако си припомним пазарния срив от следобеда на 6-ти май тази година, който Алмън преживял в комфорта на своята 80% кешова позиция.

„Мога да ви кажа, че тези 20 минути на хиперактивен пазар, бяха най-вълнуващите за моите над 50 години като инвеститор“, казва Алмън. „Спадът на Dow Jones с 22% за един ден през 1987 г. беше напълно нормален в сравнение с това, което се случи през май“.
Колко малко знаем как да учим

Джон Маркс Темплтън е смятан за най-далновидния инвеститор на XX век. Кариерата му на борсата започва през 1939 г. с придобиването на акции на 104 компании, от които 34 в банкрут. Купува акциите със заети 10 000 долара, а след четири години инвестицията му носи пет пъти по-голяма печалба. През 1954 г. създава първият дивесифициран взаимен фонд Templeton Growth Fund в САЩ. Влага почти 60% от средствата му в акции на японски компании -Fuji Film, Hitachi и Sumitomo, независимо от факта, че в този момент японската икономика изживява спад. Акциите, купени за центове му носят 2.3 млн. долара. Въз основа на опита си формулира един от основните принципи на мечата игра- купувай в момент5а на най-силен песимизъм. През 1992 г. Темплтън се оттегля от активния бизнес и прекарва остатъка от живота си като уважаван филантроп и автор на книги с духовна тематика.