сряда, 16 септември 2009 г.

Бъфет няма съжаления за действията си през бурния септември на 2008
16 септември, 2009
Виж коментарите
Коментирай

Уорън Бъфет заяви в интервю пред CNBC, че няма съжаления за решенията, които е направил преди точно година, през турбулентните времена на септември 2008. В записано интервю с Беки Куик, което ще се излъчи довечера Бъфет казва, че му е било доста трудно, когато в телефонен разговор е отхвърлил офертата на AIG да купи за 20-25 милиарда имущественото застраховане на компанията.

Той си спомня, че е казал на тогавашния изпълнителен директор Боб Уилъмстад

„За нещастие, не мога да направя тази сделка. И не си губи времето с мен, ходи другаде”.

Той си спомня и че в събота му се е обадил Боб Даймънд от Barclays Capital за да го пита за сложна презастрахователна сделка, която е можела да убеди британското правителство Barclays да се притече на помощ на Lehman.

Бъфет, на път за социално събитие в Едмънтън помолил идеята да му бъде изпратена на факс. Когато се върнал в хотела в полунощ – факс нямало и Уорън помислил, че идеята е пропаднала.

Днес, в живо участие с Карол Лумис от Fortune, редактор на годишното му обръщение към акционерите, Бъфет разкри, че 10 месеца по-късно, с помощта на умелата му технически дъщеря Сюзан той е открил редица гласови съобщения на мобилния си телефон от онзи уикенд, включително от Даймънд.

Дали неспособността му да се справя с мобилния телефон е изпратила Lehman към фалита. Едва ли. Толкова много неща ставаха онази вечер, че едва ли нечии действия можеха да направят всичко да се оправи, когато всичко отиваше на провал.

В интервюто Куик пита Бъфет дали смята, че са прави онези, които казват, че Lehman e трябвало да фалира за да бъде спасена останалата част от финансовата система.

Бъфет: Мисля, че Lehman бе обречена…Освен, ако правителството не се бе намесило здраво…И знаете ли, поради една или друга причина…те казаха, че нямат властта. Ако питате мен, когато правителството иска – то намира начин. Но, ако, чуй…чуй..ако Merrill Lynch не бе продадена в…в неделя…това, което щеше да стане от понеделник е, че нямаше да я има на картата.

Lehman трябваше да бъде…не спасена…спасена не е точната дума…но прехвърлена по някакъв начин. Имам предвид…настъпи огромен хаос…след всичко, което стана с нея…И мисля, че синдиците казаха, че между 50 и 75 милиарда долара в Lehman са били загубени точно заради хаоса, заради липсата на ред в начина по който протече ликвидацията…
трябва да се последва и препоръката на милиардера Уорън Бъфет, който заявява


ако всички купуват - продавайте


и обратно - ако всички продават, купувайте. Според Бъфет много често една акция си заслужава да се купи, тъй като просто е евтина, докато дребните инвеститори имат навика да купуват на върха на цената й.
Една истинска бизнес история
От Оля Стоянова
Последна промяна в 13:17 на 11 сеп 2003, 16 прочитания, 0 коментара
"Истинската история на Уорън Бъфет" на Джеймс ОЛъфлин се занимава с кариерата и постиженията в бизнеса на инвестирането. А Бъфет е човекът, който се нарежда на второ място по богатство в САЩ и е известен като най-добрия борсов играч в света. ОЛъфлин дълбае навътре в историята на бизнеса: по какъв начин Бъфет използва капитала и как кара мениджърите си „да мислят като зобственици". Според него Бъфет е открил един прост модел за разумен мениджмънт, който много компании успешно биха могли да последват. Ето как звучи това правило: "Ние имаме две цели. Първата е да продължаваме да мотивираме хората, които вече имат мотивация да вършат нещо, което не се нуждаят да вършат по финансови причини. Съвсем проста работа. Втората е да разпределяме капитал."

Капиталовите пазари предлагат отлична арена за изявата на Уорън Бъфет. Капиталовите пазари също така предлагат хиляди възможности за грешки. Най-важното според него е миниджърите да действат не като мениджъри, а като собственици.

"Бъфет не вярва, че светът, в който действа, се подчинява на неговите желания. Според него светът се подчинява на желанията на онези хора, които са подготвени и които са в състояние предварително да получат предимство от възможностите, които им се предоставят", трърди авторът. Дали това е вярно може да се провери, благодарение на издателство "Класика и Стил".
Фруут ъф дъ луум” продължава да се бори с фалита
От "Дневник"
Последна промяна в 18:49 на 05 ное 2001, 27 прочитания, 0 коментара
Известната модна компания "Фруут ъф дъ луум", производител на спортни тениски и бельо, изпрати нова молба към съда, управляващ нейната несъстоятелност, да бъде ускорена продажбата на част от активите й, информира в. "Файненшъл таймс". "Фруут ъф дъ луум" от две години ползва съдебна защита срещу исковете на кредитори. Миналата седмица беше договорена продажба на активи на стойност 835 милиона долара, които ще бъдат купени от компанията "Бъркшир хатауей", притежавана от прочутия инвеститор Уорън Бъфет.
Уорън Бъфет залага на валутните сделки
От
Последна промяна в 12:54 на 03 яну 2008, 2 прочитания, 0 коментара

Вторият по богатство човек в света - американският милиардер Уорън Бъфет, отново разтърси финансовия свят с ежегодното си писмо до акционерите на инвестиционния му холдинг Berkshire Hathaway, пише в. "Файненшъл таймс". Писмото, което милиардерът праща всяка година от 1977 г. насам, е чакано с огромно нетърпение от инвеститорите, тъй като за много специалисти Бъфет е сред най-успешните инвеститори в света.

В писмото си, написано в традиционния за него по-свободен стил, освен финансовото състояние на компанията и развитието й през 2003 година Бъфет дава и информация за сделките си на капиталовите пазари през годината и очакванията му за настоящата година. Според "Файненшъл таймс" милиардерът е инвестирал най-много (12 млрд. долара) на валутните пазари, които са му донесли 825 млн. долара. Бъфет е залагал на спад на долара най-вече заради растящия търговски дефицит на САЩ, се казва в материал по темата на Ройтерс.

Инвестиционните дружества на Бъфет са инвестирали през 2002 г. 8 млрд. долара във високорискови и високодоходни облигации, т.нар. боклучливи облигации, също са донесли печалба през миналата година от 1.138 млрд. долара.

Бъфет обаче няма вече не купува такъв вид инструменти заради покачването на цените им на пазарите. Най-много (1.485 млрд. долара) милиардерът е спечелил от сделки с американски държавни ценни книжа.

Бъфет заяви още, че в момента има твърде голям и необоснован апетит за акции на фондовите пазари, които могат да доведат до пореден балон на борсата. Това води след себе си и до недостиг на ценни книжа, които да могат да се придобият на добра цена.

Основен проблем пред американските компании остава мениджмънтът им, като милиардерът отново подчертава несъгласието си с прекалено високите заплати на американските изпълнителни директори и най-вече тези на уж независимите взаимни фондове, които според него са измамили десетки милиони акционери.

Председателят на съвета на директорите на Berkshire Hathaway изказа несъгласие и с данъчната политика на администрацията на президента Буш.

Според Бъфет покачването на данъците може да се приеме за знак, че бизнесът на компанията просперира, но не е начинът бизнес активността на американските дружества да се стимулира с данъчни облекчения, които поставят чуждестранните инвеститори в неблагоприятни позиции, заявява още Бъфет.



---------------



Berkshire Hathaway, в който влизат множество застрахователни и други финансови компании, притежаващи дялове от публични дружества от хранителния, строителния и други сектори от т.нар. стара икономика, обяви печалба от 8.15 млрд. долара за 2003 г. За сравнение през 2003 година печалбата на дружеството е била от 4.29 млрд. долара. Оборотът на Berkshire Hathaway за миналата година е от 63.86 млрд. долара, което е увеличение с 51% в сравнение с 2002 г., когато продажбите на компанията бяха за 42.24 млрд. долара. Въпреки че напоследък Бъфет се е насочил към закупувания на малки, подценени компании, които обаче имат солиден потенциал за растеж, Berkshire Hathaway все още е сериозен акционер в "Американ експрес" (11.8% от капитала на дружеството), "Кока-Кола" (8.2%), "Жилет" (9.5%), "Муудис" (16.1%), "Вашингтон поуст" (18.1%) и други на обща стойност 35.287 млрд. долара.
Милиардерът демократ Уорън Бъфет даде финансово рамо на Шварценегер
От "Дневник"
Последна промяна в 19:27 на 14 авг 2003, 18 прочитания, 0 коментара
Милиардерът Уорън Бъфет, смятан за втория по богатство човек в света, стана финансов и икономически съветник на Арнолд Шварценегер в предизборната му кампания за губернатор на Калифорния, писаха американските медии. Терминатора обяви, че Бъфет ще му помогне да събере екип от експерти, с които да вдигне на крака икономиката на щата, намиращ се на ръба на банкрута. Това би могло да стане само ако бизнесът бъде изкушен да инвестира в Калифорния, посочи актьорът с политически амбиции. Щатът, славещ се като най-богатия, има най-големия дълг и най-ниския кредитен рейтинг, а бюджетният му дефицит надхвърля 38 млрд. долара.

"Познавам Арнолд от много години и съм сигурен, че той ще бъде добър губернатор, заяви 72-годишният Бъфет. От особено значение за цялата нация е икономическата криза в Калифорния да бъде разрешена и смятам, че Арнолд може да свърши тази работа." Бъфет, който е демократ, натрупа състоянието си, като купуваше известни, но представящи се зле компании чрез инвестиционната група Berkshire Hathaway Inc., демонстрирайки добро чувство за време на фондовия пазар. Нетният приход на компанията за втората четвърт на 2003 г. почти се е удвоил, тъй като тя продаде на голяма печалба американски държавни ценни книжа. Според Арнолд Уорън Бъфет е "истински гигант в света на финансите". Той успя да избегне краха на високотехнологичната индустрия и това му спечели репутация на финансов оракул.

Калифорния може и да спечели, ако избере Арнолд, но поне до края на изборния ден на 7 октомври жителите на щата ще трябва да се лишат от филмите с негово участие, предаде Би Би Си. Местните телевизионни канали ще се наложи да свалят от програмите си "Терминатор 1 и 2", "Зов за завръщане", "Заличителят" и всички други с участието на суперзвездата, тъй като появата му на екрана ще наруши правото за равно представяне на всички кандидати. Подобна забрана може да бъде наложена и на канали от съседните щати, чийто сигнал достига до Калифорния. Тя обаче не важи за канали като НВО и ТNТ. Големите телевизии като Ен Би Си, Ей Би Си, Си Би Ес и "Фокс" обявиха, че не планират да излъчват филми с участието на Арнолд в предизборния период.

В САЩ вече има прецедент. През 1973 г. актьорът Джордж Таки, участващ в сериала "Стар Трек", кандидатства за член на градския съвет в Лос Анжелис. Излъчването на серия, в която той присъства на екран 17 минути, води до искане за подобна изява на малкия екран и от страна на останалите кандидати и тя е удовлетворена.
Световният лидер на стъклотапети "Джонс Мелвил" стъпва на българския пазар
От Лили Границка
Всички статии на автора
Последна промяна в 13:31 на 07 мар 2003, 207 прочитания, 0 коментара
Най-големият производител в света на стъклотапети - американската компания "Джонс Мелвил", стъпва на българския пазар с продукта "Скандатекс". Неин представител у нас ще е българското дружество "Лимекс Ко", вносител на висококачествени бои и лакове. Тепърва предстои продажбата на стъклотапета на българския пазар, каза управителят на "Лимекс Ко" Красимир Михов. Строителният продукт, който се произвежда в Швеция, се използва при облицовката на стени и конструкции на музеи, болници, хотели, бизнес, офис и обществени сгради. "Скандатекс" е устойчив на влага, негорим, негниещ и проветрив. Лесен е за монтаж и подръжка, покрива пукнатините в стените, които понякога се появават при шпакловка. Така описа предимства на продукта регионалният търговски директор на "Джонс Мелвил" за Югоизточна Европа Бенгт Пернборг. По думите му България има добър потенциал за развитие. Трудно е да се каже какви са очакванията ни за продажбите тук, защото вие сте развиващ се пазар, каза Пернборг. Конкурент на продукта у нас ще бъде внасяният от Чехия стъклотапет. По думите на Михов чешкият продукт обаче отстъпва по качество на произвеждания в Швеция стъклотапет. "Скандатекс" е използван при строителството на единствения в света 7-звезден хотел "Бюро Ал-Араб" в Дубай, за вътрешна облицовка при реконструкцията на Лувъра, Кулата на Пикасо и музея "Прадо" в Мадрид и много други сгради, каза Пернборг.

Американската компания "Джонс Мелвил" е основана през 1858 г., базирана е в Денвър. През 2001 г. тя беше купена от мегахолдинга "Бъркшир Хатауей", който е собственост на втория по богатство човек в САЩ Уорън Бъфет. Компанията има годишни продажби от над 2 млрд. долара. През 2001 г. "Джонс Мелвил" придоби словашкия производител на стъклотапет "Склопласт".

Освен на продукта "Скандатекс" "Лимекс Ко" е официален вносител и на висококачествените датски бои за стени, фасади, метал и дърво "Флюгер". Датската компания решава да стъпи на българския пазар след посещението на кралица Маргарете у нас преди три години, каза Кристиян Нелеман, който отговаря за износа на продукцията. Българският пазар приема добре продуктите ни, продажбите ни се увеличават непрекъснато и резултатите ни задоволяват, допълни Нелеман. За две години продажбите са се удвоили, като все още не е достигната зоната на насищане, каза Михов. По негова оценка "Флюгер" заема около 10% от пазара на висококачествени бои у нас. Заради добрите позиции на българския пазар "Флюгер" отваря верига магазини у нас на принципа на фрайчайзинга. Досега са разработени пет магазина, като в следващите три години ще бъдат открити още шест. Датчаните нямат намерение да произвеждат бои у нас.
Световноизвестната авиокомпания NetJets, специализираща в предлагането на ВИП превози, обяви в понеделник намерението си да започне дейност в Русия. По данни на в. "Ведомости" интерес към услугите на превозвача вече са проявили компании като "Газпром", РАО "ЕЭС России", "Норилскникел" и "Базовый элемент".Собственик на авиокомпанията е милиардерът Уорън Бъфет, който заема второ място в класацията на най-богатите хора в света на списание "Форбс". Той държи един от най-големите самолетни паркове в света, припомня изданието. Става дума за над 500 самолета с марките "Боинг", "Чесна", "Фалкон" и "Гълфстрийм". В момента компанията има близо 2500 клиента в САЩ, а в Европа броят им е около 200. От 1986 г. NetJets предлага на клиентите си схемата на дялова собственост върху самолета, като потребителите плащат част от цената му в зависимост от това колко често смята да го ползва. Минималната ставка е 1/16 от цената на самолета, което е еквивалент на 50 летателни часа годишно. Най-евтиният самолет в парка на NetJets е "Cитейшън Браво", годишният дял в който е $375 000. В същото време "участието" във "Фалкон" е около $1.4 млн. В замяна клиентите получават възможността да поръчват самолет по всяко време на денонощието. Те се грижат и за поддържането му в постоянна готовност, като плащат застраховката му и заплатите на екипажа. Разходите за горивото и храната на борда се определят в зависимост от дължината на полета. Сред западните клиенти на NetJets са компании като "Дженеръл илектрик", "Жилет" и "Сън майкросистъмс". От услугите на превозвача се ползват тенисистите Андре Агаси и Пийт Сампрас, както и актьорът Арнолд Шварценегер.
Уорън Бъфет: В САЩ се “разгаря” инфлация
От
Последна промяна в 12:54 на 03 яну 2008, 0 прочитания, 0 коментара

В събота се състоя годишното събрание на акционерите на холдинговата компания Berkshire Hathaway (BRKa), която се ръководи от известния инвеститор Уорън Бъфет (Warren Buffett). В изказването си пред акционерите Бъфет посочи “мисля, че ние в момента сме свидетели на разгарянето на инфлацията в тази страна”.

Според Бъфет, най-приспособени към инфлацията са компаниите, които произвеждат “уникални стоки и услуги”.

“Инфлацията е враг на инвеститора, защото намалява реалния му доход”, коментира шефът на Berkshire Hathaway.

Според него начинът за намаляване на загубите е закупуването на облигации, които са защитени от инфлацията.
Сряда, 2009, Септември 16
15 фев 2005

Милиардерите Уорън Бъфет и Джордж Сорос са увеличили дела си във водещите в света кабелни оператори - американските "Комкаст" и "Тайм Уорнър", съобщи "Блумбърг". Бъфет чрез "Бъркшайр Хетауей" е удвоил собствеността си в най-големия оператор в света "Комкаст" до 10 млн. акции, оценявани на $328.4 млн.

Чрез едноименния си инвестиционен фонд Сорос пък е купил 2.6 млн. акции от втория по големина в сектора в Щатите "Тайм Уорнър", чиято стойност се изчислява на $50.5 млн. Двамата са се възползвали от временния стапад на цените на акциите на двата оператора, регистрирани през август миналата година.
Кери назначи за свой икономически съветник Бъфет
От
Последна промяна в 12:54 на 03 яну 2008, 2 прочитания, 0 коментара

Кандидатът за президент на САЩ от демократическата партия Кери назначи за свой съветник по икономическите въпроси милиардера Уорън Бъфет.

Бъфет, който публично критикува икономическата политика на настоящия президент Буш за намаляването на данъците, е най-големия спонсор на здемократите.
15 фев 2005

Милиардерите Уорън Бъфет и Джордж Сорос са увеличили дела си във водещите в света кабелни оператори - американските "Комкаст" и "Тайм Уорнър", съобщи "Блумбърг". Бъфет чрез "Бъркшайр Хетауей" е удвоил собствеността си в най-големия оператор в света "Комкаст" до 10 млн. акции, оценявани на $328.4 млн.

Чрез едноименния си инвестиционен фонд Сорос пък е купил 2.6 млн. акции от втория по големина в сектора в Щатите "Тайм Уорнър", чиято стойност се изчислява на $50.5 млн. Двамата са се възползвали от временния стапад на цените на акциите на двата оператора, регистрирани през август миналата година.
2:54 на 03 яну 2008

Известният инвеститор Уорън Бъфет реши да напусне борда на "Кока-Кола къмпани", след като присъства в него през последните 17 години.
Сорос: Ръстът на долара приключи
От
Последна промяна в 12:54 на 03 яну 2008, 13 прочитания, 0 коментара


Освен инвеститор №1 в света – Уорън Бъфет, “мечи” настроения към долара споделя и известният милиардер Джордж Сорос.


Той смята, че периодът на ръст на долара е приключил. В същото време според Сорос няма основателна причина за спад на долара. “Аз мисля, че възстановяването на американската валута от миналата година достигна възможните предели, но това не означава, че трябва да очакваме сериозен спад” – заяви Сорос по време на изказването си на Световния икономически форум, който се проведе в швейцарския курорт Давос.

Според него, през започналата година може да се очаква леко и плавно понижаване на долара спрямо основните световни валути, паралелно със забавянето на ръста на американската икономика.
E.ON иска британската "Скотиш пауър"
От
Последна промяна в 12:54 на 03 яну 2008, 6 прочитания, 0 коментара


Германската енергийна група E.ON преговаря за закупуването на британския си конкурент "Скотиш пауър" (Scottish Power), завиха източници, близки до сделката, цитирани от агенция Ройтерс.


Преговорите са в начален етап и все още не е ясно дали E.ON е отправил индикативна оферта. От двете компании засега отказват да коментират публикациите в пресата. Според запознати "Морган Стенли" и UBS вече са наети да консултират "Скотиш пауър", а E.ON се ползва от услугите на инвестиционната банка "Лазард".

Още през септември базираната в Дюселдорф компания заяви, че е заинтересувана от евентуална сделка по закупуването на британския си конкурент. Оттогава обаче акциите на "Скотиш пауър" летят стремглаво нагоре, достигайки до най-високи стойности от 1998 г. След новината от края на миналата седмица се покачиха скромно с 0.5 на сто. Експерти оценяват британското дружество за 18.5 млрд. долара.

Слуховете около предстоящата продажба на "Скотиш пауър" започнаха още през май, когато дружеството се съгласи да продаде американския си филиал за комунални услуги на контролирана от милиардера Уорън Бъфет компания за сумата от 5.1 млрд. долара. Сделката обаче все още не е завършена, което дава повод за съмнения за бъдещето на преговорите с E.ON, които ще зависят от нея.

Проблеми с регулаторните власти също могат да попречат на намеренията на германското дружество, отбелязват още експерти. При една успешна сделка клиентите на "Скотиш пауър" във Великобритания ще се увеличат със 7 млн. от сегашните 8.8 млн., което ще превърне E.ON в един от лидерите на местния пазар.

Този четвъртък двете компании ще обявят финансовите си резултати за първата половина на годината, като тогава се очаква сделката да бъде официално обявена. Според експерти "Скотиш пауър" ще обяви покачване на финансовите си показатели, а от Дойче банк очакват E.ON да отчете печалба преди облагане с данъци в размер на 5.6 млрд. долара срещу 5.5 млрд. евро за същия период през 2004 г.

Евентуалното закупуване на петата по големина във Великобритания енергийна компания ще донесе на E.ON възможност за разширение на международните пазари, както и съкращаване на разходите.

След като придобие "Скотиш пауър", германският гигант ще комбинира дейността със собствените си операции на Острова.
Йената остава силна спрямо долара
От
Последна промяна в 12:54 на 03 яну 2008, 14 прочитания, 0 коментара
Щатският долар спадна с 1 процент спрямо йената в понеделник след критиката от страна на американското правителство за опитите на Токио да поддържа евтина валута, съобщи в. "Файненшъл таймс". Според анализатори тези коментари са знак, че САЩ се готвят да обезценят долара спрямо японската йена и китайския юан. Наблюдатели припомнят, че САЩ отдавна критикуват Япония и Китай, че се облагодетелстват от ниския курс на валутите си и така допринасят за световния търговски дисбаланс.

Японският бизнес до голяма степен подкрепя поддържането на ниски нива на йената. Група водещи компании в страната смятат да лобират пред правителството за намеса на валутния пазар, ако доларът спадне под 110 йени и се задържи на тези нива в средносрочен или дългосрочен план. Според експерти краткосрочните спадове на долара не биха представлявали проблем. Компаниите от Страната на изгряващото слъце обявиха за най-изгоден курс от 110-120 йени за долар. В понеделник японската валута достигна 111.30 йени за един щатски долар.

Японската валута беше подкрепена и от изявлението на гуверньора на японската централна банка Тошихико Фукуи. Той обяви, че стабилният икономически ръст на страната е предпоставка за начало на по-строга парична политика. Според анализаторите от "Уестпак банкинг" японската централна банка ще промени лихвената си политика много по-скоро от очакваното и така дава възходяща насока на азиатските борси. Именно очакването за увеличаване на японския лихвен процент допринесе за поскъпването на йената с 5.5 на сто от началото на годината, което я постави сред най-добре представящите се валути в света.

Японската икономика има ръст от 0.9 на сто на годишна база през първите три месеца на 2006 година и това е петото поредно тримесечие на сравнително малко, но стабилно развитие. Това е най-дългият период на развитие от началото на 2001 година насам, припомнят експерти. Според прогнозата на Международния валутен фонд японската икономика ще има ръст от 2.8 на сто до края на годината.

Останалите азиатски страни ще имат среден ръст на брутния вътрешен продукт от 7.9 на сто за годината.

Доларът поевтиня и спрямо еврото до 1.267 единици за долар. Очаква се Европейската централна банка да продължи със строгата си лихвена политика и да осигури добри данни за бъдещото поскъпване на единната валута. Дневник



Каре: Уорън Бъфет чертае мрачно бъдеще за долара, съобщават британските медии. Според основателя на инвестиционния фонд "Беркшир Хатауей" зелената валута може да пострада, ако големият търговски дисбаланс на САЩ предизвика хаотични и непредсказуеми движения на пазара. До края на годината се очаква американската централна банка да ограничи строгата парична политика. По този начин ще се намали търсенето на американски ценни книжа и ще се предизвика закономерен спад на долара.
Доларът пада поради интерес към чужди ценни книжа
От Дневник
Последна промяна в 20:52 на 18 сеп 2006, 51 прочитания, 0 коментара
Щатският долар може да падне до 10-годишен минимум поради оттегляне на инвестиции от американски ценни книжа, съобщи "Блумбърг". Все повече взаимни, пенсионни и хедж-фондове увеличават покупките си на чуждестранни ценни книжа и така подкопават позициите на валутата.

Около 75 на сто от парите, вложени в американските взаимни фондове, са били използвани за покупка на международни активи. Такава тенденция отбелязват експертите за първите седем месеца на годината.

Общите активи на американските пенсионни и взаимни фондове са се увеличили с 4 на сто за последното тримесечие до 19.7 трилиона долара. Според експерти от "Морган Стенли" тези инвеститори вече имат достатъчно влияние, за да представляват заплаха за позициите на долара, ако диверсифицират вложенията си. Досега само международните централни банки можеха да повлияят така на пазара, припомнят анализатори.

Инвестициите в чуждестранни акции и облигации са били около 113 млрд. долара. Така за една година фондовете са купили със 72 на сто повече от тези ценни книжа, показва проучване на "Грийнуич асошиитс".

Щатският долар вече е близо до най-ниските си нива от 1995 г. насам спрямо валутите на някои по-големи търговски партньори на САЩ. От инвестиционната компания "Морган Стенли" посочват, че 50 на сто от този спад през последните три години може да се отдаде на намалелия интерес към покупка на американски ценни книжа. От началото на годината доларът е поевтинял със седем процента спрямо еврото и в понеделник се търгуваше при 1.2674 долара за евро. От 2003 г. насам американската валута е загубила 21 процента от стойността си. През 2007 г. паричната единица вероятно ще продължи да губи позиции, като ще отслабне до 1.30 долара за едно евро, показва изследване на "Блумбърг".

Големите представители на инвестиционната индустрия отчитат тенденцията, като Уорън Бъфет също залага срещу позициите на долара.

Инвестиционната компания на Бъфет "Бъркшир Хатауей" се опитва да печели от спада на долара от 2002 г. насам. През първите три години дружеството реализира печалба от 2.96 млрд. долара, преди да пострада от миналогодишното покачване на валутата. Към август 2006 г. инвестиционната група има 1.2 млрд. под формата на договори за чужда валута.

"Пасифик инвестмънт мениджмънт" пък е заложила 18 млрд. долара за падане на долара спрямо йената и други валути.
Сред малкото печеливши бяха акциите на "Теско", след като стана ясно, че притежаваната от Уорън Бъфет "Беркшиър хатауей" (Berkshire Hathaway) е увеличил дела си в британската верига магазини.
Бъфет: Ужасът, последвал срива на финансовата система, вече е отминал
16 Септември 2009 12:22

Американската икономика не е започнала да излиза от най-тежката рецесия след Великата депресия, но ужасът, последвал почти пълния срив на финансовата система миналата година, вече е отминал, отчасти благодарение на правителствената намеса, заяви снощи милиардерът Уорън Бъфет в интервю за Ройтерс.

Бъфет запазва положителната си прогноза за правителствената програма за облекчаване от проблемните активи (TARP) на банките, посочвайки, че в края на краищата тя може да се окаже печеливша за правителството.

В момента не можем да кажем, че състоянието на икономиката се подобрява или се влошава, но все пак това е по-добре от положението отпреди шест месеца, каза милиардерът, известен като Мъдрецът от Омаха благодарение на дългата си кариера, изградена от успешни инвестиции.
Гейтс и Бъфет инвестират в тескаския енергиен сектор
От "Дневник"
Последна промяна в 17:36 на 17 сеп 2007, 334 прочитания, 0 коментара
Бързото поскъпване на електроенергията в Тексас се възприема като възможност за инвестиции от водещия инвеститор Уорън Бъфет и основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс, съобщи "Блумбърг". Гейтс използва фонда си "Каскейд инвестмънт" (Cascade Investment), за да строи електроцентрали. Бъфет пък планира партньорство на стойност 3 млрд. долара за изграждане на преносна мрежа. Цените на енергия се увеличават с 21 на сто по-бързо спрямо средното поскъпване за САЩ.

Очаква се през следващите 12 месеца цените на енергията в Тексас да се увеличат с до 24 на сто, показва пазарът за фючърси. Недостигът на електроенергия се дължи най-вече на затварянето на централи в последните месеци. След придобиването на енергийната компания TXU от страна на инвестиционния фонд KKR бяха затворени генератори на обща стойност 8 млрд. долара. TXU е водещият американски производител на електроенергия в САЩ. Постепенното затваряне на централите й може да доведе до недостиг на ток в следващите две години.

Тексас ще има нужда от нови централи с по-строги екологични ограничения. Според запознати източници правителството е склонно да помогне на подходящите нови проекти и това е допълнителен привлекателен фактор за инвеститорите.

Присъствието на Бъфет и Гейтс може да привлече и други инвеститори, коментират анализатори.

Електроенергията в Тексас и в момента предлага по-добра от средната възвращаемост. Цената на електричеството с незабавна доставка е 65.68 долара за мегаватчас, а фючърсът за след година е при 81.25 долара. Цената на електричеството за индустриални потребители в Тексас е 7.83 цента за киловатчас, с около 25 на сто по-висока от средната в САЩ. За домакинствата таксуването е при 12.4 цента за киловатчас.

Голямото население на Тексас създава изключително високо търсене. В скоро време резервните мощности могат да паднат под 12.5 на сто от общото производство, а този процент се смята за критичен за запазване на стабилно снабдяване.
Нека обаче си припомним подобна ситуация от преди точно три години. В края на 2004 г. технологичният титан Бил Гейтс направи публично изказване "Старият долар ще продължи да върви надолу", докато най-великият инвеститор на всички времена, Уорън Бъфет, откри позиция срещу долара за 21.4 милиарда. Заслужава си да се обърне внимание, че той не направи подобно нещо през 2002 г., когато всъщност започва голямото поевтиняване. Скоро след изказването на Гейтс и откриването на късата позиция на Бъфет към тях се присъедини и Джордж Сорос с мнение за мрачната перспектива пред зелените пари. Само няколко седмици по-късно на 30 декември 2004 г. "цар долар" преобърна тренда в посока нагоре с ръст, който продължи до края на 2005 г., възстановявайки около 15% от загубената стойност.

С това свое действие Бъфет допусна една от най-сериозните инвестиционни грешки, която донесе на неговия фонд Berkshire Hathaway текуща загуба в края на 2005 г. от 900 милиона долара. Точно тогава той инкасира според медийните съобщения 10% от тази загуба за около 90 милиона долара.

За пореден път в историята на пазарите стана ясно, че когато мнението за един актив стане прекалено крайно, е време той да смени своята посока. Всъщност, когато песимизмът към даден инструмент е в нормални дози, не е налице сигнал за покупка. Нужно е сентиментът да достигне краен екстремум.
Уорън Бъфет поиска дял от "Беар Стърнс"
От Дневник
Последна промяна в 12:15 на 27 сеп 2007, 444 прочитания, 1 коментар
Фондът на Уорън Бъфет "Бъркшир Хатауей" иска да купи акции от инвестиционната компания "Беар Стърнс" , съобщи Ройтерс.

Според запознати източници "Беар Стърнс" иска да продаде до 20 на сто от капитала си на група инвеститори.

Интересът на втория по богатство в света Бъфет показва, че "Беар Стърнс" може да постигне добри резултати в бъдеще след трудните периоди, които преживя, коментират експерти.

Акциите на групата поскъпнаха вчера с 8.76 долара или 7.7 процента до 123 долара.
Уорън Бъфет купи инженерингова компания за $4.5 млрд.
От "Дневник"
Последна промяна в 17:46 на 27 дек 2007, 652 прочитания, 0 коментара
Милиардерът Уорън Бъфет си направи коледен подарък за 4.5 млрд. долара, придобивайки 60% от капитала на американския конгломерат "Мармон холдинг". Това съобщи "Уолстрийт джърнъл", цитирайки изявление на Бъфет.

Оглавяваната от финансиста инвестиционна група "Бъркшайър" (Berkshire Hathaway) е постигнала споразумение с фамилията Прицкер, която е мажоритарен собственик в "Мармон". "Бъркшайър" очаква до 6 години да придобие целия капитал на американската инженерингова компания, като цената за останалите акции на "Мармон" ще зависи от печалбите на дружеството.

По думите на самия Бъфет това е най-голямото корпоративно придобиване за "Бъркшайър" извън застрахователния бизнес. Инвестиционната компания плати преди година 4 млрд. долара за 80% от книжата на израелската "Искар" (Iscar Metalworking), която произвежда строителни инструменти и машини.

"Мармон" е компания с широк асортимент от продукция, която включва кабели, минава през водосточни тръби и стига до товарни железопътни вагони, като общият брой на развиваните дейности е над 120. Дружеството има годишни приходи от около 7 млрд. долара, а по данни от уебсайта на компанията оперативната печалба за 2006 г. на "Мармон" е 794 млн. долара.

След обявяването на сделката аналитици коментираха пред информационните агенции, че с този ход един от водещите финансисти изразява увереността си в американската индустрия в момент, когато несигурността около икономиката на САЩ нараства. Самият Бъфет наскоро се включи към мрачните прогнози и дори обяви, че възможността най-голямата в света икономика да навлезе в рецесия е около 50%.

Според спекулантите следващата стъпка на "Бъркшайър" ще бъде да придобие дялове от големи финансови компании. По данни на "Уолстрийт джърнъл" инвестиционната компания разполага с 45 млрд. долара под формата на капитал, с който да оперира. Продажбата на дялове в големи американски банки пък се превърна в честа практика през последните месеци, тъй като водещите компании от сектора потърсиха финансови инжекции заради кредитната криза, която донесе загуби, възлизащи на милиарди.



Сделката с "Мармон" беше сключена само за две седмици, което за пореден път показва размаха, с който действа Уорън Бъфет, коментира в. "Нешънъл пост". По информация на изданието председателят на "Мармон" Томас Прицкер е наел "Голдман Сакс" като съветник, която пък се е свързала с Бъфет към средата на декември и го е уведомила, че фамилията Прицкер има желание да му продаде основния пакет акции в компанията. "На следващия ден, буквално минути преди Бъфет да отлети от Сан Франциско за Омаха, му доставихме документ с размер на телефонен указател, в който е описана цялата дейност на "Мармон", каза в интервю Томас Прицкер. Веднага след като пристигна в Омаха, Бъфет ни се обади и каза, че одобрява сделката, след което започнахме преговорите", коментира още председателят на "Мармон".
Вероятно най-именитият инвеститор в света – легендарният Уорън Бъфет, управляващ Berkshire Hathaway Inc. (BRK-A), през октомври призова инвеститорите да "внимават" по отношение на китайския фондов пазар. През същия месец компанията му продаде всичките притежавани акции от капитала на PetroChina. Бившият председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан попитан дали китайският пазар не се намира в състояние на "ирационално изобилие", отговори уверено, че това е точно така.
Друга голяма фигура в инвестгиционните среди – Уорън Бъфет, обаче предупреди ,че трябва да се внимава с шанхайската борса.
Неговият фонд "Бъркшайър Хатауей" се въздържа от купуване там, макар че спечели именно в Шанхай стотици милиони долари от дела си в "ПетроЧайна".
Бъфет стана най-големият акционер на "Крафт фудс"
От Дневник
Последна промяна в 17:11 на 17 фев 2008, 179 прочитания, 0 коментара
Милиардерът Уорън Бъфет стана най-големият акционер в американския производител на захарни изделия "Крафт фудс", предаде "Блумбърг". Това се случи, след като оглавяваната от финансиста инвестиционна компания "Бъркшайър" (Berkshire Hathaway) съобщи, че е увеличила дела си в "Крафт фудс" до 8.6 на сто. В петък компанията обяви, че притежава малко повече от 132.4 млн. от книжата на производителя на захарни изделия. Акциите на дружеството се изстреляха с почти 7% нагоре и затвориха при цена от 31.33 долара след изявлението на "Бъркшайър". Пазарната капитализация на "Крафт фудс" по цени на Нюйоркската фондова борса към края на седмицата беше 48 млрд. долара, което оценява дела на Бъфет в компанията на над 4 млрд. долара. Инвестициите на Уорън Бъфет, който е втори по богатство в САЩ, обикновено служат за пример на останалите инвеститори.
"Инбев" може да използва семейна вражда за придобиването на "Анхойзер Буш"
От Дневник
Последна промяна в 14:48 на 29 май 2008, 24 прочитания, 0 коментара


Фотограф: binkle_28

Пивоварната "Инбев" обмисля наддаване за над 45 млрд. долара за конкурента си "Анхойзер Буш", пише в. "Уолстрийт джърнъл". Потенциалният купувач може да се възползва от несъгласие в семейството на основателите, след като един от членовете му обяви, че по-важен е интересът на акционерите, отколкото семейната традиция.

"Сливането не е семеен въпрос", каза Адолфус Буш IV в специално изявление до "Уолстрийт джърнъл". Не е тайна, че слабото представяне на акциите тревожи всички, добави той.

Адолфус Буш е чичо на изпълнителния директор на компанията. Още преди дни той обяви, че някои от членовете на фамилията са готови на преговори с "Инбев".

Намеренията на финансовия магьосник Уорън Бъфет също ще имат значение за съдбата на пивоварната, тъй като той е вторият по големина едноличен акционер с малък дял под пет процента. Ако Бъфет види потенциала на сделката, акционерите ще го последват и тя ще е много по-вероятна, коментират от фамилията Буш.

За жителите на Сейнт Луис подобно изкупуване би било загуба на традиция и облик на града. Това ще е най-тежката загуба след серията изкупувания на местни корпорации. Пивоварната в града е туристическа атракция, а някои предмети на семейството са запазени от поколения. Притесненията са, че навлизането на гигант като "Инбев" ще наруши традиционния облик на "Анхойзер Буш".

Белгийският гигант обаче не бърза за сблъсъка на двете култури, като заяви в последните дни, че само оглежда възможностите и потенциала за печалба от сделката.

Според доклад на агенция "Фич" ако сделката стане реалност, това може да доведе до серийна консолидация в сектора.
"Инбев" може да използва семейна вражда за придобиването на "Анхойзер Буш"
От Дневник
Последна промяна в 14:48 на 29 май 2008, 24 прочитания, 0 коментара


Фотограф: binkle_28

Пивоварната "Инбев" обмисля наддаване за над 45 млрд. долара за конкурента си "Анхойзер Буш", пише в. "Уолстрийт джърнъл". Потенциалният купувач може да се възползва от несъгласие в семейството на основателите, след като един от членовете му обяви, че по-важен е интересът на акционерите, отколкото семейната традиция.

"Сливането не е семеен въпрос", каза Адолфус Буш IV в специално изявление до "Уолстрийт джърнъл". Не е тайна, че слабото представяне на акциите тревожи всички, добави той.

Адолфус Буш е чичо на изпълнителния директор на компанията. Още преди дни той обяви, че някои от членовете на фамилията са готови на преговори с "Инбев".

Намеренията на финансовия магьосник Уорън Бъфет също ще имат значение за съдбата на пивоварната, тъй като той е вторият по големина едноличен акционер с малък дял под пет процента. Ако Бъфет види потенциала на сделката, акционерите ще го последват и тя ще е много по-вероятна, коментират от фамилията Буш.

За жителите на Сейнт Луис подобно изкупуване би било загуба на традиция и облик на града. Това ще е най-тежката загуба след серията изкупувания на местни корпорации. Пивоварната в града е туристическа атракция, а някои предмети на семейството са запазени от поколения. Притесненията са, че навлизането на гигант като "Инбев" ще наруши традиционния облик на "Анхойзер Буш".

Белгийският гигант обаче не бърза за сблъсъка на двете култури, като заяви в последните дни, че само оглежда възможностите и потенциала за печалба от сделката.

Според доклад на агенция "Фич" ако сделката стане реалност, това може да доведе до серийна консолидация в сектора.
Компания на Уорън Бъфет е разследвана за конфликт на интереси
От Дневник
Последна промяна в 16:13 на 02 май 2008, 728 прочитания, 2 коментара




Инвестиционният конгломерат, контролиран от милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc. (BRK-A) е заплашен от разследване от страна на главната прокуратура на щата Кънектикът по подозрение в конфликт на интереси.

Причината за това е че Berkshire Hathaway притежава 20 процента от рейтинговата агенция Moody's Corp. (MCO) и едновременно с това управлява една от големите, макар новосъздадената компания, специализирана в застраховането на общински дългови книжа, съобщи агенция "Блумбърг".

Кънектикът разследва "явен и пряк конфликт на интересиу тъй като Moody's е длъжна да присвои рейтинг на дружество, контролирано от един от основните си акционери", е заявил пред агенцията главният прокурор на щата Ричард Блументал.
Миналата седмица Moody's присвои най-високият рейтинг на Berkshire Hathaway Assurance Corp., регистрирана през декември миналата година, когато застрахователите на облигации отчаяно се опитваха да запазят рейтингите си на ниво AAA.


Един добър рейтинг на Berkshire или понижаването на рейтингите на основните конкуренти - MBIA Inc. (MBI) и Ambac Financial Group Inc. (ABK), може да даде на Бъфет сериозно преимущество и да наруши конкурентната среда, коментира агенцията.

На фона на ръста на фалитите по облигации, обезпечени с ипотечни кредити Бъфет предложи през февруари да презастрахова дългови книжа на обща стойност $800 млрд., които са били застраховани от компаниите MBIA (MBI), Ambac Financial Group Inc. (ABK) и FGIC Corp. в замяна на премии в размер на над $9 млрд. Това предложение бе отхвърлено в първите дни на март.

Решителните действия на Бъфет създадоха вълна на оптимизъм сред инвеститорите.
Компаниите, които се занимават със застраховане на дългови книжа в момента се намират в трудна ситуация, а рейтинговите агенции предупредиха, че ще понижат оценката им. Ключови играчи като Ambac Financial Group, Financial Guaranty Insurance Company, MBIA Inc. и Security Capital Assurance Ltd. (SCA), продължават да правят отчаяни опити за да привлекат капитал.
Бъфет вижда инвестиционни възможности в нискокачествената ипотека
От Дневник
Последна промяна в 11:45 на 26 юни 2008, 645 прочитания, 0 коментара


Фотограф: E.M.B.

Според изпълнителния директор на конгломерата Berkshire Hathaway (BRKa) Уорън Бъфет в бизнеса с нискокачествена ипотека има сериозни инвестиционни възможности.

По думите му Berkshire Hathaway вече е направил инвестиции в този сектор чрез подразделението Clayton Homes.

"Купихме нискокачествени ипотечни книжа на свободния пазар, тъй като в момента мнозина искат да се отърват от тези активи", е заявил Бъфет в интервю за агенция "Ройтерс".

Той е посочил още, че регистрираното наскоро подразделение, специализирано в застраховането на общински облигации може да осъществява непреки инвестиции в проблемни сектори, включително и нискокачествени ипотечни книжа.
В края на април Moody's присвои най-високият рейтинг на Berkshire Hathaway Assurance Corp., регистрирана през декември миналата година, когато застрахователите на облигации отчаяно се опитваха да запазят рейтингите си на ниво AAA.


В момента консолидираните активи на фонда са за над $170 млрд. долара, като $46 млрд. долара от тях са в наличност и могат незабавно да бъдат използвани за инвестиционни проекти. Бъфет, който е собственик на 30 на сто от конгломерата, за пореден път се оплака от факта, че активите, които контролира, надхвърлят инвестиционните възможности.

В момента милиардерът обмисля инвестиции в порядъка на $40-$60 млрд., за което ще се освободи от някои активи, както и ще привлече допълнителни финансови ресурси. Както посочва Бъфет в традиционното писмо до акционерите си, в момента Berkshire Hathaway има около $46 млрд. "свободни" пари и е "готова както никога по-рано да купи действително голяма компания".

Когато през 1962 година Бъфет купи тогава чисто текстилната компания Berkshire, той плати точно по $7 за акция.
Бъфет направи инвестиционната си империя именно чрез Berkshire. Само три години – до 1965 година бяха достатъчни текстилното дружество да излезе от кризата и книжата му да поскъпнат до $18 и Бъфет да получи мажоритарен контрол върху компанията. Тогава към названието беше прибавена думата Hathaway, а профилът на дейността се промени. В момента Berkshire Hathaway е инвестиционен холдинг и крайъгълен камък в империята на Бъфет. През 1970 година книжата на Berkshire Hathaway струваха вече $158, а в инвестиционния портфейл на Бъфет влизаха акции на такива американски гиганти като Coca-Cola (KO).
Уорън Бъфет, мога да кажа, че винаги е подходящ момент за покупка на акции от добра компания и никога от нестабилна. Погледнато от исторически план, винаги е било най-изгодно да се купуват акции на добри компании в кризисен за тях или за пазара момент.
Приказки за бъдещи милионери от чичо Бъфет
От Дневник
Последна промяна в 07:23 на 27 юли 2009, 2145 прочитания, 15 коментара


Анимационният Уорън Бъфет (в средата) ще съветва тийнейджърите как да инвестират отговорно

Фотограф: Squared Entertainment

Уорън Бъфет - един от най-прочутите и колоритни инвеститори и мултимилиардери, е герой в анимационната серия за деца "Клубът на тайните милионери". Той лично озвучава образа си в епизодите, които ще са дълги 3-5 минути и ще се разпространяват от есента в интернет от компанията "Америкън онлайн" (AOL).

Целта е чрез разиграване на инвестиционни казуси с четири хлапета връстниците им да получават финансови уроци за това как работи бизнесът, как да се вземат решения и как се избягва трупането на прекомерни дългове. В един от епизодите децата трябва да посъветват собственик на фабрика за сладкиши дали да приеме апетитна оферта от имотния спекулант господин Сенчест, който иска да вдигне на нейно място жилищен комплекс.

Идеята е разработена от Анди Хейуърд още докато работеше за DIC Entertainment (там създаде популярната анимация "Инспектор Гаджет"), но той я продаде през миналата година и сега реализацията е дело на новата му британска компания Squared Entertainment. Сериите ще се появят с тригодишно закъснение, защото първоначалните планове бяха те да се издават на DVD през есента на 2006 г.

"Искаме да научим децата на три неща: да пестят, вместо да вземат кредити; да влагат в бизнес, който разбират; да познават инвестиционния процес", посочват създателите, сред които е и бранд мениджърът Ейми Мойнихън. "Какво по-добро време от сегашното да научим децата си на финансова отговорност", коментира и Бъфет в специално прессъобщение.

В момента той е смятан за втория по богатство (40 млрд. долара) човек на планетата и вярва, че каквото научиш за парите още като дете, е определящо за целия ти живот. Бъфет се захваща да прави пари още на десетина години и подава първата си данъчна декларация, когато е на 13 години.

Философията му "стани богат бавно" е да влага средства дългосрочно и да реинвестира дивидентите. Феноменалното е, че той печели по-бързо от темпото на растеж на индекса S&P 500 - ако през 1965 г. бяхте вложили 10 хил. долара в компанията му Berkshire Hathaway, днес те щяха да струват 50 милиона, а от ключовия за Уолстрийт индекс щяхте да имате половин милион долара.

Хейъурд се кани да включи и други имена като Марта Стюарт като 10-годишна в сериала "Малката Марта", покойния учен Карл Сейгън в "Космос" и Жизел Бюндхен, която в епизодите "Джи Джи и зеленият екип" ще е топ модел през деня и супергерой, защитник на природата, през нощта.
Акциите на "Бъркшир Хатауей" отново преминаха $100 хил. за брой
От Дневник
Последна промяна в 16:49 на 05 авг 2009, 423 прочитания, 1 коментар
Акциите на компанията на Уорън Бъфет "Бъркшир Хатауей" преминаха над 100 хил. долара за брой за пръв път от 8 месеца насам, предаде агенция "Блумбърг". Това се дължи на факта, че книжата на инвестиционния фонд, в които той има участие, като "Американ експрес" и "Голдман Сакс" отчетоха сериозни повишения.

Акциите на "Бъркшир Хатауей" са най-скъпите, търгувани на Нюйоркската фондова борса. След като през март те достигнаха най-ниското си равнище за последните 6 години, започнаха стремглаво да поскъпват. Оттогава насам те добавиха 40%, за да достигнат до около 100 300 долара за брой. Компанията, в която Бъфет е главен изпълнителен директор и председател на борда, е сериозно облагодетелствана от ръста на фондовите пазари в последно време. Активите под нейно ръководство се увеличиха с близо 11 млрд. долара само за второто тримесечие на годината.

"Преди 6 месеца, когато светът отиваше към своя край, много хора изразиха своите притеснения относно инвестициите на компанията", коментира Майкъл Йошиками, инвестиционен стратег от "Уолнът крийк" в Калифорния. "Сега те осъзнават, че Бъфет е знаел какво прави", допълни той.

След като в началото на годината глобалните фондови пазари достигнаха рекордно ниски стойности, те започнаха постепенно да се възстановяват. В началото на седмицата индексът S&P 500 премина бариерата от 1000 базисни пункта, NASDAQ Composite Index надвиши 2000 пункта за пръв път от октомври 2008 г. насам.

"Бъркшир Хатауей" е най-големият инвеститор в "Американс експрес", чиито акции удвоиха стойността си от началото на второто тримесечие досега. Компанията на Бъфет е и най-големият инвеститор в американската банка "Уелс Фарго", отчела ръст на акциите си от 86%. Тя има сериозно участие в "Голдман Сакс" и "Кока-Кола", чиито книжа също се представиха отлично за периода.

Очаква се "Бъркшир Хатауей" да публикува отчета си за второто тримесечие на годината на 7 август. Най-високата цена на акциите й - рекордните 149 200 долара, е достигната на 10 декември 2007 г.
"Леман брадърс" е поискала помощ и от Уорън Бъфет
От Дневник
Последна промяна в 11:48 на 16 сеп 2009, 127 прочитания, 2 коментара


Уорън Бъфет



Инвестиционната банка "Леман брадърс" е потърсила помощ от милиардера Уорън Бъфет в последните дни, преди да обяви фалит. Това заяви самият Бъфет, цитиран от агенция "Блумбърг".


От "Леман брадърс" са поискали Бъфет и компанията му "Бъркшиър хатауей" да послужат като гаранти за част от активите на компанията, в които влизат огромен портфейл с неликвидни активи. В отговор милиардерът поискал счетоводна информация за въпросните активи, която не е получил.

Пред "Блумбърг" Бъфет разказва, че впоследствие открил на телефона си гласово съобщение от "Леман брадърс", което обаче не успял да прослуша. Това се случило непосредствено преди 15 септември миналата година, когато "Леман брадърс" подаде документи за съдебна защита от кредитори.

Застрахователят AIG също се опита да получи подкрепа от Бъфет, който е сред най-богатите хора на планетата, напомня "Блумбърг". Тогава Бъфет категорично е отхвърлил идеята.

Наскоро "Сънди телеграф" публикува материал, в който разказва за последните дни на "Леман брадърс" като автономна компания и спомените на хората, които са се опитали да я спасят. Вестникът посочва, че след като всички други възможности са отпаднали, от "Леман брадърс" са направили последен отчаян опит да спасят компанията. По думите на Лари Макдоналд, вицепрезидент на отдела на "Леман брадърс" за търговия с ценни книжа, банката е опитала да получи помощ директно от президента Джордж Буш. Свръзката е била втори братовчед на Буш, който е бил служител в компанията. "Той се съгласи да звънне до Белия дом, но до разговор не се стигна", твърди Макдоналд. Така и този вариант пропаднал.
Бъфет повиши щатските акции
15.09.2009 23:35


Щатските акции напреднаха за седми ден от осем сесии благодарение на по-добрите от очакваното данни да продажбите на дребно и за произовдствения сектор в щата Ню Йорк. Влияние на инвеститорите оказа и изказването на милиардера Уорън Бъфет, че компанията му купува акции.

Индексът Standard & Poor’s 500 нарасна с 0,3 на сто до 1052,63 пункта, задържайки постигнатото си вчера най-високо ниво от близо година. Dow Jones Industrial Average добави 0,6 на сто до 9683,41 пункта, а Nasdaq – 0,5 на сто до 2102,64 пункта.

Апетитът на инвеститорите за акции е огромен, тъй като последните икономически данни показват, че има фундамент и че корпоративните печалби ще бъдат по-добри от очакваното, коментира Станли Наби, вицепрезидент на Silvercrest Asset Management Group, цитиран от Bloomberg.

Ръстът на основните индекси се усили, след като милиардерът инвеститор Уорън Бъфет заяви на конференция в Калифорния, че компанията му Berkshire Hathaway купува акции дори в момента, когато той държи реч.

Също днес председателят на Фед Бен Бернанке заяви, че от техническа гледна точка рецесията е приключила.

вторник, 15 септември 2009 г.

Бъфет превърна BYD в най-силната акция в Азия за последната година
15.09.2009 09:56


Китайската компания BYD се превърна в най-печелившата акция на азиатския пазар за годината след банкрута на Lehman Brothers. Дружеството се занимава с производство на автомобили и батерии, а в погледите на инвеститорите попадна след инвестицията от 232 млн. долара (1,8 млрд. хонконгски долара) на Уорън Бъфет.

Точно преди година милиардерът се е съгласил да придобие дял от компанията и оттогава досега акциите на BYD са увеличили цената си седемкратно. Така те са се превърнали в най-печелившите от всички акции, попадащи в регионалния индекс MSCI Asia Pacific, в който са включени общо 978 компании.

Официално прехвърлянето на акциите от капитала на BYD стана през юли по цена 8 хонконгски долара за един брой, като бяха закупени общо 225 млн. акции. Към момента една акция от капитала на дружеството струва 62,10 хонконгски долара.

До момента компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway е реализирала капиталова печалба в размер на 1,6 млрд. щатски долара.
Това се е случило и заради факта, че много инвеститори по света копират стратегията на милиардера и са побързали да придобият акции от BYD.

Само вчера на борсата в Хонконг пазарната капитализация на BYD скочи с 5,4 на сто, а днес пазарът остана затворен заради тайфуна Копу. Очаква се търговията да стартира и да се състои следобедната част от борсовата сесия.

През първото полугодие на 2009 година BYD постигна ръст на печалбата от 98 на сто. Продажбите на автомобили пък са отбелязали двоен ръст и са достигнали 8,88 млрд. юана.

понеделник, 14 септември 2009 г.

Следете Уорън Бъфет

Последна редакция: 10.09.2009, 15:20

Публикуване: 09.09.2009, 14:12




Уорън Бъфет се смята за едва ли не инвеститор номер едно в целия свят.

Ежегодният обяд с този човек, провеждащ се от девет години насам, се продава на търг в е-Bay и за това време той поскъпна 84 пъти, до 2.11 млн. долара.

Трябва да споменем, че Бъфет е и на второ място в списъка на Forbes за най-богатите хора на планетата.

Подобна престижна позиция добавя особена тежест на неговото мнение, което простосмъртните инвеститори възприемат като глас Божи, пише в английската версия на руския сайт Interfax.


Но не само изречените от легендарния инвеститор слова имат значение.

Изследване от 2007 г. показа, че сляпото копиране на портфейла на Berkshire Hathaway за последните 30-ина години би могло да донесе на инвеститорите годишен доход от например 25%.

Подобен резултат е двойно повече от доходност, която би се постигнала от инвестиране в компании от индекса S&P 500 за същия период.


Ето че и The Wall Street Journal пише, че Berkshire Hathaway купува по-малко акции, като отдава предпочитание на корпоративни и държавни облигации.

Изданието прави автоматично извод - пазарът на акции може отново да започне да се понижава.


По данни на Bloomberg към края на второ тримесечие, компанията Berkshire, която е собственик на повече от 60 фирми от отделни отрасли, е продала повече акции, отколкото е придобила.

Разходите на финансовата компания за придобиване на акции са се понижили до минимума си за повече от последните пет години. В частност Berkshire е продавала активно акции на Moody's.


Самият Уорън Бъфет се отказа да даде краткосрочна прогноза за пазара на акции, но предупреди инвеститорите да се въздържат от покупка на акции с взети назаем пари, което в частност доведе и до катастрофичните последици на кризата.

„Още не сме решили всичките си проблеми,

Уорън Бъфет се смята за едва ли не инвеститор номер едно в целия свят.

Ежегодният обяд с този човек, провеждащ се от девет години насам, се продава на търг в е-Bay и за това време той поскъпна 84 пъти, до 2.11 млн. долара.

Трябва да споменем, че Бъфет е и на второ място в списъка на Forbes за най-богатите хора на планетата.

Подобна престижна позиция добавя особена тежест на неговото мнение, което простосмъртните инвеститори възприемат като глас Божи, пише Interfax.


Но не само изречените от легендарния инвеститор слова имат значение.

Изследване от 2007 г. показа, че сляпото копиране на портфейла на Berkshire Hathaway за последните 30-ина години би могло да донесе на инвеститорите годишен доход от например 25%. Подобен резултат е двойно повече от доходност, която би се постигнала от инвестиране в компании от индекса S&P 500 за същия период.


Ето че и днес The Wall Street Journal пише за това, че Berkshire Hathaway купува по-малко акции, като отдава предпочитание на корпоративни и държавни облигации.

Изданието прави автоматично извод - пазарът на акции може отново да започне да се понижава.


По данни на Bloomberg към края на второ тримесечие, Berkshire, който е собственик на повече от 60 фирми от отделни отрасли, е продал повече акции, отколкото е придобил.

Разходите на финансовата компания за придобиване на акции са се понижили до минимума си за повече от последните пет години.

В частност Berkshire е продавал активно акции на Moody's.


Самият Уорън Бъфет се отказа да даде краткосрочна прогноза за пазара на акции, но предупреди инвеститорите да се въздържат от покупка на акции с взети назаем пари, което в частност доведе и до катастрофичните последици на кризата.

„Още не сме решили всичките си проблеми, трябва да накараме икономиката да заработи отново", заявява Бъфет.

В хода на рецесията загуби от 25 млрд. долара в ценни книжа струваха и детронирането на Бъфет от върха на най-богатите хора в света.

Освободеното място зае Бил Гейтс.

Всъщност Бъфет е и един от малцината, които успяха все пак да поспечелят нещо от кризата.


След като препоръча на правителството да подкрепи американския финансов сектор и призова открито своите съграждани да купуват акции, той инвестира милиарди точно в онези компании, на които държавата обеща да помогне.

Към тези компании се причисляват Goldman Sachs, General Electric, American Express, Bank of America, Wells Fargo, U.S. Bancorp, до една сдобили се с държавни помощи.


Така че инвеститорите трябва да се замислят - дали да не последвам Бъфет?