петък, 10 юли 2009 г.

Бъфет „за“ втори спасителен план, отправя нови съвети против разоряване
10.07.2009 15:04


Милиардерът Уорън Бъфет вярва, че САЩ ще излезе от сегашната икономическа рецесия по-силен от всякога, но поведението на американския потребител може да се промени завинаги, предаде Abc. Той не изключва възможността безработицата да се повиши до 11%, преди икономиката да се възстанови.

Бъфет подкрепя идеята за втори пакет за насърчаване на икономиката, но предупреждава, че той трябва да бъде оползотворен по различен начин. По този начин ефектът ще бъде по-голям и ще се възстанови доверието на обществеността в действията на правителството.

Последните доклади на правителството показват, че парите от първия спасителен план за 787 млрд. щатски долара са били разпределени неравномерно. Скорошен анализ от New York Times разкри, че селските райони в САЩ получават по-малки суми за транспортни проекти.

Инвеститорът, известен като „Оракула от Омаха“ поради историята на своите успешни инвестиции, сподели своите три базови съвета с хората, които искат да увеличават своите спестявания и да съхранят парите си на сигурно място.

Неговият първи съвет гласи, че ако едно нещо изглежда твърде добро, за да е истина, то вероятно е истина. Вторият съвет поучава, че винаги трябва да се гледа колко заработва човекът, който се опитва да ви продаде нещо. Третият съвет е кратък: „Не задлъжнявайте“.

Според него сегашната криза е предизвикана от свръхзадлъжняването на домакинствата и компаниите. Той допълва, че никой човек не може да се разори, ако няма заеми и не дължи пари. Ето защо рецесията може да припомни на американските потребители как да спестяват повече и да харчат по-малко.

Бъфет предупреди, че хората трябва да са търпеливи, защото ще мине време, преди икономиката да се съживи. Най-дълго ще бъде възстановяването на жилищния сектор поради големия излишък от жилища на пазара в резултат от презастрояването.

Бъфет изрази увереност в действията на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке и вярва, че той ще бъде преизбран на своя пост, след като мандатът му изтече в края на тази година.

Бъфет призна, че действията на правителството ще увеличат още повече бюджетния дефицит, но допълни, че би се притеснявал повече, ако властите са били безучастни. Здравната система в САЩ, която е най-скъпата в целия свят, но не и най-ефективната, се нуждае от драстична реформа.

четвъртък, 9 юли 2009 г.

Уорън Бъфет: Ще се оправим


Уорън Бъфет, Оракулът на Омаха, любимият милиардер на Америка, беше цитиран във всички медии с изказването си, че Америка вече лети към пропастта с главата надолу, че безработицата ще се увеличи и ще последва инфлация.

Бъфет пише много хубаво. Неговите писма до акционерите на компанията му Бъркшиър се четат като профетическа есеистична литература. Има закачливо перо. В последното си писмо до акционерите пише следното: "С Тони се почувствахме като комари на нудистки плаж. Навсякъде бъка от сочни обекти." Като комари-инвеститори в акции, разбира се. Той е моралният стожер на милиардерите, Лев Толстой на привилегированите. Има пълно доверие в американския бизнес, вярва в дълбоките кешови резерви, осигуряващи независимостта на компаниите му, проповядва умереност, предпазливост, правителствена намеса в тежки рецесии. Инвеститор е за него професия като всяка друга, макар че предпочита да е шеф на Дженерал Електрик или разносвач на вестници, особено последното, защото може да прави каквото си иска когато си поиска. Не обича бляскавия хай-лайф, не одобрява практиката милиарди да се наследяват, обича да се изказва, като Тед Търнър по едно друго време, по въпроси на икономиката и икономическата политика. Едно негово изречение да жужне в журналистическо ухо, и Бъфет е вече на страниците на вестниците. Една добра негова прогноза има заряда да дръпне акциите на споменатото предприятие нагоре. Има невероятна памет за числа и данни, обяснява бизнеса с феномени на психологията - на консуматорите и на инвеститорите. По един простичък начин обяснява сегашното положение с факта, че за и.д.-тата гроздето никога не е твърде високо и твърде кисело, ако колегата се стреми да го има. Когато изпълнителният директор в една компания чуе, че конкуренцията прави нещо, и той иска да се хване на същото хоро, без оглед на бизнес модел и конкретните възможности на компанията. "Ако Кока Кола купи нещо, Пепси вече мисли за същото на същата сцена. На всеки изпълнителен директор му е близка тази 'всички други деца го правят' философия". В по-добрите времена, разбира се, тази особеност на бизнес елита се наричаше "характер А", като буквата А след характер означаваше агресивност, лидерство, богатство, успех, първенство, безкомпромисен нагон за пари и власт, и се считаше за нещо много хубаво. 

За Бъфет обаче няма святи класи и елити. Ако човек не знае, че това е вторият най-богат човек на света за 2009 година, според Форбс, ще си помисли, че може би е професор по икономика.

Вярва в благините на менторството и 15 пъти на година се среща на живо със студенти.

Въпреки своите 37 милиарда долара, той е скромен, говори разумно, живее в къща, която е закупил през 1958 година. През 2006 година дари 37.4 милиарда от парите си на пет фондации, 31 милиарда от които бяха за фондацията на приятеля му Бил Гейтс. 


Бъфет говори бързо, малко хаотично, ползва разговорен жаргон, мисълта му тече стакато, често се позовава и/или критикува теоретични конструкти, добре познати от учебниците по икономика и теория на медиите.

Той например вярва в ликвидност, в диверсифициране на инвестициите, във въртенето на парите чрез производство.

Купува текстилното предприятие Бъркшиър Хатауей през 1965 година и го превръща в супер успешен холдинг с инвестиции в застрахователния, хранителния, банковия, енергийния бизнес. Известен е, а понякога и критикуван, че, веднъж закупил ценни книжа в дадена компания, не продава с десетилетия.

Инвестирал е в Кока Кола, Уелс Фарго, Американ Експрес, Гайко, Деъри Куин и др. Когато купува ценни книжа, се води от максимата: бъди алчен, когато всички са уплашени, и предпазлив, когато всички са алчни.

Въпреки всичко, миналат година изгуби 25 милиарда долара поради обезценяване на ценните книжа.


На девети март Бъфет отговаряше на въпроси на журналисти и зрители на CNBC в продължение на три часа. По време на разговора успя да вмъкне реклама на застрахователния си и банков бизнес като Гайко и Уелс Фарго, което им вдигна акциите на следващия ден.

Посланията му бяха насочени както към Америка като цяло, така и към правителството.

Бъфет призова към единение на нацията и подкрепа за Обама, но също така критикува правителството за това, че посланията му са неясни. Неясни за големия бизнес явно.

Изключително изгодните вложения, които Бъфет направи в Голдман Сакс и Дженерал Електрик през септември 2008 зависят до голяма степен от успеха на възстановителните операции на правителството.

Като практичен бизнесмен и едър инвеститор в газови и нефтени предприятия, обаче, Уорън Бъфет се обяви против така наречената cap and trade данъчна програма, с която се въвеждат ограничения на емисиите на въглероден двуокис в атмосферата.

Дори ги нарече регресивен данък, който бизнесите ще прехвърлят на клиентите си. Липса на идеализъм и прогресивно мислене, но пък доста реалистичен репортаж от бъдещето.

В крайна сметка така мислят богатите, а това, което става на световната сцена, макар и намагнетизирано от масите, си остава вечната борба между старите и новите печалбарски модели на бизнеса, стари и нови политически приоритети.

И как богатите разчитат случките и посланията, и говорят за тях донякъде дава ориентация поне за силите на противоборство и единение.

Бъфет се е оказвал прав в повечето случаи и особено в дългосрочен план.

Затова си струва да го чуем.

Най-големите валутни спекулации в историята

09 Юли 2009 | 11:12 
 

Валутният пазар е най-големият пазар в света, като валути се обменят винаги, когато услуги и стоки се търгуват между нациите. Големият размер на транзакциите предлага възможности за арбитраж за спекулантите, защото курсовете се движат всяка секунда. Обикновено тези спекуланти правят много сделки за малки печалби, но понякога големи позиции се заемат за голяма печалба или, ако нещата тръгна на зле-голяма загуба. Тук ще се спрем на най-големите валутни сделки, правени някога, подредени от investopedia.com.

Първо е важно да се разбере как се правят пари на форекс пазара. Пред всеки трейдър има четири възможности за заемане на позиции: 

- Да скъси валутата-означава, че спекулантът очаква, че тя ще поевтинее спрямо друга валута.

- Да заеме дълга позиция-означава, че трейдърът предполага, че валутата ще поскъпва спрямо друга валута.

- Другите два залога са свързани с това колко ще се промени стойността в различните посоки- дали спекуланта мисли, че много или не.

Веднъж като е взел решение относно каква позиция да заеме, има много начини да го направи. Примерно, ако реши да скъси канадския долар, най-простият начин е да вземе кредит във валутата и после да го върне, след като той се е обезценил.

Това разбира се е твърде малък и бавен вариант за големите спекуланти, така че те използват различни опции и форуърди, за да изградят и ливъриджнат позицията си. Точно използването на ливъридж прави възможно сделките да достигнат милиарди долари.

№3: Анди Крийгер срещу Кивито

През 1987 Анди Крийгер, 32-годишен трейдър към Bankers Trust, внимателно следи валутите, които поскъпват срещу долара след борсовия крах известен като Черния понеделник. Докато инвеститорите и компаниите бягат от американския долар в други валути, неизбежно е някои от тях да станат фундаментално надценени, създавайки добра възможност за арбитраж. Валутата, към която Крийгер се насочва, е новозеландският долар, наричан Киви.

Използвайки сравнително нови техники чрез опции, Крийгер заема къса позицията на стойност стотици милиони. На практика, неговите продажби в определен момент са надхвърляли паричното предлагане на Нова Зеландия. Кивито пада рязко под натиска на продажбите и малкото валута в обръщение. Кивито губи между 3 и 5 на сто, докато Крийгер прави милиони.

Една част от легендата твърди, че разтревожените власти в Нова Зеландия са се обадили на шефовете на Крийгер в Bankers Trust със заплахи, за да го накарат да излезе от кивито. Той по- късно напуска Bankers Trust и отива да работи за Джордж Сорос.

№2: Стенли Дракънмилър залага на марката два пъти

Стенли Дракънмилър прави милиони със два дълги залога в една валута, докато работи за Джордж Сорос в прословутия Quantum Fund.

Дракънмилър първо залага, когато Берлинската стена пада. Очакваните трудности в обединението на Източна и Западна Германия свалят немската марка до ниво, което Дракънмилър счита за крайно. Първоначално залага доста милиони за бъдещо рали, като в последствие Сорос му казва да увеличи покупките си до 2 млрд. марки. Нещата се развиват по план, което помага доходността на Quantum Fund да прескочи 60%.

Вероятно паради успеха на първата си сделка, Дракънмилър също прави германската марка част от най-голямата валутна спекулация в историята. Няколко години по-късно, докато Сорос пречупва Английската централна банка, Дракънмилър пак заема дълга позиция в марки, като предполага, че сривът на британския паунд под натиска на шефа му ще го свали и срещу марката. Дракънмилър е убеден, че той и Сорос са прави и показват това, като купуват британски акции. 

Той вярва, че Великобритания ще трябва да свали лихвите, за да стимулира бизнеса и по-евтиният паунд ще означава повече износ към европейските партньори. Следвайки тази линия, Дракънмилър купува германски облигации поради очакването, че инвеститорите ще се изместят към тях, докато немските акции ще показват по-малък ръст от британските. Било е добре изпипана сделка, допълваща печалби към основния залог на Сорос срещу паунда.

№ 1: Джордж Сорос срещу британския паунд

Британският паунд засенчва германската марка до 90-те години, въпреки че двете страни са доста различаващи се икономически. Германия е била по-силна, въпреки трудностите от обединението, но Великобритания е искала да запази паунда над 2.7 марки. Опитите да постигне това оставят страната с високи лихви и инфлация, но се е изисквало поддържането на тези нива, за да влезе в European Exchange Rate Mechanism (ERM).

Много спекуланти, и най-вече Джордж Сорос, са се чудели колко дълго този курс може да пребори пазарните сили и започват да заемат къси позиции срещу паунда. Сорос заема сериозни суми, за да заложи срещу валутата. Великобритания повишава лихвите до двуцифрени числа, за да се опита да спре инвеститорите.

Плащането на високи лихви струва пари и британското правителство осъзнава, че ще загуби милиарди, опитвайки се да спре спада на паунда. Великобритания се оттегля от ERM и паундът се срива срещу марката. Сорос прави най-малко 1 млрд. долара от тази сделка. От гледна точка на правителството на Великобритания, обезценката всъщност помага, като премахва напрежението върху лихвите и инфлацията.

Заключение

Всяка страна може да извлече ползи от слаба или силна валута. При слабата валута, местните стоки и активи стават по-евтини за инвеститорите и износът нараства. По същия начин местните стоки се купуват повече, защото вносните стават по-скъпи. Имало е много хора във Великобритания и Нова Зеландия, които са били доволни, когато спекулантите са свалили надценените валути. 

Разбира се, имало и такива като вносителите, които са били не особено радостни. Валутните спекуланти правят пари, като принуждават страните да се изправят пред реалностите и затова не са сред най-обичаните.

сряда, 8 юли 2009 г.

Peter and Jennifer Buffett

Не толкова парите, колкото начинът, по който човек ги харчи, правят американците републиканци или демократи. Трябва може би човек да е гостувал на Уорън Бъфет, втория най-богат човек на света, за да се убеди, че в Америка богатството не притежава онзи дискриминиращ идеологическа аспект, както в Европа. Хората обичат възрастния мултимилиардер, защото той все още живее в своята стара къща в Омаха, Небраска, а най-голямото му удоволствие през лятото – като на повечето американци – е да изяде една голяма пържола някъде на открито. Или пък човек трябва да посети Бетонвил, Арканзас, където Сам Уолтън основа веригата Уол-Март и изгони своите вицепрезиденти, защото си строят прекалено показни къщи.
Не толкова парите, колкото начинът, по който човек ги харчи, правят американците републиканци или демократи. Трябва може би човек да е гостувал на Уорън Бъфет, втория най-богат човек на света, за да се убеди, че в Америка богатството не притежава онзи дискриминиращ идеологическа аспект, както в Европа. Хората обичат възрастния мултимилиардер, защото той все още живее в своята стара къща в Омаха, Небраска, а най-голямото му удоволствие през лятото – като на повечето американци – е да изяде една голяма пържола някъде на открито. Или пък човек трябва да посети Бетонвил, Арканзас, където Сам Уолтън основа веригата Уол-Март и изгони своите вицепрезиденти, защото си строят прекалено показни къщи.
Бъфет се намесва и в Швейцария 
Написано от bgВести  
Четвъртък, 05 Февруари 2009 

 

Застрахователният гигант Swiss Re съобщи, че ще се обърне към милиардера Уорън Бъфет за вливането на свежи капитали в дружеството. 

 

От своя страна Дойче банк и Банко Сантандер напомниха, че негативните ефекти на кредитната криза тепърва ще излизат на преден план.

Базираната в Цюрих Swiss Re оповести, че ще получи $2,6 млрд. от Беркшър Хатауей - компанията, собственост на олигарха Уорън Бъфет. Швейцарската застрахователна институция си оставя и вратичка да изиска на един по-късен етап още $2 млрд., ако пазарът я принуди да го стори. Компанията също така анонсира нетни загуби от $1 млрд. за финансовата 2008 година.

С заемането на средствата г-н Бъфет ще осъществи третата си сериозна финансова инжекция от началото на кризата. По-рано той инвестира $5 млрд. в Goldman Sachs и $3млрд. в конгломерата Дженеръл Електрик Къмпани. В свое изявление Уорън Бъфет изрази задоволството си от сделката и изказа своето добро впечатление от изпълнителния директор на Swiss Re Жак Аргрен и неговия мениджърски екип.

Капиталите на Swiss Re попривършиха след загубата на 6 млрд. швейцарски франка в резултат на операции на финансовите пазари. „Съгласието на г-н Бъфет да инвестира при нас е показно за вярата в нашата институция" сподели Жак Аргрен пред журналисти.

Швейцарската компания обяви плана за сделката, едва след като Дойче банк, най-голямата немска банка, съобщи за загуби от 4,8 млрд. евро за четвъртото тримесечие на 2008 година. За същия период от 2007 година Дойче банк беше осъществила нетна печалба от 1 млрд. евро. 

Най-голямата испанска финансова институция Банко Сантандер също анонсира по-лоши измерения на дейността си за разлика от предходната година. Печалбата на компанията за 2008 година е спаднала с 2% от 2007 година и е на стойност 8,9 млрд. евро. На фона на рецесията обаче резултатите на Банко Сантандер са повече от задоволителни.
Бъфет се намесва и в Швейцария 
Написано от bgВести  
Четвъртък, 05 Февруари 2009 

 

Застрахователният гигант Swiss Re съобщи, че ще се обърне към милиардера Уорън Бъфет за вливането на свежи капитали в дружеството. 

 

От своя страна Дойче банк и Банко Сантандер напомниха, че негативните ефекти на кредитната криза тепърва ще излизат на преден план.

Базираната в Цюрих Swiss Re оповести, че ще получи $2,6 млрд. от Беркшър Хатауей - компанията, собственост на олигарха Уорън Бъфет. Швейцарската застрахователна институция си оставя и вратичка да изиска на един по-късен етап още $2 млрд., ако пазарът я принуди да го стори. Компанията също така анонсира нетни загуби от $1 млрд. за финансовата 2008 година.

С заемането на средствата г-н Бъфет ще осъществи третата си сериозна финансова инжекция от началото на кризата. По-рано той инвестира $5 млрд. в Goldman Sachs и $3млрд. в конгломерата Дженеръл Електрик Къмпани. В свое изявление Уорън Бъфет изрази задоволството си от сделката и изказа своето добро впечатление от изпълнителния директор на Swiss Re Жак Аргрен и неговия мениджърски екип.

Капиталите на Swiss Re попривършиха след загубата на 6 млрд. швейцарски франка в резултат на операции на финансовите пазари. „Съгласието на г-н Бъфет да инвестира при нас е показно за вярата в нашата институция" сподели Жак Аргрен пред журналисти.

Швейцарската компания обяви плана за сделката, едва след като Дойче банк, най-голямата немска банка, съобщи за загуби от 4,8 млрд. евро за четвъртото тримесечие на 2008 година. За същия период от 2007 година Дойче банк беше осъществила нетна печалба от 1 млрд. евро. 

Най-голямата испанска финансова институция Банко Сантандер също анонсира по-лоши измерения на дейността си за разлика от предходната година. Печалбата на компанията за 2008 година е спаднала с 2% от 2007 година и е на стойност 8,9 млрд. евро. На фона на рецесията обаче резултатите на Банко Сантандер са повече от задоволителни.


"Купувам компании във време, когато другите продават"
Уорън Бъфет, изпълнителен директор на Berkshire Hathaway

Лакшми Митал - стоманеният махараджа

От Боряна СЕМКОВА
всички статии от този автор 
 
Наричат го още Хенри Форд на XXI век и Дейл Карнеги от Калкута. Преди десет години е познат само на индийците и на специалистите от стоманодобива в Азия. Днес е известен като екстравагантен и талантлив бизнесмен - трети по богатство в света през 2005 г. след Бил Гейтс и Уорън Бъфет според класацията на сп. Forbes и най-богатият човек във Великобритания. Състоянието му се изчислява на близо 30 млрд. долара. Вероятно 2005 г. ще влезе в световната икономическа история и като неговата година, защото няма друг човек, който за 12 месеца да е спечелил толкова пари - 19 млрд. долара. Той е некоронованият крал на стоманата, познат вече в цял свят, разпрострял империята си в над 15 страни на четири континента. Той е Лакшми Митал. 
Няма как да не е толкова богат, защото това е предопределено още с раждането му, когато родителите му го наричат Лакшми - по името на индуското божество на успеха и богатството. Жизненият му път започва на 15 юни 1950 г. в 

Пустинно село без ток 

в щата Раджастан. В родното му място електричество се появява чак през 1960 г., когато Лакшми е десетгодишен. Животът на свещи обаче не пречи на предприемчивостта на баща му Мохан, който през 1951 г. - година след раждането на Лакшми, прави първите си стъпки в стоманодобива, а през 1968 г. семейството се премества в Калкута, където бащата основава малък металургичен завод под името Ispat (стомана на санскрит). В съответствие с неписаните семейно-кланови закони на индийското общество Лакшми и неговитe братя Прамод и Винод - сегашните собственици на металургичния комбинат „Кремиковци“, тръгват на работа във фабриката на баща си. Междувременно бъдещият милиардер завършва висше образование по специалността „Търговия и бизнес“ в Калкутския университет и започва да прилага знанията си в семейния бизнес. Компанията се развива относително успешно и обещава безоблачно бъдеще за наследниците и. 
Но Лакшми и баща му Мохан мислят глобално. На 26 години начинаещият бизнесмен получава поръчение от баща си да изведе семейния бизнес на Митал на международната арена. Това става в средата на 70-те години, когато Индия влиза в поредния цикъл на амбиции за създаване на социалистическо общество и властта практически връзва ръцете на частните компании. Митал младши заминава за Индонезия и построява там през 1976 г. един от най-модерните за времето си стоманодобивни комбинати. 
Още от първите стъпки на изграждане на империята си Митал залага на евтината суровина. Той се отказва от преработката на скрап за разлика от своите конкуренти и според твърденията на Би Би Си уволнява хиляди работници, като постепенно започва да въвлича в орбитата си политици от Изтока и Запада. Придържа се към един принцип, от който никога не отстъпва - да работи с най-съвременно оборудване. 
Митал придобива репутацията на човек, който с лекота поема риск. Той започва да изгражда империята си, като смело купува западнали държавни стоманодобивни заводи в развиващи се страни, модернизира ги, не след дълго идват и печалбите. Неведнъж твърди, че когато става дума за бизнес, вижда онова, което другите не могат. 

Ето как го прави 

През 1989 г. купува държавната стоманодобивна компания на Тринидад и Тобаго Iron & Steel Co of Trinidad & Tobago (Iscott). Заводът е в толкова окаяно състояние, че носи загуби от 100 000 долара дневно. След година на масови съкращения и внедряване на нови технологии предприятието, преименувано на Ispat Carribean, излиза на печалба. 
Не след дълго Митал купува няколко завода в Германия, Канада и Ирландия и в началото на 90-те години печели близо 1 млрд. долара годишно. През 1992 г. придобива третия по производство завод в Мексико - Sicartsa, за 220 млн. долара и създава на негова база компанията Ispat Mexicana. Следват още сделки в Казахстан, ЮАР, Алжир, САЩ, Франция и Германия. 
1994 e годината, която изиграва ролята на рубикон в кариерата на Лакшми Митал. Семейният бизнес е разделен - в чужбина се поема от Лакшми чрез поделението Ispat International, а за Прамод и Винод остават индийските операции с Ispat Industries. Когато това се случва, стоманодобивната промишленост е поразена от поредната криза, акциите на Ispat International поевтиняват и Митал решава да консолидира собствеността си в LNM Holdings, като продължи със собствени средства да купува металургични фирми в целия свят. През 1997 г. LNM Holding е регистрирана на фондовите борси в Амстердам и Ню Йорк. 
През 2004 г., десет години след като разделя бизнеса с братята си, Лакшми Митал отчита нетна печалба от 4.7 млрд. долара за 2004 г., а братята му - 37 млн. долара. Пак през 2004 г. списъкът на активите на Митал попълват заводите Nova Hut в Чехия, Polski Huty Stali в Полша, Petrotub в Румъния, BH Steel в Босна, Balkan Steel в Македония, Alfasid в Алжир и Iscor в ЮАР. Братята Прамод и Винод не могат да се похвалят с подобна експанзия. 
През декември 2004 г. Митал трансформира лицето на разпокъсаната стоманодобивна индустрия чрез сливането на Ispat International и LNM Holdings, които влизат в LNM Group, и създаването на компанията Mittal Steel, която се превръща в най-голямата в света за производство на стомана. Същевременно Митал купува и базираната в американския щат Охайо компания International Steel Group и тя става също част от новата Mittal Steel. Индийският бизнесмен поема постовете председател на съвета на директорите и главен изпълнителен директор, а синът му Адития е президент и главен финансов директор. Дъщеря му Ваниша е член на съвета на директорите. Mittal Steel e 88% семейна собственост. Според предварителните изчисления Mittal Steel е доставила на световния пазар през 2005 г. 58 млн. тона стомана. 
Несъмнено Лакшми Митал има отлични способности като мениджър. Всички предприятия от неговата империя са свързани в обща мрежа. Ако някъде не достига суровина, той е в състояние да прехвърли от друг свой завод, дори той да е доста отдалечен. Митал разполага с флотилия товарни кораби, което му позволява да развива производството си, без да е зависим от външни фактори. 
Въпреки че стоманодобивът е приоритетно направление на бизнеса му, Митал влага капитал в различни отрасли като превоза на товари, енергетиката и нефтопреработката. 
Описаната по-горе идилична картина на бизнес възход е помрачавана неколкократно от 

Скандални разкрития 

около дейността на Лакшми Митал. Една от особеностите на Митал, твърди украинският сайт УРА-Информ, е, че той никога не купува предприятие в страна, в която не познава представител на висшите ешелони на властта. Скандалите, в които се замесва името му, потвърждават това заключение. 
През 2001 г. той беше замесен в скандал, наречен от британския печат „Миталгейт“. Беше разкрито, че индийският милиардер е дал дарение на Лейбъристката партия на премиера Тони Блеър в размер на 3.6 млн. долара, по данни на Би Би Си. Блеър беше обвинен в корупция, пренебрегване на интересите на британските работници и заговор с едрия бизнес. Премиерът твърдеше, че не е знаел за дарението и че Митал е решил да помогне от чувство за солидарност. По същото време в печата излезе и фактът, че Митал е задлъжнял на данъчните служби на острова с около 1 млрд. долара. Скандалът „Миталгейт“ постепенно заглъхна, след като Блeър не призна каквато и да било вина, а и британските читатели преди близо пет години не проявяваха интерес към личността на Митал. 
Според агенция Асошиейтед прес Лакшми Митал е давал пари и лично на Тони Блеър срещу услугата британският премиер да напише писмо до румънския премиер, в което да препоръча индийския бизнесмен за купувач на държавната стоманодобивна компания Sidex. В писмото си Блеър нарича LNM британска компания. Едва след като Митал действително купи Sidex, се разбра, че LNM e регистрирана в офшорна зона на холандските Антилски острови и така е плащал много малко данъци във Великобритания, пише в. Independent. В британските ведомости са записани само 100 работници и служители, а в целия свят работната му сила наброява 80 000 души. 
Скандални разкрития помрачават и казахстанската придобивка на Митал, която той завоюва през 1995 г. Той купи за 500 млн. долара Карагандинския металургичен комбинат. Гигантът на съветската тежка промишленост беше с оборудване от 60-те години, към момента на покупката в завода нямаше топла вода и отопление, продукцията се реализираше на бартер, а работниците не бяха получавали заплати от месеци. Митал модернизира завода за още 500 млн. долара, а от няколко години Ispat Karmet, както нарече предприятието, работи на печалба. Дотук добре. Местни журналисти разкриха обаче, че сделката за комбината е била договорена от Митал лично с казахстанския президент Нурсултан Назарбаев, който преди е работил години като партиен организатор там. До Назарбаев Митал стигнал чрез бизнесмена Патох Шодиев, ползващ се съмнителна слава. През май 2001 г. Шодиев беше подсъдим в Белгия по обвинение за пране на пари. Темата беше подета и от британския печат, но казахстанският скандал постепенно утихна, както и „Миталгейт“. 
Полската придобивка на Лакшми Митал също не е постигната без участието на представител на властта в Полша. Според твърденията на полските профсъюзи, които в момента са в конфликт с индийския бизнесмен заради големи съкращения в принадлежащия му завод, Митал е купил предприятието с активното съдействия на Анджей Шараварски, който по това време е заместник-министър на финансите. 
В края на 2005 г., след като Митал придоби украинския стоманодобивен гигант „Криворижсталь“, украинските медии излязоха със собствени разкрития, че оранжевата революция от 2004 г. е успяла благодарение на парите на индийския бизнесмен. Целта на огромните, но неуточнени дарения била, след като опозиционният тогава лидер Юшченко дойде на власт, да се преразгледа приватизацията на комбината и той да бъде продаден на Митал. Тези твърдения не бива да се приемат за чиста монета по една проста причина - преразглеждането на приватизацията на „Криворижсталь“ беше наложително, защото предприятието беше продадено при непрозрачна процедура на роднини на тогавашния украински президент Леонид Кучма. 
Дали заради непрекъснатото замесване на името му в скандали, или заради характерното за много богати хора нежелание да стоят под светлината на прожекторите, Лакшми Митал определено изпитва 

Неприязън към публичността 

Въпреки това именно тя му помага да влезе в най-високите ешелони на властта във Великобритания. Публичността го среща с британския премиер Тони Блеър, защото дори дискретните чиновници от „Даунинг стрийт“ 10 в Лондон, където се помещава парвителството, са принудени да признаят, че „те трябва да са се запознали на някои от приемите“, на които са присъствали. 
Що се отнася до британското кралско семейство, индийският бизнесмен е дарител в благотворителния фонд на принц Чарлс, познава се със съпругата му Камила, вечерял е с принцеса Ана и е забавлявал принц Андрю. Снимки на милиардера на вечеря с принцеса Маргарет през 1995 г. се появяват в британския и индийския печат. 
Близък бизнес партньор на Митал, цитиран от в. Independent, твърди: „Лакшми не обича да се появява в светските колони, но в същото време не пропуска да демонстрира огромното си богатство. Той има огромна къща, общува с облечени във власт хора, но това не го прави лош и надменен.“ 
Освен че не обича светската суета, Лакшми Митал не обича да обсъжда и една друга тема - 

Отношенията с братята си Прамод и Винод 

Практически Лакшми се разделя с двамата два пъти - веднъж през 1976 г., когато заминава за Индонезия да гради международен бизнес, и втори път през 1994 г., когато за Прамод и Винод остава Ispat Industries, а за Лакшми - Ispat International. Вторият път е окончателен. 
Поне така изглежда. В редките случаи, когато го питат за братята му, Лакшми Митал обикновено отговаря нещо в смисъл: семейството е семейство, бизнесът е бизнес. Бащата Мохан също отказва да коментира каква е причината за подялбата на бизнеса и очевидното охладняване на братските отношения. 
В бизнеса интересите на братята за пръв път се сблъскаха в наддаването за филипинския комбинат National Steel Corporation, който бе спечелен от Ispat Industries на Прамод и Винод. За втори път те станаха конкуренти в търга за най-големия стоманодобивен комбинат в Босна и Херцеговина - BH Steel в Зеница. Тогава Ispat India, една от компаниите на Прамод и Винод Митал, кандидатстваше успоредно с LNM Holdings за босненския актив. В процеса на надпреварата Ispat India бе принудена да се оттегли заради доста ниската си оферта, а LNM Group купи 51% от комбината за 280 млн. долара. 
Неохотата да обсъжда роднинските отношения се сменя с грейнало лице и блестящи очи, когато в редките си интервюта Лакшми Митал бъде поканен да обсъди 

Вижданията си за бизнеса със стомана 

Може да се каже, че възгледите му за стоманодобива са концентрирани в интервю за в. Sunday Telegraph от края на 2004 г. То обяснява агресивността му в преследване на нови придобивки и го представя като стоманен оптимист в прекия и преносния смисъл. За него бъдещето на стоманодобива е в пет или шест глобални групировки, които ще оставят далеч в миналото огромните загуби и кретащия бизнес, които характеризират сектора години наред. 

„В стоманодобивната индустрия има ново поколение мениджъри, които няма да допуснат да губят пари, както предшествениците им в миналото. Те искат да печелят“, казва Митал. Тези мениджъри, продължава той, са решени да модернизират сектора и да го освободят от хроничното му свръхпроизводство. 
Митал твърдо вярва, че прозрачността е един от факторите, които предопределят успеха на една компания. „Смятам, че с глобалната си дейност Mittal Steel трябва да е публична компания.“ 
А когато се налага да коментира невероятните си бизнес постижения, Митал ги нарича „част от работния ми процес“. 

Сватбата, за която дълго ще се говори 

През юни 2004 г. целият свят следеше с внимание сватбата на Ваниша, дъщерята на Лакшми Митал, с индийския банкер Амит Бхатия. Поканите, които получиха гостите, подсказваха, че те ще участват в изключително събитие. Поканените хиляда гости получиха изящна брошура с романтични стихове, написани от самата Ваниша и роднините и. За сватбата Лакшми Митал беше откупил почти за цяла седмица Версай - двореца на френския крал Луи XIV, близо до Париж. 
Стотици гости бяха превозени от различни кътчета на света с чартърни полети. Тържествата продължиха пет дни. След официалната част на бракосъчетанието гостите бяха почерпени с коктейли и изискани индийски ястия. Последваха обиколки из многобройните зали на двореца. Кулминацията на вечерта беше театрална постановка с участието на звездите на индийското кино, членовете на семейство Митал, включително младоженците. След това сватбата е преместена в друг известен парижки дворец, построен през XVII век за Никола Фуке, министър на финансите на Луи XIV. В продължение на петте дни в центъра на Париж вечер се устройваха разкошни фойерверки и илюминации. 
Сватбата на Ваниша струва според различните изчисления между 54 млн. и 66 млн. долара. След това светско събитие каймакът на индийската имиграция във Великобритания се разделя на два непримирими лагера - такива, които са били на сватбата на Митал, и останалите, които не са удостоени. 


„Кралският“ палат 

През 2003 г. индийският бизнесмен сключи сделка, която влезе в книгата на рекордите на „Гинес“ като най-скъпо закупения имот в цялата световна история. Лакшми Митал купи за рекордните 130 млн. долара цял палат на „Кенсингтън палас гардънс“ в централната част на Лондон, принадлежащ на британския милиардер Бърни Екълстоун, главен изпълнителен директор на двете компании, които управляват и организират автомобилното състезание Формула 1. 
Според британския печат след направения ремонт повечето подове, стълби и колони в сградата са от същия мрамор, от който е направен прочутият индийски архитектурен паметник Тадж Махал. 
Палатът се състои от 12 спални, бална зала, картинна галерия, турски бани и украсен със скъпоценни камъни басейн. Сигурността на обитателите му се осигурява от 65 охранителни камери. 



Империята „Митал“ реализира през 2004 г. приходи от 22.2 млрд. долара 

АмерикаCaribbean Ispat Limited Тринидад и Тобаго
Consorcio Minero Benito Juarez Pena Colorada SA de CV Мексико
Ispat Mexicana, SA de CV Мексико
Servicios Siderurgicos Integrados, SA de CV Мексико
Mittal Steel USA САЩ
Ispat Sidbec Inc. Канада
Sorevco Канада


АфрикаAlfasid Алжир
Iscor ЮАР


АзияMittal Steel Temirtau Казахстан
Hunan Valin Steel Tube & Wire Китай


ЕвропаIspat Unimetal Франция
Ispat Hamburger Stahlwerke GmbH Германия
Ispat Ruhrort Германия
Ispat Stahlwerk Ruhrort GmbH Германия
Ispat Walzdraht Hochfeld GmbH Германия
Huta Czestochowa Полша
Nova Hut Чехия
Petrotub Румъния
„Криворижсталь“ Украйна
BH Steel Босна и Херцеговина
Balkan Steel Македония
Лакшми Митал - стоманеният махараджа

От Боряна СЕМКОВА
всички статии от този автор 
 
Наричат го още Хенри Форд на XXI век и Дейл Карнеги от Калкута. Преди десет години е познат само на индийците и на специалистите от стоманодобива в Азия. Днес е известен като екстравагантен и талантлив бизнесмен - трети по богатство в света през 2005 г. след Бил Гейтс и Уорън Бъфет според класацията на сп. Forbes и най-богатият човек във Великобритания. Състоянието му се изчислява на близо 30 млрд. долара. Вероятно 2005 г. ще влезе в световната икономическа история и като неговата година, защото няма друг човек, който за 12 месеца да е спечелил толкова пари - 19 млрд. долара. Той е некоронованият крал на стоманата, познат вече в цял свят, разпрострял империята си в над 15 страни на четири континента. Той е Лакшми Митал. 
Няма как да не е толкова богат, защото това е предопределено още с раждането му, когато родителите му го наричат Лакшми - по името на индуското божество на успеха и богатството. Жизненият му път започва на 15 юни 1950 г. в 

Пустинно село без ток 

в щата Раджастан. В родното му място електричество се появява чак през 1960 г., когато Лакшми е десетгодишен. Животът на свещи обаче не пречи на предприемчивостта на баща му Мохан, който през 1951 г. - година след раждането на Лакшми, прави първите си стъпки в стоманодобива, а през 1968 г. семейството се премества в Калкута, където бащата основава малък металургичен завод под името Ispat (стомана на санскрит). В съответствие с неписаните семейно-кланови закони на индийското общество Лакшми и неговитe братя Прамод и Винод - сегашните собственици на металургичния комбинат „Кремиковци“, тръгват на работа във фабриката на баща си. Междувременно бъдещият милиардер завършва висше образование по специалността „Търговия и бизнес“ в Калкутския университет и започва да прилага знанията си в семейния бизнес. Компанията се развива относително успешно и обещава безоблачно бъдеще за наследниците и. 
Но Лакшми и баща му Мохан мислят глобално. На 26 години начинаещият бизнесмен получава поръчение от баща си да изведе семейния бизнес на Митал на международната арена. Това става в средата на 70-те години, когато Индия влиза в поредния цикъл на амбиции за създаване на социалистическо общество и властта практически връзва ръцете на частните компании. Митал младши заминава за Индонезия и построява там през 1976 г. един от най-модерните за времето си стоманодобивни комбинати. 
Още от първите стъпки на изграждане на империята си Митал залага на евтината суровина. Той се отказва от преработката на скрап за разлика от своите конкуренти и според твърденията на Би Би Си уволнява хиляди работници, като постепенно започва да въвлича в орбитата си политици от Изтока и Запада. Придържа се към един принцип, от който никога не отстъпва - да работи с най-съвременно оборудване. 
Митал придобива репутацията на човек, който с лекота поема риск. Той започва да изгражда империята си, като смело купува западнали държавни стоманодобивни заводи в развиващи се страни, модернизира ги, не след дълго идват и печалбите. Неведнъж твърди, че когато става дума за бизнес, вижда онова, което другите не могат. 

Ето как го прави 

През 1989 г. купува държавната стоманодобивна компания на Тринидад и Тобаго Iron & Steel Co of Trinidad & Tobago (Iscott). Заводът е в толкова окаяно състояние, че носи загуби от 100 000 долара дневно. След година на масови съкращения и внедряване на нови технологии предприятието, преименувано на Ispat Carribean, излиза на печалба. 
Не след дълго Митал купува няколко завода в Германия, Канада и Ирландия и в началото на 90-те години печели близо 1 млрд. долара годишно. През 1992 г. придобива третия по производство завод в Мексико - Sicartsa, за 220 млн. долара и създава на негова база компанията Ispat Mexicana. Следват още сделки в Казахстан, ЮАР, Алжир, САЩ, Франция и Германия. 
1994 e годината, която изиграва ролята на рубикон в кариерата на Лакшми Митал. Семейният бизнес е разделен - в чужбина се поема от Лакшми чрез поделението Ispat International, а за Прамод и Винод остават индийските операции с Ispat Industries. Когато това се случва, стоманодобивната промишленост е поразена от поредната криза, акциите на Ispat International поевтиняват и Митал решава да консолидира собствеността си в LNM Holdings, като продължи със собствени средства да купува металургични фирми в целия свят. През 1997 г. LNM Holding е регистрирана на фондовите борси в Амстердам и Ню Йорк. 
През 2004 г., десет години след като разделя бизнеса с братята си, Лакшми Митал отчита нетна печалба от 4.7 млрд. долара за 2004 г., а братята му - 37 млн. долара. Пак през 2004 г. списъкът на активите на Митал попълват заводите Nova Hut в Чехия, Polski Huty Stali в Полша, Petrotub в Румъния, BH Steel в Босна, Balkan Steel в Македония, Alfasid в Алжир и Iscor в ЮАР. Братята Прамод и Винод не могат да се похвалят с подобна експанзия. 
През декември 2004 г. Митал трансформира лицето на разпокъсаната стоманодобивна индустрия чрез сливането на Ispat International и LNM Holdings, които влизат в LNM Group, и създаването на компанията Mittal Steel, която се превръща в най-голямата в света за производство на стомана. Същевременно Митал купува и базираната в американския щат Охайо компания International Steel Group и тя става също част от новата Mittal Steel. Индийският бизнесмен поема постовете председател на съвета на директорите и главен изпълнителен директор, а синът му Адития е президент и главен финансов директор. Дъщеря му Ваниша е член на съвета на директорите. Mittal Steel e 88% семейна собственост. Според предварителните изчисления Mittal Steel е доставила на световния пазар през 2005 г. 58 млн. тона стомана. 
Несъмнено Лакшми Митал има отлични способности като мениджър. Всички предприятия от неговата империя са свързани в обща мрежа. Ако някъде не достига суровина, той е в състояние да прехвърли от друг свой завод, дори той да е доста отдалечен. Митал разполага с флотилия товарни кораби, което му позволява да развива производството си, без да е зависим от външни фактори. 
Въпреки че стоманодобивът е приоритетно направление на бизнеса му, Митал влага капитал в различни отрасли като превоза на товари, енергетиката и нефтопреработката. 
Описаната по-горе идилична картина на бизнес възход е помрачавана неколкократно от 

Скандални разкрития 

около дейността на Лакшми Митал. Една от особеностите на Митал, твърди украинският сайт УРА-Информ, е, че той никога не купува предприятие в страна, в която не познава представител на висшите ешелони на властта. Скандалите, в които се замесва името му, потвърждават това заключение. 
През 2001 г. той беше замесен в скандал, наречен от британския печат „Миталгейт“. Беше разкрито, че индийският милиардер е дал дарение на Лейбъристката партия на премиера Тони Блеър в размер на 3.6 млн. долара, по данни на Би Би Си. Блеър беше обвинен в корупция, пренебрегване на интересите на британските работници и заговор с едрия бизнес. Премиерът твърдеше, че не е знаел за дарението и че Митал е решил да помогне от чувство за солидарност. По същото време в печата излезе и фактът, че Митал е задлъжнял на данъчните служби на острова с около 1 млрд. долара. Скандалът „Миталгейт“ постепенно заглъхна, след като Блeър не призна каквато и да било вина, а и британските читатели преди близо пет години не проявяваха интерес към личността на Митал. 
Според агенция Асошиейтед прес Лакшми Митал е давал пари и лично на Тони Блеър срещу услугата британският премиер да напише писмо до румънския премиер, в което да препоръча индийския бизнесмен за купувач на държавната стоманодобивна компания Sidex. В писмото си Блеър нарича LNM британска компания. Едва след като Митал действително купи Sidex, се разбра, че LNM e регистрирана в офшорна зона на холандските Антилски острови и така е плащал много малко данъци във Великобритания, пише в. Independent. В британските ведомости са записани само 100 работници и служители, а в целия свят работната му сила наброява 80 000 души. 
Скандални разкрития помрачават и казахстанската придобивка на Митал, която той завоюва през 1995 г. Той купи за 500 млн. долара Карагандинския металургичен комбинат. Гигантът на съветската тежка промишленост беше с оборудване от 60-те години, към момента на покупката в завода нямаше топла вода и отопление, продукцията се реализираше на бартер, а работниците не бяха получавали заплати от месеци. Митал модернизира завода за още 500 млн. долара, а от няколко години Ispat Karmet, както нарече предприятието, работи на печалба. Дотук добре. Местни журналисти разкриха обаче, че сделката за комбината е била договорена от Митал лично с казахстанския президент Нурсултан Назарбаев, който преди е работил години като партиен организатор там. До Назарбаев Митал стигнал чрез бизнесмена Патох Шодиев, ползващ се съмнителна слава. През май 2001 г. Шодиев беше подсъдим в Белгия по обвинение за пране на пари. Темата беше подета и от британския печат, но казахстанският скандал постепенно утихна, както и „Миталгейт“. 
Полската придобивка на Лакшми Митал също не е постигната без участието на представител на властта в Полша. Според твърденията на полските профсъюзи, които в момента са в конфликт с индийския бизнесмен заради големи съкращения в принадлежащия му завод, Митал е купил предприятието с активното съдействия на Анджей Шараварски, който по това време е заместник-министър на финансите. 
В края на 2005 г., след като Митал придоби украинския стоманодобивен гигант „Криворижсталь“, украинските медии излязоха със собствени разкрития, че оранжевата революция от 2004 г. е успяла благодарение на парите на индийския бизнесмен. Целта на огромните, но неуточнени дарения била, след като опозиционният тогава лидер Юшченко дойде на власт, да се преразгледа приватизацията на комбината и той да бъде продаден на Митал. Тези твърдения не бива да се приемат за чиста монета по една проста причина - преразглеждането на приватизацията на „Криворижсталь“ беше наложително, защото предприятието беше продадено при непрозрачна процедура на роднини на тогавашния украински президент Леонид Кучма. 
Дали заради непрекъснатото замесване на името му в скандали, или заради характерното за много богати хора нежелание да стоят под светлината на прожекторите, Лакшми Митал определено изпитва 

Неприязън към публичността 

Въпреки това именно тя му помага да влезе в най-високите ешелони на властта във Великобритания. Публичността го среща с британския премиер Тони Блеър, защото дори дискретните чиновници от „Даунинг стрийт“ 10 в Лондон, където се помещава парвителството, са принудени да признаят, че „те трябва да са се запознали на някои от приемите“, на които са присъствали. 
Що се отнася до британското кралско семейство, индийският бизнесмен е дарител в благотворителния фонд на принц Чарлс, познава се със съпругата му Камила, вечерял е с принцеса Ана и е забавлявал принц Андрю. Снимки на милиардера на вечеря с принцеса Маргарет през 1995 г. се появяват в британския и индийския печат. 
Близък бизнес партньор на Митал, цитиран от в. Independent, твърди: „Лакшми не обича да се появява в светските колони, но в същото време не пропуска да демонстрира огромното си богатство. Той има огромна къща, общува с облечени във власт хора, но това не го прави лош и надменен.“ 
Освен че не обича светската суета, Лакшми Митал не обича да обсъжда и една друга тема - 

Отношенията с братята си Прамод и Винод 

Практически Лакшми се разделя с двамата два пъти - веднъж през 1976 г., когато заминава за Индонезия да гради международен бизнес, и втори път през 1994 г., когато за Прамод и Винод остава Ispat Industries, а за Лакшми - Ispat International. Вторият път е окончателен. 
Поне така изглежда. В редките случаи, когато го питат за братята му, Лакшми Митал обикновено отговаря нещо в смисъл: семейството е семейство, бизнесът е бизнес. Бащата Мохан също отказва да коментира каква е причината за подялбата на бизнеса и очевидното охладняване на братските отношения. 
В бизнеса интересите на братята за пръв път се сблъскаха в наддаването за филипинския комбинат National Steel Corporation, който бе спечелен от Ispat Industries на Прамод и Винод. За втори път те станаха конкуренти в търга за най-големия стоманодобивен комбинат в Босна и Херцеговина - BH Steel в Зеница. Тогава Ispat India, една от компаниите на Прамод и Винод Митал, кандидатстваше успоредно с LNM Holdings за босненския актив. В процеса на надпреварата Ispat India бе принудена да се оттегли заради доста ниската си оферта, а LNM Group купи 51% от комбината за 280 млн. долара. 
Неохотата да обсъжда роднинските отношения се сменя с грейнало лице и блестящи очи, когато в редките си интервюта Лакшми Митал бъде поканен да обсъди 

Вижданията си за бизнеса със стомана 

Може да се каже, че възгледите му за стоманодобива са концентрирани в интервю за в. Sunday Telegraph от края на 2004 г. То обяснява агресивността му в преследване на нови придобивки и го представя като стоманен оптимист в прекия и преносния смисъл. За него бъдещето на стоманодобива е в пет или шест глобални групировки, които ще оставят далеч в миналото огромните загуби и кретащия бизнес, които характеризират сектора години наред. 

„В стоманодобивната индустрия има ново поколение мениджъри, които няма да допуснат да губят пари, както предшествениците им в миналото. Те искат да печелят“, казва Митал. Тези мениджъри, продължава той, са решени да модернизират сектора и да го освободят от хроничното му свръхпроизводство. 
Митал твърдо вярва, че прозрачността е един от факторите, които предопределят успеха на една компания. „Смятам, че с глобалната си дейност Mittal Steel трябва да е публична компания.“ 
А когато се налага да коментира невероятните си бизнес постижения, Митал ги нарича „част от работния ми процес“. 

Сватбата, за която дълго ще се говори 

През юни 2004 г. целият свят следеше с внимание сватбата на Ваниша, дъщерята на Лакшми Митал, с индийския банкер Амит Бхатия. Поканите, които получиха гостите, подсказваха, че те ще участват в изключително събитие. Поканените хиляда гости получиха изящна брошура с романтични стихове, написани от самата Ваниша и роднините и. За сватбата Лакшми Митал беше откупил почти за цяла седмица Версай - двореца на френския крал Луи XIV, близо до Париж. 
Стотици гости бяха превозени от различни кътчета на света с чартърни полети. Тържествата продължиха пет дни. След официалната част на бракосъчетанието гостите бяха почерпени с коктейли и изискани индийски ястия. Последваха обиколки из многобройните зали на двореца. Кулминацията на вечерта беше театрална постановка с участието на звездите на индийското кино, членовете на семейство Митал, включително младоженците. След това сватбата е преместена в друг известен парижки дворец, построен през XVII век за Никола Фуке, министър на финансите на Луи XIV. В продължение на петте дни в центъра на Париж вечер се устройваха разкошни фойерверки и илюминации. 
Сватбата на Ваниша струва според различните изчисления между 54 млн. и 66 млн. долара. След това светско събитие каймакът на индийската имиграция във Великобритания се разделя на два непримирими лагера - такива, които са били на сватбата на Митал, и останалите, които не са удостоени. 


„Кралският“ палат 

През 2003 г. индийският бизнесмен сключи сделка, която влезе в книгата на рекордите на „Гинес“ като най-скъпо закупения имот в цялата световна история. Лакшми Митал купи за рекордните 130 млн. долара цял палат на „Кенсингтън палас гардънс“ в централната част на Лондон, принадлежащ на британския милиардер Бърни Екълстоун, главен изпълнителен директор на двете компании, които управляват и организират автомобилното състезание Формула 1. 
Според британския печат след направения ремонт повечето подове, стълби и колони в сградата са от същия мрамор, от който е направен прочутият индийски архитектурен паметник Тадж Махал. 
Палатът се състои от 12 спални, бална зала, картинна галерия, турски бани и украсен със скъпоценни камъни басейн. Сигурността на обитателите му се осигурява от 65 охранителни камери. 



Империята „Митал“ реализира през 2004 г. приходи от 22.2 млрд. долара 

АмерикаCaribbean Ispat Limited Тринидад и Тобаго
Consorcio Minero Benito Juarez Pena Colorada SA de CV Мексико
Ispat Mexicana, SA de CV Мексико
Servicios Siderurgicos Integrados, SA de CV Мексико
Mittal Steel USA САЩ
Ispat Sidbec Inc. Канада
Sorevco Канада


АфрикаAlfasid Алжир
Iscor ЮАР


АзияMittal Steel Temirtau Казахстан
Hunan Valin Steel Tube & Wire Китай


ЕвропаIspat Unimetal Франция
Ispat Hamburger Stahlwerke GmbH Германия
Ispat Ruhrort Германия
Ispat Stahlwerk Ruhrort GmbH Германия
Ispat Walzdraht Hochfeld GmbH Германия
Huta Czestochowa Полша
Nova Hut Чехия
Petrotub Румъния
„Криворижсталь“ Украйна
BH Steel Босна и Херцеговина
Balkan Steel Македония

вторник, 7 юли 2009 г.

Уорън Бъфет: Стопроцентов оптимист съм за бъдещето на американската икономика
4 май, 2009
Виж коментарите
Коментирай

„Сигурно имат право онези, които казват, че съм загубил усета си, след като акциите ни са паднали с 30% за последните 12 месеца“, каза с усмивка „Оракула от Омаха“.
Уорън Бъфет проведе обширно телевизионно интервю със CNBC, в дома му в Омаха, Небраска. Въпросите бяха свързани с някои от заглавията в днешните вестници, след общото събрание на Berkshire и по повод на медийните му изяви след него. Ключови цитати от днешното интервю:
- „Все още съм на 100% оптимист за американската икономика в дългосрочен план.“
- „Американската икономика се забавя и ще продължи да се забавя. Ако съдим по нашите отчети, по нашите цифри…нещата не са добри, не мисля че рецесията е стигнала дъното. Но този процес ще се обърне…само не знам кога…надявам се да е скоро“
- „Времето за купуването на акции е когато бизнеса върви зле, не когато нещата са добре“. Бъфет казва, че е направил най-добрите си инвестиции по време на рецесия. Запитан дали Berkshire купува в момента Уорън каза лаконично: „Обичам когато нещата са евтини“.
- Налице са, според него, знаци на възстановяване при жилищните имоти. „Не ни трябва да строим нови домове – трябва да продадем съществуващите“.
- Бъфет е уверен в доброто бъдеще на Wells Fargo и US Bancorp, но заяви, че не познава добре бизнес модела на SunTrust за да коментира (и в трите Berkshire, компанията на Бъфет има дял)
- „Жизнено важно е за Крайслер да излезе от банкрута бързо“
- Повтаря твърдението си, че САЩ ще се нуждаят от повече данъчни приходи. Въпросът е кой ще плаща. „Възможно е да се помисли за по-висока данъчна ставка. Особено за богатите американци“
- „Обичам вестниците. Но те нямат бъдеще. Печатните издания стават много по-скъпи, в сравнение с интернет.
- „Това, което се случи в AIG е огромна трагедия. Те имаха черна кутия, която изкарваше страхотни числа, но изведнъж черната кутия се оказа черна дупка. Правеха залози, които не разбираха“

понеделник, 6 юли 2009 г.

Носител на Обяд с Уорън Buffett получава неочаквани 

SHANGHAI В € "А китайския бизнесмен на име Джао Danyang платени рекорд $ 2,1 милиона в благотворителен търг за иБей последната година, за да спечелят обяд среща с един от неговите герои: Д. Уорън Buffett, така наречената Oracle от Omaha. 
  
Chip изток / Ройтерс 

Джао Danyang, леви, и неговият син, Джао Ziyang, с Уорън Buffett последния месец. Г-н Джао предложение за $ 2,1 милиона в благотворителен търг за обяд с инвеститори, един от неговите герои. 

Това е шанс да се близо до worldâ € ™ е голям запас сортировач, казва г-н Джао, както и да изберете си мозъка за инвестиции, на глобалната финансова криза и благотворителността. 

Но един ден преди обяд, който се състоя на 24 юни в Smith & Wollensky СТЕК в Ню Йорк, г-н Джао каза медиите, че ще предложи г-н Buffett фондова върха на собствената си: Малко известни китайски търговец на дребно, наречени WuMart. 

В € œI didnâ € ™ не искам да повлияят на пазара, € г-н Джао, 37, заяви в телефонно интервю петък. В € œIt е само върхът от friend.â € 

Но thatâ € ™ а не как пазара реагира на него. Дори и пред г-н Джао пристигна за обяд, акции на WuMart бяха катерене. До момента той се върна в Китай, акциите бяха около 25%-висока, а г-н Zhaoâ € ™ е акционерно стопанства в WuMart (които той ще настоява, някой ден да се Chinaâ € ™ е Wal-Mart) са били на стойност около $ 16 милиона повече. 

Автори на блогове в Китай вече пирувание на г-н Джао, който тече на няколко инвестиционни фондове в Хонг Конг, сочи как той умело превърна това, което изглеждаше като скъп $ 2,1 млн. обяд дата в краткосрочна печалба от $ 14 милиона. 

В € œZhao Danyang е много умен на манипулиране на медиите, В € един блогър на име Lao Pi заяви в началото на тази седмица. В € œHe направи своя състав отида dramatically.â € 

Но г-н Джао играе за определяне на върха, казва той просто се е г-н Buffett няколко копия на WuMartâ € ™ е годишните доклади по време на три часа на обяд, морски дарове и пържола с около седем или осем други гости той бе разрешено да се въвеждат по протежение , включително и неговия млад син. 

Той каза г-н Buffett, председателят на Berkshire Хатауей, беше приятелски и любопитни за Китай, но сигурно, че нищо от годишните отчети. 

В € œI мадама € ™ не мисля Buffett ще вложи в това дружество, € г-н Джао каза, В € œEvery ден, той може да търсите в хиляди companies.â € 

Очевидно annoyed по въпроса за повишаване на запасите, г-н Джао настоя той не е имал намерение бързо дъмпинг му WuMart акции, тъй като той г-н Buffettâ € ™ е идеята за инвестиране за дългосрочен план. 

Но в Китай, най-малко, всички вече говорят за $ 14 млн. печалба обяд на г-н Джао. 

Г-н Buffett на Oracle, не би могло да бъде постигнато за коментар петък.
Носител на Обяд с Уорън Buffett получава неочаквани 

SHANGHAI В € "А китайския бизнесмен на име Джао Danyang платени рекорд $ 2,1 милиона в благотворителен търг за иБей последната година, за да спечелят обяд среща с един от неговите герои: Д. Уорън Buffett, така наречената Oracle от Omaha. 
  
Chip изток / Ройтерс 

Джао Danyang, леви, и неговият син, Джао Ziyang, с Уорън Buffett последния месец. Г-н Джао предложение за $ 2,1 милиона в благотворителен търг за обяд с инвеститори, един от неговите герои. 

Това е шанс да се близо до worldâ € ™ е голям запас сортировач, казва г-н Джао, както и да изберете си мозъка за инвестиции, на глобалната финансова криза и благотворителността. 

Но един ден преди обяд, който се състоя на 24 юни в Smith & Wollensky СТЕК в Ню Йорк, г-н Джао каза медиите, че ще предложи г-н Buffett фондова върха на собствената си: Малко известни китайски търговец на дребно, наречени WuMart. 

В € œI didnâ € ™ не искам да повлияят на пазара, € г-н Джао, 37, заяви в телефонно интервю петък. В € œIt е само върхът от friend.â € 

Но thatâ € ™ а не как пазара реагира на него. Дори и пред г-н Джао пристигна за обяд, акции на WuMart бяха катерене. До момента той се върна в Китай, акциите бяха около 25%-висока, а г-н Zhaoâ € ™ е акционерно стопанства в WuMart (които той ще настоява, някой ден да се Chinaâ € ™ е Wal-Mart) са били на стойност около $ 16 милиона повече. 

Автори на блогове в Китай вече пирувание на г-н Джао, който тече на няколко инвестиционни фондове в Хонг Конг, сочи как той умело превърна това, което изглеждаше като скъп $ 2,1 млн. обяд дата в краткосрочна печалба от $ 14 милиона. 

В € œZhao Danyang е много умен на манипулиране на медиите, В € един блогър на име Lao Pi заяви в началото на тази седмица. В € œHe направи своя състав отида dramatically.â € 

Но г-н Джао играе за определяне на върха, казва той просто се е г-н Buffett няколко копия на WuMartâ € ™ е годишните доклади по време на три часа на обяд, морски дарове и пържола с около седем или осем други гости той бе разрешено да се въвеждат по протежение , включително и неговия млад син. 

Той каза г-н Buffett, председателят на Berkshire Хатауей, беше приятелски и любопитни за Китай, но сигурно, че нищо от годишните отчети. 

В € œI мадама € ™ не мисля Buffett ще вложи в това дружество, € г-н Джао каза, В € œEvery ден, той може да търсите в хиляди companies.â € 

Очевидно annoyed по въпроса за повишаване на запасите, г-н Джао настоя той не е имал намерение бързо дъмпинг му WuMart акции, тъй като той г-н Buffettâ € ™ е идеята за инвестиране за дългосрочен план. 

Но в Китай, най-малко, всички вече говорят за $ 14 млн. печалба обяд на г-н Джао. 

Г-н Buffett на Oracle, не би могло да бъде постигнато за коментар петък.

Откраднаха софтуера за търговия на Goldman Sachs

06 Юли 2009 | 17:25 
 

Докато повечето хора в САЩ празнуват Деня на независимостта на 4 юли, руски емигрант, живеещ в Ню Джърси, е задържан по обвинения в кражба на секретни кодове за компютърна търговия от голяма финансова институция в Ню Йорк, която според източници е Goldman Sachs, пише Матю Голдстийн, колумнист в Reuters.

Ако това бъде доказано, ще представлява голяма новина, защото кодовете, които обвиненият Сергей Алейников, се е опитал да открадне са секретни кодове за отключване на автоматизираната търговия на Goldman с акции и суровини. Според щатските федерални власти, компютърните кодове и файловете свързани с търговията, които Алейников е качил на хостван в Германия уебсайт помагат на тази основна финансова институция да генерира милиони долари печалба всяка година. 

Платформата очевидно е едно от нещата, които дава на Goldman предимство пред конкуренцията що се отнася до скоростна търговия на акции и суровини. Според федералните власти платформата бързо обработва развитието на пазарите и използва свръхсекретни математически формули, които позволяват на компанията да осъществява високодоходни автоматични сделки.

Случаят започва да се разплита вечерта на 3 юли, когато Алейников е арестуван от агенти на ФБР на летището Нюарк Либерти, докато се връща в Чикаго. Алейников тъкмо започнал работа в друга компания в Чикаго, след като напуснал Goldman Sachs в началото на юни. Оказва се, че финансовата институция е осведомила федералните власти, че бившият й служител крои нещо.

Съпругата на Алейников Елина твърди, че мъжът й е невинен. Според нея той й е работил здраво за Goldman Sachs и е добър гражданин, който живее в САЩ от 19 години.

Според ФБР Алейников постъпва в Goldman Sachs през май 2007 г. като компютърен програмист и напуска в началото на юни тази година.

Случаят с Алейников може да обясни защо Нюйоркската фондова борса набързо промени методологията си за изчисляване търговията с акции през подобни специализирани програми миналата седмица. Goldman често оглавява класацията далеч преди конкурентите си.

За седмицата приключила на 19 юни, Goldman например, оглавява класацията на Нюйоркската борса NYSE за търговия с програми. За седмицата приключила на 22 юни, обаче Goldman мистериозно изчезва от списъка на първите 15. Компанията просто изчезва без обяснение. След това от борсата обявяват, че ще променят част от данните, по които се изчислява търговията.

Федералните власти подозират, че Алейников, който е живее от много години в САЩ, често пътува до Русия и може да е имал помощници. Германският сайт, за който се твърди, че Алейников е качил открадната информация, е регистриран на името на жител на Лондон. Това естествено повдига въпроса дали не става дума за международен шпионаж.

Случаят се разплита бързо. Междувременно се появява всякаква странична информация за Алейников, като например това, че той и жена ми участват в състезания по спортни танци и техни клипове са качени в youtube.com. Работата, която той получава е почти три пъти по-добре заплатена от таза, която е имал в Goldman, където годишната му заплата е била 400 000 долара.

Въпросът, който интересува инвеститорите е дали този инцидент ще се отрази на резултатите на банката за второто тримесечие.

неделя, 5 юли 2009 г.

аботна книга, бр 538 
В Buffett план за намаляване на търговския дефицит 
към 
Димитри Б. Пападимитриу 
Таксата Икономически институт 
Грег Hannsgen 
Таксата Икономически институт 
и 
Gennaro Zezza 
Таксата Икономически институт и университета в Cassino 
Юли 2008 
Авторите благодаря Wynne Годли за полезни коментари по-ранен проект. Те също така 
признателност потвърждава подкрепата на Институт за икономическа политика (EPI) и Алфред 
Стр. Sloan Фондацията. 
Таксата Икономически институт Работна книга Колекция представя напредъка в научните изследвания от 
Леви институт учени и участниците в конференцията. Целта на поредицата е да се 
разпространяване на идеи и да предизвикват коментари от университетски преподаватели и специалисти. 
Таксата Икономически институт на бард колеж, основан през 1986 г., е нестопанска, 
nonpartisan, независимо финансирани изследователски организация, посветена на обществените услуги. 
Чрез стипендия и икономически изследвания тя генерира жизнеспособни, ефективна публична политика 
отговори на важни икономически проблеми, които дълбоко засяга качеството на живот в 
Съединените щати и в чужбина. 
Таксата Икономически институт 
P.O. Каре 5000 
Annandale-он-Hudson, NY 12504-5000 
http://www.levy.org 
Copyright © The Леви Икономически институт 2008 Всички права запазени. 
АБСТРАКТ 
Тази книга счита план, предложен от Уорън Buffett, в който вносителите ще бъдат 
изисквани за получаване на сертификати за пропорционално в размер на не-маслени стоки (и вероятно 
и услуги) са приведени в страната. 
Тези удостоверения ще бъдат предоставени на фирми 
че изнесените стоки. Изнасящи фирми могат да продават сертификати за внос на фирми на 
организиран пазар. 
В тази книга, като се започне от относително неутрално проекция на всички по-големи 
променливи за икономиката на САЩ, ние преценяваме, че планът ще повиши цената на вноса 
с около 9%, бързо намаляване на дефицита по текущата сметка до около 2 на сто от БВП. 
Ще обсъдим някои проблеми, които биха могли да възникнат при изпълнението на 
Buffett на плана, включително възможността нестабилността на цените на удостоверения и отмъщение 
от американските търговски партньори. Ние също така разглеждаме и алтернативен вариант на Buffett план, по - 
сертификати, които ще бъдат продадени на търг на правителство, а не отпусната на 
износители. 
Приходите от продажби Сертификатът ще бъде използван за финансиране на намаление 
в FICA щатни данъци. 
Ние доклад за резултатите от симулациите на алтернативен план на 
ефекти върху макроикономическите баланси и ръст на БВП. Преди всичко, алтернативния план ще 
намаляване на тежестта на растеж се очаква рецесия в нашата база проекция. 
  
Ключови думи: дефицит по текущата сметка; търговския дефицит; търговска политика; Уорън Buffett; 
Макроикономически Модел 
  
Класификации JEL: E12, E17, F13, F32 
  2 
РЕЗЮМЕ 
  
  
  
1) Съгласно наличните Бюрото за икономически анализи на данни, по текущата сметка 
Дефицитът сега стои най-точно, почти 5% от БВП, предвидени от връх от около 
6,5% през четвъртото тримесечие на 2005 година. 
2) икономическа теория предполага, че три сили за определяне на размера на текущата 
дефицит: (а) относителните цени на износа и вноса; (б) общият 
Търсенето на стоки и услуги в страната и чужбина, както и (в) степента, до която 
пазари по целия свят са интегрирани. Оценките на таксата институт 
macroeconometric модел, потвърдете, че първите две реакции работят като теория 
предрича, че те не винаги са очевидни от случайни проверки на 
макроикономически данни. Последната сила е трудно да се изчисли, но лесно забележими 
през последните 25 години. 
3) Теория на сравнителните предимства, както твърди, че търговията се разширява, народи ще 
специализира в производството на стоки и услуги, които те могат да произвеждат по - 
относително ниска цена. Всъщност, данните показват, че пазарите са интегрирани, 
внос и износ, в частност индустрии са склонни да растат едновременно. 
Все пак, това обобщение не важи за САЩ търговията с потребителски стоки: 
на вноса на потребителски стоки са се увеличили бързо, а износът на тези 
стоки са били стабилни. 
4) баланса по текущата сметка е една от трите макроикономическите баланси, които са 
свързани със счетоводната отношения, от които е видно, че дефицитът по текущата сметка 
е равен на сбора от частния и обществения сектор дефицити. Всеки дефицит може да действа като 
водач на macroeconomy, но и двамата да увеличиш на нацията големи отрицателни 
нетната инвестиционна позиция. Серия от дефицити, че увеличение на съотношението на тези запаси да се 
БВП не може да бъде трайно завинаги. 
5) В Buffett план би опит да се намали, и евентуално премахване на сегашните 
дефицит на стоки, различни от нефт (а вероятно и услуги). 
Ако този план бяха приети, правителството ще даде сертификат за износ фирми за всеки 
$ 100 на стоките, които се продават в чужбина. 
Фирмите ще трябва да получат една от тези сертификати за всеки, да речем, $ 105 струва на стоки (с изключение на масло), които те желаят да 
внос в Съединените щати. 
Удостоверенията ще се търгуват на съвременни финансовите пазари. 
6) Използване на Леви институт macroeconometric модел, ние изчислиха, че 
Buffett план би първоначално увеличаване на цените на американските вноса с около 9%. 
Планът би първоначално повишаване на икономическия растеж над това, което тя ще бъде под 
текущите политики, тогава по-ниска, че под този път (вж. Фигура 13). 
Този план ще незабавно да се намали дефицитът по текущата сметка до 2% от БВП (включително петрол 
внос, които не са обхванати от сертификата, съгласно плана за нашите предположения) 
по-бързо, отколкото продължаването на съществуващите политики (вж. Фигура 11). 
7) Независимо от нашите оценки на ефектите от Buffett плана на макроикономическа 
променливи, ние имаме много сериозни резерви по отношение на тази идея и да повярват 
че тя може да не работи добре на практика. 
8) Предложеното внос сертификат на пазара може да бъде малко нестабилна, като цената 
на сертификати колебаят от ден на ден и сезон на сезон. 
Тези колебания може да попречи на инвестициите и предизвика промени в инфлацията и заетостта в 
Съединените щати. 
9) Може би основният недостатък на Buffett плана е неговата чувствителност към дипломатическите 
и икономически отмъщение от чужди правителства, включително и новите търговски бариери 
насочена към САЩ износ. Нашите прогнози зависят от предположението, че отмъщение 
срещу Buffett план ще повиши цените на чуждестранните САЩ износа наполовина толкова 
като долар цени за САЩ внос. 
Основният ефект от отмъщение ще бъде да се намали печалбите на фирмите, които изнасят стоките.
 Така, ако се премахнат предположението, че Чужди правителства биха репресалии, основният ефект е да се даде възможност на изнасящите 
фирмите да се пазят повече от приходите са получили сертификат от продажбите, увеличаване 
тяхната печалба от 1,2% от очаквания БВП. 
10) Една алтернатива на Buffett план, което би било за предпочитане според нас, би 
да се използват държавни търгове на сертификати, вместо за предоставяне на сертификати за 
фирми, които изнасят стоките. Приходите ще бъдат използвани за финансиране на разфасовките в 
данъци, заплати, което прави нашия план за приходите неутрални. 
Щатни данъчни рязани би помогнало потребителите се справят с по-високите цени на вноса, че сертификатите за внос ще 
налагат. 
Тя също така ще осигури стимули за САЩ индустрията чрез рязане разходи. 
11) Нашите симулация на алтернативен план показва, че приходите от продажби сертификат 
би било достатъчно, за да финансира заплата данък рязани от приблизително 2,4 процента 
точки за всеки за работниците и служителите и на работодателите. От гледна точка на икономическия растеж, 
алтернативен план ще изпълнява толкова добре като оригинала Buffett план, 
увеличаване на растежа в краткосрочен план с около два пункта, намаляване на 
тежестта на "растеж рецесия" прогнозира в началото меко кацане сценарий 
Модераторски растежа и малко след това рецесия (виж Фигура 13). 
В алтернативен план, като оригинална, би довело до намаляване на текущите 
дефицит до около 2% от БВП (вж. Фигура 12). 
  4 
1. ВЪВЕДЕНИЕ 
  
Ние отдавна твърдят, че нацията дефицит по текущата сметка е най-неустойчиви нива. 
Целта на тази книга не е да се преразгледа твърдението за рязане по текущата сметка 
дефицит, но и да обсъдим конкретни средства за постигане на намаление, наскоро предложен от 
Уорън Buffett (2003). Тази книга има 12 точки след този въвеждане: Раздел 2 
анализира сили, които определят баланса по текущата сметка; Раздел 3 разглежда 
специфични стоки и индустрии, които съставляват основната част от външната търговия; Раздел 4 
накратко обсъжда ефекта на вноса на внос-конкурентни индустрии; Раздел 5 комплекти 
излезе един екран на ролята на баланса по текущата сметка, а останалите две 
макроикономическите баланси при изпълнение на икономиката, особено в последните години 
и в близко бъдеще; Раздел 6 представя изходните проекция на везни, които се 
, получени от таксата институт macroeconometric модел при допускането, че не 
основните действия, предприети за намаляване на дефицита по текущата сметка; Раздел 7 описва по какъв начин 
Buffett план ще работят и нейните предимства пред някои алтернативи; Раздел 8 подаръци 
нашите macroeconometric прогнози за хода на салдата по сценарий, в който 
Buffett плана е приет; раздели 9 и 10 обсъдим някои проблеми, които биха могли да възникнат 
с плана; раздел представя 11 случая за алтернативен вариант на Buffett плана; 
Раздел 12 представя друга macroeconometric симулация, този път в рамките на предположението 
че алтернативните план е приет, и Раздел 13 обобщава какво е дошъл преди. 
  
2. Платежния баланс дефицит 
  
Американският дефицит по текущата сметка е станала проблематична само върху една сравнително нова 
период (Фигура 1). За повече от 30 години след войната, Съединените щати имат 
излишък, както и първият дефицит дойде в 1980-те. 
Текущата сметка е близо до баланс отново през 1991 г., но от 1992 г. насам, външният дефицит се разраства като дял от БВП. 
Фигура 1 показва също, че дефицитът е основно свързана с търговията със стоки. За да се уверите, на 
Съединените щати има излишък в областта на услугите и търговията получи положителни доходи потоци от 
в чужбина, а нетната търговска позиция е в дефицит. 

  
Икономическа теория предполага, че търговията в голяма степен се определя от три фактора: относителна 
цени, съвкупното търсене у нас и в чужбина, а накрая-за дадено ниво на търсенето 
и относителните цени-ние трябва да се очаква увеличение в търговията като дял от БВП с 
глобализацията, като търговските бариери са отпаднали, или когато се страни ", води до развитие на 
специализация. 
  

Валутният курс е основният определящ фактор за относителните цени: Фигура 2 доклади за три часа 
претеглени индекси за обменния курс щатски долара. 
Широките индексът показва оценявайки тенденция за щатски долара до 2001 г., която се проведе най-вече по отношение на 
валутите на развиващите се страни. 

  От 2001 г., номиналната стойност на долара е 
намалява. 
A-различна картина се получава чрез реални щатски долара валутен курс, показани на фигура 3. 
Тук индекси се вземе под внимание движението в относителните цени, така че реалната стойност 
на долара оценява, например, когато номиналният валутен курс е стабилна и 
инфлацията в Съединените щати е по-ниска от инфлацията в чужбина. Фигури 2 и 3, се установи, че 
Тенденцията на поскъпването на долара спрямо валутите на развиващите се страни, до 
2001 г., е, всъщност, до голяма степен съвпадат с инфлационни диференциали. 
  

  6 
  
Фигура 3 показва, че щатски долара ценена в реално изражение от 1979 до 1985 г.; 
амортизирани в следващите години, се връщат на грубо неговите 1978 равнище; оцениха отново 
   

  Федералният резерв щатски долара индекса за основните валути включват: еврото, канадския долар, японска 
йена, британска лира, швейцарски франк, австралийски долар и шведската крона. Валути в други важни 
Търговски партньори индекс включва BRICs (Бразилия, Русия, Индия и Китай) и 15 други държави. За 
подробности, вижте Loretan (2005). 
от 1996 г. до първото тримесечие на 2002 г., после се амортизират от 2002 г. до момента, с 
широкия индекс сега грубо в съответствие със своите 1978 равнище. 
  
   
  Във фигура 4, ние показваме на текущата сметка и обратната мярка за САЩ 
долар реално обменния курс. В тази цифра, възходяща движението на валутния курс, показва 
една девалвация на долара, които да стимулират възстановяването в текущата сметка, и 
низходящо движение показва преоценка. До началото на 1990-те, по текущата сметка 
Изглеждаше да реагира на промените в реалния валутен курс със закъснение от около две години (от 
така наречените "J-крива ефект). Нарастването на външния дефицит през първата година от 
1990-те години, обаче, не беше първоначално, свързани с поскъпването на долара, най-малко до 
1995 година. От 2001 г., двете криви изглежда губят корелация, като щатски долара 
обезценяване в реални условия не се е появил като намаляване на дефицита, въпреки че 
годишни стойности на фигура 4 завършва с 2006, по време на тримесечни данни за 2007 г. показват, че 
дефицит, сега на 5% от БВП, което вече е 1% от БВП по-нисък от миналата година. То може да 
В противен случай, че J-крива ефект оперира с по-дълъг МИГ сега, или други сили, могат да бъдат 
по време на работа. 

  8 
  
Затова се струва разглеждането на отношенията между статистиката на платежния баланс 
и бизнес цикъл, в Съединените щати и нейните търговски партньори, както е показано на фигура 5. 

  
В някои случаи, ефектът на бърз растеж в Съединените щати през неговите търговски партньори е 
ясни, тъй като той е между 1983 г. и 1986 г. и през втората половина на 1990-те години. С други 
периоди, като в началото на 2000s, бавен растеж в Съединените щати, не е било 
следвани от подобрение на баланса на плащанията. Една от причините, поради които 
отговор на САЩ на търговията за растежа диференциали е асиметрична включва разликите в 
внос elasticities между Съединените щати и техните партньори: 

  Известно е, че 
САЩ вноса имат висока еластичност доходите, което означава, че когато икономиката на САЩ е 
отглеждане в същото темпо, както своите партньори, с платежния баланс ще се влоши. 
Нашата оценка на връзките между САЩ търговия, доход, и относителните цени в 
таксата институт macroeconometric модел, 

  Въпреки това, дава следните резултати: 
   
  
   

  Във Фигура 5, ние парцел на годишния темп на растеж на реалния БВП в САЩ (източник: Бюрото за икономически анализи) 
заедно с нашите мярка на реалния БВП на САЩ търговски партньори, търговски претеглят. За информация относно 
изграждане на нашия индекс, вижте Dos Santos, Shaikh и Zezza (2003). 

  Така наречените Houthakker ефект. Вижте Houthakker и Magee (1969). 

  Дългосрочен план elasticities са получени от cointegrating отношения. Кратък план elasticities са получени 
от грешка-корекция оценки, които са силно към стандартната батерия от тестове. Допълнителна информация се 
достъпен от авторите. 

  9 
За наличните пробата, нашите разчети показват, че в дългосрочен план elasticities износа на САЩ 
внос и не са много различни, с американски износ е малко по-отзивчив към 
движения в относителните цени. 
Ако търговската elasticities не са отговорни за разширяване САЩ търговски дефицит, че е 
заслужава по-подробно проучване на състава на американските търговски и как тя се промени в 
Обменният курс различни периоди, посочени по-горе. 
  
3. СЪСТАВА НА U. С. ТЪРГОВИЯ 
  
Както бе споменато преди, и е показана на фигура 1 на САЩ на платежния баланс дефицит възниква 
изключително от търговията със стоки. 
Износ на услуги трябва винаги да превишава вноса, докато 
нетният приток от дохода плащания представлява добре познат пъзел в щатски търговия 
сметки, тъй като голям и нарастващ външен дълг трябва да отговаря на големи и увеличаване 
погасяването на плащания на САЩ пасиви. 
Част от пъзел се обясни с 
състава на американските финансови активи и пасиви: голяма част от САЩ активи е 
деноминирани в евро, като почти всички пасиви САЩ са в долари, така че обезценяване на 
в щатски долара предполага положителни капиталовите печалби за Съединените щати, превода в големите 
долар плащания на САЩ активи, държани в чужбина-преки инвестиции или финансови активи. Тези 
два часа положително компоненти на текущата сметка са, обаче, твърде малко (спрямо БВП) 
за да компенсират големия дефицит в търговията със стоки. 


Профилът на състава на САЩ нетната търговия със стоки могат да се наблюдават във фигура 
6. Отделно от вноса на петролни продукти, които се променят с изменения в цените на петрола, 
увеличението на дефицита изглежда да е свързано с разширяване на дефицита за потребителя 
стоки, различни от автомобили, а също и с влошаване на търговския излишък за капиталови 
стоки. 
Състав на U. С. Износът на стоки Фигура 7 



  11 
Във Фигура 7 ние показваме състава на САЩ износа на стоки, докато 
сравним състава на САЩ внос, без масло, се съобщава на фигура 8. Отбелязваме, че 
спадът в баланса на търговията за капиталови стоки и автомобилите не е причинена от 
намаляване на дела на тези сектори в общия износ, а по-скоро от увеличаването на 
внос. Делът на потребителските стоки в износа се е увеличил, както и на дефицита за тази 
сектор е бил генериран от по-голямо увеличение на вноса. Американският относителна специализация 
в капиталови стоки и промишлени доставки, които заедно покриват повече от 66% от 
износа на стоки, не се е променило драматично през разглеждания период, независимо от 
различни режими на реалния валутен курс. Вярваме, че това е една важна причина, поради която САЩ 
износа не са много чувствителни на относителните цени, тъй като вероятно продукцията от тези 
сектори, включващи технологии, за които купувачите не могат да лесно да намерят заместници. Въз 
друга страна, големият дял на потребителските стоки в САЩ внос, могат да бъдат отговорни за 
относително по-високи вносни цени еластичността съобщени по-горе. 

  12 
В фигура 9, ние доклад на баланса на търговията със стоки за някои важни САЩ 
търговски партньори. Страните, показани на фигурата сметка за около 73% от 
Общият износ САЩ през 2006 г., в размер от 69% през 1978 г., докато същите страни 
представляват около 74% от общия внос през 2006 г., в размер от 60% през 1978 година. В 
увеличаване на дела на вноса на тези страни се дължи изцяло на Китай, което е отчело 
за по-малко от 1% от вноса САЩ в началото на пробата, както и повече от 15 
на сто през 2006 година. 
Движенията в баланса на търговията за отделните страни не могат винаги да се 
обяснява с движенията на обменния курс на мира. Например, големите увеличението в САЩ 
дефицит с Китай, може да се обясни най-малко в част-от относителната стабилност на 
Китайските валутни визави на щатски долара (китайската валута ценена от 8% 
от 2002 г. до момента, срещу 36% от поскъпването на еврото спрямо същия 
период), така че по-ниски производствени цени в Китай са все премества производството на 
стоки с висока степен на ценова еластичност на тази страна и от Съединените щати. Както и да е, 
Японската йена също е относително стабилно визави на щатски долара (оценка 
на 11% от 2002 г. до момента), а салдото на търговията със стоки с тази страна 
също останаха сравнително плоска. Големите обезценяване на щатски долара спрямо еврото 
  13 
не е преведено на излишък, с европейските страни досега, въпреки че има дефицит 
паднал. 
  По-подробен анализ на състава на търговията със стоки от страна на произход 
и местоназначението могат да хвърлят допълнителна светлина върху детерминантите на американския търговски дисбаланс, 
и поради това по най-ефективен отговор, но такъв анализ е извън обхвата на 
Тази статия. Независимо от това, наличните доказателства изглежда да подкрепят стилизирани следните факти: 
  
- Внос от Китай, са по-чувствителни към относителната цена движения, отколкото 
  внос от други страни; 
- САЩ износ еластичността е по-ниска цена, отколкото в САЩ вносна цена 
  еластичност; 
- САЩ износ изглежда да отговорят на по-голяма степен да се промени, доходите в 
  страните-партньори, отколкото да се промени в цените. 
  
4. ТЪРГОВИЯ И DEINDUSTRIALIZATION 
  
Що се отнася до секторните съставът на американската търговия, важно е да се прецени дали 
увеличението на вноса на някои категории стоки предполага despecialization за 
съответното американско индустрия. Според класическата теория на сравнителните предимства, 
като търговски бариери са премахнати, страните трябва да се специализират в производството на тези стоки или 
услуги, в които те имат сравнителни предимства. Тази теория изглежда, че да съответства на 
идеята, че, примерно, след като Китай навлезе на международния пазар, тя трябва да 
специализира в производството на стоки и услуги с висок интензитет на труда, с цел да се 
улови нейната относителна възползват от ниските разходи за труд. Все пак, литературата за търговия 
никога не е установено добро емпирични подкрепа на тази теория, а доказателства изглежда 
подкрепа на идеята, че двете вноса и износа в даден клас стоки растат 
заедно, може би защото на търсенето на различни стоки в даден клас или 
защото много индустрии, които произвеждат търгуваните стоки са вертикално интегрирани. 
Нашият анализ досега потвърди идеята, че за широки категории на стоки, 
САЩ износа и вноса растат заедно. А забележително изключение е потребителски стоки; САЩ 
  14 
износът на тези стоки са били стабилни, докато вносът е нараснал 
драматично. Проверка на последните два входно-изходни матрици за Съединените щати 
потвърждава факта, че някои despecialization се проведе в Съединените щати, 
най-вече за "облекло и кожи и подобни продукти" и "текстил и текстилни заводи 
продукт мелници ": съотношението на вноса към изхода за тези две групи е бил 76,7% и 
26,3%, съответно през 2005, в сравнение с 64,3% и 17,5% през 2001 година. 
Други стоки с голямо увеличение на съотношението на вноса на продукция са компютрите 
(AN 8% увеличение до 39,5%), електрическо оборудване (а 7% увеличение), и 
мебели (а 6% увеличение). По-подробен анализ на източника на тези промени, 
и тяхната връзка с относителните ценови движения, обаче, ще ни отнеме от 
Основната тема на тази книга. 
  
5. Платежния баланс дефицит и МАКРОИКОНОМИЧЕСКА 
КОНТЕКСТ 
  
С цел да се оцени въздействието на Buffett план на търговския дефицит на САЩ, ние ще използваме 
симулации на таксата институт macroeconometric модел, който има институт 
заети неколкократно през последните години, за да се подчертае макроикономическите последици от голям 
САЩ външен дефицит, както и да предложи политика за решаване на този и свързаните с тях въпроси, засягащи 
САЩ растеж (напр. Годли 1999 г.; Годли и др. 2007 г.). 
По дефиниция, дефицитът по текущата сметка винаги е равен на сбора от дефицит на 
частния и обществения сектори на икономиката на САЩ. В последните два дефицит може да има 
положително въздействие върху macroeconomy, поне в краткосрочен план. Така например, в САЩ 
битовия сектор наскоро поддържа дефицит (похарчени над своя доход) за 
траен период, тъй като акумулираната потребителски и ипотечни дълг. С повече от разходите 
неговите доходи на домакинството сектор и частния сектор като цяло, са в състояние да помогне 
САЩ се поддържа икономическия растеж след 2003 г. и подкрепата износ ръст в останалата част на 
свят. Това е пример за това как дефицити могат да действат като "водачи" на вътрешния и 
световни икономики. От друга страна, дефицитът по текущата сметка намалява 
темп на растеж на местната икономика, тъй като превишение на вноса над износа е 
"Изтичане" на търсенето на бизнеса в останалата част на света. 
  15 
Връзката между трите баланси е сложен, без единен баланс 
диктофони движението на другите двама (Годли и др. 2007 г.). Сили, които се движат към някоя от 
баланси за три часа, са в състояние да принуди промени в другите две. Например, ако 
правителство да предприеме големи насичам личните данъци върху печалбата, без компенсиране 
намаляване на разходите, гражданите ще имат повече разполагаем доход и би могло да бъде в състояние да 
намаляване на техните собствени или заемни средства погасявам съществуващите заеми. Като друг пример, ако вътрешното 
фирми станаха песимистични за икономиката и почна да съкратят инвестициите си 
разходи, САЩ работниците приходи ще спаднат, евентуално намаляване на данък общ доход правителство 
приходи и увеличаване на публичния сектор дефицит. Следователно, няма големи икономически промени 
засягат всеки един от потенциално баланси, без да засяга другите две. В допълнение, 
сили, които се движат на везните също са в състояние да причинят периоди на просперитет, както и 
recessions. 
Салдата имат важни последици, различни от действащи като движещи сили 
зад бизнес цикъл. Тези ефекти действат в средносрочен план, в течение на повече 
не само на един работен цикъл. В средносрочен план последици от трите баланси съществуват, тъй като 
всеки баланс е като поток на водата във ваната; всяка година дефицитът добавя към размера на 
дългове, притежавани от или от частния или обществения сектор. Там са и нормативни и позитивни 
последици от постепенно нараства състав. Нормативните отражение възниква от 
предположение, че прекомерното дълг / приходи съотношения са обикновено неблагоразумен, особено ако те 
растат голям период от време. (Правителствата често са по-добре може да се плати дълга от частните 
фирмите и физическите лица, тъй като те имат способността да събира данъци, а в САЩ случай, за да 
изплати на кредиторите, като изпрати ново долара на своите банкови сметки. В случай на САЩ 
правителството, основните ограничения за заемане е инфлационен бариера, която би 
евентуално да се постигне, ако изключително големи дефицити бяха поддържани в продължение на дълъг период от време.) 
Положителните отражение на големи запаси от дълга е емпирични предположение, че в 
циферблата на повишаване нивото на дълга, обществени или частни кредитополучатели, разпознаване опасността от 
overextended, намаляване на тяхното търсене на кредити, както и кредитори на тези сектори ще евентуално 
стават по-малко склонни да поставят своите пари в риск. Следователно, докато големите публични или частни - 
сектора на дефицита може да стимулира икономическия растеж в краткосрочен план, те добавят към складовите дълг 
в средносрочен план, процес, който евентуално може да сложи спирачки на бум, водена от 
кредитиране. И точно като подем в заем може да доведе икономически бум, последвалата 
  16 
икономии от свобода може да упражнява върху разрастването на икономиката, или дори да причинят 
рецесия. Това циклични финансови тласък бе проучен в детайли със закъснение Леви институт 
учен Hyman стр. Minsky (1975, 1986). Сегашната криза в дома ипотечно кредитиране се 
един пример за Minskyan сценарий на неустойчиви нива на първия заем 
стимулиране на бум, а след това изтича на пара, както мнозина заемополучатели установи, че техните 
дълговете са били твърде големи, за да служба (Пападимитриу, Hannsgen и Zezza 2007 г.; Whalen 
2007 г.). 
При гледане на макроикономическото въздействие на събития, като например наскоро хода на подготовката на 
домакински дълг или почти непрекъснато увеличение на държавния дълг през последните тридесет 
година, че е важно да се пренебрегва нито краткосрочни стимули, които предоставят, нито ефект 
за добавяне на запасите на дълга, които имат ефект в средносрочен план. Ние вярваме, че 
Последните се отнасят сега е важно в Съединените щати, особено в частния сектор. Както 
заеми достига своите граници, ефектът се чувствах както от банки и други финансови 
институции, както и homeowners и други заемополучатели, които се намират в състояние да 
погасявам си заеми. Банки и инвеститори по целия свят са загубили много милиарди 
долара, и ще продължи по-малко нови заеми; заетостта и на изхода, ще паднат в индустрии 
като строителството, финанси, имоти, мебели, уреди, и вътрешни подобрения. 
Там вече е силно доказателство за рязко свиване на прогнози, ипотека 
заеми и на търговски книжа и "боклуци" облигация пазари. Като цяло, за разпространението на 
корпоративни облигации на лихвените проценти през Трежъри ставки през ноември бе най-високото ниво 
От януари 2003-а напомняне, че федералните фондове ставка сам не давам тон 
за финансовия сектор и издаването на облигации от европейски и американски компании, бе най - 
ниското ниво от 2001 г. насам (Oakley 2007 г.). Някои от по-сложен, непрозрачен и рисковано 
финансовите пазари са просто изсъхна. Банките, които вече са обявени 70 $ 
милиарда пиша-спадове на ипотечни, свързани с активи (Ройтерс 2007), обикновено са вещ и 
творчески към получаването на средства, но те се намери още по-трудно напоследък да го направите от опаковки 
заеми и продажбата им. Те също са видели техните разходи на средства води, тъй като по-дългосрочна 
междубанкови заеми проценти имат, на моменти soared над федерални фондове курс. Нещата са 
вероятно ще стане по-лошо във финансовите пазари, преди да получите по-добро. 
  17 
Хипотетично, ако частният сектор borrows по-малко финансови средства, както и от публичния сектор 
Дефицитът остава постоянен, дефицитът по текущата сметка падне. 

  Следователно последните кредит 
окоп, обаче може да е болезнен за мнозина американци и чужденци, може да доведе до 
частично възстановяване на огромния дефицит по текущата сметка през последните години. Няколко 
икономисти приветстват окоп като "сребърна подплата" на тъмно облак за това 
причина (Schultz Тейлър и 2007), но последиците могат да бъдат тежки. Текущи данни 
наистина показват, че дефицитът по текущата сметка обръщане наистина започна, но сегашните 
дефицит, като процент от БВП, остава най-близо до рекордни нива. Ние вярваме, че 
средносрочен план реакции на американски дълг ще се почувствах силно намира широк откос на 
икономика през следващите пет години. Корекциите ще бъдат по-малко wrenching в САЩ 
-Членки, така и в чужбина, ако дисбаланси са коригирани без резки продават на прихващане на долари 
деноминирани активи. 
Домът ипотечни кризи показва характера на промените, които могат да възникнат 
, когато запасите от прекомерни дългове са прибрани, като указание за това какво могат да ни очакват 
ако подобни кризи докосване други финансови и кредитни пазари, като например търговски недвижими имоти, 
"Боклуци" корпоративни облигации, както и прогнози, колата заеми. 
Първо, когато съотношението на дълга на сектор 
прекомерни, не всички средства в сектора са засегнати, и те могат да бъдат засегнати в много 
различни начини. Много домакинства в Съединените щати не са привлечени повече от тях 
може да изплати и ще запазят възможността да заемат в бъдеще (въпреки че лихвените проценти може да бъде 
-високи). Други агенти просто ще загубят домовете си и техните кредит и трябва да започнем отначало 
в много слаба финансова позиция.
 Но други ще едва успяват да поддържат домовете си и 
ще се борят под бремето на високи ипотечни плащания за година напред. 
Второ, не 
само са кредитополучатели засегнати, но също така и на финансовите посредници, 
които ги отдават под наем 
пари, получени от инвеститорите и вложителите.
Рейтинги на ипотечни заемодатели са преминали 
в несъстоятелност през последните години, както и много индивидуални банки са виждали маркирани ефект върху тяхната 
дъно линии и баланси. 
Инвеститорите, които готовност да губи обхват от публични и 
частния сектор, пенсионни фондове, както и хедж фондове, от банки, които създават, задръжте и търговията 
-гаранции, обезпечени с ипотека. 
   

  Кредитиране на частния сектор и частния сектор дефицит са различими, тъй като частният сектор могат да прекарат повече 
от нейните приходи от използване на запасите на активи.
 През последните години се наблюдава и двете големи суми на частния сектор 
заеми и големите в частния сектор дефицити. 
  18 
Следователно, американските дългови кризи включва милиони на физическите лица и фирмите и техните
общностите. Въпреки това, общата частния и обществения сектор дългове, в сравнение с мерките, 
от общия размер на икономиката (като БВП), са изключително важни агрегат 
показатели на икономиката като цяло проблеми, които се чувстват индивида, семейството и 
общностно равнище. 
Важно е да се подчертае, че Годли фондова поток-последователен анализ прави 
не твърдят, че всички баланси са неизбежно намалява до нула или че най-добрата политика е винаги 
да се опитате да преместите всички баланси към нула. Той няма за цел да покаже, че текущата сметка 
дисбаланси служи не икономическа или социална цел, ние вярваме, че, например, че 
Китайската икономика ще бъде много по-малки, и бедността нива, които все още бедна страна-далеч 
висока, отколкото те са, че не са за Китай способността да тече търговски излишък със САЩ 
Членки и някои други народи. Дисбалансът с Китай също бе дългосрочни въздействия 
в тази страна, най-неблагоприятно за някои експортни-конкурентните сегменти на САЩ 
производствения сектор и на техните работници. Нашият анализ подчертава колко отрицателни салда 
в държавния или частния сектор, може да подобри растежа в краткосрочен план, но 
Китайски случай ясно показва, че "краткосрочен план" реакции не просто "изпра" или 
изчезне в средносрочен и дългосрочен термини. Но, говори свободно, ние вярваме, че 
точка е било постигнато, когато нацията незначителни обезщетения на допълнителни заемни средства от 
в чужбина не са толкова големи, както на маргиналните разходи. И, за много причина, че трите 
баланси са важни икономически ефекти, политиците не могат да си позволят да приемат пасивен 
позиция към тези променливи. 
   
6. Базово проекция: Последиците от ПРОДЪЛЖАВАНЕ 
ПОЛИТИКИ НА ТЕКУЩИЯ 
   
В какво следва, сегашната САЩ икономическата ситуация е била използвана като основа на 
изходните проекция от нашия модел. Тази проекция ще функционират като ориентир в нашата 
оценка на въздействието на Buffett плана на трите макроикономическите баланси и 
Растеж на БВП. 
  19 
В началото проекция наскоро бяха представени в някои подробности в Годли и др. 
(2007), но е бил актуализиран тук, за да включва наскоро пуснати на данни, засягащи 
макроикономически променливи. В Годли и др. (2007), ще представи две реалистични сценария, 
призовава тях "меко кацане" и "кредитна ПУКНАТИНА," съответно. В първия, ние 
Допуска се, че частният сектор ще постепенно намаляване на заем, генериране на 
умерен спад в икономическия растеж, а в последния ни приеме по-тежко 
спадане на кредитиране, който ще генерира рецесията през 2008 година. Много видни 
Сега икономисти смятат, че икономиката вече е в рецесия или скоро ще бъде (напр. 
Feldstein 2007 г.; лято 2007) и др виж риск от stagflation (Stiglitz 2008 г.). Както 
споменатите вече, някои данни показват рязко свиване на кредитирането от лятото, 
прогнози, когато сектор започна да колапс. Следователно, с кредит ПУКНАТИНА сценарий може да се окаже 
да бъде по-точна. Въпреки това, тъй като новите налични данни за Федерален резерв 
домакинските заеми през третото тримесечие, показват, че не се е появила кредит ПУКНАТИНА толкова далеч, 
ние ще се основава на анализ на текущото ревизирана версия на меко кацане сценарий. 
6,7 
   
В тази проекция ние не поемат допълнителни обезценяване на щатски долара и 
умерен спад в домашни и бизнес кредитиране, което предполага забавяне в 
растеж през следващите две години и отскачам до потенциалния растеж през 2010 година. 
Що се отнася до САЩ на платежния баланс, на изходните проекция приема, че 
реални щатски долара валутен курс остава ниско за симулиране период, и че 
обратна връзка от забавянето в САЩ и в останалата част на света е минимална, така че 
, че Съединените щати ще нарастват по-бавно, отколкото нейните търговски партньори за около два часа 
години. И двете хипотези предполага голям подобрение на баланса на плащанията, които 
спадне до около 1,7% от БВП до края на симулация период през 2012. По-голямата част от 
намаляване на дефицита се постига чрез бавно нарастване на вноса, подразбиращи се от бавното 
САЩ растеж и по-ниско на обменния курс, както и ускоряването на износа. Един 
   

  Въпреки, че наличните данни за третото тримесечие на 2007 г., от потока от фондове, публикувани от Федералния 
Резерв показват умерено намаляване на заеми, това не означава, че по-голям спад може да не са вече 
проведени през последното тримесечие на 2007 година. Нашият модел не е конструирано така, че да се получи краткосрочни прогнози 
и, следователно, не е подходящо средство за прогноза на времето за рецесия, но тя показва, че при сегашната 
и последните тенденции в животновъдството поток съотношения, което представлява спад в частни разходи са повече и по-вероятно с 
нарастване на частния дълг към доход съотношение. 

  Бележито разликата между сегашната ситуация и че в Годли и др. (2007) е, че в 
последните, ще направи оптимистично предположение за някои остатъчни материали и статистически грешки в баланса на 
плащания. В настоящия проекция ще възприеме по-консервативен гледка. 
допълнително подобрение на баланса на плащанията, произтича от капиталови печалби от САЩ 
финансови активи в чужбина, макар че ние се предположи, че капиталовите печалби от обезценяване, 
които са били значително през последните тримесечия, ще завърши със стабилизация в 
долара до края на 2007 година. Ако рецесия настъпва, разбира се, ние се съмнявате, че балансът о 
платежния баланс ще се движат към още по-бързо. От друга страна, ако 
администрацията и Конгреса следвайте съветите на някои наблюдатели и разрохка фискална 
политика, тъй като ние призова за миналия ноември (Годли и др. 2007), резултатът ще бъде по-малко 
стръмната пътека към баланс. 
Проекцията на основни сектора баланси са докладвани на фигура 10. 
   
U. С. Основно Сектор Салда 
в "меко кацане" изходно 
Фигура 10 

  20 
Нашите предположения предполага забавяне темпа на растеж на БВП в САЩ през 2008 г., без последствия 
за американските търговски партньори, така че САЩ износът нараства по-бързо от вноса, бавно намаляване на 
външния дефицит. 
Нашата дискусия на Buffett план ще се базира върху промените в предположения 
приети за проекция на фигура 10. 
   
  21 
7. THE BUFFETT ПЛАН 
   
Планът, предложен от Уорън Buffett биха използвали стимул базирана намеса за 
постигне намаляване на търговския дефицит, който, заедно с някои нетна трансграничните 
доходи плащания, представлява баланс по текущата сметка. Фирми, които изнасят $ 100 
със стоки до всяка друга нация ще имат право на "внос сертификат" (IC) в една и съща 
количество. Този сертификат ще бъде отпусната на фирмата-износител от федералните 
правителство. Сертификатът ще дава всяка фирма за внос на стойност 100 щатски долара на товари 
представяне на сертификат обратно към правителството. 

  Износители посредник може вноса на тези 
стоки се продават или сертификатите до друга фирма, която планира да внасят стоки. В 
вносител фирма ще се изисква да представят удостоверение за правителството, когато то 
внасяни от $ 100 на стойност на стоките. Сертификатите ще бъдат продавани чрез износителите на вносителите в 
организирани пазари, най-вероятно се организира по линия на съществуващите пазари на въглерод - 
емисионни кредити в Европейския съюз. Този план ще капачката на търговския дефицит 
стоки на определен процент от износа на стоки. 
Ние вярваме, че този план адресите критичен проблем и може да работи, но, тъй като ние 
ще покаже късно, планът представя някои предизвикателства, пред които може да бъде трудно да се преодолее. В 
Buffett план ще се постигне намаляване на търговските пропаст с два вида на стимулиращи ефекти. 
Те ще възникнат от факта, че сертификатите, ще бъде едновременно необходими "вход" в 
бизнеса на вноса на стоки, и "съвместна продукция," създадени при износа са били 
произведен и продаден. Като принос в скъпи вносни стоки, сертификатите ще работят с 
насърчава фирмите да купуват по-малко вносни суровини и междинни стоки, и 
на потребителите да купуват по-малко вносни стоки, от намаляване на техните разходи, или купуват 
повече произведени стоки на вътрешния пазар. Произтичащото от това увеличение на търсенето на стоки, САЩ 
ще повиши САЩ продукция за вътрешния пазар и евентуално повишаване на цените на стоките 
произведени в Съединените щати. Заместването на американския за чуждестранни стоки, и 
евентуално намаление на общия разход за които се върнем-долу ще бъде първият 
Начинът, по който Buffett план свиват на дефицита. В светлината на нашия анализ на състава на 
   

  В Dorgan-Feingold законодателство, въведени в Сената би действително фаза сертификатите в над 
време. Така, A $ 100 сертификата като този, посочен в текста, може да се използва за $ 140 на стойност на вноса през 
първата година от плана, след което си струва $ 130 на вноса на следващата година, и така, докато паритетът бе 
достигната. 
  22 
търговия, обаче, тя трябва да се отбележи, че тази "заместване ефект" ще работят в различни 
начини цяла индустрия, с най-голямо въздействие върху цените еластични стоки. 
В същото време, ICS ще бъде нова съвместна продукция за износ на фирмите, които 
ще има стойност на пазара на сертификати. Това ще стимулира фирмите-износители 
да увеличат своята продукция на стоки и евентуално намаляване на цените им на чуждестранни купувачи. 
Заетостта в сектора за износ могат да водят по сметка на заетост в индустриите 
, които използват вносни машини и суровини, или че се продават вносните стоки. 
В Buffett план ще предлага редица предимства пред останалите, предложени 
средства за дефицита по текущата сметка. Спад в стойността на долара ще предостави 
донякъде подобни стимули, чрез увеличаване на долара цените на вноса и намаляване на 
чуждестранна валута, цените на износа. Но докато доларът е паднал в стойност от около 22,8 
процента срещу широка кошница от валути, тъй като своя връх през 2002 г., на обезценяване е 
Не е достатъчно драматично за намаляване на дефицита до голяма степен, поне до сега. В обезценяване 
, които са се появили в началото на Plaza споразумение от средата на 1980-те имаше значително, макар и 
забавена, ефект върху търговския дефицит, както и последните обезценяване трябва да бъде приветствано от 
САЩ политиката по подобни причини. Имаме твърдяха, на няколко пъти, че 
обезценяване ще даде възможност за намаляване на дефицита по текущата сметка на относително малки 
разходи в загубени потребление и производство. Въпреки това, Конгреса и на президента са малко 
контрол върху стойността на долара, и meddling в чуждестранна валута пазари на САЩ 
парични власти и Трежъри отдел ще бъде рисковано усилия от 
становища на финансова стабилност и дипломация. 

  Нещо повече, дори и ако е значителен 
обезценяване бяха постигнати, тя няма да се гарантира постигането на числения търговията 
Дефицитът цел, отчасти поради ефекта на devaluations върху вноса и износа обикновено е 
много постепенно и несигурно. 
  10 
   
   

  Разбира се, паричните власти рутинно целевите федералните фондове процент, но съображения, различни от 
дефицита по текущата сметка доминират разискванията на свободния пазар комитет. Ние тук се отнасят до 
директни продажби или покупки на чуждестранна валута с мощност, която съществува, но е малко използван. 
10 
  Едно предимство на обезценяване над Buffett план е, че бившият ще увеличи общата стойност на 
САЩ чужди финансови активи, по отношение на стойността на чужденци финансовите активи в Съединените щати, 
, тъй като първите са най-вече, деноминирани в чуждестранна валута, като последните са най-вече, деноминирани в 
долара. В резултат на това нетните доходи поток, свързани с международните финансови активи ще смени 
донякъде към Съединените щати, допълнително намаляване на дефицита по текущата сметка. 
  23 
Предимствата на Buffett план върху усилията да се ограничи вносът на части 
основа чрез налагане на квоти или тарифи за специфични стоки и услуги, или за стоки и 
услугите на конкретни народи ще има още по-голяма. Много прилича на правителство пенсия 
схемата, без ясно разбираеми или безпристрастно прилагат правила, такива политики ще 
неизбежно генерират разходи за фаворизиране и ще бъдат уязвими към нуждите на 
най-мощните политически индустрии и приятелски правителства. Те ще сложи 
правителство в позицията на вземане на решения, които биха могли да направите пауза или някои 
индустрии, както и във всички, но идеален свят възлиза на micromanagement на отделните 
пазари, inviting сравнения на комунистическата система отколе. Докато правителството 
понякога се намира в позиция, в която тя трябва да отговори на проблемите в отделните 
индустрии върху прагматични основания (например чрез антидъмпинговите правила), разширяване на 
тези усилия върху скалата е необходимо значително да се намали търговската пропастта би било друго 
материя общо създаде интервент състояние достоен за своята критика. 
   
8. МАКРОИКОНОМИЧЕСКА последствията от BUFFETT ПЛАН 
   
За да се оцени въздействието на Buffett план за икономиката на САЩ, ние имаме нашите симулирани 
Моделът по редица предположения. Предполагаме, че този план се изпълнява в 
първото тримесечие на 2008 година. Преди всичко, за да се изчисли на пазарната стойност на ICS ние решим модел 
за намиране на цената, на която не са внос на петрол долар равен на стойността на износа през предходната 
тримесечие. (Включването на услугата вносът е донякъде проблематично от изпълнителното 
гледна точка, тъй като ние обсъдят късно, и политици могат да пожелаят да се освободят от тях 
Сертификатът изисквания. Ние ги включват тук, на предположението, че прилагането 
по някакъв начин биха могли да бъдат постигнати.) Ние се предположи, че въвеждането на ICS не засяга 
траекторията на щатски долара, с уважение към нашите изходно. В ICS по този начин ще се 
отразява по-високи цени на вноса на американски пазари. Предполагаме, че само 50% от 
допълнителни разходи за вносителите е преминала през по-високи цени в щатски долара за вносни 
стоки, както и че увеличението на цените на вноса е отразено във вътрешното инфлация според 
делът на вноса на местното производство. 
Това е доста трудно да се оцени вероятността от отмъщение от САЩ търговия 
партньори за въвеждане на ICS. Най-голямата част от САЩ износ е насочен към 
  24 
Европа (23% през 2006 г.), Канада (22%) и Мексико (13%), и тези 
икономики, с възможност за изключение на Европа, да разчита на Съединените щати като пазар 
за техните стоки. Техният дял в САЩ внос са 20% за Европа ", 16 
процента за Канада, както и 11% за Мексико. Всяко репресивен политика, която намалява САЩ 
износ за тези страни също ще се намали стойността на наличните ICS, както и разходи в 
Условия за намален достъп до американския пазар, могат да надвишават ползите. Ние по този начин се приеме, 
приемане на предпазлива видите, че в отплата политики започната от американските търговски партньори ще 
увеличаване на разходите за единица на САЩ износ от 50% от увеличението на цената на САЩ 
внос, свързани с въвеждането на ICS. По-долу, ние също така накратко обмислят как нашите резултати 
ще се промени в един сценарий, без отмъщение. 
Не е ясно как износители ще променя техните ценови решения след 
Въвеждането на плана. Смятайте, че фирмата продава 100 единици на своя продукт по $ 1, и то 
сега получава IC, което дава право на притежателя на вносните стоки в Съединените щати за 
на стойност $ 100. Смятайте, че IC може да бъде продаван на пазара на цена от $ 10. Общо приходи 
за фирмата износител да доведе до $ 110, или $ 1,10 за единица продукция. Износители 
Фирмата не може да излезе от пазарната цена за най-добрата си $ 1 и увеличение на печалбата от 10 $ 
от продажбата на IC. Един алтернативен ценова политика ще бъде да се намали цената на долара 
на нейните стоки до около 90,91 цента и поддържа общите приходи от $ 100 (на стойност от $ 90,91 
износа, плюс $ 9,09 от продажбата на съответните IC). Последният ценова политика 
ще бъдат приети в индустриите, които проявяват висока ценова еластичност, където фирмите биха 
се очаква голямо увеличение на продажбите от понижаването на цените им. 
Като се има предвид нашата дискусия за еластичност на цените на САЩ за износ на търсенето, ще поеме 
тук, а произволно, че износителите ще намаляване цените им на външни пазари от 
част от увеличението на приходите им от продажби на ICS, така че да се елиминират 
напълно последствията от отмъщение от САЩ търговски партньори. (При липса на 
отмъщение, ние преценяваме, че фирмите-износители ще намаляване на техните цени за чужди пазари 
само умерено, тъй като търсенето им е лицето цена нееластичен. Те ще пожъне един 
съборен от вятъра в печалбите почти равна на пълната стойност на сертификати, които се продават, минус всякакви 
увеличение в цените на внасяните стоки, междинна, която използват за производството на износа.) Ние 
предположим, че допълнителните печалби от продажбите на ICS ще бъдат изразходвани за допълнителни инвестиции, 
и образеца улавя влиянието на нарастването на инвестициите върху заетостта и 
Затова разполагаем доход, без да е необходимо за други произволни допускания. 
Нашите симулация се основава на иконометричното оценки на компонентите на търговията и 
вътрешното търсене. Субституиращото реакции между местни и чуждестранни стоки са заловени 
в модела чрез относителната цена ефекти. Въпреки това, ако въвеждането на ICS генерира 
съществена промяна в поведението на частния сектор във връзка с готовността за 
заместител чуждестранни стоки за местни, иконометричното оценки ще липсват, тъй като те са 
въз основа на хипотезата на стабилни цени и доходи elasticities (проблем, известен като 
"Структурни пауза" по-технически условия, които могат да бъдат разгледани само, ако подобни събития 
настъпили в миналото). В нашия експеримент, подобен провал ще доведе до по-високо от 
САЩ внос, който ще бъде по-голям, колкото по-голям ефект на заместването не се отчита от 
движения в относителните цени. 
   
U. С. Основно Сектор Салда 
в рамките на Плана за Buffett 
Фигура 11 

  25 
   
  Фигура 11 показва пътя, по време на основните сектор салда по 
допускания по-горе. Сравняване на нашите резултати с изходните стойности на фигура 10, ние отбелязваме, че 
Сега по предположение-баланса на плащанията е в дефицит, със сума, дадена от 
Търговският дефицит на петрола прогнозите от модела. В началото, общият дефицит бе намален 
със забавяне във вътрешното растеж, който оказа влияние върху търсенето на петрол. 
  26 
В Buffett план ще оказва влияние върху вътрешното търсене в Съединените щати, тъй като 
и върху инфлацията. По наша оценка, които не са вносни цени на петрола ще се увеличи с около 9% 
с въвеждането на ICS, но ефектът от ICS е modeled като едно време 
увеличение на цените, а не като едно време, увеличение на инфлацията. Такова увеличение трябва 
инфлацията да доведе до малко над 4% през годината, то се наблюдава. Предполагаме, че 
заплати ще погълне спад в покупателната способност, без по-нататъшно увеличение на трудовите разходи. 
Ако това предположение не се държат на едно време, увеличението на цените ще доведе до 
постоянно нарастване на инфлацията. Това на свой ред ще доведе до увеличение на лихвените 
проценти, което би ослабвам съвкупното търсене-а обстоятелството, че ние не се вземат под 
акаунт. 
В нашата симулация, общата пазарна стойност на ICS ще бъде около 3% от БВП, 
което превръща в допълнително добавена стойност за износа сектор. (При липса на 
репресивна мярка, която, в тази ситуация се приема, да намали общите приходи за износителите, 
положителен ефект върху износителите печалби ще бъде по-голям с около 1,2% от очаквания 
БВП.) Това ще стимулира съвкупното търсене в Съединените щати, увеличаване на БВП от 
сума, равна на ръст на печалбите в течение на една година, и увеличаване на вноса на петрол. 
Общият баланс на плащанията по този начин ще бъде малко по-зле, отколкото в началото. В 
бюджетният дефицит ще бъде по-ниска, тъй като нарастването на вътрешното доход повдига данъчни приходи. 
Резюмиране, нашата ситуация трябва да се разглежда като оптимисти по отношение на 
инфлацията, която ще има асиметрични ефекти: потребителите ще поемат разходите на големите 
увеличение на цените на вносни потребителски стоки, които, както отбелязва-рано, не могат да 
са близки заместители сред произведени стоки на вътрешния пазар, поне в краткосрочен план. 
Изнасящи индустрии ще спечелят най-много. 
   
9. РЕЗЕРВАЦИИ ЗА BUFFETT план: ВЪЗМОЖНИ ПАЗАР 
Неуспехите 
   
Ние имаме няколко сериозни резерви по отношение на Buffett план, въпреки ясни ползи и 
предимства пред други постижими промени, насочени към намаляване на търговския дефицит. 
  27 
Първо, ние вярваме, че проблемите могат да възникнат поради нестабилност и несигурност 
по отношение на цените на сертификати. Това е добре известно, че повечето фирми, голяма стойност за стабилност 
на цените на техните входове и изходи, гарантират, че инвестициите в нови инсталации, 
работник, обучение и други форми на капитала ще се плащат в бъдеще печалби (Galbraith 1985 
[1967]). Ако правителството изпълнява Buffett план, тя ще трябва да бъдат готови да 
следват чрез по търговския дефицит цели. Точно както с обезценяване, стимулиращия ефект 
на сертификата плана ще бъде бавно да влезе в сила, тъй като тя отнема време за индустрията, за да 
превключвате от внос на суровини за вътрешния пазар, произвеждани такива и за потребителите, да се промени 
покупателната им навици. Следователно, постигането на рязко намаляване на дефицита в краткосрочен цел да 
изисква много силни стимули-с други думи, много висока цена на сертификати (AN 
увеличение от 9% в цените на вноса, от нашата прогноза). Това, разбира се, повишаване на 
Цените на много вносни стоки на вътрешния пазар, произведени и внесени стоки, съдържащи 
суровини, но тя също така биха могли да доведат до нестабилност на разходи, които да генерират допълнителни 
трудности за бизнеса САЩ: Когато дадена фирма или потребителят е затруднено адаптиране към промените 
в разходите и цените чрез преминаване от един продукт към друг, резултатът е, че техните 
искания са негъвкав-нечувствителен към такива промени. Търсенето кривата за сертификати, 
С други думи, ще бъдем по-близо до вертикалната от хоризонталата. Нещо повече, всички криви на търсенето 
не са замразени в място, но са обект на случайни удари дължи на промените в общата 
търсенето, времето, потребителски вкусове, разходите за петрол и други стоки, появата 
на конкурентни фирми, и така нататък. Комбинацията от нееластичен търсенето с шокове, че 
преместване на кривата на търсенето на случаен принцип, е причина за нестабилността на цените на 
сертификати, дело на това, което икономистите наричат "инструмент нестабилност" (Холбруук 1972 г.). 
Изврял на входа и на изхода цените са пречка за инвестиции, нови работни места, и 
производство, тъй като те правят бъдещите печалби по-несигурно. Нещо повече, когато фирмите не могат да 
Убедете се, че по-рано от разходите си, те могат да го намерите рисковано да подпишат договори за закупуване на суровини и 
продава резултати в предварително цените, стратегията, която ви помага двете купувачи и продавачи в капиталистически 
система (Дейвидсън 1978). Нестабилна цена за удостоверения ще бъде точно толкова, колкото на 
възстановяване, както с висока цена. 
Един от начините за предотвратяване на такива проблеми би, разбира се, е да се намали 
липса на гъвкавост на търсенето на сертификати за освобождаване на някои от елементите, които са негъвкав 
кривите на търсенето. Това би било стоки, като горива, които не са особено добри заместители 
  28 
на разположение на разумни цени. (Ние в действителност поети петрол, ще бъдат освободени от 
Сертификатът изисквания в нашата симулация.) Оставянето отмени важен въпрос за 
въздействия върху околната среда и ефективността загуби на изключения, то е ясно, че те могат да 
Отвори вратата на проблемите, свързани с подхода на части, с една индустрия 
след друг иска освобождаване на много убедителни и основателни причини, които 
те може друго лице layoffs и дълбоки капки в печалбите. 
Един от начините за търсене на сертификат цените нестабилност проблем е да се сравни 
удостоверения идея за по-традиционните плана, наложена тарифа за всички внасяни стоки. Един 
тарифата ще имат сходен ефект върху цените на вноса и вносни заместители на тези, 
на Buffett план, тъй като ние видяхме, тарифи имат някои недостатъци, като например 
невъзможност да се установи числения целта за дефицит. Но тарифна програма ще 
по същество се сертификат план, в който неограничен размер на сертификати ще се 
на разположение на фиксирана цена.
 Следователно, докато тарифи няма да се гарантира фиксирана, стабилна търговия 
дефицит, те ще предлагат на стабилна цена, което дава възможност на фирмите да се по-добра прогноза за техните разходи 
и приходи. 
Тази нестабилност проблем е тясно свързано с допълнителни проблеми, които възникват в 
връзка със специфични видове пазари за сертификати и свързани с пазарите на фючърси, 
заеми, както и възможности.
 За да работи ефективно, пазари на този вид трябва да бъдат течни, позволяваща 
Бързо продажба и покупка на сертификати с минимални разходи за транзакции.
 Това свойство на 
ликвидност е обща за повечето финансови пазари в напредналите икономики. 
Течни пазари 
увеличение на стойността на финансовите активи, тъй като фирми и инвеститори са по-склонни да купуват 
инвестиции, които те знаят, че могат да продават-късно, ако се нуждаят от пари в брой по някаква причина (Keynes 
1936: 150-51). Те също така се гарантира, че фирми, те никога няма да откриете, че е невъзможно да купите тези 
инвестиции, когато те са необходими. Наличието на пазар, на който сертификати 
биха могли да бъдат бързо да се купуват и продават, ще бъде важно в динамична икономика в 
Плановете, които понякога се променят бързо и времето е пари. 
Не само ще ви се наложи да се създаде ликвидни пазари, но някои други сложни 
Финансовите договорености вероятно ще трябва да се въведе заедно с удостоверения.
 В 
Цената на сертификати могат да водят с течение на времето, тъй като правителството постепенно намалява нейната цел за 
дефицита по текущата сметка. (Сертификатите ще бъде добре за, да речем, $ 110 на стойност на вноса 
една година, $ 105 през следващата година и т.н.) Тъй като вносителите могат да предвидят такива ръст в 
  29 
разходи, те могат да решат да "Банката" свидетелства, че те получават или купуват за употреба в по-късна година. Един 
подобна нужда могат също да възникнат за проста причина, че фирма, която притежава сертификати могат 
не е необходимо да внасят стоки веднага.
 А банковата опция също ще направят планиране 
процес по-сигурни, тъй като фирмите с достатъчно пари в брой на ръка може да бъде сигурен, че техните 
разходите по закупуване на сертификати преди действителното внос покупки.
 Та, някаква форма на 
банкирането на сертификати с властите вероятно ще бъдат необходими.
 Въпреки това, много 
фирми, няма да искате да се жертва в брой чрез ICS за дълги периоди от време.
 Следователно, те 
може да пожелае да купуват фючърси и опции, които гарантират правото да закупи сертификати на 
някаква бъдеща дата, както и много компании вече хеджиране срещу цената на гориво нараства с 
закупуване на петрола фючърси или срещу devaluations чрез закупуване на валута в предната 
пазар. 
Пазари за сертификати, удостоверение фючърси, опции и почти сигурно ще бъде доста 
летливи. Течни пазари са предмет на резки промени в цената, когато инвеститорите бързо да купя 
или продажба на големи количества, може би поради неблагоприятните новини от някаква форма.
 Speculators в такива 
пазари купуват сертификати с цел печалба чрез предвиждане къси Run движения в своите 
цени, процес, който може да генерира, отколкото да опитоми, нестабилност. Това е скръб 
общи за запасите и валутни пазари. 
Един прецедент, който е може би по-подходящо е 
пазар на емисии на кредити в системата за търговия с емисии на Европейския съюз. 
Тези пазари, както и на съответните пазари на деривативи, свързани с емисиите на 
сертификати, са показали, голяма част от цената летливост (Колман 2007: 6); използването на 
усъвършенствана система за търговия не успя да даде на инвеститорите и фирмите способността за 
план, въз основа на стабилна цена на въглерода или емисии. 
Следователно, налице е главоблъсканица на 
стабилността на пазара: тя ще бъде необходимо да се създаде ликвидни пазари сертификат и сертификат - 
дериватни пазари, с цел да се запази гладкото функциониране на сертификат за система, но 
тези пазари неминуемо ще доведе проблемите на своите собствени. 
(Keynes отлично направи 
подобен аргумент по отношение на фондовите пазари [1936: гл. 12].) В началото на последната финансова 
трудности, свързани с американските ипотечни прогнози, индустрия, обществени може да са малко 
апетит за друг потенциално нестабилните финансови сектор. 
  Може би най-сериозна слабост на Buffett предложение, или силно 
правителствените усилия за затваряне на търговията празнина, е най-вероятно реакция на Световната търговска 
Организация и нашите търговски партньори.
 Тъй като Китай и други износители са се ползвали в 
  30 
някои пътища от големи дефицити САЩ и дори да насърчава тези дефицити, като част от тяхната 
стратегии за развитие, те са вече показа голямо нежелание да се приеме обезценяване 
на долара, или други подобни мерки.
 Няколко европейски лидери и икономически служители 
са били вече реагират с аларма за обезценяването на долара спрямо еврото, 
защото на нейния ефект върху цените на европейския износ за Съединените щати. 
Трудно е да се 
Представи си, че чужди правителства да не отговаря на всички силни едностранни усилия, за да 
затвори САЩ търговията разлика от оспорване на действията на Световната търговска организация (СТО) 
и дори и едностранно налагане на търговските бариери. Въпреки това, член 12 от Общите 
Споразумение за митата и търговията (ГАТТ), който беше приет с някои промени от 
СТО, позволява използването на контрола върху вноса, при определени условия, които се виждат да са 
се срещнаха в този случай. (За по-нататъшна дискусия, вижте Годли и др. [2005: 10].) Други аспекти на 
международни отношения могат да бъдат увредени. 
Както при всеки въпрос на международните 
размери, дипломация и сътрудничество, са за предпочитане подходи. Въпреки че тези 
изглежда не са в момента, на долара е, както е отбелязано горе, вече амортизирани 
с повече от 20% срещу САЩ търговски партньори.
 Предложенията като Buffett план 
ще се отрази на всички страни и валута блокове, включително и тези, които вече си видял 
Оценяваме значително валути срещу долара. 
   
10. Други потенциални трудности с BUFFETT ПЛАН 
   
Един ключов въпрос по отношение на всички значителни промени на икономическата политика е ефектът му върху 
разпределението на доходите и богатството. 
Ясно е, че някои хора ще се възползват и други 
би било зле с изпълнението на Buffett план.
 Експортиране на фирми и 
техните работници, заедно с фирми и работници в САЩ внос-конкурентни индустрии, ще 
Вероятно се възползва от нарастващото търсене и / или повишаване на цените.
 Нашите количествени 
Анализът показа, че този план няма да доведе до значително намаление на чуждестранните 
Цените на американските износа, а по-скоро голямо увеличение на износителите печалби. 
Това неочаквано наследство 
ще бъде по-малък, в случай на отмъщение.
 От друга страна, на работниците и на фирми в 
индустрии, които разчитат на вносни суровини, които продават или внесените стоки, вероятно ще бъде 
наранявам. Освен това, всички потребители САЩ може да се сблъскват с по-високи разходи за вносни стоки, 
а също и високи цени за стоките, които са заместители на вноса, тъй като търсенето им нараства. 
  31 
Разходите на потребителите са неизвестни, защото често фирмите, които изнасят за 
Съединените щати не се прехвърлят на увеличение на разходите си или промени в обменния курс, който 
САЩ техните клиенти. (Най-САЩ вноса са фактурирани в долари.)
 Ако вносителите в 
Съединените щати трябва да купуват сертификати, когато те внасят стоки, те могат просто да продължат да 
долар цените постоянно и плащат за сертификати от техните печалби, или с "squeezing" 
техните разходи. Всъщност, последните обезценяване на долара не е пропорционален ефект 
върху неструктурните петрола вносните цени в Съединените щати
, Blunting му ефект върху вноса на търсенето. (За 
последните обсъждането на този въпрос, вижте Vigfusson, листове и Gagnon [2007].) 
Въпреки това, тя трябва да се приеме, че вносните цени ще водят значително по 
Buffett на плана или почти всеки план за намаляване на търговския дефицит. Разполагаме с два отговора. 
Първо, Съединените щати не са били консумират повече, отколкото е било за производство на много 
години от закупуването на вноса с привлечени пари. А ребалансиране на търговията воля, чрез 
Определението, крайни тази връзка. Следователно, при липсата на засилен растеж, САЩ 
консумация ще трябва да спадне в сравнение с доходите, тъй като американците покупка неравностойно стоки 
от чужбина, и прекарват повече от техните работни дни, произвеждащи стоки за потреблението в световен мащаб. 
Това вероятно ще изискват някакъв вид на увеличение на цените на вноса. В противен случай, 
страна, да се наложи да чака тежка рецесия и намаляване на заетостта да изпълни 
задачата да принуди САЩ жители да купуват по-малко внос. Това е една причина, че 
Леви институт за известно време твърдеше, че девалвация или, в краен случай Един цяла - 
на борда на тарифата може да бъде част от решението за неустойчиви баланси: при отсъствие 
на такива мерки, всяка корекция на баланси би имало сериозни макроикономически 
последици (Годли и др. 2005). Висше вносните цени може да бъде горчиво лекарство, но 
лесна за преглъщане от други лекарства за текущата сметка болест. До степента, 
че някои ребалансиране е неизбежна-едва ли е спорна предположение-то няма да дойде 
без разходи за потребление на САЩ, независимо дали чрез намален доход на домакинствата, по-висок 
Вносните цени, или внос на дажби. (Това би било да се избягва, доколкото износ 
търсенето нараства поради повишена съвкупното търсене в нашите търговски партньори, дори ако 
относителната цена на САЩ износа остава същото в чужди страни, търсенето за тях ще 
увеличаване на доходите, както чуждестранни увеличава. Въпреки това, САЩ политици имат само ограничено 
влияние на макроикономическата политика в чужбина и там е само толкова много такива политики могат 
постигнете.) 
  32 
А втората причина, поради която той може да бъде най-добре да се приемат разходите за някои САЩ жители, които 
Ще дойде с Buffett план е, че политиците имат средства в ръка, за да сте сигурни 
тези разходи не се поемат от тези, поне могат да ги обработват. Много отрасли и работници 
, ще се възползват значително от плана. (В момента не се обсъждат някои политико - 
икономически ползи подчертавали Buffett [2003] и други, които са твърде много си струва 
разглеждане, но извън обхвата на този доклад.) Освен това, нацията ще бъде от полза в 
дългосрочен план от намаляването на дисбаланса по текущата сметка, а не чакат за някои 
на кризи, като например загуба на доверието в долара и решителна крачка в неговата стойност, за да се рязко 
"Решаване" на проблема. В светлината на обезщетения, че много хора ще се ползват, изглежда 
разумно да се използва данъчната система, за да разпространяват някои от ползите за малки и средни 
доходи САЩ данъкоплатците. Това ни води до нашата алтернатива предложение. 
   
11. Един алтернативен подход към BUFFETT план: РАБОТНИЦИ 
ТЪРГОВИЯ ВНОС за по-ниски заплати данъци 
   
Ние вярваме, че справедлив начин на разпределение на ползите от балансиране на текущата сметка 
Дефицитът ще бъде търг сертификатите директно към вносителите, а не предоставянето им 
без такса за износителите; правителството ще използва приходите за търг 
компенсира намалението на данъците ведомост, улавяне приходи, които иначе биха се добавят към 
печалбите на износителите. По този начин, някои от финансовите затруднения, въведени от 
сертификати може да бъде намален, тъй като вносителите биха могли просто да купуват сертификати в търга - 
много прилича днешното съкровище облигация търгове-а не става на пазарен близък до фондова 
обмен. 
Този алтернативен план ще бъде по никакъв начин не е съвършен, но то все пак ще предложи 
на следните допълнителни предимства в сравнение с първоначалното Buffett план. Първо, работниците 
себе си ще бъде по-добре възнаградени за усилията си. Ние вярваме, че работниците не би 
да е в състояние да увеличи своите усилия, много работа, дори и с това допълнително възнаграждение, но те 
ще се чувстват по-справедливо компенсирани. Това изглежда подходяща в момент, когато богатите 
се ползвал значителни данъчни съкращения и пропастта между богати и тези на скромни средства 
е нараснал значително. Много от работниците, които печелят толкова малко, че те не плащат федерални 
данък върху доходите трябва да жертва значителна част от своите заплати и възнаграждения на 
  33 
ведомост данъци. А заплата данък рязани ще облекчи ефектите на по-високи цени за внасяните 
стоки, особено за тези работници. 
На второ място, като същевременно предоставяне на сертификати за износ, както кредит ще предостави 
стимул за износителите, по-ниски заплати данъци може да помогне за износ, промишлеността, твърде (Minsky 
1986), а в допълнение на износители, производители на nontraded стоки могат да се възползват от намалена 
разходи за труд. И двамата на тези ефекти ще акцентират стимул за намаляване на търговския дефицит - 
въздействието на сертификата план. Повечето neoclassical теории на данъчните честота твърдят, че 
работници носят пълния размер на разходите за работни заплати данъци, независимо дали те се приспадат от заплати или таксуват 
на работодателя, но в степента, в която тази теория е невярна или само сближаването на 
реалност, фирми ще се ползват за доставка от страна на стимул. 
Трето, търг за разпределяне сертификати могат да бъдат по-малко при някои форми на 
измами от Buffett първоначалния план. Ако сертификатите са били отпуснати от правителството да 
компании, които изнасят стоки, както е в оригиналната Buffett предложение, непочтени фирми 
може да се изкуши да преиначавам или изкуствено чуждестранни транзакции, да речем, с "продажба" несъществуваща 
стоки за отвъдморските приятелска компания. (Този проблем ще бъде още по-вероятно да се появят 
Ако сертификатите са били дадени и на фирми, които изнасят услуги, които са по-трудни за 
проверява и сега представляват много голям процент от външната търговия.) Използването на 
държавни търгове на сертификатите ще се предотврати тази форма на измама, които биха могли да 
друго подкопава ефективността на програмата. Също така, търгове ще имат по-ниски 
административни разходи, отколкото на система за събиране на информация относно износа и разпространявате 
сертификати. 
   
12. Оценка на алтернативните ВЕРСИЯ НА BUFFETT план: 
Оценки на въздействието 
   
За да се оцени този алтернативен вариант на плана Buffett, ние редакция нашите предишни упражнение, 
Сега ако се приеме, че всички приходи от ICS собственост на правителството, което използва тези 
средства за намаляване на работодателите и служителите, вноски за социално осигуряване, така че 
политиката комбинация напуска държавния дефицит грубо в съответствие с нашите изходните 
(не взема под внимание данъчни постъпления, свързани с бизнес цикъла) (Фигура 12). 
В това упражнение, ще оцени пазарната стойност на ICS за да бъде по-ниска, отколкото в 
предишна упражнение, на около 2% от БВП (4,9 perccent на "данъчнозадължено заплата" или 
спечелил доход до 102000 щатски долара за всеки работник), и ние се предположи, че съотношението на 
на работодателите и на работниците и служителите принос към БВП спад с около 1% всяка (и 
впоследствие се възстанови, тъй като статистиката на платежния баланс се подобрява и пазарната стойност на ICS е 
намалена), генериране на спад в разходите за производство, които ще поемат ще бъдат отразени в 
инфлацията, компенсиране на по-високите цени на вноса, както и повишаване на конкурентоспособността на САЩ 
износители. 
Нашият модел показва, че под тези предположения най печалби за износителите от 
на бавна динамика на вътрешните разходи генерира ползи за износителите, които са еквивалентни 
на това, което ние, получени през предходната упражнение, при което приходите от продажби на ICS 
отиде изцяло към износители сектор. 
Както и в предишния упражнение, за намаляване на вноските дава силен стимул 
на вътрешното търсене, с реалния БВП печелят повече от 2% по отношение на нашите 
изходните проекция. 
   
U. С. Основно Сектор Салда 
под "Ревизирано Buffett План" 
8% 
Фигура 12 

  Нашите симулация показва, че ефектът от ревизираната Buffett план на главния сектор 
баланси е много близка до тази в предишния експеримент (Фигура 12). Въздействието на 35 
инфлацията трябва да бъде същата както по-горе за предходната експеримента, но 
въздействие върху икономическия растеж трябва да бъде малко по-големи (Фигура 13). Разходите за живот въздействието на 
Планът ще бъде ameliorated в нашата алтернатива от заплата данък върху намаляване на около 2,4 
процентни пункта за всеки работодатели и служители. 
   
Реален БВП растеж 
под Алтернативен Допускания 
Фигура 13 

  35 
13. ЗАКЛЮЧЕНИЯ 
   
Нацията трите салда за частния и публичния сектор, както и текущата сметка 
са важни двигатели на икономиката. Повечето икономисти са подценява краткосрочен 
и средносрочен план въздействията на мащабни макроикономически дисбаланси. По наше мнение, 
политиците трябва да вземат по-стратегическа гледна към трите баланси, докато 
Признавайки, че е трудно да се "управлява" или плътно регулират тях. Следователно, ние не 
отхвърляне от страна всякакви усилия за привеждане на САЩ баланс на дефицита по текущата сметка до 
по-устойчиви пропорциите. Подобна мярка вероятно ще включва някои промени в 
внос и / или износни цени, като в тази книга, ние имаме показва, че връзката между тези 
цените и на дефицита по текущата сметка е сложно, но достатъчно надеждно да формират основата за 
по-силна търговска политика. Освен това, така както е описана по-горе, Buffett план има редица 
предимства пред други протекционистки отговори на дефицита по текущата сметка, в частност 
  36 
че тя не би селективно целеви държави и индустрии и ще работи към дефицит 
цели, без цели или квоти за отделните продукти. Симулации с използване на Леви 
Институт macroeconometric модел показва, че Buffett план ще доведе до по-високи 
растеж и това ще се намали на платежния баланс дефицит до около 2% от БВП 
(главно от внос на петрол, които не биха били обхванати от плана по нашите предположения) 
по-бързо от продължаване на сегашната политика. 
Тези резултати не вземат под внимание някои видове проблеми на правителството 
може лицето, когато тя е въвела нова политика, която не може лесно да се включи в 
математически модел. Имаме много сериозни резерви и вярвам, че 
Buffett план може да не работи добре на практика. Първо, подобен план Buffett, който установява 
цел за търговския дефицит (като процент от не-маслени износ) може да доведе до много висока 
вносните цени на американските потребители. Веднъж дефицит целта е избран, на пазара за 
сертификати ще определи цена, която би могла да бъде много висока и не може да бъде контролирано от 
правителство. Имаме изчислява цената да бъде 9% увеличение на цените на вноса. 
Нещо повече, тъй като на пазара ще бъде много течна, цената на сертификатите могат да варират 
erratically от ден на ден и сезон на сезон. Второ, планът ще доведе до силна 
международна реакция, с икономически и дипломатически последствия. 
Въпреки тези и други проблеми по-горе, може да почувства, че политиците 
незабавни действия за намаляване на търговския дефицит, е необходимо. В този случай, ние бихме предпочели 
нашата версия на Buffett плана на оригинала. Нашият план ще излизат от приходите от 
сертификат за продажби в джобовете на работниците. Вместо за предоставяне на сертификати, без такса 
на износителите, правителството ще търга ги директно към вносителите. Сертификат 
търг приходите ще бъдат използвани за финансиране на намаления в FICA ведомост данък. Това 
алтернатива би било справедливо за работещите от скромните средства, по-малко уязвими за измами, и по-малко 
скъпо за управление. Според нашите симулации, алтернативния план би въз 
баланс, да извършват най-малко, както и оригинални Buffett план. Икономическият растеж ще бъде 
още по-високо над краткосрочен план, отколкото при сегашната политика или на оригиналния сертификат план. 
Прогнозираният ръст рецесията ще бъде shallower отколкото при статуквото политики или 
Buffett оригиналния план, намаляваща до много ниски с около 1,5% през третото тримесечие на 2009 г. 
вместо bottoming при около 1,2% през второто тримесечие на тази година, тъй като той 
би при първоначалното Buffett предложение. Въпреки това, ръстът ще е бавен за 
Останалата част от прогнозния период. Алтернативните план би ефект за връщане към по - 
устойчив дефицит по текущата сметка, с външен баланс след подобни пътеки в 
двата сертификата план сценарии. Нещо повече, алтернативни план би омекчавам въздействието на 
очакваното увеличение на цените на вноса, с намаляване на социално-осигурителната заплата данъци на 4,9 
процентни пункта (2,4 процентни пункта за всеки работодателите и на работниците и служителите 
вноски) през първото тримесечие на 2008 година. 
   

  38 
РЕФЕРЕНЦИИ 
   
Buffett, Уорън Д. 2003. "Америка е Дефицит Продажба нацията Out под нас. 
Ето начин да оправя проблема-и ние трябва да го направя сега. "Fortune, октомври 
26. 
   
Колман, Лес. 2007. "Carbon Трейдинг: разтвор или химера?" Работна книга. Parkville, 
Виктория, Австралия: Университетът на Мелбърн. 
   
Дейвидсън, Пол. 1978 година. Пари и реалния свят. Ню Йорк: Macmillan. 
   
Dos Santos, Claudio, Anwar Shaikh и Gennaro Zezza. 2003 година. "Мерки на недвижими 
БВП на САЩ търговски партньори: методология и резултати. "Работен документ 387 бр. 
Annandale-он-Хъдсън, Ню Йорк: Таксата Икономически институт на бард академия. 
   
Feldstein, Мартин. 2007. "Как за избягване на една рецесия." Уол Стрийт вестник, декември 5. 
   
Galbraith, Джон Кенет. 1985 [1967]. Новата индустриална държава. Ню Йорк: Нови 
Американски библиотека. 
   
Годли, Wynne. 1999 година. Седем неустойчивите процеси: средносрочен план перспективите и 
Политики за Съединените щати и в света. Стратегически анализ. Annandale-на - 
Hudson, Ню Йорк: Таксата Икономически институт на бард академия. 
   
Годли, Wynne, Димитри Б. Пападимитриу, Клаудио З. Dos Santos, и Gennaro Zezza. 
2005 година. Съединените щати и я Кредитори: Мога симбиозата Последно? Стратегически 
Анализ. Annandale-он-Хъдсън, Ню Йорк: Таксата Икономически институт на бард 
Колегията. 
   
Годли, Wynne, Димитри Б. Пападимитриу, Грег Hannsgen и Gennaro Zezza. 2007. 
Американската икономика: Има ли изход от гората? Стратегически анализ. 
Annandale-он-Хъдсън, Ню Йорк: Таксата Икономически институт на бард академия. 
   
Hobrook, Робърт С. 1972. "Оптимално икономическа политика и на проблема с инструмент 
Нестабилност. "Американски икономически преглед на 62 (1): 57-65. 
   
Houthakker, H.S., и Стивън стр. Magee. 1969 година. "Приходи и цената Elasticities в света 
Търговия. "Преглед на икономика и статистика" 51 (2): 111-125. 
   
Keynes, Джон Мейнард. 1936. Общата теория на заетостта, лихвите, и пари. 
Ню Йорк: Стегни Харкорт. 
   
Loretan, Mirco. 2005 година. "Индекси на валутните стойност на долара." Съюзна 
Резервен Бюлетин, зима. 
   
Minsky, Hyman стр. 1975 година. Джон Мейнард Keynes. Ню Йорк: Колумбийския университет Натиснете. 
  39 
----. 1986 година. Стабилизиращ нестабилна икономика. Нова Haven, Кънектикът: Йейл 
University Press. 
   
Oakley, Дейвид. 2007. "Корпоративни Облигации Разходите Качи до пет години Върховен." Financial Times, 
29 ноември. 
   
Пападимитриу, Димитри Б., Грег Hannsgen и Gennaro Zezza. 2007. "Ефектите на 
Спад на жилищния пазар върху икономиката на САЩ. "Работен документ 506 бр. 
Annandale-он-Hudson, NY: Таксата Икономически институт на бард академия. 
   
Ройтерс. 2007. "Ситигруп да пишете надолу до $ 18.7B." САЩ Днес, 27 декември. 
   
Schultz, Джордж и Джон Тейлър. 2007. "" Сребърна лигавицата в Америка прогнози, 
Облак. "Файненшъл Таймс, ноември 6. 
   
Stiglitz, Joseph. 2008. "Stagflation иде." Януари 2. На разположение на адрес: 
commentisfree.guardian.co.uk/joseph_stiglitz/2008/01/stagflation_cometh.html 
   
Лета, Лорънс З. 2007. "Състоянието на икономиката на САЩ." Реч в Brookings 
Институция, Вашингтон, D.C., декември 19. 
   
Tett, Джилиан. 2007. "Банки" ипотечни Writeoffs да достигне $ 60 милиарда. "Financial Times, 
8 ноември. 
   
Vigfusson, Робърт J., Нейтън листа, и Иосиф Gagnon. 2007. "Валутен Заминете - 
Благодарение на експортните цени: Оценка Някои Cross-Country доказателства. "Международни 
Финанси Дискусия вестниците. Вашингтон, DC: Борда на управителите на Федералния 
Резервен система. 
   
Whalen, Charles J. 2007. В U. С. кредитни Крънч на 2007: A Minsky момент. Публично 
Политика Кратко бр 92. Annandale-он-Хъдсън, Ню Йорк: Таксата Икономика 
Институт за бард академия.