петък, 12 февруари 2010 г.

Бъфет покани фонд мениджър на вечеря 
12 Февруари 2010 15:03

Обикновено инвеститорите плащат, за да се хранят с Уорън Бъфет. Не така се случи, обаче, с мениджъра на хедж фонд Кара Колдънбърг.

29-годишната жена от Ню Йорк е изпратила нейният анализ на капиталовите пазари на 79-годишния председател и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Inc. през ноември с бележка, в която се казва, че те я чула, че той обича да прекарва уикенда за Деня на Благодарността търсейки инвестиционни идеи. Бъфет е бил достатъчно заинтригуван, за да покани нея и нейния бизнес партньор Алекс Дъран в неговия главен офис в Омаха, Небраска, за разговори и вечеря, според двама човека, запознати със срещата, предаде Bloomberg.

Споделянето на анализа е донесло на Голдънбърг компания, за която някои хора плащат твърд кеш с удоволствие. Обядът с Бъфет, който е втория по богатство в САЩ след създателя на Microsoft Corp. Бил Гейтс, нарасна до внушителната сума от $1.68 милиона на последния благотворителен аукцион, организиран през юни. в Сан Франциско. Победителят през 2008 г. плати $2.1 милиона, което е най-голямата сума откакто Бъфет започна благотворителните обяди през 2000 г.

Тя удари джакпота, казва Франк Бетз, партньор в базираната в Ню Джърси Carret Zane Capital Management LLC, която инвестира в Berkshire Hathaway от повече от две десетилетия. 

Голдънбърг, съосновател на 18-месечната базирана в Ню Йорк Permian Investment Partners LP и Бъфет отказаха коментар. 

Голдънбърг има университетска диплома по химия от 2002 г. от Иейл. Нейната първа работа след университета е анализатор в инвестиционната банка Morgan Stanley.

Любимите акции на Бъфет са на компании, които той вярва, че имат дългосрочно предимство пред конкурентите си, като той стана голям инвеститор в Coca-Cola Co., Wells Fargo & Co. и American Express Co.

Той превърна Berkshire в конгломерат с пазарна капитализация от повече от $170 млрд. и бизнес от застраховки до сладолед. Неговата мъдрост и финансов успех превърнаха годишната среща на компанията в многодневно поклонение, с рекорда от 35 000 присъстващи миналия май.

През май 1956 г., на 25 години, той стартира Buffett Associates Ltd. с проятели и семейството му като инвеститори. Този фонд преминава в отделен хедж фонд, наречен Buffett Partnership Ltd., който беше закрит през 1970 г. 

Бъфет казва, че неговите инвестиции се базират на принципа да бъдеш уплашен когато другите са алчни и алчен, когато другите са страхливи. Той казва, че хоризонта на неговите най-добри инвестиции е завинаги.