петък, 6 ноември 2009 г.

05 ноември 2009
Ключови застрахователи на тезгяха
INSURANCE.BG
 запиши отпечатай изпрати на приятел



Бизнесите в Източна Европа са особено атрактивни


Голямо раздвижване преживява застрахователната индустрия, ключови активи излизат на световния пазар като последствие от финансовата криза, пише в свой анализ американското издание MarketWatch. Според изданието най-лесно ще бъдат продадени дружествата в Източна Европа и Азия, докато пазарът в САЩ навярно най-трудно ще привлече купувачи.
AIG вече започна да продава свои поделения, опитвайки си да събере пари да върне получената държавна помощ ($120 млрд.). Подобен е казусът с ING Group, която е под натиска на ЕК да разпродава и да се разплати с държавата. Белгийската KBC Group навярно ще бъде принудена да поеме по същия път според анализаторите, цитирани от изданието. А Royal Bank of Scotland съобщи днес, че ще продаде застрахователния си бизнес заради решение на европейските регулатори.

Въпреки драстичния спад на котировките на акциите на застрахователните дружества по света, причините за излизането им на тезгяха в повечето случаи не са свързани със самия традиционен застрахователен бизнес.

При ING и RBS загубите идват от банковите операции на групировките, които са източник на нуждата от свежи пари и съответно на натиска за продажба на застрахователни активи.

При AIG причината бе в поетия голям риск от инвестиционното звено.

Анализаторите смятат, че в САЩ много малко застрахователи ще бъдат достатъчно силни, за да си позволят нови значителни покупки.

Уорън Бъфет е сред вероятните според тях купувачи, евентуално MetLife Inc.

Две канадски групировки са в по-добра кондиция и биха могли Sun Life Financial Inc. и Great-West Lifeco Inc.

Още повече, че канадските застрахователи почувстваха по-слабо ефектите от кризата на финансовите пазари и планират разширението си.

В случая с ING, около 60% от активите ще бъдат продадени лесно – най-вече тези в Латинска Америка, Източна Европа и Азия, смятат анализаторите.

Холандският бизнес на групата вероятно най-трудно ще намери пазар и затова очакванията са евентуално това да се осъществи чрез първоначална емисия акции.

Макар някои наблюдатели да смятат, че френската Axa и германската Allianz може да проявят интерес към него в по-дългосрочен план.

Анализатор на Deutsche Bank добавя още италианската Generali и австрийската Vienna Insurance сред потенциалните заинтересовани, най-вече за бизнеса на ING в Централна и Източна Европа, където съществуват обещаващи дългосрочни очаквания за растеж. 

Неясна според анализаторите е съдбата на белгийската KBC.

Според някои натискът на ЕК може да принуди компанията да повтори примера на ING за разделяне на застрахователния от банковия бизнес.

Други обаче не са съвсем съгласни – обосновавайки се с прекалено силната реакция на пазарите в случая с разделянето на ING и факта, че KBC няма да има остра нужда от капитал до 2012 г. и затова няма и да бъде принудена да продава.

Бъфет се присъедини към офертата за данъчните кредити на Fannie Mae
INSURANCE.BG
 запиши отпечатай изпрати на приятел



Данъчните кредити в САЩ са част от мерките за стимулиране на инвестициите в нискодоходното строителство на жилища


Инвестиционният конгломерат, контролиран от Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc (BRKa.N) се присъедини към Goldman Sachs Group Inc (GS.N) в плановете за придобиване на данъчни кредити на стойност $3 млрд. от ипотечния гигант Fannie Mae, съобщи “Уолстрийт джърнъл”, позовавайки се на осведомени източници.
В неделя изданието съобщи за плановете на една от водещите търговски банки в света – американската Goldman да получи финансиране от Fannie Mae за отпускането на нови кредити, но предупреди, че финансовото министерство на САЩ може да блокира сделката. Вашингтон не бърза да одобрява сделката, тъй като това може да намали данъчните отчисления на Goldman Sachs, което ще даде допълнителни теми за разговори за прекалената подкрепа за банката за сметка на данъкоплатците. 
Детайли от готвената сделка засега не са ясни, макар, че аналитици говорят за $1 млрд.
„Министерството на финансите обмисля предложението и няма да позволи сделка, която би била във вреда за данъкоплатците“, е заявил представителят на ведомството Ендрю Уилямс.
Данъчните кредити в САЩ са част от мерките за стимулиране на инвестициите в нискодоходното строителство на жилища. 
Съответният закон позволява на инвеститорите да получават данъчни отстъпки при финансиране на жилищно строителство. Подобни кредити като правило са изчислени за срок от 10 години и са привлекателни за компании, които са уверени в приходите си за следващите десет години.
Fannie Mae е най-голямата ипотечна агенция в САЩ. Компанията е основана през 1938 година с указ на тогавашния американски президент Франклин Делано Рузвелт с цел създаването на вторичен пазар на ипотечните заеми. През 1968 година става публично дружество, като продължава да бъде подкрепяна от правителството на САЩ.
Fannie Mae продължава да финансира над 20% от всички ипотечни кредити в страната. Подкрепата на вторичния пазар се изразява в изкупуването на ипотечни кредити от банките и консолидирането им в пул. След това компанията издава ипотечни ценни книжа, обезпечени от пуловете и ги продава на свободния пазар. По този начин осигурява финансирането на нови кредити.
03 ноември 2009
Бъфет прави най-голямото си придобиване 
INSURANCE.BG
 запиши отпечатай изпрати на приятел



Инвестиционният конгломерат на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway купува железопътния оператор Burlington за $44 млрд.


Инвестиционният конгломерат на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway съобщи, че се е споразумял за придобиването на железопътния оператор Burlington Northern Santa Fe Corp. за $44 млрд. 
Това автоматично се превръща в най-голямото придобиване, което Бъфет е правил някога, съобщи агенция „Блумбърг“. В прессъобщението на инвестиционната компания се посочва, че „железниците са ключ към бъдещия растеж на Съединените щати и ще растат само когато националната икономика расте“. „Това е залог всичко или нищо на икономическото бъдеще на САЩ. Обичам подобни залози” – казва Бъфет. 
Berkshire Hathaway ще плати по $100 на акция (чрез директно плащане и замяна на акции) за 77,4% от акциите на железопътната компания. „Ще имаме повече хора, които ще превозват повече стоки след 10,20,30 години. Вярвам в просперитета на тази страна” е заявил Бъфет пред CNBC.
02 ноември 2009
Уорън Бъфет продаде пореден дял от Moody’s
INSURANCE.BG
 запиши отпечатай изпрати на приятел



Berkshire е продала 1,15 млн. акции, но остава водещ акционер в Moody’s, притежавайки 38,07 млн. акции


Компанията на легендарния инвеститор Уолън Бъфет Berkshire Hathaway, която е най-големият акционер в концерни като Coca-Cola и Wells Fargo & Co, намали дела си в рейтинговата агенция Moody’s Corp с 2,9%, за трети път от лятото. Berkshire е продала 1,15 млн. акции, но остава водещ акционер в Moody’s, притежавайки 38,07 млн. акции. Продаденият дял е за $28,7 млн., съобщи агенция „Блумбърг“. 
Компанията на Бъфет намали деля си в агенцията с 17% през юли и с нови две на сто през септември. Moody’s, чиито основател Джон Муди създаде първи кредитните рейтинги през 1909 г. , страда от рязко намаленото търсене на услугите й за анализ на дълг, а икономическата криза повлия крайно негативно върху финансите на компанията. 
Тя както и конкурента й Standard & Poor’s бяха подложени на унищожителна критика от страна на регулаторите и законодателите, тъй като не са предвидили вълната от фалити по ипотеки, което обезцени фатално книжа, които доскоро имаха присвоен рейтинг AAA.
След съобщението за продажбата на пакета акциите на Moody’s поевтиняха с $0,59 или с 2,4 % до $23,68 за брой в петък. Така капитализацията на агенцията се срина с 20 процента за последните шест месеца.
29 октомври 2009
Bloomberg определи най-влиятелните финансисти
INSURANCE.BG
 запиши отпечатай изпрати на приятел



Безспорен гуру за инвестиционната общност е шефът на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет


Корпорацията Bloomberg проведе анкета сред инвеститорите, дилърите и аналитиците, абонирани за деловите й издания с цел да посочат най-авторитетните и влиятелни експерти на финансовите пазари, съобщи агенцията. Една четвърт от анкетираните посочват като безспорен гуру сред финансистите шефа на инвестиционния конгломерат Berkshire Hathaway Уорън Бъфет. 
След него с 16% от гласовете се нарежда изпълнителният директор на най-големия в света облигационен фонд Pacific Investment Management Co. (PIMCo) Бил Грос. По 10% си поделят инвеститорът-милиардер Джордж Сорос и професорът от Нюйоркския Университет Нуриел Рубини, който успя да предскаже сегашната финансова криза. Със същите проценти одобрение е и инвеститорът Марк Фабер, издаващ Gloom, Boom & Doom Report - своеобразна хроника на кризата. Колкото и да е парадоксално сегашният председател на Федералния резерв Бен Бернанке независимо от огромните си пълномощия и възможности да влияе върху пазарите получава под десет на сто, а легендарният му предшественик Алън Грийнспан - едва три процента. 
Агенцията отбелязва още, че доверието сред инвеститорите към президента Обама и икономическия му екип за последните три месеца пада сериозно, независимо от ралито на капиталовите пазари и повишаването на индекса S&P 500. В момента едва 57 процента от инвеститорите запазват положителната си оценка за екипа на американския президент, спрямо 73% през юли. 
Финансовият министър Тимъти Гайтнър и икономическият съветник на Обама - Лоурънс Съмърс също са недолюбвани от инвестиционната общност.

четвъртък, 5 ноември 2009 г.

WARREN BUFFETT TABLITSA

WARREN BUFFETT TABLITSA

------------------------------------------------------------------------------------------

|COMPANY+BROI AKTSII|N.P.M.| ROE |TOTAL DEBT  / EQITY |DIVIDENT |PRICE NOW |YEARS|

Какво има в портфейла на Бъфет?
05.11.2009 15:03


Едва ли има човек, интересуващ се от финансовите пазари, който да не е чувал за Уорън Бъфет. Според мнозина дори именно Бъфет е човекът с най-голямо влияние в света на финансите. Причината за това е успехът, който той успява да постигне със своите инвестиции.

Това е довело до ситуация, при която новината за инвестиция от страна на управляваната от Бъфет Berkshire Hathaway води до драстичен скок в цената на компанията, която е обект на сделката.

Очевиден пример за това е случилото се с китайската компания BYD, чиито акции се превърнаха в най-поскъпващите в Азия от началото на годината след влизането на Berkshire Hathaway като акционер.

Успехът на Бъфет прави така, че всеки инвеститор би искал да надникне в портфейла му от акции. За да ни улеснят, от CNBC са направили класация с 15-те най-големи позиции на Berkshire Hathaway в публични компании.

1.Coca Cola
Брой акции: 200 млн. 
Цена на пакета: 10,63 млрд. долара
Дял от компанията: 8,63%

2.Wells Fargo
Брой акции: 302,61 млн. 
Цена на пакета: 8,39 млрд. долара
Дял от компанията: 6,48%

3. Burlington Northern Santa Fe*
Брой акции: 76,77 млн. 
Цена на пакета: 7,45 млрд. долара
Дял от компанията: 22,58%
*Във вторник стана ясно, че Berkshire Hathaway има намерение да придобие 100% от компанията за 26 млрд. долара. Това би дало пазарна оценка от 34 млрд. долара

4. Procter&Gamble
Брой акции: 96,31 млн. 
Цена на пакета: 5,64 млрд. долара
Дял от компанията: 3,3%

5. American Express
Брой акции: 151,61 млн. 
Цена на пакета: 10,63 млрд. долара
Дял от компанията: 12,75%

6. Kraft Foods
Брой акции: 138,27 млн. 
Цена на пакета: 3,8 млрд. долара
Дял от компанията: 9,37%

7. ConocoPhillips
Брой акции: 64,49 млн. 
Цена на пакета: 3,27 млрд. долара
Дял от компанията: 4,35%

8. Johnson&Johnson
Брой акции: 46,91 млн. 
Цена на пакета: 2,17 млрд. долара
Дял от компанията: 1,34%

9. Wesco Financial Corp
Брой акции: 5,7 млн. 
Цена на пакета: 1,86 млрд. долара
Дял от компанията: 80,1%

10. US Bancorp
Брой акции: 69 млн. 
Цена на пакета: 1,62 млрд. долара
Дял от компанията: 3,61%

11. Wal-mart
Брой акции: 19,94 млн. 
Цена на пакета: 994,82 млн. долара
Дял от компанията: 0,51%

12. Moody's
Брой акции: 38 млн. 
Цена на пакета: 878,68 млн. долара
Дял от компанията: 16,11%

13. Washigton Post
Брой акции: 1,73 млн. 
Цена на пакета: 738,15 млн. долара
Дял от компанията: 18,38%

14. Union Pacific Corp
Брой акции: 9,56 млн. 
Цена на пакета: 567,84 млн. долара
Дял от компанията: 1,9%

15. Nike
Брой акции: 7,64 млн. 
Цена на пакета: 478,55 млн. долара
Дял от компанията: 1,57%

вторник, 3 ноември 2009 г.

Оракулът от Омаха влага близо 44 млрд. долара във втората по големина американска жп компания Burlington Northern Santa Fe
Вторият най-богат човек в света и един от най-известните инвеститори Уорън Бъфет обяви във вторник най-голямата сделка в своята кариера. Неговата инвестиционна компания Berkshire Hathaway ще купи Burlington Northern Santa Fe, втората по продажби железопътна компания в САЩ, за сумата от около 44 млрд. долара заедно с дълговете й. 

Оракулът от Омаха, както е известен инвеститорът Бъфет, заяви, че чрез сделката той "залага на Америка. Железопътната индустрия е променила позицията си през последните пет-десет години и е придобила още по-голямо значение за транспорта в страната, отколкото преди десетилетие". В съобщение до медиите той каза: "Бъдещият просперитет на нашата страна зависи от наличието на ефективна и добре поддържана железопътна система".

В рамките на сделката всяка акция на Burlington Northern ще може да бъде заменена за 100 долара в брой или за определен брой акции клас А и клас Б на Berkshire Hathaway Напрактика Berkshire ще плати 34 млрд. долара за акциите на Burlington Northern, които все още не притежава. До момента Berkshire Hathaway е собственик на 23% от компанията, уточнява Dow Jones. Дългът на жп фирмата се оценява на 10 млрд. долара, които ще бъдат придобити от компанията на Бъфет.

Очаква се сделката да приключи през първото тримесечие на 2010 г. 

Транзакцията на Бъфет събуди силен интерес, не само защото е най-голямата инвестиция на милиардера, но и с посланието, което тя отправя. Миналия месец Burlington Northern отчете спад на печалбата с 30%, по-малко от очакваното, заради намаляване на продажбите и обемите на превозите във всички бизнес сегменти. В същото време агенция Dow Jones коментира, че железопътните оператори в САЩ са използвали икономическия спад, за да повишат своята ефективност, но бъдещите инвестиции в сектора ще зависят от прокарваните в Конгреса данъчни облеклечия и стимули.

Осъществяването на сделката в момента показва, че вероятно Оракулът от Омаха смята, че спадът в сектора е достигнал дъното и активите няма повече да се обезценяват.

След разразяването на икономическата криза Уорън Бъфет направи серия от инвестиции в засегнати компании като General Electric Co и Goldman Sachs Group Inc. В началото на годината той вложи 3 млрд. швейцарски франка в презастрахователния гигант Swiss Re. В инвестиционния портфейл на Бъфет влизат едни от най-известните марки в света като Coca-Cola, Mars, Budweiser, Harley-Davidson.

Berkshire Hathaway Inc. на Уорън Бъфет придоби компания за $34 млрд. 
03 Ноември 2009 16:52

Залагайки $34 млрд. за бъдещето на американската икономика, компанията Berkshire Hathaway Inc. на Уорън Бъфет се съгласи днес да купи Burlington Northern Santa Fe Corp.


Инвестицията от $34 млрд. на Berkshire в BNSF е голям залог за компанията, казва главният изпълнителен директор Мат Рос, както и за цялата индустрия, се казва в изявление на Бъфет. 

Най-важното е, че тази сделка е най-големият залог за бъдещето на американската икономика. Аз обичам такива залози, казва Бъфет.

Berkshire Hathaway вече притежава 22% от Burlington Northern, като казва, че ще плати $100 на акция в брой за останалата част от компанията. Акционерите имат възможност или да получат пари в брой по $100 на акция, или да получат обикновени акции на Berkshire. До 60% от сделката ще бъде в брой, а 40% в акции.

Основният дял от акции в сделката ще бъдат акции на Berkshire, клас A, но също така е одобрен сплит за Berkshire от 50 към 1 за обикновените акции, клас В.

Сделката е одобрена от бордовете и на двете компании. Това ще бъде най-голямото придобиване за Berkshire Hathaway Inc. откакто компанията съществува.

Berkshire също притежава MidAmerican Energy Holdings, която контролира енергйни компании. железопътната компания може да бъде стратегическо придобиване, защото компанията изгражда железопътни пътища в Средния Запад и Северозапада. 

Burlington Northern Santa Fe е втората по големина компания за железопътни пътища в страната с пазарна капитализация около $25.9 млрд.

Миналия месец компанията отчете, че печалбата й за третото тримесечие е паднала с 30% до $488 млн. или $1.42 на акция.
Бъфет ще закупи железопътната Burlington Northern за 26 млрд. долара
03.11.2009 16:52


Инвестиционната компания Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет е сключила сделка за закупуването на останалата част от железопътната компания Burlington Northern Santa Fe Corporation за 26 млрд. долара. Това ще бъде най-голямото придобиване в историята на компанията, предаде Ройтерс. 

В специално изявление по повод на сделката Бъфет заяви, че железопътните компании са ключов фактор за растежа на САЩ и ще се разрастват заедно с икономиката на страната. Според него сделката е залог за икономическото бъдеще на страната. „А аз обичам подобни залози“, допълва той. 

Berkshire Hathaway ще придобие останалите 77,4% от железопътната компания, като ще заплати по 100 долара за всяка нейна акция под формата на пари в брой и акции. Това се равнява на премия от 31,5% спрямо цената на затваряне в понеделник и оценява Burlington Northern на общо 34 млрд. долара. 

След новината акциите на компаниите от железопътния сектор на Щатите поскъпнаха значително в часовете на електронната търговия, а книжата на Burlington Northern увеличиха цената си с цели 29% в самото начало на сесията на Нюйоркската фондова борса до 97,80 долара за акция. 

Бъфет заяви още, че е заинтересуван да закупи и останалата част от конкурента на Burlington Northern - железопътната компания Union Pacific Corp. Той очаква двете компании да останат конкуренти през следващите петдесет години и вярва, че щатската икономика ще просперира през това време.

Buffett bank favorite gets bigger
U.S. Bancorp, a top holding of Warren Buffett's Berkshire Hathaway, is taking over a large failed bank. If the Oracle of Omaha is a fan, should you be buying?

NEW YORK (CNNMoney.com) -- U.S. Bancorp is probably the biggest bank you've never heard of. But there are two reasons why you might want to start paying attention to it.

It is about to get bigger and it's also a favorite investment of some guy in Omaha whose name you probably do know: Warren Buffett.

On Friday, U.S. Bancorp agreed to buy the nine banks that were part of FBOP, a privately held multibank holding company that failed and was seized by the FDIC. 

As a result of the deal, U.S. Bancorp will add $18.4 billion in FBOP's assets and 150 branches spread throughout California, Illinois, Texas and Arizona. This acquisition is U.S. Bancorp's fourth purchase of a failed bank or savings and loan since last November. Including FBOP, U.S. Bancorp has added nearly $35 billion in assets and about $27.7 billion in consumer deposits. 

Still, U.S. Bancorp (USB, Fortune 500) doesn't get nearly the attention that other big banks receive, despite the fact that it has $265 billion in assets and is the sixth-largest commercial bank in the country.

While its bigger rivals JPMorgan Chase (JPM, Fortune 500), Citigroup (C, Fortune 500), Bank of America (BAC, Fortune 500) and Wells Fargo (WFC, Fortune 500) were all singled out to receive $25 billion in "rescue" money as part of the first installment of TARP funds last fall, U.S. Bancorp had to wait and apply for TARP just like other smaller banks. 

It received $6.6 billion in bailout funds last year but it also was one of the first big banks to return taxpayer money. 

In June, U.S. Bancorp was one of 10 banks that took part in regulators' stress tests earlier this year that was given a relatively clean bill of health.

That might be one reason why Warren Buffett is such a big fan of U.S. Bancorp. As of June 30, Buffett's Berkshire Hathaway (BRKA, Fortune 500) owned 69 million shares in the bank, a 3.6% stake. That makes Berkshire the fourth-largest owner in U.S. Bancorp. What's more, U.S. Bancorp is Berkshire's tenth-biggest holding.

The bank has held up remarkably well during the credit crisis and recession. It has posted a profit in each of the past five quarters.

And the stock, like that of other Berkshire bank holdings such as Wells Fargo and Buffalo's M&T Bank (MTB), has responded to the relatively strong results. The stock has more than doubled since the market hit its low point of the year in early March, outperforming the big gains at many of its regional bank rivals.

Investors appeared to like the news of the FBOP (not to be confused with the annoying Hanson song MMMBop from a decade ago) acquisition as well. The stock was up about 2% in midday trading Monday.

So if Warren Buffett thinks so highly of U.S. Bancorp, does it make sense for your portfolio. It might. The stock does trade at a higher valuation on both a price-to-earnings and price-to-book value basis than many other large regional banks. 

But Frank Barkocy, director of research with Mendon Capital Advisors, an investment firm that focuses mainly on financial stocks and owns shares of U.S. Bancorp, said the stock is worth it.

"The stock does sell at a premium to the banking group and that might frighten some investors away but we think it's one of the better managed financial institutions out there," Barkocy said. "You get what you pay for. U.S. Bancorp is a consistent quality performer."

Barkocy added that the purchase for FBOP will give U.S. Bancorp a small, but important, foothold in Texas. It is taking over three branches in the Lone Star State as a result of the deal. 

That obviously isn't a whole lot right now but it could allow U.S. Bancorp to expand more in Texas, which is a key banking market that has not been hit as hard as the rest of the country during the wave of bank failures over the past two years. 

Of course, the bank is not perfect. It's a bank after all. U.S. Bancorp reported last month that its non-performing loans and net charge-offs tied to bad loans rose in the third quarter.

But the pace of loans going sour is starting to slow. That's a good sign. And U.S. Bancorp's credit quality has been much higher throughout the credit crisis than most of its peers. 

As of the end of September, non-performing assets made up 2.4% of total loans. By way of comparison, the non-performing asset to loan ratio for Bank of America was 3.7% in the third quarter.

"Part of the dilemma with banks is there a degree of the numbers being a black box. But U.S. Bancorp didn't wind up with as much junk in their portfolio. That intrigued us," said Don Yacktman, manager of the Yacktman fund and Yacktman Focused fund. U.S. Bancorp is a holding in both funds.

Add all that up and it shows that not all banks mucked it up royally during the housing boom and resulting bust. Some banks have somehow managed to continue growing without taking on ridiculous levels of risk.

So it looks like there's a good chance U.S. Bancorp will continue to impress Buffett and the rest of its shareholders.


понеделник, 2 ноември 2009 г.

Биографията на Бъфет: От фасовете до короните на дърветата
 


 
"Дърветата не растат до небето. И изкачването става все по-трудно", казва един от най-богатите хора в света. Когато Уорън Бъфет отдели 2000 часа от времето си, от които 300 часа записани интервюта за пет години, резултатът е биография със стряскащ обем - над 900 страници с бележките и показалеца.

Авторът на "Снежната топка" Алис Шрьодер, бивш финансов анализатор от Уолстрийт и управляващ директор в "Морган Стенли",казва: "Има много парадокси около Уорън. Той е либерален демократ, а произхожда от републиканско семейство. Работи здраво, но повтаря, че успехът му е най-вече късмет. Известен като човек на икономиите, харесва луксозното пътуване с частния си самолет. Трупането на пари е жизненоважно, но ги остави за филантропия."

Американски прелести

Уорън Бъфет е американският герой - инвеститор (магията на капитала), пастор (обича да поучава) и ченге (прословутите му чувства за справедливост и честност). И обича да го виждат като такъв. Особено когато признанието идва извън кръга на богопомазаните. "Необикновен човек с обикновени вкусове", пише Шрьодер.

Хамбургери, стекове, чери кока-кола, пуканки, чипс, шоколад и сладолед - Бъфет ги поглъща с ентусиазма на дете от Средния Запад. Революцията в гардероба идва едва след няколко милиарда в повече - в края на 80-те на ХХ в. Бъфет сменя провисналите и с няколко номера по-големи костюми с "Дзеня". Не шити по поръчка естествено - купува ги готови от магазина.

Бъфет смята, че е спечелил "лотарията на яйчниците" - родил се е в правилното време на точното място. Снежната топка е символ на неспирното усърдие да прави пари и никога (по възможност) да не се разделя с придобитото, щом носи добра възвращаемост - независимо дали това е лоялността на другите, техните пари или акциите на "Бъркшир Хатауей", неговия инвестиционен холдинг. "Животът е като снежна топка. Важно е да намериш мокър сняг и наистина дълъг склон",казва той.

Биографията на Бъфет също е като снежна топка. Но снегът понякога е прекалено мокър. В желанието си да не остави нищо встрани, Шрьодер потъва в премного детайли. Може би леко парадоксално за биографията на човек, който твърди, че най-важното за успеха е умението да се съсредоточаваш.

Да бъдеш Уорън Бъфет

Бенджамин Греъм, авторът на "Интелигентният инвеститор", нарича тези компании фасове от пури. Намираш ги на земята и можеш да дръпнеш поне един път. Бъфет е привлечен от идеята за стойностно инвестиране - купуваш акции под стойността им, изчислена според фундаментите, и чакаш пазарът да коригира цената.

Бъфет научава три урока от Греъм. Акцията се оценява като част от цената, която си готов за платиш за целия бизнес. Използвай маржа на сигурност - инвестирането се основава на изчисления и несигурност и добрите решения не трябва да бъдат пометени от грешките. Пазарът е слуга, не твой господар - той не трябва да влияе на виждането ти за цената, въпреки че понякога предлага шанс да купиш евтино и да продадеш скъпо. Бъфет добавя: и не напускай кръга си на компетентност!

Но теорията на Греъм има пукнатина: тя вижда премного опасности вместо възможности в бъдещето. Компаниите трябва да се оценяват според техните възможности - живи, не мъртви, смята Чарли Мънгър. Запознават се с Бъфет през 1959 г. Стъпил на няколко десетки милиона долара, инвеститорът от Омаха започва да търси компании с "дълбок отбранителен ров" - комбинация от добър мениджмънт и сравнителни предимства. Мънгър се превръща в най-близкия бизнес партньор.

Парите на другите

Бъфет е труден за имитиране. Като повечето съчетания. Твърди, че най-ценните му умения са да мисли и да прави пари. Към гениалната способност да обобщава данни се добавят къртовски труд и драконовска дисциплина. "Уорън не е лишен от емоции. Просто ги е изключил",казва Сюзън, първата му съпруга. Бъфет знае още нещо важно - властта на мрежите от контакти. "Хората, които му помагат, но и не застават на пътя му",коментира Шрьодер.

Първите милиони идват от общо 11 партньорства, създадени през 50-те и началото на 60-те. Под формата на доход от личните му инвестиции и такси за управление - нещо като днешен хедж фонд. Партньорствата обединяват близък кръг от роднини, приятели, съмишленици и студенти на Бъфет - хора, които ще оставят в неговите ръце и първоначалната инвестиция заедно с натрупания доход. Подходяща група, защото Уорън ценни лоялността и се изрива от критиката.

Едно от брилянтните решения е да купува застрахователни компании. Премиите на практика са безлихвен заем с дълъг период, готов за инвестиране. Щом доходът расте, парите отиват в нови придобивания, способни да акумулират още пари. Самата застрахователна компания може на свой ред да понижи премиите, привличайки нови клиенти. И още пари.

Третият син

Уорън Бъфет има двама синове и една дъщеря. Двамата със съоснователя на "Майкрософт" Бил Гейтс си приличат - не плащат дивиденти. Обединяват ги още към 30 млрд. долара и повече от 10 години приятелство. През 2006 г. милиардерът обяви, че дава над 80% от богатството си на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс".
 
Мотивите? За разлика от фондацията на Бъфетови, Гейтс имат капацитет за огромните суми. Осъзнаването на близостта на смъртта и значението на другите са друг фактор. "Уорън загуби много хора",пише Шрьодер. Ненавистта към династиите също играе роля. "Те преобръщат с главата надолу меритокрацията", смята Бъфет.

Алис Шрьодер обаче не е Ариадна. И няма да даде конец червена прежда, за да се оправим през лабиринта на империята "Бъфет".Търсещите инвестиционен или бизнес съвет ще го открият по-успешно в писмата на милиардера до акционерите на "Бъркшир Хатауей".Или другаде. "Снежната топка" по-скоро е личната книга за големия инвеститор.

Биографията на човек, който наред с желанието да трупа пари казва: "Смисълът на живота е да бъдеш обичан от колкото се може повече хора измежду тези, които искаш да накараш да те обичат."
Уорън Бъфет за бюджета
Георги Ангелов 

Уорън Бъфет, виден привърженик на президента Барак Обама, дава своята гледна точка за фискалната политика на САЩ:
Джон Мейнард Кейнс преди много време описа плана за политическо оцеляване в среда на икономическа катастрофа точно от този тип: "Чрез продължаващият процес на инфлация правителствата могат да конфискуват, тайно и незабелязано, една значителна част от богатството на техните граждани… Процесът ангажира всички скрити сили на икономическия закон в подкрепа на разрушението и го прави по начин, който едва един на милион човека може да диагностицира". [...] Не искаме нашата страна да се превърне в банановата икономика, описана от Кейнс.



Уорън Бъфет,
Ню Йорк Таймс
18 август 2009
Феноменталният успех на Уорън Бъфет може да бъде отдаден на строгият му и постоянен подход към финансовите пазари. Десет правила, отразени в годишните му отчети за последните две десетилетия, представляват ръководното начало на инвестиционният стил на Бъфет:

1. Стойността на една компания се определя на база на очакваните нетни парични потоци дисконтирани с лихвен процент отразяващ рискът. Въпреки че тази концепция е близка до идеите на Бенджамин Греъм за вътрешната стойност (intrinsic value), Бъфет приписва заслугите на Джон Бър Уилямс, автор на “Теорията за Инвестиционната Стойност” (за първи път публикувана през 1938), като негов източник. Концепцията е аналогична на начина, по който традиционно се оценяват облигациите – първоначално се определя колко пари ще донесе даден инструмент, и после съответния лихвен процент се прилага, за да се определи текущата стойност. Облигациите, обаче, се различават от акциите по това, че обикновено са носител на предварително определен паричен поток (под формата на лихвени плащания), докато паричните потоци при акциите варират в зависимост от това доколко успешна е дейността на емитента. Нетните парични потоци се състоят от приходите плюс непаричните счетоводни разходи (обезценка, изчерпване и амортизационни отчисления), минус капиталовите разходи необходими за поддържане на продажбите. Лихвеният процент, който Бъфет използва е този на дългосрочните правителствени облигации на САЩ.

2. Инвестирай само в компании с предвидими приходи. За да се приложи методът на оценка на Бъфет, трябва да е налице приемлива база за определяне бъдещите приходи на компанията. Нужни са добри минали стойности и стабилна основа за предвиждане на бъдещият растеж. Като резултат, Бъфет не инвестира в компании с непостоянни приходи. Освен това, правилото изключва инвестиции в акции на нови високотехнологични компании, защото при тях липсва база за определяне на бъдещите приходи.

3. Инвестирай само когато съществува граница на безопастност между цената на акцията и пазарната цена. Този принцип директно произтича от инвестиционният подход на Греъм. Бъфет, точно както Греъм, базира инвестиционните си решения на убеждението, че пазарните цени често не отразяват действителната стойност на компанията. Той счита, че “Фондовият пазар е маниакално-депресивен. Затова не бива да продаваш и купуваш по неговите правила. Трябва да продаваш и купуваш когато ти искаш.”

4. Остави рентабилността на собствения капитал да определи дали мениджмънта се справя добре с работата си. Основното мерило за икономическите резултати на мениджмънта е постигането на висока печалба на единица собствен капитал (без прекомерна задлъжнялост, счетоводни трикове, и други), а не все по-високата печалба на акция. Бъфет отбелязва, че понеже компаниите обикновено реинвестират част от печалбата си, активите на една печеливша компания ще се увеличават всяка година. Тези допълнителни средства позволяват на компанията да отчита увеличаваща се печалба на акция, дори когато резултатите на компанията се влошават. По тази причина “рекордните печалби” не впечатляват Бъфет.

5. Избягвай компании с висока задлъжнялост. “Задлъжнялостта е слабото звено, което рано или късно се пречупва”, според Бъфет. Един добър бизнес “е способен да реализира напълно задоволителни резултати без висока степен на задлъжнялост”, докато компании с висок дълг са уязвими при забавяне растежа на икономиката.

6. Инвестирай единствено в компании, чиито мениджмънт е активно ангажиран в контролиране на разходите. Това означава оперативна норма на печалбата изпреварваща тази на конкуренцията. Изключителният мениджър е този, който е ангажиран с намаляване на разходите, независимо дали печалбата е на рекордни равнища или под натиск.

7. Инвестирай единствено в компании, чиято сфера на дейност разбираш. Трябва да си напълно наясно с бизнеса на компанията, включително начина й на функциониране, миналите резултати и перспективите за бъдещето. “Никога не инвестирай в бизнес, който не разбираш”, предупреждава Бъфет.

8. Инвестирай единствено в компании с почтен и искрен мениджмънт. Бъфет отхвърля инвестициите в компании, използвали счетоводни трикове за изкуствено надуване на печалбите, или подвеждали инвеститорите си в миналото.

9. Компаниите с най-добри резултати обикновено използват франчайз, тъй като това прави продуктите или услугите им уникални. Повечето от компаниите, в които Бъфет инвестира имат уникално бизнес преимущество, което им позволява да постигат резултати над средните. Най-добрите примери за това са инвестициите му в “Уошингтън Поуст” и “Бъфало Нюз”, което са единствените значими вестници в пазарните си сегменти. Сред другите му инвестиции са “Жилет” и “Кока-Кола”, които са собственици на търговски марки разпознавани по целият свят и станали синоним на предлаганите от тях продукти.

10. Инвестирай дългосрочно. Според Бъфет, той е “изключително доволен да притежава всякакви ценни книжа за неопределено време стига очакваната рентабилност на основния капитал да е на задоволително равнище, мениджмънта да е почтен и професионален, и пазарът да не надценява компанията.” Въпреки, че той е най-добре познат с дългосрочните си инвестиции, и е може би най-известния защитник на “buy and hold” философията, Бъфет също така извършва и краткосрочна търговия. Той използва рисков арбитраж, при наличие на неизползвани средства и осъществява атрактивни според него сделки. Този тип сделки включват закупуване на акции при изявление, като сливане или ликвидация, което ще повиши цената им. Тъй като, съществува риск, че заявената промяна няма да бъде осъществена, акцията обикновено се продава с отстъпка преди очакваното събитие.
Цитати от Уорън Бъфет

Публикувано от radislav на 6/01/08 • в Инвестиции и финанси


Не правя сделки с хора, на които нямам доверие. Мисля че всяко дружество заслужава акционерите си.

Най-доброто време да продадеш една добра акция е … никога.

Най – важното за мен е бизнесът да е стабилен. Също така е важно да купуваш от хора, на които имаш доверие. И, разбира се, важна е цената, която плащаш.

Най-важното е да разбера колко голям е отбранителният ров около бизнеса. Аз, разбира се, обичам голям замък и голям ров с пирани и крокодили.

Никога не губи пари, инвестирай в сериозен бизнес

За да постигнем печалба от 15% годишно, ще са ни нужни няколко големи идеи – малкии просто няма да ни свършат работа. Ние нямаме такива идеи понастоящем, но нашият опит ни показва, че те изникват изневиделица. За последните 40 години имаме около 15 много успешни инвестиции, благодарение на които доходността ни е над средната.

Не е геройство да вложиш двойно повече за да изкараш двойно повече

Справедливо отбелязвайки, че в повечето случаи пазарът е ефективен, защитниците на финансовата теория, достигат до неправилното заключение, че той е ефективен винаги. Разликата между двете е като тази между деня и ноща.

Рискът произтича от това, че знаем какво правим

Действай като собственик.

Фасът от цигара, намерен на улицата, от който можеш да си дръпнеш само веднъж, не предлага много, но купуването му е изцяло на сметка.

Аз търсех бизнес на безценица и и имах лошия късмет да намеря няколко.

Не се притеснявам и за най-глупавият конкурент в сектора на услугите.
Ние се стараем да мислим за нещата, които са важни и известни. Има важни неща, които не са известни и има известни неща, които не са важни – и ние не искаме да си блъскаме главата с тях.

Ние не притежаваме генерален план и не правим стратегии, просто проучваме цялостната финансова сфера и търсим неща, които разбираме, сфери, в които считаме, че имаме дълготрайно конкурентно предимство.

Първо правило: Гледай в собствената си кошница

Правило две: Възнаграждавай високата възвращаемост на капитала, но не гарантирай подобно възнаграждение

Трето: Ще получите възнаграждение пропорционално на вашите усилия и умения

Четвърто: Не е задължително да губиш ако не правиш нищо

Пето: Изпращайте излишните парични средства в централата

Шесто: Не се безпокойте за нетърпимост към загубата
Уорън Бъфет и шестте правила на инвестирането
 




Онзи Уорън Бъфет, който светът познава, е благ белокос мъж, който изглежда се чувства повече у дома си в ресторанта Dairy Queen в родния си град Омаха, отколкото заедно с борда на директорите в Манхатън. Същото домашно очарование има и финансовата му дейност. 

Загадката е, че този провинциален брокер става най-богатия човек в света като се стреми да запази нещата прости и да се придържа към стила си или „своя кръг на компетентност“. Например през втората половина на 90-те години на ХХ век Бъфет избягва технологичния сектор с думите „отвъд възможностите ми е“. Но той е почитател на кока-колата и се чувства удобно да инвестира в Coca-Cola, където неговият Barshire Hathaway притежава 9,7 милиарда в акции. 

В действителност подходът на Бъфет към избирането и купуването на акции е много по-сложен отколкото имиджът му говори - „купи ги с голяма отстъпка“, и от който той никога не се е боял да се отклони. Както много други той се учи да инвестира от Бенджамин Греъм, но за разлика от него търси не само „отстъпките“, а се вглежда и в качеството на компаниите. Греъм описва себе си като „инвеститор във фасове от пури“, купувайки акции, които Уолстрийт е отхвърлил, но все пак са запазили „стойност като облаче от дим“. 

Бъфет споделя, че „по-скоро ще притежава удобен бизнес на неясна цена, отколкото неясен бизнес на удобна цена“ или с по-прости думи „по-добре е да притежаваш част от диаманта Хоуп, отколкото голям, но фалшив диамант“. Други принципи, които той следва са: 

Правете пари, като не губите пари! 
Едно от постиженията на Бъфет е, че от 1965 г. до 2006 г. Barshire Hathaway е имал загуби само през една календарна година – 2001 г., след нападенията от 11 септември. Той дава следният пример: „Ако започнеш с един долар и изгубиш 50 цента, то ще ти е необходима повече от 100% печалба само за да стигнеш до първоначалния долар. Това означава, че е най-добре да не губиш.“ 

Не се заблуждавайте от печалбите! 
Бъфет забелязва, че много от компаниите обявяват „рекордни печалби“, говорейки за печалби на акционерите. По този начин не се казва колко са инвестирали. Много по важен показател е възвращаемостта, което според някои от неговото обкръжение означава най-малко 15%. Coca-Cola например е с над 30%. 

Поглеждайте в бъдещето! 
Неслучайно са го нарекли Бъфет Оракула от Омаха. Докато Греъм избягва да гадае бъдещето на някоя компания, Бъфет съзнателно се опитва да отгатне шанса за успеха на някоя компания през следващите 25 години. Понякога Уол Стрийт или „Г-н Пазар“ осъзнава грешката си малко след намесата на Бъфет. Но винаги се стига до субективните възгледи, които могат да преобърнат всеки анализ. 

Придържайте се към икономически добре защитени компании! 
Рисковано е да предвиждаш бъдещето, но Бъфет често споменава за предимствата да гледаш благосклонно на добре защитените компании. Това не означава само непоклатими пазарни позиции, а такива, които имат дългосрочни предимства. Една от причините да избягва технологичните компании през 90-те е, че не успява да види някоя от тях с достатъчно голяма защита и промените са твърде резки. 

Поставяйте големи залози! 
Повечето инвеститори са консервативни и капиталите им са разпределени между акции на около 150 различни компании, докато 62 милиарда долара, които Бъфет е инвестирал в акции, са в 45. И дори повече – първите 10 избора са близо 90% от общия портфейл. Това означава да следваш решително своята най-добра идея, а не 30-тата най-добра. 

Не се бойте да изчакате! 
Ако следвате големите разклащания на борсата можете и сериозно да си изпатите. Правилото на Бъфет е: „Не се разклащайте твърде често. Не се разклащайте и при проблеми“. Изчакайте добрата възможност и не бързайте да се „отървавате“ от парите в брой. Парите могат да бъдат от стратегическо значение. Бъфет често казва „Бъдете алчни, когато другите се страхуват, и страхливи, когато другите са алчни.“ 

Бъфет рядко приема срещи, рядко говори по телефона и рядко проверява пощата си, няма компютър и дори калкулатор на бюрото си. Не се занимава с четене на доклади и изследвания, и твърди, че не използва някаква страховита интуиция, а проста аритметика. Следи за високи приходи на акциите, нисък дълг и състоятелен и предвидим бизнес. Той успява да прецени правилния момент толкова добре, че някои наричат подхода му „бихейвиористична икономика“. По неговите думи: „Тълпата почти винаги е права. Това означава, че трябва да изчакаш онези моменти, когато тя греши“.

неделя, 1 ноември 2009 г.

On January 19, 2007 I flew to Omaha, Nebraska to hand deliver a written question to 
Warren Buffett. A copy of the letter included as Appendix I. 

The letter essentially addressed Mr. Buffett’s early investments and asked: 

  If you were today 20-something years old, again looking to allocate 
  less than $10 million, and free to allocate capital into well over 
  8,000 opportunities (before even considering anything overseas), 
  would your Latticework of Mental Models primarily be searching 
  for: 

  a) Situations reminiscent of 1957 – akin to Daehan Flour Mills, 
  or 
  b) Situations reminiscent of 1987 – akin to Moody’s Corporation? 

In response to my 1,091 word question, Mr. Buffett handwrote a response of eight 
words. See Appendix II. 

Respectfully, 

Shai Dardashti 


 Appendix I: Text of Letter to Warren Buffett 

  January 19, 2007 
 Warren Buffett 
 1440 Kiewit Plaza 
 Omaha, Nebraska 68131 

 Dear Warren: 

  Like the thousands of other young people who try to contact you, I’ve always 
 been the kid in school who used to read the business section of the paper rather than the 
 sports section while in high school and would check “yahoo finance” rather than “yahoo 
 sports” while in college. 

  I first read The Warren Buffett Way when I was 13 and I walked into the local 
 library looking for a book about investing. I first wrote to you when I was 17 when I 
 figured I actually had a reason to make a plea for your attention. I first had the privilege 
 to shake your hand at age 21 when I organized a student trip from University of 
 Maryland. 

  I just traveled 1,000 miles on 48 hours of notice to shake your hand for a second 
 time. And to hand deliver this letter to you. 

  My father escaped from Iran in 1967 – as a 12 year old, leaving his parents 
 behind and surviving on his own in Philadelphia with an aunt. My mother is from a 
 small town in Pennsylvania – many in her family were victims of the Holocaust. If you 
 are actually reading this message, I am indeed one of the luckier people in the world. 

  I consider the luck to be able to deliver this communication to you on par with 
 that of a philosophy student conversing with Plato; the odds for “time, technology, and 
 temperament” to all align is a statistical anomaly. I could not have been handed a better 
 ticket in the Ovarian Lottery. 

  I’ve read your Partnership Letters, the Letters to Berkshire Shareholders, and my 
 fair share of articles that you have written and books that have been written about you - 
yet still have a single looming question. 

  Any guidance would be deeply appreciated. 

  My sincerest thanks, 

  Shai Dardashti (signed) 

Mr. Buffett, on June 23, 1999 you shared with Business Week: 

  If I was running $1 million today, or $ 10 million for that matter, I'd be fully 
  invested. Anyone who says that size does not hurt investment performance is selling. 
  The highest rates of return I've ever achieved were in the 1950s. I 
  killed the Dow. You ought to see the numbers. But I was investing peanuts then. 
  It's a huge structural advantage not to ha ve a lot of money. I think I could make 
  you 50% a year on $1 million. No, I know I could. I guarantee that. 

More recently, Morningstar reported: 

  Munger also recalled a comment made by Buffett at the Berkshire annual meeting 
  concerning how cheap Korean stocks had become during that country's financial 
  meltdown in 2002: "There were flour mills trading at two times earnings. Warren 
  thought he was young again ." 

As I understand things, I recognize two “mental models” from your investment patterns 
over the years: 

  The “1957” Graham Approach 

At a talk to Columbia students in 1993 you shared: 

  When I got out of Columbia the first place I went to work was a five-person 
  brokerage firm with operations in Omaha. It subscribed to Moody's industrial 
  manual, banks and finance manual and public utilities manual. I went through all 
  those page by page. 

  I found a little company called Genesee Valley Gas near Rochester . It had 
  22,000 shares out. It was a public utility that was earning about $5 per share, and 
  1 
  the nice thing about it was you could buy it at $5 per share. 

  I found Western Insurance in Fort Scott, Kansas. The price range in Moody's 
  financial manual...was $12-$20. Earnings were $16 a share . I ran an ad in the 
  Fort Scott paper to buy that stock. 

  I found the Union Street Railway , in New Bedford, a bus company. At that 
  time it was selling at about $45 and, as I remember, had $120 a share in cash and 
  no liabilities. 

1 Even adjusting for inflation, 22K shares at $5 each implies a market cap well below $1 million. 

Along similar lines, in late 2005 I understand you explained to a group of Harvard 
students the following: 

  Citicorp sent a manual on Korean stocks. Within 5 or 6 hours, twenty stocks 
  selling at 2 or 3x earnings with strong balance sheets were identified. Korea 
  rebuilt itself in a big way post 1998. Companies overbuilt their balance sheets – 
  including Daehan Flour Mill with 15,000 won/year earning power and selling at 
  “2 and change” times earnings. The strategy was to buy the securities of twenty 
  companies thereby spreading the risk that some of the companies will be run by 
  crooks. $100 million was quickly put to work. 

  The “1987” Fisher Approach 

The following excerpts from an article written by Carol Loomis published on April 
11, 1988 in Fortune provide interesting clarity on the modus-operandi of Berkshire 
circa 1987: 

Unusual Profitability (High ROE with Low Debt; i.e. high ROIC) 

  …But in his 1987 annual report, Buffett the businessman comes out of the closet to 
  point out just how good these enterprises and their managers are. Had the Sainted 
  Seven operated as a single business in 1987, he says, they would have employed 
  $175 million in equity capital, paid only a net $2 million in interest, and earned, 
  after taxes, $100 million. That's a return on equity of 57%, and it is exceptional. 
  As Buffett says, ''You'll seldom see such a percentage anywhere, let alone at large, 
  diversified companies with nominal leverage. '' 

Unusual Growth (Opportunities for Reinvestment of Retained Earnings) 

  …Some folks of the right sort, by the name of Heldman, read that ad and brought 
  him their uniform business, Fechheimer, in 1986. The business had only about $6 
  million in profits, which is an operation smaller than Buffett thinks ideal. 

  …A few hundred miles away at Fechheimer (…1987 sales: $75 million) 

Paying for Quality 

  …By 1972, Blue Chip Stamps, a Berkshire affiliate that has since been merged 
  into the parent, was paying three times book value to buy See's Candies, and the 
  good-business era was launched. ''I have been shaped tremendously by Charlie,'' 
  says Buffett. ''Boy, if I had listened only to Ben, would I ever be a lot poorer. 

  Appendix II: Warren Buffett’s Eight Word Response 
  (Handwritten on final page of original letter) 

Either Better for small sums. 
 is “ “ large “ 
  fine.

  Enhance Your Audio Library with These Great Titles from 
  Nightingale-Conant! 

  Transforming Debt into Wealth: 
  A Proven System for REAL Financial Independence 
  By John M. Cummuta. 
  GGDEBT7/GGDEBTCD 

  Mentored by a Millionaire: 
  The Master Strategies of the Rich 
  By Steven K. Scott 
  22560A/22560CD 

  Multiple Streams of Income: 
  How to Generate a Lifetime of Unlimited Wealth 
  By Robert G. Allen 
  13763A/13763CD 

  The Fountain of Wealth: 
  New Rules for Material and Spiritual Abundance in a Changing World 
  By Paul Zane Pilzer 
  22620A/22620CD 

  Rich Dad Secrets to Money, Business and Investing 
  … and How YOU Can Profit from Them 
  By Robert T. Kiyosaki 
  21090A/21090CD 

  Laws of Inner Wealth: 
  Principles for Spiritual and Material Abundance 
  By Sir John Templeton 
  16660A/16660CD 

  All available from Nightingale-Conant at 1-800-525-9000 or visit out web- 

  site at www.nightingale.com 

  To book Robert Miles as a speaker for your next event or training session, 

  contact Nightingale-Conant’s Speaker’s Bureau at 1-800-323-5552 x2438. 
How to Build Wealth Like Warren Buffett 35 

Suggested Reading: 

101 Reasons to Own the World’s Greatest Investment: 
Warren Buffett’s Berkshire Hathaway 
by Robert P. Miles 

The Warren Buffett CEO: 
Secrets of the Berkshire Hathaway Managers 
by Robert P. Miles 

The Intelligent Investor 
by Benjamin Graham 

Of Permanent Value: The Story of Warren Buffett 
by Andrew Kilpatrick 

Buffett: The Making of an American Capitalist 
by Roger Lowenstein 

The Essays of Warren Buffett: Lessons for Corporate America 
by Warren Buffett 

Common Stocks and Uncommon Profits and Other Writings 
by Philip A. Fisher 

Damn Right! Behind the Scenes with Berkshire Hathaway Billionaire 
Charlie Munger 
by Janet Lowe 

Warren Buffett Speaks: Wit and Wisdom from the World’s Greatest Investor 
by Janet Lowe 

Find more articles written by Robert Miles at www.robertpmiles.com 
Appendix C 

Berkshire Hathaway’s Acquisition Criteria 

We are eager to hear from principals or their representatives about businesses 
that meet all of the following criteria: 

1. Large purchases (at least $50 million of before-tax earnings). 

2. Demonstrated consistent earning power (future projections are of no interest 
  to us, nor are “turnaround” situations). 

3. Businesses earning good returns on equity while employing little or no debt. 

4. Management in place (we can’t supply it). 

5. Simple businesses (if there’s lots of technology, we won’t understand it), 

6. An offering price (we don’t want to waste our time or that of the seller by talk- 
  ing, even preliminarily, about a transaction when price is unknown). 

The larger the company, the greater will be our interest: We would like to make 
an acquisition in the $5–20 billion range. We are not interested, however, in 
receiving suggestions about purchases we might make in the general stock market. 

We will not engage in unfriendly takeovers. We can promise complete confiden- 
tiality and a very fast answer — customarily within five minutes — as to 
whether we’re interested. We prefer to buy for cash, but will consider issuing 
stock when we receive as much in intrinsic business value as we give. 

Charlie and I frequently get approached about acquisitions that don’t come close 
to meeting our tests: We’ve found that if you advertise an interest in buying col- 
lies, a lot of people will call hoping to sell you their cocker spaniels. A line from 
a country song expresses our feeling about new ventures, turnarounds, or auc- 
tion-like sales: “When the phone don’t ring, you’ll know it’s me.” 

  Source: www.berkshirehathaway.com 
How to Build Wealth Like Warren Buffett 23 

Notables and Quotables 

English philosopher James Allen said, “Circumstances define you and you 
attract not what you want but rather what you are.” 

R e g a rding the diff e rence between being rich and being wealthy, Stephen Swid 
w rote, “Being rich is having money. Being wealthy is having time.” 

Proverbs states, “He that maketh haste to be rich shall not be innocent.” 

There are no ethical shortcuts to accumulating wealth like Warren Buffett has. 
There are no specific, latest, or hot stock picks. Quoting from Money magazine 
in 1987, “There is no reason in the world you should expect some broker to be 
able to tell you whether you can make money on index futures or options or 
some stock in two months. If he knew how to do that, he wouldn’t be talking to 
investors. He’d have retired long ago.” 

A lady stood up at Berkshire’s annual meeting and said, “Mr. Buffett I only have 
one b share.” And he interrupted her and said, “That’s okay lady, between you 
and me we own half the company, what is your question?” 

Warren writes, “Sometimes traditional wisdom can be long on tradition and 
short on wisdom.” His principles are long on wisdom and short on tradition. 

Think independently and get no satisfaction with following the crowd. In fact, to 
build Buffett wealth you must operate differently from everyone else. As Warren 
is most often quoted, “Be fearful when others are greedy and greedy when oth- 
ers are fearful.” 

Ralph Waldo Emerson said, “Man was born to be rich, or grow rich by use of his 
faculties, by the union of thought with nature. Property is an intellectual pro- 
duction. The game requires coolness, right reasoning, promptness, and patience 
in the players.” 

 Active investors need to read, research, and understand before you act. You need 
  to be an intelligent investor not an emotional one. Professor Graham said, “In 
  the short run the stock market is a voting machine, but in the long run it is a 
  weighing machine.” Meaning short-term stock movements are determined by 
  popularity or lack of it, but in the long run it’s all about the earning or weight of 
  the business you own. 

  One of Warren Buffett’s famous quotes is, “Price is what you pay, value is what 
  you get.” 

  When he was asked how he learned so much about stocks, Warren said that he 
  “went to the library and started with the A’s and read every public company’s 
  annual report.” Ask yourself how often you follow financial news and whether or 
  not you enjoy being an active investor or if you prefer to be a passive investor. 

  How do you define risk? Many think that you can reduce risk by diversifying 
  and buying two of everything. Warren calls this the “Noah’s ark investor.” If you 
  buy two of everything you soon end up with a zoo for a portfolio. Risk as 
  defined by Warren is “not knowing what you are doing.” According to Peter 
  Lynch, most people diversify, or “diworsify,” out of ignorance. If you know how 
  to value businesses and buy them at attractive prices then you want to buy more 
  of what you own, not more of something else less attractive. 

  Fisher wrote, “Sustained success requires skill and consistent application of 
  sound principles.” 

  Warren’s management style can be summarized in four words, “Hire well man- 
  age little.” 

  “Warren Buffett is a value investor and a values manager.” — Robert Miles 

How to Build Wealth Like Warren Buffett 25 

Famous economist John Maynard Keynes stated, “One’s knowledge and experi- 
ence are definitely limited and there are seldom more than two or three enter- 
prises at any given time in which I personally feel myself entitled to put 
full confidence.” 

Charlie Munger said, “In the United States, a person or institution with almost 
all wealth invested, long term, in just three fine domestic corporations 
is securely rich.” 

“Your goal as an investor should simply be to purchase, at a rational price, a 
part interest in an easily understandable business whose earnings are virtually 
certain to be materially higher five, ten and twenty years from now,” wrote 
Warren Buffett in his 1996 letter to investors. 

Fisher said, “Taking small profits in good investments, and letting losses grow in 
bad ones is a sign of abominable investment judgment. A profit should never be 
taken just for the satisfaction of taking it. Contrary to standard dogma, there are 
a relatively small number of truly outstanding businesses.” 

Warren Buffett states, “With each investment you make, you should have the 
courage and the conviction to place at least ten percent of your net worth in 
that stock.” 

“There are two mistakes one can make along the road to truth — not going all 
the way and not starting.” — Buddha 

“Never do anything in business that you wouldn’t want published on the front 
page of your local newspaper. It takes 20 years to build a reputation and five 
minutes to destroy it. If you think about that, you might do things differently.” 
— Warren Buffett 

“A man of genius makes no mistakes. His errors are volitional and are the por- 
tals of discovery.” — James Joyce 

  Pearl Bailey once said, “I have been poor and I have been rich. I prefer rich.” 

  “The higher you go up, the more mistakes you are allowed. Right at the top, if 
  you make enough of them, it’s considered to be your style,” said famed dancer 
  Fred Astaire. 

  Albert Einstein stated, “Anyone who has never made a mistake has never tried 
  anything new.” 

  “An investor needs to do very few things right as long as he or she avoids big 
  mistakes,” wrote Warren Buffett. 

  In his 1997 letter, Warren Buffett wrote about discipline, “Under these circum- 
  stances [unreasonable stock valuations], we try to exert a Ted Williams kind of 
  discipline. In his book The Science of Hitting, Ted explains that he carved the 
  strike zone into 77 cells, each the size of a baseball. Swinging only at balls in his 
  ‘best’ cell, he knew, would allow him to bat 400; reaching for balls in his ‘worst’ 
  spot, the low outside corner of the strike zone, would reduce him to 230. In 
  other words, waiting for the fat pitch would mean a trip to the Hall of Fame; 
  swinging indiscriminately would mean a ticket to the minors.” 

  “Only two times in a man’s life when he should not speculate: when he can’t 
  afford it, and when he can,” wrote Mark Twain. 

  James Allen said, “Circumstance does not make the man, it reveals him to him- 
  self. Men do not attract that which we want, but that which they are.” 

  “Character is power,” said John Howe. “It makes friends, draws patronage and 
  support, and opens the way to wealth, honor, and happiness.” 

  “Men of genius are admired, men of wealth are envied, men of power are feared; 
  but only men of character are trusted.” — Author unknown 

How to Build Wealth Like Warren Buffett 27 

Mahatma Gandhi stated, “There are seven sins in the world: pleasure without 
conscience, knowledge without character, worship without sacrifice, science 
without humanity, politics without principle, commerce without morality, and 
wealth without work.” 

“To live content with small means,” observed William Henry Channing, “to seek 
elegance rather than luxury, and refinement rather than fashion; to be worthy, 
not respectable, and wealthy, not rich; to study hard, think quietly, talk gently, 
act frankly; to listen to stars and birds, to babes and sages, with open heart; to 
bear all cheerfully, do all bravely, await occasions, hurry never. In a word, to let 
the spiritual, unbidden, and unconscious grow up through the common. This is 
to be my symphony.” 

Robert Miles highly recommends that you read Warren Buffett’s letters to share- 
holders online at www.berkshirehathaway.com. 
How to Build Wealth Like Warren Buffett 21 

Commonly Referred to Sayings of 
Warren Buffett 

• The critical investment factor is determining the intrinsic value of a business 
  and paying a fair or bargain price. 

• Never invest in a business you cannot understand. 

• Risk can be greatly reduced by concentrating on only a few holdings. 

• Stop trying to predict the direction of the stock market, the economy, interest 
  rates, or elections. 

• Buy companies with strong histories of profitability and with a dominant busi- 
  ness franchise. 

• You are neither right nor wrong because the crowd disagrees with you. You are 
  right because your data and reasoning are right. 

• Be fearful when others are greedy and greedy only when others are fearful. 

• Unless you can watch your stock holding decline by 50% without becoming 
  panic-stricken, you should not be in the stock market. 

• It is optimism that is the enemy of the rational buyer. 

• As far as you are concerned, the stock market does not exist. Ignore it. 

• The ability to say “no” is a tremendous advantage for an investor. 

• Much success can be attributed to inactivity. Most investors cannot resist the 
  temptation to constantly buy and sell. 

• Lethargy, bordering on sloth, should remain the cornerstone of an 
  investment style. 

• An investor should act as though he had a lifetime decision card with just 
  twenty punches on it. 

• Wild swings in share prices have more to do with the “lemming-like” 
  behavior of institutional investors than with the aggregate re t u rns of the com- 
  pany they own. 

• As a group, lemmings have a rotten image, but no individual lemming has ever 
  received bad press. 

• An investor needs to do very few things right as long as he or she avoids 
  big mistakes. 

• “Turn-arounds” seldom turn. 

  • Is management rational? 

  • Is management candid with the shareholders? 

  • Does management resist the institutional imperative? 

  • Do not take yearly results too seriously. Instead, focus on four- or 
  five-year averages. 

  • Focus on return on equity, not earnings per share. 

  • Calculate “owner earnings” to get a true reflection of value. 

  • Look for companies with high profit margins. 

  • Growth and value investing are joined at the hip. 

  • The advice “you never go broke taking a profit” is foolish. 

  • It is more important to say “no” to an opportunity than to say “yes.” 

  • Always invest for the long term. 

  • Does the business have favorable long-term prospects? 

  • It is not necessary to do extraordinary things to get extraordinary results. 

  • Remember that the stock market is manic-depressive. 

  • Buy a business, don’t rent stocks. 

  • Does the business have a consistent operating history? 

  • Wide diversification is only required when investors do not understand what 
  they are doing. 

  • An investor should ordinarily hold a small piece of an outstanding business 
  with the same tenacity that an owner would exhibit if he owned all of that 
  business. 

  (Extracted from various books on Buffett including Buffett: The Making of 
  an American Capitalist; Warren Buffett Speaks; Buffettology; The Warren 
  Buffett Way; Of Permanent Value; and Thoughts of Chairman Buffett: Thirty 
  Years of Unconventional Wisdom from the Sage of Omaha) 
16 How to Build Wealth Like Warren Buffett 

  Phil Fisher’s Timeless Investment 
  Philosophies, Principles and Questions 

  Phil Fisher’s Eight Investment Philosophies 

  1. Buy companies that have disciplined plans for achieving dramatic long-range 
  growth in profits and that have inherent qualities making it difficult for new- 
  comers to share in that growth. 

  2. Buy companies when they are out of favor. 

  3. Hold a stock until either (a) there has been a fundamental change in its 
  nature (i.e., weak management changes) or (b) it has grown to a point where 
  it no longer will be growing faster than the economy as a whole. 

  4. De-emphasize the importance of dividends. 

  5. Making some mistakes is an inherent cost of investing. Taking small profits in 
  good investments and letting losses grow in bad ones is a sign of abominable 
  investment judgment. 

  6. There are a relatively small number of truly outstanding companies. Funds 
  should be concentrated in the most desirable opportunities. Any holding of 
  over twenty different stocks is a sign of financial incompetence. 

  7. Neither accept blindly whatever may be the dominant opinion in the financial 
  community at the moment nor reject the prevailing view just to be contrary 
  for the sake of being contrary. 

  8. Success greatly depends on a combination of hard work, intelligence, and 
  honesty. 
 How to Build Wealth Like Warren Buffett 

  Lou Simpson’s Five Investment Principles 

  1. Think independently. “We try to be skeptical of conventional wisdom,” he 
  says, “and try to avoid the waves of irrational behavior and emotion that peri- 
  odically engulf Wall Street. We don’t ignore unpopular companies. On the 
  contrary, such situations often present the greatest opportunities.” 

  2. Invest in high-return businesses that are run for the shareholders. “Over the 
  long run,” he explains, “appreciation in share prices is most directly related to 
  the return the company earns on its shareholders’ investment. Cash flow, 
  which is more difficult to manipulate than reported earnings, is a useful addi- 
  tional yardstick. We ask the following questions in evaluating management: 
  Does management have a substantial stake in the stock of the company? Is 
  management straightforward in dealings with the owners? Is management 
  willing to divest unprofitable operations? Does management use excess cash 
  to repurchase shares? The last may be the most important. Managers who run 
  a profitable business often use excess cash to expand into less profitable 
  endeavors. Repurchase of shares is in many cases a much more advantageous 
  use of surplus resources.” 

  3. Pay only a reasonable price, even for an excellent business. “We try to be dis- 
  ciplined in the price we pay for ownership even in a demonstrably superior 
  business. Even the world’s greatest business is not a good investment,” he con- 
  cludes, “if the price is too high. The ratio of price to earnings and its inverse, 
  the earnings yield, are useful gauges in valuing a company, as is the ratio of 
  price to free cash flow. A helpful comparison is the earnings yield of a com- 
  pany versus the return on a risk-free long-term United States Government 
  obligation.” 

4. Invest for the long-term. “Attempting to guess short-term swings in individual 
  stocks, the stock market, or the economy,” he argues, “is not likely to produce 

  consistently good results.Short-term developments are too unpredictable.

On   the other hand, shares of quality companies run for the shareholders stand an 

  excellent chance of providing above-average returns to investors over the long 

  term.Furthermore, moving in and out of stocks frequently has two major dis- 

  advantages that will substantially diminish results: transaction costs and 

  taxes.Capital will grow more rapidly if earnings compound with as few inter- 

  ruptions for commissions and tax bites as possible.” 

5. Do not diversify excessively. “An investor is not likely to obtain superior 
  results by buying a broad cross-section of the market,” he believes. “The more 
  diversification, the more performance is likely to be average, at best. We con- 
  centrate our holdings in a few companies that meet our investment criteria. 
  Good investment ideas — that is, companies that meet our criteria — are dif- 
  ficult to find. When we think we have found one, we make a large commit- 
  ment. The five largest holdings at GEICO account for more than 50% of the 
  stock portfolio.” 

  Source: The Warren Buffett CEO by Robert P. Miles 
Непреодолимата любов към финансовите балони...
31.10.2009 14:18


Изглежда, че винаги ще има финансови балони. От манията по холандските лалета през 17-ти век през интернет балона в края на 90-те години на миналия век до пукналия се съвсем наскоро балон при недвижимите имоти – нещо в човешката природа ни кара непрестанно да търсим следващия „голям удар”, който да ни изведе на върха.

Но какво предизвиква повторението на този цикъл? Защо финансовите регулатори не успяват да възпрат унищожителния стремеж към все по-голямо богатство, водещ до пропадане в един момент? И защо хората не се учат от своите грешки?

Отговорът на последния въпрос е ключов и хвърля светлина върху всички останали питания по темата. Учим се от грешките си, но от своите собствени. Поне така смята Райън Седжър, автор на финансови анализи в традиционни медии и блогове. Според него всяко поколение има нужда от своята собствена грешка, за да извлече урок и да промени поведението си. Понякога – за кратко.

Дори тази теза да е валидна за всякакъв тип грешки, то тя важи в особено пълна степен, когато говорим за финансови активи.

Това е така, защото финансовите активи са особено специфичен тип благо за хората. Когато става дума за реални стоки, е сравнително просто за средностатистическия човек да реши колко е готов да плати за тях. За автомобил или хладилник лесно можем да преценим колко си заслужава да дадем. На фондовия пазар обаче „играем” с това, което останалите са готови да платят за даден актив. Там често си казваме, че дори и да платим малко повече, ще се намери някой друг, който ще даде още повече, за да се сдобие с желаната ценна книга.

А при образуването на балон хората винаги са сигурни, че цената непременно ще се повишава – дори и когато знаят, че фундаменталната стойност на въпросния актив остава без промяна.

Това е доказано по брилянтен начин в средата на 80-те години на миналия век от носителя на Нобелова награда Върнън Смит, бащата на експериментална икономика.

Смит намерил начин „в лабораторни условия” да пресъздаде образуването на балон, предоставяйки на група доброволци пари и акции за търговия на миниатюрен фондов пазар с тяхно участие. Въпреки че фундаменталната стойност на акциите се запазва постоянна и всеки един от участниците е разполагал с една и съща информация, то „инвеститорите” са наддавали за някои активи в експеримента. Вместо да търсят реалната стойност на активите, участниците са опитвали да купят по-ниско и да продадат по-високо. Начин на мислене и действие, случващ се в 90% от случаите.

Според Седжър, ако опитът се повтори в рамките на същата група от хора, е възможно те да спрат да спекулират и да създават балони, а да оценят истинската стойност на предоставените им активи.

Защо тогава хората по света не изглежда да се учат от случките във финансовия свят, дори и времето между тях да е сравнително кратко? В крайна сметка скорошният балон при активите, свързани с имоти, не е нещо, чиято природа да не сме срещали в близкото минало.

Според Върнър Смит младото поколение на пазара няма спомен и познание за предишните кризи и затова те се случват отново и отново. „Имахме борсов срив през октомври 1987 г., но кой си спомняше за това 20 години по-късно?”

Откъде обаче изобщо произлиза стремежът да преследваме покачващата се акция или стойност на недвижим имот?

Пол Зак, директор на Центъра за невроикономически изследвания към Университета в Клеърмонт, Калифорния, посочва редица особености в мозъка ни, които могат да са отговорни за това. Една от тях е, че свръхстимулирането на желанието ни да получим награда ни тласка към по-рискови начинания. Така например с лабораторни опити Зак доказва, е мъжете, които са в разцвета на сексуалната си мощ, са по-склонни към рисковани финансови решения. Според Пол Зак бизнес информация, получавана от медиите, допълнително стимулира стремежа към влизане във финансовия свят и неговото покоряване.

Друг фактор е начинът, по който мозъкът ни „съжалява”, когато си представяме парите, които бихме могли да спечелим при повишаване на пазара. Сигналите на „съжаление” също са уловени чрез експерименти в лабораторни условия, при които са наблюдавани реакциите на хора, инвестирали малко или никакви пари в покачващ се пазар. А колкото по-голямо съжаление изпитва даден човек в такава ситуация, толкова повече пари е склонен да инвестира на следващ етап. Този тип „учене” може и да е полезен в други ситуации, но при финансовите пазари, често води до катастрофални последствия.

На последно място Зак посочва една от основните отличителни черти на човешкия вид: „Ние сме стаден вид. Когато останалата част от стадото прави нещо, изглежда, че и ние трябва да постъпим по същия начин”.

Така че какво можем да направим, за да не се повлияем от стадния инстинкт или прекомерно да се увлечем по манията за бърза печалба? Може би няма лесно решение, преди човек сам „да се опари”, но все пак най-доброто, към което можем да се придържаме, е да се вслушваме в собствената си интуиция и да следим на какво се дължи дадено наше или чуждо поведение.