четвъртък, 25 февруари 2010 г.

Хенри Полсън: Ще си върнем всеки цент и то с печалба
09.02.2010 22:48


Бившият финансов министър на САЩ Хенри Полсън заяви, че американското правителство ще си върне всички средства, които наля за спасяване на банковата система, предава Bloomberg.

Като министър през 2008 Полсън инвестира средства в проблемните банки в замяна на привилегировани акции (носещи 5% дивидент) и права за закупуване на обикновени акции.

„Ще си върнем всеки цент и то с печалба”, заяви Полсън по време на публична среща с Уорън Бъфет проведена тази вечер в Омаха, Небраска. „Аз мисля, че в крайна сметка ще се изненадаме от това, което ще получим”, е добавил той.

Срещата бе по повод новата книга на Хенри Полсън „На ръба”.

„Мисля, че си прав”, отвърна милиардерът Бъфет, когато Полсън каза, че САЩ ще възстановят всичките си инвестиции, направени в разгара на финансовата криза.

В своята книга, публикувана през миналата седмица, Полсън пише, че в телефонен разговор от октомври 2008 Бъфет го е посъветвал да поиска от банките 5-6% доходност върху предоставените средства. По това време финансовото министерство е обмисляло 7-8%.

„Аз се убедих, че това е най-добрият начин да направим програмата за осигуряване на капитал по-атрактивна като в същото време защитим данъкоплатците”, пише бвишият финансов министър.

180 млрд. долара от спасителната програма на финансовото министерство на стойност 700 млрд. са вече върнати от институции като Bank of America Corp., JPMorgan Chase & Co. и Wells Fargo & Co.
Къде инвестират пазарните лидери?
18.02.2010 09:40


На всички инвеститори – не само на големите, но и на дребните, е интересно къде влагат парите си големите риби. За съжаление, рядко се удава възможност това да се разбере навреме и единствената информация, с която може да се разполага, обикновено е стара.

Въпреки това е полезно да знаем отношението на пазарните лидери към основните сегменти на пазара и фаворитите им за следващите месеци, тъй като те рядко влизат и излизат от дадена позиция за кратък срок.

Подадените пред регулаторните органи в САЩ данни за поведението на някои от ключовите играчи през последното тримесечие на миналата година показват интересни движения. Уорън Бъфет е ограничил инвестициите си в енергетика, а Джордж Сорос и Джон Полсън са навлезли още по-силно във финансовия сектор. Карл Айкан пък се е разделил с голяма част от дела си в интернет компанията Yahoo.

Джордж Сорос

Сред най-големите инвестиции на милиардера за миналата година са Citigroup, BB&T и Fifth Third Bancorp. Това обаче не означава, че Сорос твърдо се е насочил към финансовия сектор и не подхожда внимателно към инвестициите си. Пример за това е обстоятелството, че делът на Сорос в капитала на JPMorgan Chase е бил стопен с 94 на сто до едва 4 500 акции.

Друг сектор, към който се е насочил Сорос, са телекомуникациите и технологиите. Фондът на милиардера е удвоил инвестициите си в Leap Wireless International и Motorola. Освен това е придобит голям брой акции от капитала на Intel.

Поведението по отношение на сектора на продажбите на дребно също е интересно – делът в Kohl's е увеличен, докато този в Macy's е свит наполовина.

Уорън Бъфет

Основните действия на Бъфет и неговата компания Berkshire Hathaway са били насочени към ограничаване на позициите в петролните гиганти ConocoPhillips и Exxon Mobil. Намален е делът и в сините чипове на американския пазар Johnson&Johnson и Procter&Gamble.

На фона на това са направени нови инвестиции във финансовия сектор и продажбите на дребно, като са увеличени дяловете в Wells Fargo, Wal-Mart, Republic Services и Iron Mountain.

През изминалата година Бъфет е взел решение за тотално закриване на позициите в Norfolk Southern и Union Pacific, като с част от парите е вложена в придобиването на железопътната компания Burlington Northern Santa Fe.

Бил Акман

Освен като частен инвеститор, Акман участва на пазара чрез своя хедж фонд Square Capital Management. През последното тримесечие фондът е увеличил дела си в хотелската верига Hayatt Hotels, както и в Landry's Restaurants.

На фона на това с 20 на сто е била съкратена позицията в компанията Target, която се занимава с търговия на едро.

Джон Полсън

Най-активните действия на Полсън през последното тримесечие са били свързани с инвестиции в злато, както и във финансовия сектор. Позициите в злато и в борсово търгувани фондове, съсредоточени върху инвестиции в ценния метал, са нараснали с 10 на сто до 3,4 млрд. долара.

Значителни покупки Полсън е направил и по отношение на акции от капитала на банковите гиганти Citigroup, Bank of America, Capital One, както и в други, по-малки банки. Освен това се наблюдава и увеличение на дела в Apollo Group, както и в Comcast.

Карл Айкан

Инвеститорът, който от доста време критикува политиката на интернет гиганта Yahoo, е предприел действия, които и на практика показват несъгласие с мениджмънта на компанията. Това се вижда от факта, че делът на Айкан в Yahoo е бил ограничен с цели 76 на сто.

Двете най-големи позиции в портфейла на Айкан вече са Motorola и Biogen.

Интересното е, че и Айкан се е насочил към финансовия сектор, като е увеличил дела си в CIT Group значително и компанията вече заема 9% от целия му портфейл.

Най-силно, с 234 на сто, е увеличен делът в Take Two Interactive. С 231 на сто пък са увеличени акциите от капитала на Genzyme Labs, с което компанията вече заема четвърто място в портфейла на милиардера
Кои акции купи и кои продаде Бъфет през последното тримесечие?
17.02.2010 09:42


Компанията на американския милиардер Уорън Бъфет Berkshire Hathaway е извършила сериозни промени в портфейла си от инвестиции през последното тримесечие. Значително са ограничени дяловете в две от най-големите петролни компании на САЩ, както и в Procter&Gamble и Johnson&Johnson.

С парите от продажбите вероятно е подпомогнато придобиването на най-голямата инвестиция на Berkshire досега – железопътната компания Burlington Northern Santa Fe. То ще струва на империята на Бъфет 26 млрд. долара.

Редовните документи за операциите през последното тримесечие на миналата година, подадени пред регулаторните органи в САЩ, дават да се разбере, че Berkshire е ликвидирала 34,3 на сто от дела си в петролната компания ConocoPhillips. Това означава, че са били продадени общо 19,7 млн. акции от капитала на дружеството.

Делът в ExxonMobil пък е съкратен с цели 67 на сто и така компанията на Бъфет вече притежава 421 800 акции от петролната компания. Това се случва след значителна търговия с акции на Exxon през 2009 година, като Berkshire придоби доста от тях през второто тримесечие на годината.

Значително е понижена инвестицията на компанията на Бъфет в Johnson&Johnson – с цели 26,5 на сто до 27,1 млн. акции. Това е горе-долу толкова, колкото Berkshire е притежавала към края на 2008 година, предава CNBC.

От капитала на Procter&Gamble пък са продадени 9,1 на сто, или 8,8 млн. акции. Така Berkshire Hathaway вече притежава 87,5 млн. акции от компанията.

Сред компаниите, които са били разпродавани от Berkshire, са още Carmax (11,1 на сто от инвестицията), Gannett (спад от 36,1 на сто), Ingersoll-Rand (37,6 на сто), SunTrust Banks (22,1 на сто), United Health Group (спад на дела от цели 65,4 на сто) и т.н.

През последното тримесечие обаче Berkshire не само е продавала. Компанията е увеличила дела си в няколко от компаниите, в които вече е имала позиции. Най-силно, със 128,7 на сто, е увеличен делът в Republic Service и така компанията на Бъфет вече има 8,4 млн. акции в дружеството.

Делът в Iron Mountain е нараснал със 107,6 на сто до 7 млн. акции, а този в Becton Dickinson – с 25 на сто до 1,5 млн. акции. Ръст на инвестицията се наблюдава още при Wal-Mart Stores – 3,2 на сто, както и при Wells Fargo – с 2,1 на сто.

Като цяло пазарната оценка на портфейла на Berkshire от акции към 31 декември е 57,9 млрд. долара, което е ръст от 2,4 на сто спрямо стойността му към края на септември.
Бъфет покани фонд мениджър на вечеря
12 Февруари 2010 15:03

Обикновено инвеститорите плащат, за да се хранят с Уорън Бъфет. Не така се случи, обаче, с мениджъра на хедж фонд Кара Колдънбърг.

29-годишната жена от Ню Йорк е изпратила нейният анализ на капиталовите пазари на 79-годишния председател и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Inc. през ноември с бележка, в която се казва, че те я чула, че той обича да прекарва уикенда за Деня на Благодарността търсейки инвестиционни идеи. Бъфет е бил достатъчно заинтригуван, за да покани нея и нейния бизнес партньор Алекс Дъран в неговия главен офис в Омаха, Небраска, за разговори и вечеря, според двама човека, запознати със срещата, предаде Bloomberg.

Споделянето на анализа е донесло на Голдънбърг компания, за която някои хора плащат твърд кеш с удоволствие. Обядът с Бъфет, който е втория по богатство в САЩ след създателя на Microsoft Corp. Бил Гейтс, нарасна до внушителната сума от $1.68 милиона на последния благотворителен аукцион, организиран през юни. в Сан Франциско. Победителят през 2008 г. плати $2.1 милиона, което е най-голямата сума откакто Бъфет започна благотворителните обяди през 2000 г.

Тя удари джакпота, казва Франк Бетз, партньор в базираната в Ню Джърси Carret Zane Capital Management LLC, която инвестира в Berkshire Hathaway от повече от две десетилетия.

Голдънбърг, съосновател на 18-месечната базирана в Ню Йорк Permian Investment Partners LP и Бъфет отказаха коментар.

Голдънбърг има университетска диплома по химия от 2002 г. от Иейл. Нейната първа работа след университета е анализатор в инвестиционната банка Morgan Stanley.

Любимите акции на Бъфет са на компании, които той вярва, че имат дългосрочно предимство пред конкурентите си, като той стана голям инвеститор в Coca-Cola Co., Wells Fargo & Co. и American Express Co.

Той превърна Berkshire в конгломерат с пазарна капитализация от повече от $170 млрд. и бизнес от застраховки до сладолед. Неговата мъдрост и финансов успех превърнаха годишната среща на компанията в многодневно поклонение, с рекорда от 35 000 присъстващи миналия май.

През май 1956 г., на 25 години, той стартира Buffett Associates Ltd. с проятели и семейството му като инвеститори. Този фонд преминава в отделен хедж фонд, наречен Buffett Partnership Ltd., който беше закрит през 1970 г.

Бъфет казва, че неговите инвестиции се базират на принципа да бъдеш уплашен когато другите са алчни и алчен, когато другите са страхливи. Той казва, че хоризонта на неговите най-добри инвестиции е завинаги.
Да се поучим от грешките на великия Бъфет

25 Февруари 2010 | 12:18


Уорън Бъфет е един от най-великите инвеститори на всички времена. Дори и той обаче е човек и греши. Самият Бъфет признава, че и големите инвеститори правят грешки.

В годишното си писмо към акционерите на управлявания от него фонд той разкрива някои от най-големите си грешки в инвестирането, предава изданието Investopedia.com.

Ето и три от тях.

Conoco Phillips

Грешка: Купуване на лоша цена

През 2008 година, Бъфет закупи голям пакет от акции на петролната компания Conoco Phillips с идея за възползване от високите енергийни цени. Бъфет и много други анализатори и инвеститори смятаха, че цените на петрола ще се повишават за дълъг период от време и петролната компания ще се облагодетелства от това. Оказва се обаче, че поради несбъдването на тези очаквания, платената цена за пакета от акции е била висока.

Поука

Лесно е да се подлъжеш от вълнението при голям ръст и да купиш на цени, на които не би купил в един друг ретроспективен момент. Инвеститорите, които контролират своите емоции правят обикновено по-обективни анализи. Бъфет казва „Когато инвестираш, песимизмът е твой приятел, а еуфорията враг."

U.S. Air

Грешка: Объркване на ръста на приходите с успешен бизнес

Бъфет е закупил привилегировани акции на авиокомпанията през 1989 година, без съмнение привлечен от ръста на приходите й в този момент. Инвестицията бързо се е превърнала в „лоша", след като компанията не успя да генерира достатъчно приходи, за да изплати дивидент върху притежаваните от него акции. С известна доза късмет, Бъфет е успял да продаде притежаваните от него акции дори на печалба. Въпреки това, той е осъзнал, че не бива да се бърка успешния бизнес, с моментно добро състояние на дадена компания.

Поука

Понякога бизнеса може да изглежда добър по определени параметри, като основния такъв - ръст на приходи. Това, обаче, често изисква огромни инвестиции, за да се поддържа в дългосрочен аспект. Често проблемът на такива бизнеси е, че цената за висок ръст е огромна задлъжнялост, която в даден момент може да е фатална.

Dexter Shoes

Грешка: Инвестиране в компания с липса на конкурентни предимства

През 1993 година Бъфет е купил обувна компания на име Dexter Shoes. Покупката е била направена въз основа на съзиране на добри моментни възможности.
Това предимство, обаче, е изчезнало бързо поради липса на дългосрочни предимства спрямо конкурентите.

Според Бъфет това е най-лошата инвестиция в кариерата му.

Поука

Компаниите могат да запазят високите си печалби само, ако гледат стратегически на бизнеса си и поддържат конкурентни предимства спрямо останалите играчи на пазара.
В противен случай те ще започнат да губят дял, а финансовото им състояние да се влошава.
Винаги забравяме, че най-големите кризи идват след най-високите растежи и обратно – най-големите печалби, след на-големите кризи.
Не се учим от този парадокс.
Когато цените рухнат, никой не иска да купува, а точно това е периодът, в който могат да се намерят добри активи на ниски цени.
От гледна точка на днешния ден беше много неразумно да се купуват имоти и акции през 2007 г. Но от позицията на 2012 г. може би 2010 г. е идеална за покупки.
Винаги става така, че след криза цените са атрактивни, но никога не знаеш кой е точният момент.
Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет е намалил драматично участията си в щатски петролни компании
17 февруари, 2010 (47)
Виж коментарите
Коментирай

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет е намалил драматично участията си в някои от водещите щатски петролни компании, показват изнесените снощи отчети за инвестициите на компанията.

Berkshire, също така е намалила инвестициите си в Procter & Gamble и Johnson & Johnson. Продажбите са помогнали за набирането на средства за огромното придобиване от Berkshire на Burlington Northern Santa Fe.

В доклада до Комисията по борсите и ценните книжа за четвъртото тримесечие Berkshire отчита, че притежава 37,7 милиона акции на ConocoPhillips към 31 декември. Това означава, че спрямо края на 3-тото тримесечие компанията е продала 19,7 милиона акции или 34,3% от дела си в щатския петролен гигант.

Делът в ExxonMobil пада дори повече в процентно изражение. Бъфет е продал 67% от акциите си в петролната компания, като са му останали 421,8 хиляди акции.

Другата сериозна разпродажба е при Johnson and Johnson – там Бъфет съкращава дела си с 26,5% или 9,8 милиона акции.

При Procter and Gamble са продадани 8,8 милиона акции или 9,1% от всички, които Berkshire е притежавала в края на третото тримесечие. Налице са и други, макар и по-малки в парично изражение разпродажби:

• Carmax: вече притежава 8 милиона акции, продадени 1 милион акции (-11.1%)

• Gannett: вече притежава 2.2 милиона акции, продадени 1.2 милиона (-36.1%)

• Ingersoll-Rand: вече притежава 5.6 милиона акции, продадени 2.2 милиона (-27.6%)

• SunTrust Banks: вече притежава 2.4 милиона акции, продадени 0.7 милиона (-22.1%)

• United Health Group: вече притежава 1.2 милиона акции, продадени 2,2 милиона (-65.4%)

Но Бъфет не само е продавал, налице са и увеличения при ред компании, включително някои огромни в процентно изражение придобивки.

• Becton Dickinson: вече притежава 1.5 милиона акции, ръст от 0.3 милиона акции (+25.0%)

• Iron Mountain: вече притежава 7.0 милиона акции, ръст от 3.6 милиона (+107.6%)

• Republic Services: вече притежава 8.3 милиона акции, ръст от 4.7 милиона (+128.7%)

• Wal-Mart Stores: вече притежава 39.0 милиона акции, ръст от 1.2 милиона (+3.2%)

• Wells Fargo: вече притежава 320.1 милиона акции, ръст от 6.7 милиона (+2.1%)

Общата пазарна стойност на притежаваните дялове към 31 декември е 57,9 милиарда долара, което е ръст от 1,4 милиарда спрямо края на третото тримесечие.
Роуз приветства Бъфет и показа вратата на анализаторите и хедж фондовете
13 февруари, 2010 (43)
Виж коментарите
Коментирай

Матю Роуз, изпълнителният директор на железопътната компания Burlington Northern Santa Fe Corp. приветства Уорън Бъфет, като новия собственик на компанията, като показа вратата на анализаторите и хедж фондовете, коментира агенция Блумбърг.

Berkshire Hathaway Inc. на Бъфет оформи сделката по покупката вчера, след като спечели одобрението на акционерите на железопътната компания. Сделката, реализирана при 100 долара на акция, позволява на Роуз да „предаде” на инвеститорите, които са си купили акции при назначаването му през 2000 година близо 300% възвръщаемост. Проблемът, казва Роуз е, че акционери с подобна продължителна преданност към компания са все по-голяма рядкост.

„Когато бях назначен за главен изпълнителен директор преди 10 години, типичният инвеститор имаше инвестиционен хоризонт от 3 до 5 години, дори 7. Година след година той се съкращава”

Увеличеното фокусиране върху краткосрочни резултати, подхранвано от медийното отразяване на резултатите в реално време и прогнози на анализаторите на всяко тримесечие могат да са отвличащи вниманието фактори за директори в железопътни компании, които трябва да купуват локомотиви, които ще функционират в следващите 20 години и да поставят трасета, които ще траят 40, коментира Роуз. Burlington Northern заявиха миналия месец, че са заделили 2,4 милиарда долара през настоящата година за капиталови проекти, включително нови линии, сигнални системи и локомотиви. Цифрата е с 240 милиона долара по-ниска от тази за 2009.

„Парите, които ще похарча през тази година няма да се изплатят за 3,5 или 7 години. Живеем във времена на пришествие на хедж фондове, които промениха времевия хоризонт на това, което задоволява институционалния инвеститор”

С Бъфет Роуз ще докладва на бос, който е прословут със стратегията купи и дръж, пише Блумбърг. Berkshire е най-големият инвеститор в Coca-Cola Co. и American Express Co., като Бъфет държи акциите в тези компании от повече от 2 десетилетия, въпреки че и двете се търгуват под историческите си рекорди от 90-те. Berkshire също така притежава и застрахователни подразделения, като Geico, производствени компании като Clayton Homes и енергийни компании, като MidAmerican.

„Смятам, че Роуз и Бъфет са на една и съща вълна. Бъфет очаква мениджърите му да мислят в далечна перспектива, да максимализират печалбите, а не да са фокусирани върху краткосрочния резултат” – коментира Дейвид Кас, професор от Университета Робърт Ейч Смит в Мериленд.

Сделката за Burlington Northern – за 26,7 милиарда е залог всичко или нищо за икономическото бъдеще на Америка, заяви Бъфет след обявяването на покупката през ноември. Това е най-голямото придобиване на 79-годишния изпълнителен директор на Berkshire и прибавя към бизнеса му 35 000 служители, 6700 локомотива и 200 000 товарни вагона.

Железниците, подобно на много други бизнеси по време на рецесията отчитат спад в приходите. Базираната във Форт Уърт, Тексас Burlington Northern падна до втора позиция сред жп-превозвачите в САЩ след като приходите й се сринаха с 22% през миналата година до 14 милиарда.

„Скоростта на новините, смятам е това, което уврежда настройката на инвеститорите по отношение на активи с дългосрочна перспектива” – коментира Роуз пред репортери. „Дългосрочната перспектива е едно нещо, над което нашата страна почва да изгубва поглед, не само по отношение на инвеститорите в железниците, а изобщо” – смята той.

Според анализатора на сектора Тони Хач фактът, че компанията става част от Berkshire ще снеме напрежението за показване на краткосрочни резултати. „Спорно е, но смятам, че това, че няма да им се налага да „се доказват” всяко тримесечие е много положително за тях”
Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет е намалил драматично участията си в щатски петролни компании
17 февруари, 2010 (42)
Виж коментарите
Коментирай

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет е намалил драматично участията си в някои от водещите щатски петролни компании, показват изнесените снощи отчети за инвестициите на компанията.

Berkshire, също така е намалила инвестициите си в Procter & Gamble и Johnson & Johnson. Продажбите са помогнали за набирането на средства за огромното придобиване от Berkshire на Burlington Northern Santa Fe.

В доклада до Комисията по борсите и ценните книжа за четвъртото тримесечие Berkshire отчита, че притежава 37,7 милиона акции на ConocoPhillips към 31 декември. Това означава, че спрямо края на 3-тото тримесечие компанията е продала 19,7 милиона акции или 34,3% от дела си в щатския петролен гигант.

Делът в ExxonMobil пада дори повече в процентно изражение. Бъфет е продал 67% от акциите си в петролната компания, като са му останали 421,8 хиляди акции.

Другата сериозна разпродажба е при Johnson and Johnson – там Бъфет съкращава дела си с 26,5% или 9,8 милиона акции.

При Procter and Gamble са продадани 8,8 милиона акции или 9,1% от всички, които Berkshire е притежавала в края на третото тримесечие. Налице са и други, макар и по-малки в парично изражение разпродажби:

• Carmax: вече притежава 8 милиона акции, продадени 1 милион акции (-11.1%)

• Gannett: вече притежава 2.2 милиона акции, продадени 1.2 милиона (-36.1%)

• Ingersoll-Rand: вече притежава 5.6 милиона акции, продадени 2.2 милиона (-27.6%)

• SunTrust Banks: вече притежава 2.4 милиона акции, продадени 0.7 милиона (-22.1%)

• United Health Group: вече притежава 1.2 милиона акции, продадени 2,2 милиона (-65.4%)

Но Бъфет не само е продавал, налице са и увеличения при ред компании, включително някои огромни в процентно изражение придобивки.

• Becton Dickinson: вече притежава 1.5 милиона акции, ръст от 0.3 милиона акции (+25.0%)

• Iron Mountain: вече притежава 7.0 милиона акции, ръст от 3.6 милиона (+107.6%)

• Republic Services: вече притежава 8.3 милиона акции, ръст от 4.7 милиона (+128.7%)

• Wal-Mart Stores: вече притежава 39.0 милиона акции, ръст от 1.2 милиона (+3.2%)

• Wells Fargo: вече притежава 320.1 милиона акции, ръст от 6.7 милиона (+2.1%)

Общата пазарна стойност на притежаваните дялове към 31 декември е 57,9 милиарда долара, което е ръст от 1,4 милиарда спрямо края на третото тримесечие.
Хенри Полсън: Ще си върнем всеки цент и то с печалба
09.02.2010 22:48


Бившият финансов министър на САЩ Хенри Полсън заяви, че американското правителство ще си върне всички средства, които наля за спасяване на банковата система, предава Bloomberg.

Като министър през 2008 Полсън инвестира средства в проблемните банки в замяна на привилегировани акции (носещи 5% дивидент) и права за закупуване на обикновени акции.

„Ще си върнем всеки цент и то с печалба”, заяви Полсън по време на публична среща с Уорън Бъфет проведена тази вечер в Омаха, Небраска. „Аз мисля, че в крайна сметка ще се изненадаме от това, което ще получим”, е добавил той.

Срещата бе по повод новата книга на Хенри Полсън „На ръба”.

„Мисля, че си прав”, отвърна милиардерът Бъфет, когато Полсън каза, че САЩ ще възстановят всичките си инвестиции, направени в разгара на финансовата криза.

В своята книга, публикувана през миналата седмица, Полсън пише, че в телефонен разговор от октомври 2008 Бъфет го е посъветвал да поиска от банките 5-6% доходност върху предоставените средства. По това време финансовото министерство е обмисляло 7-8%.

„Аз се убедих, че това е най-добрият начин да направим програмата за осигуряване на капитал по-атрактивна като в същото време защитим данъкоплатците”, пише бвишият финансов министър.

180 млрд. долара от спасителната програма на финансовото министерство на стойност 700 млрд. са вече върнати от институции като Bank of America Corp., JPMorgan Chase & Co. и Wells Fargo & Co.