вторник, 21 юли 2009 г.

Бъфет си търси компания за над 40 млрд. долара
  | 7 май 2007 18:54
Размер на шрифта: A | A | A | 


Бъфет си търси компания на стойност 40-60 млрд. долара

 Принтирай | Изпрати 




Един от най-известните инвеститори в света - Уорън Бъфет, търси да придобие компания на стойност между 40 и 60 млрд. долара, съобщи Bloomberg. 



Третият по богатство човек в света никога не бяга от големите сделки, като често се оплаква, че компанията му има повече свободен капитал, отколкото предлаганите на пазара добри инвестиции. 


От 1987 година насам Уорън Бъфет успява да реализира 3600 процента възвръщаемост на сделките си. Една от по-нестандартните му инвестиции включва дял в размер на 3,3 млрд. долара в петролната компания PetroChina Co., 90 на сто от която е собственост на китайското правителство.
Бъфет е купил акции на Dow Jones & Co.
  | 15 август 2007 16:54
Размер на шрифта: A | A | A | 


/© снимка: БГНЕС

 Принтирай | Изпрати 




Холдинговата компания на милиардера Уорън Бъфет - Berkshire Hathaway Inc. („Бъркшър Хатауей”) е купила близо 2,8 млн. акции на Dow Jones & Co. („Дау Джоунс”) по-рано тази година преди Рупърт Мърдок да приключи сделката за придобиване на издателя на "Уолстрийт джърнъл", предаде Асошиейтед прес. 


Бъркшър Хатауей представи сводка за тримесечието за притежаваните от нея акции на стойност 61,1 млрд. долара (44,9 млрд. евро) на Федералната комисия по ценни книжа и фондови борси в САЩ. В сводката не се посочва колко е заплатила Berkshire за акциите на Dow Jones & Co., чиято стойност беше 36,33 д. за една при приключването на търговията в деня преди огласяването на офертата на Мърдок за 60 д. на акция. 


Сводката на Berkshire разкрива някои промени в компанията, но неотдавнашните инвестиции в две големи железопътни компании са пропуснати. 


Berkshire Hathaway e получила разрешение да не разгласява информация за инвестициите си в Union Pacific Corp. („Юниън пасифик корп.”) и Norfolk Southern Corp. („Норфолк садърн корп.”), за които бе съобщено за първи път през май. 


През май Berkshire обяви, че притежава 10,5 млн. акции от Union Pacific и близо 6,4 млн. акции от Norfolk Southern Corp. Новините за инвестициите на Berkshire в тези компании предизвикаха повишаване на стойността на акциите на дружества от сектора. 

Berkshire притежава и 40,65 млн. акции от друга жп компания Burlington Northern Santa Fe Corp. („Бърлингтън нортърн Санта Фе корп.”), което се равнява на дял от 11,5 процента от нея.
Бъфет вече е най-големият индивидуален акционер в Kraft Foods
  | 15 февруари 2008 11:30
Размер на шрифта: A | A | A | 


/© снимка: БГНЕС

 Принтирай | Изпрати 



Американският милиардер Уорън Бъфет постепенно придоби дял от 8,6 процента от Kraft Foods („Крафт фуудс”), който се оценява на 4,32 млрд. долара. Така Бъфет се превръща в най-големия индивидуален акционер в компанията, предаде БиБиСи. Акциите се купени миналато година по данни на американския финансов регулатор. 


Инвестицията на Бъфет в Kraft Foods се приема като вот на доверие към фирмата, която през миналия месец обяви, че печалбите й за последното тримесечие са спаднали с 6 процента поради повишените разходи за суровини. Фирмата произвежда едноименното сирене, кафето Maxwell House и бисквитите Oreo. 


Освен това Бъфет е купил акции на стойност 76 млн. долара на британската фармацевтична фирма GlaxoSmithKline, допълва БиБиСи.
Mars и Wrigley се взеха с финансовата благословия на Бъфет
  | 29 април 2008 11:42
Размер на шрифта: A | A | A | 


Милиардерът Уорън Бъфет /© снимка: БГНЕС

 Принтирай | Изпрати 

Американският производител на захарни изделия Mars Inc. и компанията Wrigley се обединяват, съобщават двете компании. Стойността на сделката е близо 23 млрд. долара. 


Mars става собственик на 100 процента от капитала на Wrigley, като последният ще функционира като филиал, ще запази централата си в Чикаго и ще продължи да осъществява различни свои инициативи и кампании. Бил Ригли-младши ще остане изпълнителен директор на компанията. 




„Това е добра сделка, на добра цена, осигуряваща огромни ползи за акционерите на компанията. За нас това е историческа възможност да защитим онова, което е специално за компанията като ценности, да инвестираме в марките да поддържаме растежа в дългосрочен план”, казва Ригли-младши. 



Mars финансира сделката с 11 млрд. долара, а останалите средства идват от заеми - 5,7 млрд. долара от Goldman Sachs и 4,4 млрд. долара от компанията на милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway. Освен това компанията на Бъфет ще купи миноритарен дял за 2,1 млрд. долара в Wrigley. 


„Онези, които ме познават, знаят, че аз съм голям фен на бизнес модела на Wrigley от години, обичам техните продукти”, казва най-богатият човек на света според последната класация на списание „Форбс”. „Обединението на тези две компании комбинира силата на Wrigley с доказаното умение на Mars да налага марки, което ще доведе до създаването на мощна сила на иновация и растеж на световния пазар за сладки изделия”, допълва Бъфет
Уорън Бъфет купува американски акции
  | 17 октомври 2008 15:56
Размер на шрифта: A | A | A | 


/© снимка: EPA/BGNES

 Принтирай | Изпрати 



Американският милиардер Уорън Бъфет, който се възползва от финансовата криза, за да увеличи ударите си на борсата, "купува американски акции", защото вярва в бъдещето на националните компании, съобщава самият той в статия във в. "Ню Йорк таймс". 


Финансовата криза, която се разпространява и в други сектори на икономиката, ще направи така че в "краткосрочен план безработицата ще се увеличи, дейността на фирмите ще отслабне, а заглавията във вестниците ще продължат да предизвикват страх", пише Бъфет. "Ето защо... аз купувам американски акции", заявява той и обяснява този очевиден парадокс в статия със заглавие "Купувайте американски акции. Това правя аз", пише БГНЕС, като цитира АФП. 


"Едно просто правило диктува моите покупки: Да бъда предпазлив, когато другите са алчни и да бъда алчен, когато другите са предпазливи. И това което е сигурно е, че страхът се разпространява и парализира дори опитните инвеститори", обяснява Бъфет. В дългосрочен план "новините за борсите ще бъдат добри", предвижда той, като признава, че не знае как финансовите пазари ще се развият през следващия месец и дори година.
EDF иска ядрените активи на Constellation за $ 4,5 млрд.
  | 3 декември 2008 10:24
Размер на шрифта: A | A | A | 


/© снимка: БГНЕС

 Принтирай | Изпрати 




Френската електрическа компания Electricite de France („Електрисите дьо Франс”) отправи ново предложение за закупуване на част от американската компания Constellation за 4,5 милиарда долара. Интерес към нея проявява и милиардерът Уорън Бъфет, предаде АФП. 


„EDF предлага да придобие 50 на сто от ядрените дейности на Constellation Energy за 4,5 милиарда долара“, съобщи компанията в комюнике. EDF се надява да финализира сделката „в срок от шест до девет месеца“, след като получи „разрешението на компетентните американски власти“. Уорън Бъфет предложи да плати 4,7 милиарда долара за закупуването на Constellation. Предложението му беше одобрено от Управителния съвет на компанията, а акционерите трябва да се произнесат на 23 декември. 

слаба валута=силни акции=слаби национални облигации; силна валута =слаби акции=силни националниоблигации

Най-големите валутни спекулации в историята

09 Юли 2009 | 11:12 
 

слаба валута=силни акции=слаби национални облигации;

силна валута =слаби акции=силни национални облигации;



Валутният пазар е най-големият пазар в света, като валути се обменят винаги, когато услуги и стоки се търгуват между нациите. Големият размер на транзакциите предлага възможности за арбитраж за спекулантите, защото курсовете се движат всяка секунда. Обикновено тези спекуланти правят много сделки за малки печалби, но понякога големи позиции се заемат за голяма печалба или, ако нещата тръгна на зле-голяма загуба. Тук ще се спрем на най-големите валутни сделки, правени някога, подредени от investopedia.com.

Първо е важно да се разбере как се правят пари на форекс пазара. Пред всеки трейдър има четири възможности за заемане на позиции: 

- Да скъси валутата-означава, че спекулантът очаква, че тя ще поевтинее спрямо друга валута.

- Да заеме дълга позиция-означава, че трейдърът предполага, че валутата ще поскъпва спрямо друга валута.

- Другите два залога са свързани с това колко ще се промени стойността в различните посоки- дали спекуланта мисли, че много или не.

Веднъж като е взел решение относно каква позиция да заеме, има много начини да го направи. Примерно, ако реши да скъси канадския долар, най-простият начин е да вземе кредит във валутата и после да го върне, след като той се е обезценил.

Това разбира се е твърде малък и бавен вариант за големите спекуланти, така че те използват различни опции и форуърди, за да изградят и ливъриджнат позицията си. Точно използването на ливъридж прави възможно сделките да достигнат милиарди долари.

№3: Анди Крийгер срещу Кивито

През 1987 Анди Крийгер, 32-годишен трейдър към Bankers Trust, внимателно следи валутите, които поскъпват срещу долара след борсовия крах известен като Черния понеделник. Докато инвеститорите и компаниите бягат от американския долар в други валути, неизбежно е някои от тях да станат фундаментално надценени, създавайки добра възможност за арбитраж. Валутата, към която Крийгер се насочва, е новозеландският долар, наричан Киви.

Използвайки сравнително нови техники чрез опции, Крийгер заема къса позицията на стойност стотици милиони. На практика, неговите продажби в определен момент са надхвърляли паричното предлагане на Нова Зеландия. Кивито пада рязко под натиска на продажбите и малкото валута в обръщение. Кивито губи между 3 и 5 на сто, докато Крийгер прави милиони.

Една част от легендата твърди, че разтревожените власти в Нова Зеландия са се обадили на шефовете на Крийгер в Bankers Trust със заплахи, за да го накарат да излезе от кивито. Той по- късно напуска Bankers Trust и отива да работи за Джордж Сорос.

№2: Стенли Дракънмилър залага на марката два пъти

Стенли Дракънмилър прави милиони със два дълги залога в една валута, докато работи за Джордж Сорос в прословутия Quantum Fund.

Дракънмилър първо залага, когато Берлинската стена пада. Очакваните трудности в обединението на Източна и Западна Германия свалят немската марка до ниво, което Дракънмилър счита за крайно. Първоначално залага доста милиони за бъдещо рали, като в последствие Сорос му казва да увеличи покупките си до 2 млрд. марки. Нещата се развиват по план, което помага доходността на Quantum Fund да прескочи 60%.

Вероятно паради успеха на първата си сделка, Дракънмилър също прави германската марка част от най-голямата валутна спекулация в историята. Няколко години по-късно, докато Сорос пречупва Английската централна банка, Дракънмилър пак заема дълга позиция в марки, като предполага, че сривът на британския паунд под натиска на шефа му ще го свали и срещу марката. Дракънмилър е убеден, че той и Сорос са прави и показват това, като купуват британски акции. 

Той вярва, че Великобритания ще трябва да свали лихвите, за да стимулира бизнеса и по-евтиният паунд ще означава повече износ към европейските партньори. Следвайки тази линия, Дракънмилър купува германски облигации поради очакването, че инвеститорите ще се изместят към тях, докато немските акции ще показват по-малък ръст от британските. Било е добре изпипана сделка, допълваща печалби към основния залог на Сорос срещу паунда.

№ 1: Джордж Сорос срещу британския паунд

Британският паунд засенчва германската марка до 90-те години, въпреки че двете страни са доста различаващи се икономически. Германия е била по-силна, въпреки трудностите от обединението, но Великобритания е искала да запази паунда над 2.7 марки. Опитите да постигне това оставят страната с високи лихви и инфлация, но се е изисквало поддържането на тези нива, за да влезе в European Exchange Rate Mechanism (ERM).

Много спекуланти, и най-вече Джордж Сорос, са се чудели колко дълго този курс може да пребори пазарните сили и започват да заемат къси позиции срещу паунда. Сорос заема сериозни суми, за да заложи срещу валутата. Великобритания повишава лихвите до двуцифрени числа, за да се опита да спре инвеститорите.

Плащането на високи лихви струва пари и британското правителство осъзнава, че ще загуби милиарди, опитвайки се да спре спада на паунда. Великобритания се оттегля от ERM и паундът се срива срещу марката. Сорос прави най-малко 1 млрд. долара от тази сделка. От гледна точка на правителството на Великобритания, обезценката всъщност помага, като премахва напрежението върху лихвите и инфлацията.

Заключение

Всяка страна може да извлече ползи от слаба или силна валута. При слабата валута, местните стоки и активи стават по-евтини за инвеститорите и износът нараства. По същия начин местните стоки се купуват повече, защото вносните стават по-скъпи. Имало е много хора във Великобритания и Нова Зеландия, които са били доволни, когато спекулантите са свалили надценените валути. 

Разбира се, имало и такива като вносителите, които са били не особено радостни. Валутните спекуланти правят пари, като принуждават страните да се изправят пред реалностите и затова не са сред най-обичаните.

Лира стерлинг на принудително отнемане на МОК 

Обединеното кралство влезе в ERM през 1990 г., но бе принуден да излезете от програмата през 1992 г. след лири стерлинги дойде под натиск от основни валути speculators, включително и Джордж Сорос. Последвалата катастрофа от 16 септември 1992 г. бе впоследствие dubbed "Черната сряда". Там е била известна преразглеждане на отношението към този случай, дадени на Великобритания силен икономически резултати от 1992 г. насам, като някои коментатори презапис го "Бялата сряда" [1]. Някои коментатори, след Норман Tebbit взе за позоваване към МОК като "Вечната рецесия Механизъм" [2], след като Великобритания изпадна в рецесия през началото на 1990-те. Великобритания похарчени над 6bn опитва да запази валута в тесни граници, изразходването на златния си резерв. [Цитати необходими]

 Сорос е основател на Сорос Фонд Мениджмънт. През 1970 г. е съосновател на Quantum фонд с Джим Роджърс, което създава по-голямата част от Сорос състояние. Роджърс оставка от фонда през 1980 година. Други партньори са включени Виктор Niederhoffer и Стенли Druckenmiller. 

През 2007 г. Quantum фонд върнаха почти 32%, нетирането Сорос $ 2,9 млрд. евро. [16] 

[редактиране] 
Валута спекулации 

На Черно сряда (16 септември, 1992), "Сорос веднага стана известен, когато му фонда се продават по-кратък от $ 10 млрд. струва на кила, възползват от Банката на Англия на нежеланието или да повишат своята лихвените проценти до нива, сравними с тези на други европейски валутен курс Механизъм страни или да нося своята валута. 

Накрая, Банката на Англия е принудена да се оттегли от Европейската валута Механизъм на обменните курсове и да обезценявам лири стерлинги, и Сорос спечелил САЩ около $ 1,1 млрд. в процеса. Той беше dubbed "човекът, който разби на Банката на Англия." 

The Times от понеделник, 26 октомври, 1992, цитирани Сорос като казва: "Нашата обща позиция на Съвета от Черно сряда трябваше да бъде на стойност почти $ 10 милиарда. Ние планира да продаде повече от това. В действителност, когато Норман Ламонт каза точно преди обезценяване, че Той ще заеме почти $ 15 млрд. за да се защитава стерлинги, бяхме забавно, защото това е много за това как ние искахме да продават. " 

Стенли Druckenmiller, които се търгуват под Сорос, първоначално видях слабост в лири. "Сорос" принос бе бутане го вземе гигантски позиция ", в съгласие с Druckenmiller собствено проучване и инстинкти. [17] [18] 

През 1997 г., по време на Азиатската финансова криза, а след това малайзийския премиер Mahathir бен Mohamad обвиняемия Сорос за използване на богатство под негов контрол, за да накаже АСЕАН за приветстващо Мианмар като член.



Уорън Buffett Пълният неделя долина CNBC Интервю - Препис и Видео 
Публикувано: четвъртък, 9 юли 2009 | 8:02 PM ET 
Text Size 
By: Алекс Crippen 
Изпълнителен продуцент 


Уорън Buffett говори довечера (четвъртък) от касетата с CNBC на Юлия Boorstin в Херб Алън неделя Долината на медиите конференцията. 

Той остава песимистични за икономиката на краткосрочните перспективи, като каза: най-новите номера, от своя Berkshire Хатауей компании показват, че потребителските разходи остава много слаб. 

Buffett също казва втори икономически стимул вероятно ще бъдат необходими, но той предупреди, че никой не бива да очакват стимулиране на плана за "панацея." 

За обобщение, вижте WBW пост Уорън Buffett Показва CNBC потребителски продажби Останете "Много, много меки" 

Това е видео клип и предварителни препис на Юлия целия разговор с Buffett: 

Юлия BOORSTIN: Уорън Buffett, благодаря ти така много за говорите с нас тук в неделя котловина. Искам да започна с един въпрос за това какво се случи днес. Имаме някои същия магазин продажби номера. И Costco на [COST 48,47 0,99 (2,09%)] номера бяха установени, въпреки някои от тези проверки отстъпка, и аз се чудех, имате много потребители гледат бизнеса, какво е вашето поемане на потребителя икономика? Може ли толкова зле, колкото изглежда? 

Уорън BUFFETT: Аз мисля, че е. Аз не съм виждал цифри, които се отнасят до но бях чул преди време, а не от Costco, те щяха да бъдат много лоши. Над Ден на бащата, не знам дали американските семейства въстана против бащите си този ден, но продажбите са лоши. Облекло продажби са лоши. Ние сме в бельо бизнес. Ще видя как се движи всеки ден, а жените са не купуват бельо за техните съпрузи. (Laughs.) Това е все още много, много мека. 




Юлия: The бельо индикатор е лошо. 

BUFFETT: Да, добре, бельо става надолу. (Laughs.) 

Юлия: Търсите намира потребителят бизнеса, който притежавате, имате ли чувството, когато потребителят икономиката ще вземем? 

BUFFETT: Не знам кога ще го прави. Получавам много едновременни цифри върху него. Така че, когато се случи, аз ще знам. Но там 'нищо в цифрите, че днес ми казва какво ще се случи утре. Какво те да ми кажеш е, че днес той не вдигна още. 

Юлия: световният икономически спад е голяма тема на разговор тук. Вчера Знам имаше голям панел дискусия по него. От всичко, което сте чули, че звучи като настроението беше много мрачен. Знам доста печален. Знам доста мрачен. То не беше положително настроение. Съгласни ли сте с това чувство? 

BUFFETT: Ами, бих казал, че точно сега сме в много, много труден период. Ние сме били в нея - тя наистина е почти последно септември, средата на септември, когато той удари финансовата света като нищо не сме виждали, и това е намерила spilled отговорност в икономиката. И това е труден период сега. От друга страна, този филм ще има по-добър край. 

Юлия: Сега, добър завършващ през Какъв период от време? 

BUFFETT: (смее се). Аз не знам колко дълго филма ще бъде. Знам, че краят ще бъде добър, но аз не знам дали неговите две час филм или четиричасов филм. 

Юлия: Ами, като заяви, че стимул е направил малко, не е достатъчно, за да получите икономика се движи. Смятате ли, че хората тук се съглася с вас за това? 

BUFFETT: Ами, аз не знам за хора, съгласни с мен, но да, мисля, че те може би, най-общо. Но никога не е била предназначена стимул да действа бързо. Хората, с надеждата, че ще започнете trickling инча Като цяло, мисля, че и това не е критика на администрацията, защото аз вярвам в стимул и вероятно ще вярвам в друг, те могат да бъдат overrated по отношение на способността им да се сложи край на рецесия бързо . 

Юлия: Но, ако сте застъпничество за друг, те са overrated? 

BUFFETT: Мисля, че те са полезни, но аз мисля, че всеки, който гледа на тях като панацея се направи грешка. Но те са полезни, те са полезни. 

Юлия: Какво мислиш, че трябва да се прави сега по отношение на, мислиш ли, че там трябва да бъде друг стимул точно сега? 

BUFFETT: Мисля, че там може би трябва да бъде. Но аз не очаквам чудеса от него. 

Юлия: Но толкова малко от 800 милиарда долара стимул вече са похарчени. Има ли смисъл да правя друг стимул сега, или не искаме, докато някои от тези пари, или повече от тези пари, е някъде там? 

BUFFETT: Ами, бих. Ако имаше още една, която се опитате да заредите само върху коледно дърво е възможно за специфични избиратели, а вие ще се опита да го изразходват бързо. Но председателят заяви, че първоначално, нека се опитаме да дойда с лопатата готови проекти. И после конгреса беше приета в акта и аз мисля, напои го някои. 

Юлия: Значи, ако стимул е стимул е, множество стимули, не е панацея, какво е решението? 

BUFFETT: Няма сребърен куршум. Искам да кажа, първоначалната причина за това е на жилищния балон. Сега доста неща са принос към нея и flowed из него и всичко това. Ние построени няколко милиона жилищни единици годишно. Ние формирали милиона, три сто хиляди домакинства годишно, изненада, имахме много къщи в точка. Вие не може да работи, че почти за един ден или седмица или месец. Най-доброто, което можем да направим е да не се изграждане на много нови къщи сега. Искам да кажа, ние ще работим почти излишъкът описа-бързо. Ако искате да прекратите рецесия в най-кратки срокове, може да не правят нищо за насърчаване на нови жилища. Много труден за начало строители, но това е рецепта за получаване на предлагането и търсенето обратно в баланс. 

Юлия: И така, какво означава това по отношение на лихвените проценти? 

BUFFETT: Ами, вие искате ниски лихвени проценти. Колкото по-достъпни къщи са, имам предвид хората трябва да имат работа, но ниски лихвени проценти са добре дошъл до жилища на хора, означава, че те отговарят на изискванията за притежаване на жилища от даден вид, че не би друго. Но ние все още има твърде много къщи. И единственият начин да постигнем това, ние можем да било форма повече домакинства, вземи всички 14-годишните да започнете, живеещи заедно, които те вероятно ще искате, (смее се), или можем да взривим няколко къщи, които днес Не смятам, че всеки от нас би искал, или ще може да произвежда повече от домакинството формация и ние ще използваме на инвентаризация и ние ще се върнем към една жизнена икономика. 

Юлия: Не се поддържа президента Obama -- 

BUFFETT: 100%. 

Юлия: А какво мислиш за неговото поведение, неговото решение, тъй като той е бил в офиса? 

BUFFETT: Той е бил ужасен. Мисля, че това е много важно, че хората в страната, както и в 30's, че те имат лидер вярват инча И те се погрижили за добра причина да вярвам в него. Плюс той комуникира изключително добре, така че те могат да разберат какво е това и защо го правиш това и какви са сроковете могат да бъдат и всички такива неща. Така че ние имаме право човек в Белия дом. 

Юлия: Но се чувстваш като стимул не е направено достатъчно, така че сте съгласни с начина, по който той работи финансовата криза? 

BUFFETT: Е, Конгресен написал стимул сметката. Да. (Smiles.) 

Юлия: Вие сте спомена, че не сте притеснен за инфлацията в момента. Вие сте загрижени за инфлацията за установяване на ред. Какво може да правителството и Fed правя точно сега да се намали този риск? 

BUFFETT: Ами, точно сега те са обливане лекарството. За съжаление, това лекарство няма да има след-ефект, и той ще бъде инфлацията, и въпросът е колко и как екстремни? Ние ще се прилага много по медицина, и ние не може да получи много инфлацията надолу по пътя. Но по-добре е да има пациентът се възстанови, отколкото да седят там и да кажа аз съм притеснен за последващи ефекти на лекарството, така че просто ще го игнорирате. 

Юлия: цените на петрола са установени начин през последните шест седмици. Мисля, че те са вече около 60 долара. Това ли ще помогне на ситуацията? 

BUFFETT: Ами, тя винаги помага. Искам да кажа, ние сме вносител 10-милиона барела на ден, плюс от петрол и това е данък, че останалата част от света налага на нас. Ние ще им стоки и услуги, които ние произвеждаме, или IOUs, в замяна на това. И ние купят евтино масло, толкова по-добре от нас. 

Юлия: А къде мислите, че цените на петрола ще главата в друга година? 

BUFFETT: (Laughs.) Ако аз знаех това, аз няма да ви кажа, но аз не го знаеш. (Laughs.)

 Юлия: Така председателят Obama прекарал доста време в чужбина наскоро се занимават с международните отношения. Очевидно той има много въпроси, по негова чиния. Е, че когато той трябва да се съсредоточи вниманието си? 


CNBC 
Уорън Buffett по време на интервю CNBC днес, 9 юли в Херб Алън неделя Долината на медиите конференция 


BUFFETT: Ами, това е важно, че той прави това, очевидно. Броят една работа е икономика, но това не значи, че игнорират останалата част на света. Плюс това той е, той е благоприятно, считан от останалата част на света и той трябва да се възползват от това. Той следва да установи отношения, които са по-добре с важни страни в сравнение с досегашното положение през последните осем години. 

Юлия: Значи мислиш, че най-големият проблем, който да Obama е изправена точно сега е икономиката на САЩ? 

BUFFETT: За сигурен. Искам да кажа, ако сте безработни, най-важната задача е да отида на друга работа, и да получите приходи. И страната е все безработните до степен. И това е много важно за икономиката получава, се връща. Тя ще се върне. Правителството има по-малко влияние върху това как бързо, че се случва от много хора биха искали да се надяваме, че тя би. Но правителството е играч, но той няма сребърен куршум. Икономиката ще се върне, все пак. 

Юлия: Той изглежда като един от големите проблеми пред икономиката, а също и голяма тема на дискусията тук, е здравеопазването. Знам, че има известен брой панели за здравни грижи тук днес. Как гроба проблем мислиш е, мислиш ли, че САЩ здравната система е и това, което мислите на разтвора е? 

BUFFETT: Ами, (смее се), аз знам колко голям проблем е, но аз не знам какво е решението. Ако знаех, че разтворът не бих се колебайте да предложи той. Но аз не се въвеждат нещо за тази страна, че стотици хиляди други хора не знаят, колкото и повече за това от мен. Но очевидно това е огромен проблем, когато това е използване на каквато и да е, някои хора казват, че на по-високо от 17% от БВП. Но ние не можем да отидем на здравните грижи ускорява с по-бързи процент от БВП. Ние го за дълго време, но имаме нужда от решение, и там са по-добри хора, хората по-добре квалифицирано от I. 

Юлия: Една от идеите, които Сената демократите говорим за доплащане, е облагането на физическите лица доходи над 200 сто хиляди долара. Какво мислиш за това като идея е да се помогне на адрес здравната цена въпрос? 

BUFFETT: Е, аз няма да го направя по отношение непременно до здравни грижи конкретно, но аз мисля, че на баланса богатите са undertaxed сравнение със средната класа и по-нисък клас. Искам да кажа, през последните десет години по-специално на данъчното право е наклонени в полза на хора като мен и ние не се нуждаят от помощ. И има много хора в тази страна, която правим. 

Юлия: Е, какво бихте застъпник по отношение на бъдещето на данъци? 

BUFFETT: Аз ще имат нещо, което хитове момчета като мен-трудно и хитове на хора, които 

обслужен ни гости тази сутрин малко по-малко. 


Юлия: И къде е тази разделителна линия? Дали тя 200 сто хиляди долара? Има ли смисъл, че като -- 

BUFFETT: Мисля, че тя трябва да бъде по-прогресивна на високо отидеш. Но мисля, че това е смешно, когато ми данък върху капиталовите печалби е по-малко от заплата данък върху това, което получавам днес. 

Юлия: Какво мислиш, че някои от хората тук ще кажеш за това? 

BUFFETT: Ами, ще трябва да ги поиска. (Smiles.) Някои от тях ще се съгласят. Не, много от тях ще се съгласят. Те не би искал това. Никой не обича, чиито данъци се увеличи. Аз не искам моите данъци се увеличи. Но от друга страна, ние сме повишаване 2.3, нещо такова, трилиона. Ние можем да прекарат четири трилиона. Има ще трябва да бъдат направени някои корекции някъде и аз мисля, че по-добре е да коригирате това, до известна степен, от хора като мен, отколкото на хората, които ми дадоха закуска тази сутрин. 

Юлия: Колко дълго - Мислиш ли, че данъците ще отидем в близко бъдеще? 

BUFFETT: Аз не знам за близко бъдеще, но ще отида във времето, защото ние няма да се въвеждат разходи определени от четири-трилиона на 2,3 трилиона, а ние няма да се заемат приходите, освен ако не сме -- - това ще бъде помогна малко, когато стигнем възстановяване, но ние ще трябва малко по-високи данъци някъде. 

Юлия: И обратно до здравни грижи въпрос. В изказването на данъци, един от въпросите е дали да облага работодателя-условие здравни грижи. А това е голям проблем на дебата. Какво мислите? 

BUFFETT: То ще бъде, ще има толкова много tradeoffs участва, той няма да бъде добра сметка. Никой не може да се изработи добра сметка. Така че, вие не можете да търсите в един наистина част от него, докато вие търсите най-различни части от него. Така че не разполагат с никакви магии отговор на това. 

Юлия: Друго нещо, което ние не слух много за болницата е индустрия се е съгласил на много съкращения на разходите. Ние сте виждали фармацевтичната индустрия се съгласи с много отстъпки. Заедно, който възлиза на стотици милиони долара. Колко са тези видове компромиси ще бъде да се намери решение на здравеопазването? 

BUFFETT: Е, те ще бъдат от значение. Но те имат проблем ли е, че имате здравеопазване ситуация сега, когато повече от два трилиона долара на година се изразходват. Това означава, че два трилиона долара ще някого, дали неговите лекари, медицински сестри, болници и фармацевтични компании, ти име. Всеки ще погледна, че законопроектът и те ще се казват "Аз получавам повече или по-малко? То е като данъчен закон промяна. Всеки ред в данъчната код е с район. Е, на всеки долар в медицински разноски има район, както и че е трудно нещо, в края. Това ще отнеме много лидери и някои държавническо от страна на хората, за да получите нещо подобно. Но това е въпрос, който трябва да се обърне внимание. 

Юлия: Сега, в допълнение към здравни грижи, тази година цифровите медии и разпространението на медиите и на приходите на медиите е било голяма тема на разговор тук. Миналата година ние говорихме за запаля и бяха наистина ползващи ви запаля. Какво мислиш, че е най-голямата тема тази година? 

BUFFETT: Ами, аз съм тук като част от техните аутрич програмата. Аз съм идиот селото по отношение на тези неща. Така те се опитват всичко за мен, ако това стане минало мен всеки три-годишно дете може да го направи. Аз съм лошо момче да попитам .. 

Юлия: Да те се опитаха да отида да използвате нещо, тази година? 

BUFFETT: Хората винаги се опитват да ме накарате да използват неща. Както ви казвам, ще бъде последният човек около използвайки landline телефон и четете вестници и правиш всички тези неща. 

Юлия: Били ли сте опитвали Twitter? 

BUFFETT: Аз не са опитвали Twitter, въпреки че се срещнах с колегите, които по един от съ-основатели на това, той е от малко градче в Небраска наречено Кларк и той отиде при Университета на Небраска за няколко години. Така че не може да бъде всичко лошо. (Laughs.) 

Юлия: Не може да бъде всичко лошо. Сега един въпрос, тъй като ние не слух много за гледане на телевизия по Интернет, имат ли си гледания телевизия по интернет? 

BUFFETT: Аз не гледам телевизия по интернет, но не са използвали интернет доста. Много. 

Юлия: И така, ето, говоря с медиите CEOs, говоря CEOs от голям кръг от фирми, изпълнителният директор на Кока-Кола [KO 51,03 0,71 (1,41%)], American Express [AXP 28,89 0,86 (3,07%)] , всички те са тук, какво е чувството, което се от тях за състоянието на икономиката? 

BUFFETT: Ами, те ще я види един и същи начин. Икономиката, те вероятно ще кажа, че този спад е спряна, повечето от тях ще кажа това в техния бизнес, но това е имало отскачам. Сега, това не означава, че не би било по-нататъшно намаляване. То не означава рикоширам няма да започнете утре. Но това, което виждам в техните бизнес е нещо като фиксирана линия, след голямо спускане. 

Юлия: Има ли нещо, което сте чули тук от тези CEOs изненадана, че си? 

BUFFETT: Не, не бих казал, че най-малко. Те се виждат същите неща, които виждам. Ние сме в около 70 фирми себе си, и аз се погрижили CEOs на всяка една от тези фирми, така че вече сте говорил с много от тях преди да съм се тук. 

Юлия: Значи аз трябва да ви попитам -- 

BUFFETT: Ъ О. (Laughs.) 

Юлия: Аз знам, че сте приятели с LeBron Джеймс. Знам, че той е голям фен на вашите години. Вчера бях чатите с него и той каза, че искате да игра за игра на пикап баскетбол с главен изпълнителен директор, всеки, който проявява интерес. Ще играя баскетбол пикап с LeBron Джеймс? 


Марк Дънкан / AP 
НБА звезда LeBron Джеймс 


BUFFETT: Аз вече го направи. Играх го баскетбол за няколко години назад. Играхме в продължение на часове, а може би дори ще разкрие резултатите от това -- 

Юлия: Кой спечели? 

BUFFETT: Добре, аз ще го играя всяка игра той иска да играе, стига да стигна до пазят рейтинг. (Laughs.), но аз няма да му кажа моето точкуване метод напред от време. 

Юлия: Значи това не е съвпадение, че беше планирано? 

BUFFETT: Ние ще играят голф, но не и баскетбол. 

Юлия: Той добър голф играч? 

BUFFETT: Той ми каза, че той никога не играе. Аз бях изигра 65 години, и ако вие искате да направите залог от всяка една от нас, залог за него. (Laughs.) той има специален комплект от клубовете, все пак. Фил Найт в Нике [NKE 52,83 0,39 (0,74%)] му даде този специален набор от клубовете, така че кой знае какво се случва да се хареса. 

Юлия: Може би той ще бъде голям професионалист. Е, благодаря ти така много за говорите с нас. Наистина оценявам това. 

BUFFETT: Може да е било удоволствие. Благодарности.


Buffett купува $ 2,1 млрд. през TXU Junk облигации 
Теми: корпоративни облигации | Енергетика | Уорън Buffett | Корпоративни новини 
Компании: TXU Корп | Berkshire Хатауей Инк. | Фирми 
By: Ройтерс | 03 декември 2007 | 07:49 AM ET 
Text Size 




Уорън Buffett на Berkshire Хатауей е платец $ 2,1 милиарда за закупуване на TXU боклуци облигации 
от Goldman Sachs, съобщава CNBC понеделник. 

Buffett казал CNBC, че облигациите са единствените боклуци облигации, той се интересува в момента, като добави, че някои текущи въпроси даде нов смисъл на думата "боклуци." 

Той призова в движение облог за ютилити бизнеса, защото на Berkshire Хатауей на
Buffett: Berkshire купи "Евтини" Корпоративни облигации в началото на тази година 
Публикувано: събота, 2 май 2009 | 4:06 PM ET 
Text Size 
By: Алекс Crippen 
Изпълнителен продуцент 




Както днес Berkshire Хатауей акционерите срещата беше край, Уорън Buffett разкри компанията е "Има възможност за закупуване на някои корпоративни облигации много, много евтино няколко месеца назад." 

Той също така казва, че той купи някои облигации за своя лична сметка. 

Buffett партньора Чарли Munger допълни, че някои от корпоративните облигации, закупени от Berkshire са вече между 20 и 25%.

понеделник, 20 юли 2009 г.

Мобиус: Китайската борса ще надмине по размер американската до 3 години
20.07.2009 11:33


Китайската фондова борса вероятно ще измести американския пазар по размер на капитализацията на търгуваните компании през следващите три години, смята инвеститорът Марк Мобиус.

Според него за това ще допринесе продажбата на големи дялове от държавните предприятия, както и това, че надхвърлящото 1,4 млрд. души население ще насочва все повече средства към фондовата борса.

„Населението в Китай само е натопило своя пръст на пазара на акции и има още много път за извървяване“, заявява Мобиус, цитиран от Bloomberg. Държавните компании „навлизат с огромни“ първични публични предлагания“, казва още той.

Към момента компаниите, листнати за търговия в Китай, се оценяват според пазара на 3,2 трлн. долара. За сравнение, пазарната капитализация на американските компании възлиза на 11,2 трлн. долара.

Миналия месец в Китай бе одобрено първото IPO от септември насам, след като регулаторите бяха наложили забрана за нови първични предлагания. От старта на търговията с акциите на първите две компании, станали публични през тази година – Guilin Sanjin Pharmaceutical Co. и Zhejiang Wanma Cable Co., книжата на двете дружества са поскъпнали съответно с 64 на сто и 139 на сто.

Sanjin, която е най-големият производител на билкови лекарства в страната, набра 910,8 млн. юана от първичното си предлагане, а презаписването на емисията бе 500 пъти. Емисията на Wanma, които доставят кабели за най-големия електроразпределител в Китай, беше презаписана 638 пъти и донесе 575 млн. юана на компанията.

Макар в момента някои акции в Китай да са надценени, пазарът ще тръгне нагоре, след като стане ясно, че печалбите растат, смята Мобиус. „По пътя можем да очакваме корекции. Аз обаче бих очаквал по-стабилно и изразено движение нагоре“.

неделя, 19 юли 2009 г.

Българин в САЩ реши загадка за цени на акциите чрез измерване на отпадъци 
17.07.2009 

Докторантът в Университета в Чикаго Алекси Савов направи проучване, озаглавено „Ценообразуване на активите чрез отпадъци“, в което излага тезата, че количеството отпадъци, което произвеждаме, е по-добър (т.е. по-динамичен) показател за потреблението в сравнение с традиционните методи за измерване, пише Wall Street Journal. 

Този барометър на потреблението може да помогне да се обясни защо инвеститорите очакват такава голяма премия от инвестиции в акции в сравнение с държавни облигации. 

Т. нар. „загадка за премията при акциите“ предизвиква все по-голям интерес, но остава нерешена в икономическите кръгове още от 80-те години насам, пише изданието. Тя се състои в това, че икономистите не могат да дадат адекватно обяснение защо инвеститорите изискват толкова голяма рискова премия при покупката на волатилни акции в сравнение със стабилните облигации. Премията за риска от акции спрямо облигациите в дългосрочен аспект е около 6%, което според икономистите е прекалено голяма разлика. 

На теория един от начините за обяснение на тази разлика е да се вземе предвид потреблението, което е обща мярка за богатството. Инвеститорите очакват премия от инвестиции, които се понижават, когато се понижи и потреблението. Това се дължи на факта, че облигациите, в качеството си на алтернатива на инвестициите в акции, остават стабилни при спад в потреблението. 

Според теорията на Савов има и друг метод за обяснение на този феномен: ако произвеждаме много отпадъци, ние сме богати, ако спрем да произвеждаш отпадъци – значи сме бедни. За разлика от облигациите акциите обикновено губят стойността си при трудни времена. Следователно инвеститорите е логично да очакват голяма компенсация за това, че влагат парите си в нещо, чиято стойност се понижава успоредно със спада на общото богатство. 

Проблемът за икономистите досега бе, че установената мярка за потреблението не показва достатъчна корелация с акциите, за да може да бъде обяснена премията. На теория потреблението и цените на акциите би трябвало да се движат в различните посоки в тандем. Въпреки това потреблението, по начина по който се измерва от официалните статистики (личните разходи за дълготрайни стоки и услуги), не флуктуира толкова много. 

„Промените в потреблението бяха толкова малки, че не можеше да се обясни защо те (инвеститорите) изискват толкова висока премия от акциите“, казва Савов. Сравнително ниската волатилност на потреблението, според правителствените статистики в различните държави, говори, че хората са толкова уплашени от акциите, колкото някой, „който отказва да излезе от къщи, тъй като се страхува да не му падне тухла на главата“, пише изданието. 

Използването на отпадъците като измерител на потреблението обаче работи по-добре. Количеството генерирани отпадъци е много по-волатилно (също като пазара на акции) и показва защо очакваната премия от инвеститорите е реална. Ако потреблението се движи много нагоре и надолу, хората биха искали да са компенсирани за покупката на активи, които се движат успоредно с потреблението. 

Данните за отпадъците в САЩ например отразяват движението на акциите два пъти по-адекватно в сравнение с официалната статистика за потреблението. Корелацията между данните за отпадъците и потреблението в САЩ е 60%, докато тази с правителствените данни е 30%. 

Савов, който в момента е на 26 години, се е преместил в САЩ от България в тийнейджърските си години и сега е докторант последна година в Университета в Чикаго. Той е тествал идеята си спрямо данни за отпадъците в 19 европейски страни и Япония. 

По думите му най-висока корелация има между информацията за отпадъците и движението на пазара в Япония, която е около 90%. Това се дължи на стриктните регулации за отпадъци и сметосъбиране и подробната статистика за тях, която е на разположение там. 

Данните за отпадъците в САЩ, които той е използвал, са от статистиките на Агенцията за опазване на околната среда, които започват от 1960 г. и включват всякакъв вид отпадъци.
Кухи компании от региона дебютират в САЩ
От Христо Петров 
Всички статии на автора
Последна промяна в 17:52 на 19 юли 2009, 302 прочитания, 4 коментара
Все повече кухи компании от Източна Европа избират извънрегулирания пазар на САЩ за своя борсов дебют, съобщават "Ванкувър сън" и "Сиатъл таймс". Мажоритарите им разчитат на една и съща схема - да напомпат цената на акциите бързо и след това да продадат дяловете си на други инвеститори.

Двата вестника посочват, че някои от случаите са направо абсурдни. Така например IPO на извънрегулирания пазар е осъществила украинската Green Bikes Rental. Дружеството представило план за бъдещата си дейност и успяло да набере над 50 хил. долара от първичното си предлагане, но само след няколко месеца се отказало от бизнес стратегията си. Причината била, че според направените изследвания инфраструктурните условия в Киев не били подходящи за развиването на бизнес с отдаване на велосипеди под наем. Други любопитни примери са руската Plethora Resources, която има само един регистриран служител, който е и изпълнителен директор; както и още една руска компания - Azure International. Първоначално дружеството твърдяло, че се занимава с производство на евтини душ кабини, но след това сменило името си на Air Transport Group Holdings, което предполага, че предлага транспортни услуги. Още редица примери влизат в тази графа, като например 79-годишен украински масажист, чийто СПА център излязъл на борсата още преди да е започнал работа.

В основата на всички тези IPO-та е юристът Файяз Дийн, чиято компания урежда листването на дружествата. По данни на "Ванкувър сън" Дийн е натрупал опит в друга подобна компания, която също е известна с уреждането на причудливи първични предлагания - като например на производител на бутилирана вода за кучета. Според изданието слабост на юриста са никому неизвестни компании предимно от Русия и Украйна.

Извънрегулираният пазар в САЩ позволява редица манипулации с книжа на кухи компании, които рядко развиват дейност, а активите им не струват повече от няколко хиляди долара. Тъй като книжата не са ликвидни, цента им може да се манипулира лесно от собствениците и да се създаде впечатление за значителна доходност. Обикновено акционерите правят това с подвеждаща информация или като си продават един на друг акции на изкуствено висока цена с цел да привлекат вниманието на други инвеститори.
Фабер: Истинската криза ще дойде след време
17 юли, 2009
Виж коментарите
Коментирай

Не сме чули последната дума на кризата, въпреки всички приказки за зелени кълнове. Както предрекох на 6 март на фондовите пазари имаше ръст – този ръст беше предизвикан от напомпаните в системата пари от централните банки. Това каза в днешно интервю за CNBC Марк Фабер, автора на популярния доклад Gloom, Boom and Doom.

„Ако помпате пари в системата и създавате огромни фискални дефицити – вие създавате волатилност” – коментира Фабер.

„Видяхме временно дъно през март, ще имаме рали за около година и повече…може би дори 18 месеца. Истинската криза ще се разрази много по-късно и тя ще прочисти системата” – добави Фабер.

Запитан кога според него ще се случи това Фабер заяви, че не може да даде точна прогноза:

„Може да е след 5, може да е след 10 години, но с това кризата няма да свърши”

Има две противоречащи си мнения – едното е за това, че дефлацията е голямата опасност, като цените и търсенето ще се сриват, другите смятат, че най-големия риск е инфлацията и слабия долар. Като цяло, при криза като настоящата където липсва търсене при наличие на свръхкапацитет, при нормални условия бихте имали дефлация…тук обаче идва правителството и създава огромни дефицити – коментира Фабер принадлежността си към лагера на „инфлационистите”.

„Имаме печатари на пари като господин Бернанке и Мървин Кинг (управителя на Английската ЦБ)…никога по-рано не е имало подобен експеримент в историята на човечеството, всички правителства да хвърлят пари по едно и също време в системата” – отбеляза Фабер.

Един от начините да се справим с кризата е да бъдат уволнени половината от заетите в публичния сектор и да ги пратим да работят в частния, защото ако прехвърлите правителствена дейност към частния сектор икономиката става много по-ефективна – заяви Фабер

„Това е период на преход, който може би е болезнен. Защо Калифорния има подобни проблеми? Не защото в Калифорния има твърде много учители, а защото образователния департамент е твърде раздут като щат” – добави швейцареца