четвъртък, 29 октомври 2009 г.

Бъфет – най-мъдрият финансов стратег в света
29.10.2009 10:48


Американският милиардер Уорън Бъфет запазва позицията си на финансистът с най-ясна визия и познания за пазара, изпреварвайки новата вълна от финансови анализатори, стратези и ръководители на централни банки.

Така специалистът, който е собственик на инвестиционната компания Berkshire Hathaway, отново запазва славата си на най-точният анализатор на финансовите пазари. Това става ясно от анкета сред абонатите на терминала на Bloomberg, където Бъфет е събрал около 25 на сто от гласовете.

Най-близо до Бъфет се нарежда Бил Грос, който е основател и съпрезидент на инвестиционния фонд Pacific Investment Management. Той е събрал 16 на сто от гласовете, а топ 3 се допълва от милиардера Джордж Сорос с 10 на сто.

Другите двама специалисти, които допълват челната петица на най-добрите пазарни анализатори, са Нуриел Рубини и Марк Фабер, показват резултатите от изследването, което се извършва на всеки три месеца.

По-малко от един от всеки десет запитани посочват шефа на американския Федерален резерв Бен Бернанке като най-точен анализатор и най-влиятелна личност във финансовия свят. Едва 3 на сто пък посочват като такъв бившия председател на Фед Алън Грийнспан. По 3% събират още президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише и Нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц.

Абонатите на терминала на Bloomberg са посочили и активите, които ще донесат най-висока доходност през следващата година. 34% от тях са убедени, че това ще са суровините. На второ място са акциите с 27 на сто от гласовете, а на трето – валутите.

На обратния полюс са облигациите, които според 40 на сто от анкетираните ще бъдат активите с най-ниска възвръщаемост. На второ място в негативната класация са недвижимите имоти с 24 на сто и отново акциите с 20% от гласовете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар