неделя, 12 юли 2009 г.

Нищо ново под слънцето - на един дето избачкал софтуера се падат по 10 ченгета да го охраняват, случайно да не открадне собствения си труд и да го продаде на конкуренцията... За сведение - тази категория софтуер се базира на последните достижения на математическата (статистическа) обработката на данни в реално време - за дълъг период надали става но в рамките на работното денонощие на борсите софтуера "хваща" закономерности и подава команда за части от секундата да се купят или продадат акции/ценни книжа на определени компании ...

Кой открадна софтуера на Goldman Sachs?

21:30 от Маргарита Насева  
КОМПАНИИ
Компютърните престъпления могат да нанесат щети за милиони долари.

[Reuters]


Руският емигрант Сергей Алейников е обвинен в промишлен шпионаж и източване на данни, което може да донесе загуба за милиони долари на американската банка.
Една от най-стабилните американски банки Goldman Sachs може да реализира загуба на стойност милиони долари заради кражба на свръхсекретен търговски софтуер. Кражбата е извършена от Сергей Алейников, бивш служител на банката.

Алейников е бил задържан миналия петък от ФБР на летище Нюарк (щата Ню Джърси). Освободен е в понеделник вечерта под гаранция от 750 хиляди долара. Срещу него са повдигнати обвинения за кражба на търговски софтуер. Според федералните власти програмата помага на Goldman Sachs да генерира печалби в размер на милиони долари всяка година като сключва бързи сделки с ценни книжа и стоки. Федералните власти твърдят, че програмата следи развитието на пазарите в реално и използва сложни математически формули, за да прогнозира развитието им.

Кой е Алейников?

Сергей Алейников е на 39 години. Той емигрира в САЩ през 1991 г. От информацията за него в сайта LinkedIn става ясно, че програмистът е постъпил на работа в Goldman Sachs през май 2007 г.

Руските издания твърдят, че софтуерният специалист бързо се издигал в банката до поста заместник ръководител на отдела, който обезпечава търговските операции на Goldman Sachs на фондовите и стоковите пазари. По данни на ФБР Сергей Алейников е бил един от програмистите, които разработват и усъвършенстват компютърната система за търговия.

Технология на престъплението

Според информация на агенция Reuters в началото на юни Сергей Алейников е напуснал Goldman Sachs и малко преди да бъде арестуван, е постъпил на работа в друга фирма в Чикаго, където заплатата му е била тройно по-висока, отколкото в Goldman Sachs.

Преди да напусне банката, Алейников е "източил" програмата и файлове с поверителна информация на сървър в Германия. Впоследствие е прехвърлил изтеглените файлове на свой домашен компютър. По данни на New York Times дейността му е привлякла вниманието на службите за сигурност на банката, тъй като обемът на копираната информация от служебния сървър на Goldman Sachs е бил необичайно голям. Федералните власти са конфискували всички компютри от дома на Алейников. 

Задържаният, съпругата му и неговия адвокат отричат обвиненията. Алейников признава, че е копирал данни на домашния си компютър, но твърди, че информацията не е била тайна. По думите му той не е знаел за наличието на поверителни данни в този масив. Едва след като е свалил данните, осъзнал, че те са повече, отколкото е възнамерявал да изтегли. 

Според властите, обаче, действията му са били умишлени, тъй като Алейников ги е криптирал и след това е "изтрил" използваната програма. Адвокатът му пък нарече обвиненията на федералните власти "нелепи". Според адвокат Сабрина Шроф в Goldman са знаели, че програмистът е записвал данни на личния си ноутбук, за да може да работи у дома и в това не е имало нищо престъпно.

По случая съществуват много въпроси - кой е поръчал източването на софтуера, кой още е имал достъп до свалената от Алейников информация на германския сървър, защо федералните власти са чакали толкова много, преди да се намесят, след като той е изтеглил информацията три седмици по-рано. Изслушванията в съда ще започнат на 3 август и вероятно ще хвърлят светлина върху случая.

Разследването и делото ще се следят с голям интерес, не само защото става въпрос за секретен софтуер, но защото те ще дадат информация за това как работят част от центровете, генериращи големите печалби не само в Goldman Sachs, но и в други фирми от Уолстрийт и как компаниите защитават своите системи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар