четвъртък, 16 юли 2009 г.

Ф. Ферлегер: Цената на петрола ще се срине до 20 долара за барел
16.07.2009 13:31


Цената на петрола ще се срути до 20 долара за барел, тъй като рецесията ще доведе до драстичен спад на търсенето на суровината, смята бившият съветник на Белия дом Филип Ферлегер, който се занимава с академична работа в сферата на икономиката.

До края на годината ще бъде създаден излишък от 100 млн. барела петрол, което ще запълни целия капацитет за съхранение на суровината. Това може да изпрати цената на петрола рязко надолу до седемгодишното дъно от 20 долара за барел, предава Bloomberg.

Специалистът е на такова мнение, тъй като данните показвали как производството на петрол надвишава с около 1 млн. барела дневното потребление на суровината.

Информационната агенция припомня, че през 2007 година Ферлегер правилно е предсказал поскъпването на петрола над 100 долара за барел.

„Икономическото положение не се подобрява“, заявява Ферлегер, който е професор в Университета на Калгари. „Ако рецесията продължи, а предстоящата зима е мека, то ситуацията ще стане разрушителна“, смята той.

„ОПЕК не оценява размера на съкращението в производството, което трябва да се направи“, заявява специалистът и посочва, че организацията трябва да произвежда около 2 млн. барела дневно.

„Складовете ще станат тесни. Не е ясно изобщо дали ще има достатъчно капацитет за съхранение на излишъка“, казва Ферлегер.

„Още сега цените трябваше да бъдат доста по-ниски, но заради инициативата по запълване на запасите това не в така. Има нужда от форуърдни купувачи, каквито се появяват при страх от инфлация, но такъв няма, а опасенията се насочват към дефлация“, посочва специалистът, който е и издател на списанието Petroleum Economics Montly.

За последен път цената на петрола бе на ниво от 20 долара за барел през февруари 2002 година. Днес цената на черното злато се движи на ниво около 60 долара за барел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар