сряда, 15 юли 2009 г.

Мобиус: Назрява нова много лоша криза
15 юли, 2009
Виж коментарите
Коментирай

Назрява нова финансова криза, която ще дойде от неспособността да се регулират ефективно дериватите и от огромната ликвидност, която пакетите за стимулиране създават, заявява пред Bloomberg Марк Мобиус от Templeton Asset Management Ltd.

„Политическият натиск, който създават инвестиционните банки и другите големи играчи, които печелят от дериватите ще осуетят адекватна регулация, заяви Мобиус, който контролира 25 милиарда долара, в качеството си на президент на Templeton – „Определено ще има нова криза”

Дериватите са отговорни за отписвания и загуби на стойност от 1,5 трилиона долара на най-големите банки, застрахователи и брокери от началото на 2007 година насам, твърди агенцията.

Мобиус не коментира какво смята, че би било ефективна регулация на деривативите. Според банката за Международен сетълмент деривативите в момента са на стойност от 592 трилиона долара – 10 пъти повече от световния БВП.

„Банките правят толкова много пари от тези неща, че те не искат прозрачност, защото спредовете са толкова щедри когато няма прозрачност” – казва Мобиус.

Според него можем да станем свидетели на „много лоша криза” в период от 5 до 7 години, когато парите от пакетите за стимулиране на икономиките ударят и без това уязвимата икономика.

Мобиус прогнозира и серия от кратки, „драматични” корекции на фондовите борси в краткосрочен план, като заявява, че „15-20% са нищо, когато хората са нервни”

Според него нововъзникващите пазари „не са скъпи” и ще продължат да растат. Той заяви, че е привърженик на стоковия пазар и на компании като Anglo American, която има интереси в платината, златото, диамантите, въглищата и базовите метали.

За Китай и Индия според него добър залог са компаниите ориентирани към потребителите и банките.

Няма коментари:

Публикуване на коментар