сряда, 20 януари 2010 г.

Скоро всеки ще може да стане акционер в компанията на Бъфет
20.01.2010 14:48


Много скоро всеки ще може да стане акционер в инвестиционната компания Berkshire Hathaway, която се управлява от прочутия милиардер Уорън Бъфет. Цената на книжата на Berkshire Hathaway ще стане много по-достъпна за обикновените инвеститори заради планирания сплит на акциите, пише Fortune.

Berkshire Hathaway се търгува на Нюйоркската фондова борса, като компанията има два вида акции: клас А и клас Б. До края на вчерашната търговска сесия акциите клас А поскъпнаха с 2,6% до внушителните 100 030 долара, а цената на книжата клас Б се повиши също с 2,6% до 3 332 долара за акция.

Най-прочутият американски инвеститор, който е и един от най-богатите хора на планетата, ще проведе днес Общо събрание на акционерите в Berkshire, които трябва да одобрят предложения сплит от 50:1, който ще засегне само книжата от клас Б. Така цената им ще падне до около 66 долара за акция.

Този ход бе одобрен от Борда на директорите на Berkshire Hathaway в края на 2009 г. и се очаква да бъде приет единодушно и от нейните акционери. Така Berkshire ще може да привлече нови инвеститори, след като книжата й бяха трудно достъпни в продължение на много години заради високата си цена.

Конкретната причина за планирания сплит на акциите всъщност е покупката на железопътната компания Burlington Northern за 34 млрд. долара, която бе обявена през ноември 2009 г. Сделката предвижда част сумата да се изплати в брой, а другата част ще бъде под формата на акции на Berkshire.

Благодарение на сплита цената на акциите на Berkshire ще стане значително по-ниска. Така ще се улесни заплащането на тази част от обезщетението за акционерите на Burlington Northern, която е под формата на акции на Berkshire. Сделката се очаква да бъде финализира в началото на тази година.

През миналата година Бъфет нарече покупката на железопътната компания Burlington „ключов залог за икономическото бъдеще на Съединените щати“.

Днешното решение за сплит на акциите на инвестиционната компания ще бъде втората подобна промяна в структурата на акционерния капитал в 55-годишната история на Berkshire Hathaway. В момента цената на акциите клас Б, които се търгуват от 1996 г., е фиксирана на 1/30 от тази на акциите клас А.

След днешния вот съотношението ще се промени на 1/1 500. Търговията с акции на Berkshire от клас Б се активизира в края на 90-те години на 20 век, когато Уорън Бъфет започна да ги използва за различни придобивания. Среднодневният изтъргуван обем надминава 1 млн. акции всеки месец от 2006 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар