четвъртък, 21 януари 2010 г.

Корейският гигант POSCO – с най-силна печалба от 6 тримесечия насам
14 януари, 2010 (27)


Южнокорейската POSCO, най-печелившата азиатска стоманодобивна компания обяви най-голямата си печалба за последните 6 тримесечия и съобщи, че ще купи дял в австралийска мина за желязна руда, заради завръщането на търсенето на световните пазари.

Печалбата на компанията скача със 77% до 1,28 трилиона вона (1,1 милиарда долара) за тримесечието, приключило на 31 декември, спрямо 721,4 милиарда вона преди година.

Пазарът на стомана ще отчете растеж от 9,2% през 2010 година заради възстановяването в световната икономика, прогнозираха от Световната асоциация по стоманата.

POSCO планира експанзия на стойност 30 милиарда долара в Азия, а днес съобщи, че може да придобие до 15% от мината Рой Хил в Австралия.


„Виждам дори по-силна печалба за POSCO през настоящата година, защото вярвам, че китайската икономика ще се справи по-добре от това, което мнозина очакват” – коментира Ченг Ин Уан, президент на KTB Asset Management в Сеул.

Акциите на стоманодобивната компания, дял в която има и Уорън Бъфет паднаха с 0,7% по време на днешната търговия.

Капиталовите разходи на компанията за 2010 година почти ще се удвоят до 9,3 трилиона вона. Компанията планира да увеличи производството на стомана с 16,6%, а предвижда и намаляване на разходите с 1,15 трилиона вона.

Няма коментари:

Публикуване на коментар