петък, 22 януари 2010 г.

22 януари 2010
Goldman Sachs оряза годишните бонуси с $3 млрд.
INSURANCE.BG




Във вид на премии ще бъдат раздадени 35,8% от чистата печалба или $16,19 млрд., което е най-малката сума, отделена за премии, откакто Goldman Sachs е публично дружество


Американската банка Goldman Sachs съобщи, че е "проявила сдържаност", съкращавайки бонусите на служителите си, макар че средната работна заплата в компанията от $498 хил. е достатъчен мотив, за да предизвика негодувание в политическите и синдикалните кръгове, коментира АП.

Goldman съкрати общия размер на бонусите с $3 млрд. - до $16,19 млрд.

Това представлява 35,8% от чистата печалба на дружеството, но е най-малката сума, отделена за премии, откакто Goldman Sachs започна да се търгува на борсата през 1999 г.

Финансовият директор на банката Дейвид Виняр е заявил, че компанията не затваря очите си пред икономическата ситуация, и се е вслушала в призивите за сдържаност.

Решението за свиване на бонусите позволи на компанията да отчете по-голяма печалба за четвъртото тримесечие на миналата година - $4,95 млрд. или $8,20 на акция. Годишната печалба достигна $13,39 млрд.

Средствата, които няма да бъдат изразходвани за бонуси ще бъдат разпределени между акционерите.

Виняр е подчертал, че не високите бонуси, а лошото управление на рисковете е станало причина за краха през последните години.

В резултат на всичко това са пострадали не само служителите, но и управляващите компанията.

По думите на Виняр ръководството на банката ще получи премиите си под формата на акции, които обаче няма да могат да бъдат продавани през следващите пет години. 

Служителите ще получат като бонуси акции и пари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар