четвъртък, 21 януари 2010 г.

21 януари 2010, четвъртък
21 януари 2010
Уорън Бъфет разкритикува „антикризисния“ данък на Обама
INSURANCE.BG




Финансистът смята, че подобен данък е опит да бъдат наказани банкерите, представяйки ги като главни виновници за кризата


Легендарният инвеститор Уорън Бъфет разкритикува предложението на американския президент Барак Обама да наложи с допълнителен данък и избирателно някои от водещите финансови компании в САЩ. По думите му „антикризисния“ налог е излишен, тъй като компании като Goldman Sachs Group Inc. и Wells Fargo & Co, вече върнаха на държавата кредитите,у които им бяха отпуснати в разгара на кризата, съобщи „Блумбърг“.
"Не виждам никакви причини те да плащат специалния данък.
Поддръжниците на този план просто искат да накажат хората, а аз не виждам смисъл от това", е заявил в интервю за телевизия „Блумбърг“.

Финансистът смята, че подобен данък е опит да бъдат наказани банкерите, представяйки ги като главни виновници за кризата. "Вижте щетите, които нанесоха ипотечните компании Fannie и Freddie, които бяха управлявани от Конгреса. 

Вероятно си струва да бъде въведен данък за конгресмените, тъй като допуснаха това да се случи с Freddie и Fannie?", е посочил Бъфет.
Президентът Обама обяви миналата седмица инициативата за въвеждане на данък върху 50-те водещи финансови компании в страната (35 американски и и 15 подразделения на чужди компании), с който да се покрие дупката в бюджета в размер на $117 млрд., образувана с финансирането на програмата в помощ на финансовия сектор (TARP).
Според замисъла на Белия дом налогът ще обхване компании, чиито активи надхвърлят $50 млрд.
В същото време многобройни хедж фондове, водещият застраховател American International Group, както и закъсалите ипотечни гиганти Fannie Mae и Freddie Mac, които заедно с водещите банки получиха огромна държавна помощ в разгара на кризата, ще бъдат освободени от плащането на данъка.
Така облагането на определена група финансови компании, а не сектора като цяло може да бъде изтълкувано от съда като нарушение на законодателството.

Според оценки на Morgan Stanley, най-големи суми ще трябва да заплатят Citigroup ($2,2 млрд..), J.P.Morgan Chase ($2,1 млрд.) и Bank of America Merrill Lynch ($2,1 млрд.). 

Да развъържат кесиите ще се наложи и на някои чуждестранни големи играчи, работещи в САЩ - Barclays ($560 млн.), Deutsche Bank ($551 млн.) и HSBC ($430 млн.
Целта на новия данък е да бъдат набрани до $90 млрд. в следващите 10 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар