сряда, 16 септември 2009 г.

Приказки за бъдещи милионери от чичо Бъфет
От Дневник
Последна промяна в 07:23 на 27 юли 2009, 2145 прочитания, 15 коментара


Анимационният Уорън Бъфет (в средата) ще съветва тийнейджърите как да инвестират отговорно

Фотограф: Squared Entertainment

Уорън Бъфет - един от най-прочутите и колоритни инвеститори и мултимилиардери, е герой в анимационната серия за деца "Клубът на тайните милионери". Той лично озвучава образа си в епизодите, които ще са дълги 3-5 минути и ще се разпространяват от есента в интернет от компанията "Америкън онлайн" (AOL).

Целта е чрез разиграване на инвестиционни казуси с четири хлапета връстниците им да получават финансови уроци за това как работи бизнесът, как да се вземат решения и как се избягва трупането на прекомерни дългове. В един от епизодите децата трябва да посъветват собственик на фабрика за сладкиши дали да приеме апетитна оферта от имотния спекулант господин Сенчест, който иска да вдигне на нейно място жилищен комплекс.

Идеята е разработена от Анди Хейуърд още докато работеше за DIC Entertainment (там създаде популярната анимация "Инспектор Гаджет"), но той я продаде през миналата година и сега реализацията е дело на новата му британска компания Squared Entertainment. Сериите ще се появят с тригодишно закъснение, защото първоначалните планове бяха те да се издават на DVD през есента на 2006 г.

"Искаме да научим децата на три неща: да пестят, вместо да вземат кредити; да влагат в бизнес, който разбират; да познават инвестиционния процес", посочват създателите, сред които е и бранд мениджърът Ейми Мойнихън. "Какво по-добро време от сегашното да научим децата си на финансова отговорност", коментира и Бъфет в специално прессъобщение.

В момента той е смятан за втория по богатство (40 млрд. долара) човек на планетата и вярва, че каквото научиш за парите още като дете, е определящо за целия ти живот. Бъфет се захваща да прави пари още на десетина години и подава първата си данъчна декларация, когато е на 13 години.

Философията му "стани богат бавно" е да влага средства дългосрочно и да реинвестира дивидентите. Феноменалното е, че той печели по-бързо от темпото на растеж на индекса S&P 500 - ако през 1965 г. бяхте вложили 10 хил. долара в компанията му Berkshire Hathaway, днес те щяха да струват 50 милиона, а от ключовия за Уолстрийт индекс щяхте да имате половин милион долара.

Хейъурд се кани да включи и други имена като Марта Стюарт като 10-годишна в сериала "Малката Марта", покойния учен Карл Сейгън в "Космос" и Жизел Бюндхен, която в епизодите "Джи Джи и зеленият екип" ще е топ модел през деня и супергерой, защитник на природата, през нощта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар