сряда, 16 септември 2009 г.

Компания на Уорън Бъфет е разследвана за конфликт на интереси
От Дневник
Последна промяна в 16:13 на 02 май 2008, 728 прочитания, 2 коментара




Инвестиционният конгломерат, контролиран от милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc. (BRK-A) е заплашен от разследване от страна на главната прокуратура на щата Кънектикът по подозрение в конфликт на интереси.

Причината за това е че Berkshire Hathaway притежава 20 процента от рейтинговата агенция Moody's Corp. (MCO) и едновременно с това управлява една от големите, макар новосъздадената компания, специализирана в застраховането на общински дългови книжа, съобщи агенция "Блумбърг".

Кънектикът разследва "явен и пряк конфликт на интересиу тъй като Moody's е длъжна да присвои рейтинг на дружество, контролирано от един от основните си акционери", е заявил пред агенцията главният прокурор на щата Ричард Блументал.
Миналата седмица Moody's присвои най-високият рейтинг на Berkshire Hathaway Assurance Corp., регистрирана през декември миналата година, когато застрахователите на облигации отчаяно се опитваха да запазят рейтингите си на ниво AAA.


Един добър рейтинг на Berkshire или понижаването на рейтингите на основните конкуренти - MBIA Inc. (MBI) и Ambac Financial Group Inc. (ABK), може да даде на Бъфет сериозно преимущество и да наруши конкурентната среда, коментира агенцията.

На фона на ръста на фалитите по облигации, обезпечени с ипотечни кредити Бъфет предложи през февруари да презастрахова дългови книжа на обща стойност $800 млрд., които са били застраховани от компаниите MBIA (MBI), Ambac Financial Group Inc. (ABK) и FGIC Corp. в замяна на премии в размер на над $9 млрд. Това предложение бе отхвърлено в първите дни на март.

Решителните действия на Бъфет създадоха вълна на оптимизъм сред инвеститорите.
Компаниите, които се занимават със застраховане на дългови книжа в момента се намират в трудна ситуация, а рейтинговите агенции предупредиха, че ще понижат оценката им. Ключови играчи като Ambac Financial Group, Financial Guaranty Insurance Company, MBIA Inc. и Security Capital Assurance Ltd. (SCA), продължават да правят отчаяни опити за да привлекат капитал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар