сряда, 16 септември 2009 г.

Уорън Бъфет залага на валутните сделки
От
Последна промяна в 12:54 на 03 яну 2008, 2 прочитания, 0 коментара

Вторият по богатство човек в света - американският милиардер Уорън Бъфет, отново разтърси финансовия свят с ежегодното си писмо до акционерите на инвестиционния му холдинг Berkshire Hathaway, пише в. "Файненшъл таймс". Писмото, което милиардерът праща всяка година от 1977 г. насам, е чакано с огромно нетърпение от инвеститорите, тъй като за много специалисти Бъфет е сред най-успешните инвеститори в света.

В писмото си, написано в традиционния за него по-свободен стил, освен финансовото състояние на компанията и развитието й през 2003 година Бъфет дава и информация за сделките си на капиталовите пазари през годината и очакванията му за настоящата година. Според "Файненшъл таймс" милиардерът е инвестирал най-много (12 млрд. долара) на валутните пазари, които са му донесли 825 млн. долара. Бъфет е залагал на спад на долара най-вече заради растящия търговски дефицит на САЩ, се казва в материал по темата на Ройтерс.

Инвестиционните дружества на Бъфет са инвестирали през 2002 г. 8 млрд. долара във високорискови и високодоходни облигации, т.нар. боклучливи облигации, също са донесли печалба през миналата година от 1.138 млрд. долара.

Бъфет обаче няма вече не купува такъв вид инструменти заради покачването на цените им на пазарите. Най-много (1.485 млрд. долара) милиардерът е спечелил от сделки с американски държавни ценни книжа.

Бъфет заяви още, че в момента има твърде голям и необоснован апетит за акции на фондовите пазари, които могат да доведат до пореден балон на борсата. Това води след себе си и до недостиг на ценни книжа, които да могат да се придобият на добра цена.

Основен проблем пред американските компании остава мениджмънтът им, като милиардерът отново подчертава несъгласието си с прекалено високите заплати на американските изпълнителни директори и най-вече тези на уж независимите взаимни фондове, които според него са измамили десетки милиони акционери.

Председателят на съвета на директорите на Berkshire Hathaway изказа несъгласие и с данъчната политика на администрацията на президента Буш.

Според Бъфет покачването на данъците може да се приеме за знак, че бизнесът на компанията просперира, но не е начинът бизнес активността на американските дружества да се стимулира с данъчни облекчения, които поставят чуждестранните инвеститори в неблагоприятни позиции, заявява още Бъфет.



---------------



Berkshire Hathaway, в който влизат множество застрахователни и други финансови компании, притежаващи дялове от публични дружества от хранителния, строителния и други сектори от т.нар. стара икономика, обяви печалба от 8.15 млрд. долара за 2003 г. За сравнение през 2003 година печалбата на дружеството е била от 4.29 млрд. долара. Оборотът на Berkshire Hathaway за миналата година е от 63.86 млрд. долара, което е увеличение с 51% в сравнение с 2002 г., когато продажбите на компанията бяха за 42.24 млрд. долара. Въпреки че напоследък Бъфет се е насочил към закупувания на малки, подценени компании, които обаче имат солиден потенциал за растеж, Berkshire Hathaway все още е сериозен акционер в "Американ експрес" (11.8% от капитала на дружеството), "Кока-Кола" (8.2%), "Жилет" (9.5%), "Муудис" (16.1%), "Вашингтон поуст" (18.1%) и други на обща стойност 35.287 млрд. долара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар