сряда, 16 септември 2009 г.

Акциите на "Бъркшир Хатауей" отново преминаха $100 хил. за брой
От Дневник
Последна промяна в 16:49 на 05 авг 2009, 423 прочитания, 1 коментар
Акциите на компанията на Уорън Бъфет "Бъркшир Хатауей" преминаха над 100 хил. долара за брой за пръв път от 8 месеца насам, предаде агенция "Блумбърг". Това се дължи на факта, че книжата на инвестиционния фонд, в които той има участие, като "Американ експрес" и "Голдман Сакс" отчетоха сериозни повишения.

Акциите на "Бъркшир Хатауей" са най-скъпите, търгувани на Нюйоркската фондова борса. След като през март те достигнаха най-ниското си равнище за последните 6 години, започнаха стремглаво да поскъпват. Оттогава насам те добавиха 40%, за да достигнат до около 100 300 долара за брой. Компанията, в която Бъфет е главен изпълнителен директор и председател на борда, е сериозно облагодетелствана от ръста на фондовите пазари в последно време. Активите под нейно ръководство се увеличиха с близо 11 млрд. долара само за второто тримесечие на годината.

"Преди 6 месеца, когато светът отиваше към своя край, много хора изразиха своите притеснения относно инвестициите на компанията", коментира Майкъл Йошиками, инвестиционен стратег от "Уолнът крийк" в Калифорния. "Сега те осъзнават, че Бъфет е знаел какво прави", допълни той.

След като в началото на годината глобалните фондови пазари достигнаха рекордно ниски стойности, те започнаха постепенно да се възстановяват. В началото на седмицата индексът S&P 500 премина бариерата от 1000 базисни пункта, NASDAQ Composite Index надвиши 2000 пункта за пръв път от октомври 2008 г. насам.

"Бъркшир Хатауей" е най-големият инвеститор в "Американс експрес", чиито акции удвоиха стойността си от началото на второто тримесечие досега. Компанията на Бъфет е и най-големият инвеститор в американската банка "Уелс Фарго", отчела ръст на акциите си от 86%. Тя има сериозно участие в "Голдман Сакс" и "Кока-Кола", чиито книжа също се представиха отлично за периода.

Очаква се "Бъркшир Хатауей" да публикува отчета си за второто тримесечие на годината на 7 август. Най-високата цена на акциите й - рекордните 149 200 долара, е достигната на 10 декември 2007 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар