сряда, 16 септември 2009 г.

Милиардерът демократ Уорън Бъфет даде финансово рамо на Шварценегер
От "Дневник"
Последна промяна в 19:27 на 14 авг 2003, 18 прочитания, 0 коментара
Милиардерът Уорън Бъфет, смятан за втория по богатство човек в света, стана финансов и икономически съветник на Арнолд Шварценегер в предизборната му кампания за губернатор на Калифорния, писаха американските медии. Терминатора обяви, че Бъфет ще му помогне да събере екип от експерти, с които да вдигне на крака икономиката на щата, намиращ се на ръба на банкрута. Това би могло да стане само ако бизнесът бъде изкушен да инвестира в Калифорния, посочи актьорът с политически амбиции. Щатът, славещ се като най-богатия, има най-големия дълг и най-ниския кредитен рейтинг, а бюджетният му дефицит надхвърля 38 млрд. долара.

"Познавам Арнолд от много години и съм сигурен, че той ще бъде добър губернатор, заяви 72-годишният Бъфет. От особено значение за цялата нация е икономическата криза в Калифорния да бъде разрешена и смятам, че Арнолд може да свърши тази работа." Бъфет, който е демократ, натрупа състоянието си, като купуваше известни, но представящи се зле компании чрез инвестиционната група Berkshire Hathaway Inc., демонстрирайки добро чувство за време на фондовия пазар. Нетният приход на компанията за втората четвърт на 2003 г. почти се е удвоил, тъй като тя продаде на голяма печалба американски държавни ценни книжа. Според Арнолд Уорън Бъфет е "истински гигант в света на финансите". Той успя да избегне краха на високотехнологичната индустрия и това му спечели репутация на финансов оракул.

Калифорния може и да спечели, ако избере Арнолд, но поне до края на изборния ден на 7 октомври жителите на щата ще трябва да се лишат от филмите с негово участие, предаде Би Би Си. Местните телевизионни канали ще се наложи да свалят от програмите си "Терминатор 1 и 2", "Зов за завръщане", "Заличителят" и всички други с участието на суперзвездата, тъй като появата му на екрана ще наруши правото за равно представяне на всички кандидати. Подобна забрана може да бъде наложена и на канали от съседните щати, чийто сигнал достига до Калифорния. Тя обаче не важи за канали като НВО и ТNТ. Големите телевизии като Ен Би Си, Ей Би Си, Си Би Ес и "Фокс" обявиха, че не планират да излъчват филми с участието на Арнолд в предизборния период.

В САЩ вече има прецедент. През 1973 г. актьорът Джордж Таки, участващ в сериала "Стар Трек", кандидатства за член на градския съвет в Лос Анжелис. Излъчването на серия, в която той присъства на екран 17 минути, води до искане за подобна изява на малкия екран и от страна на останалите кандидати и тя е удовлетворена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар