сряда, 16 септември 2009 г.

E.ON иска британската "Скотиш пауър"
От
Последна промяна в 12:54 на 03 яну 2008, 6 прочитания, 0 коментара


Германската енергийна група E.ON преговаря за закупуването на британския си конкурент "Скотиш пауър" (Scottish Power), завиха източници, близки до сделката, цитирани от агенция Ройтерс.


Преговорите са в начален етап и все още не е ясно дали E.ON е отправил индикативна оферта. От двете компании засега отказват да коментират публикациите в пресата. Според запознати "Морган Стенли" и UBS вече са наети да консултират "Скотиш пауър", а E.ON се ползва от услугите на инвестиционната банка "Лазард".

Още през септември базираната в Дюселдорф компания заяви, че е заинтересувана от евентуална сделка по закупуването на британския си конкурент. Оттогава обаче акциите на "Скотиш пауър" летят стремглаво нагоре, достигайки до най-високи стойности от 1998 г. След новината от края на миналата седмица се покачиха скромно с 0.5 на сто. Експерти оценяват британското дружество за 18.5 млрд. долара.

Слуховете около предстоящата продажба на "Скотиш пауър" започнаха още през май, когато дружеството се съгласи да продаде американския си филиал за комунални услуги на контролирана от милиардера Уорън Бъфет компания за сумата от 5.1 млрд. долара. Сделката обаче все още не е завършена, което дава повод за съмнения за бъдещето на преговорите с E.ON, които ще зависят от нея.

Проблеми с регулаторните власти също могат да попречат на намеренията на германското дружество, отбелязват още експерти. При една успешна сделка клиентите на "Скотиш пауър" във Великобритания ще се увеличат със 7 млн. от сегашните 8.8 млн., което ще превърне E.ON в един от лидерите на местния пазар.

Този четвъртък двете компании ще обявят финансовите си резултати за първата половина на годината, като тогава се очаква сделката да бъде официално обявена. Според експерти "Скотиш пауър" ще обяви покачване на финансовите си показатели, а от Дойче банк очакват E.ON да отчете печалба преди облагане с данъци в размер на 5.6 млрд. долара срещу 5.5 млрд. евро за същия период през 2004 г.

Евентуалното закупуване на петата по големина във Великобритания енергийна компания ще донесе на E.ON възможност за разширение на международните пазари, както и съкращаване на разходите.

След като придобие "Скотиш пауър", германският гигант ще комбинира дейността със собствените си операции на Острова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар