сряда, 16 септември 2009 г.

Уорън Бъфет купи инженерингова компания за $4.5 млрд.
От "Дневник"
Последна промяна в 17:46 на 27 дек 2007, 652 прочитания, 0 коментара
Милиардерът Уорън Бъфет си направи коледен подарък за 4.5 млрд. долара, придобивайки 60% от капитала на американския конгломерат "Мармон холдинг". Това съобщи "Уолстрийт джърнъл", цитирайки изявление на Бъфет.

Оглавяваната от финансиста инвестиционна група "Бъркшайър" (Berkshire Hathaway) е постигнала споразумение с фамилията Прицкер, която е мажоритарен собственик в "Мармон". "Бъркшайър" очаква до 6 години да придобие целия капитал на американската инженерингова компания, като цената за останалите акции на "Мармон" ще зависи от печалбите на дружеството.

По думите на самия Бъфет това е най-голямото корпоративно придобиване за "Бъркшайър" извън застрахователния бизнес. Инвестиционната компания плати преди година 4 млрд. долара за 80% от книжата на израелската "Искар" (Iscar Metalworking), която произвежда строителни инструменти и машини.

"Мармон" е компания с широк асортимент от продукция, която включва кабели, минава през водосточни тръби и стига до товарни железопътни вагони, като общият брой на развиваните дейности е над 120. Дружеството има годишни приходи от около 7 млрд. долара, а по данни от уебсайта на компанията оперативната печалба за 2006 г. на "Мармон" е 794 млн. долара.

След обявяването на сделката аналитици коментираха пред информационните агенции, че с този ход един от водещите финансисти изразява увереността си в американската индустрия в момент, когато несигурността около икономиката на САЩ нараства. Самият Бъфет наскоро се включи към мрачните прогнози и дори обяви, че възможността най-голямата в света икономика да навлезе в рецесия е около 50%.

Според спекулантите следващата стъпка на "Бъркшайър" ще бъде да придобие дялове от големи финансови компании. По данни на "Уолстрийт джърнъл" инвестиционната компания разполага с 45 млрд. долара под формата на капитал, с който да оперира. Продажбата на дялове в големи американски банки пък се превърна в честа практика през последните месеци, тъй като водещите компании от сектора потърсиха финансови инжекции заради кредитната криза, която донесе загуби, възлизащи на милиарди.



Сделката с "Мармон" беше сключена само за две седмици, което за пореден път показва размаха, с който действа Уорън Бъфет, коментира в. "Нешънъл пост". По информация на изданието председателят на "Мармон" Томас Прицкер е наел "Голдман Сакс" като съветник, която пък се е свързала с Бъфет към средата на декември и го е уведомила, че фамилията Прицкер има желание да му продаде основния пакет акции в компанията. "На следващия ден, буквално минути преди Бъфет да отлети от Сан Франциско за Омаха, му доставихме документ с размер на телефонен указател, в който е описана цялата дейност на "Мармон", каза в интервю Томас Прицкер. Веднага след като пристигна в Омаха, Бъфет ни се обади и каза, че одобрява сделката, след което започнахме преговорите", коментира още председателят на "Мармон".

Няма коментари:

Публикуване на коментар