сряда, 16 септември 2009 г.

"Инбев" може да използва семейна вражда за придобиването на "Анхойзер Буш"
От Дневник
Последна промяна в 14:48 на 29 май 2008, 24 прочитания, 0 коментара


Фотограф: binkle_28

Пивоварната "Инбев" обмисля наддаване за над 45 млрд. долара за конкурента си "Анхойзер Буш", пише в. "Уолстрийт джърнъл". Потенциалният купувач може да се възползва от несъгласие в семейството на основателите, след като един от членовете му обяви, че по-важен е интересът на акционерите, отколкото семейната традиция.

"Сливането не е семеен въпрос", каза Адолфус Буш IV в специално изявление до "Уолстрийт джърнъл". Не е тайна, че слабото представяне на акциите тревожи всички, добави той.

Адолфус Буш е чичо на изпълнителния директор на компанията. Още преди дни той обяви, че някои от членовете на фамилията са готови на преговори с "Инбев".

Намеренията на финансовия магьосник Уорън Бъфет също ще имат значение за съдбата на пивоварната, тъй като той е вторият по големина едноличен акционер с малък дял под пет процента. Ако Бъфет види потенциала на сделката, акционерите ще го последват и тя ще е много по-вероятна, коментират от фамилията Буш.

За жителите на Сейнт Луис подобно изкупуване би било загуба на традиция и облик на града. Това ще е най-тежката загуба след серията изкупувания на местни корпорации. Пивоварната в града е туристическа атракция, а някои предмети на семейството са запазени от поколения. Притесненията са, че навлизането на гигант като "Инбев" ще наруши традиционния облик на "Анхойзер Буш".

Белгийският гигант обаче не бърза за сблъсъка на двете култури, като заяви в последните дни, че само оглежда възможностите и потенциала за печалба от сделката.

Според доклад на агенция "Фич" ако сделката стане реалност, това може да доведе до серийна консолидация в сектора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар