сряда, 16 септември 2009 г.

Една истинска бизнес история
От Оля Стоянова
Последна промяна в 13:17 на 11 сеп 2003, 16 прочитания, 0 коментара
"Истинската история на Уорън Бъфет" на Джеймс ОЛъфлин се занимава с кариерата и постиженията в бизнеса на инвестирането. А Бъфет е човекът, който се нарежда на второ място по богатство в САЩ и е известен като най-добрия борсов играч в света. ОЛъфлин дълбае навътре в историята на бизнеса: по какъв начин Бъфет използва капитала и как кара мениджърите си „да мислят като зобственици". Според него Бъфет е открил един прост модел за разумен мениджмънт, който много компании успешно биха могли да последват. Ето как звучи това правило: "Ние имаме две цели. Първата е да продължаваме да мотивираме хората, които вече имат мотивация да вършат нещо, което не се нуждаят да вършат по финансови причини. Съвсем проста работа. Втората е да разпределяме капитал."

Капиталовите пазари предлагат отлична арена за изявата на Уорън Бъфет. Капиталовите пазари също така предлагат хиляди възможности за грешки. Най-важното според него е миниджърите да действат не като мениджъри, а като собственици.

"Бъфет не вярва, че светът, в който действа, се подчинява на неговите желания. Според него светът се подчинява на желанията на онези хора, които са подготвени и които са в състояние предварително да получат предимство от възможностите, които им се предоставят", трърди авторът. Дали това е вярно може да се провери, благодарение на издателство "Класика и Стил".

Няма коментари:

Публикуване на коментар