сряда, 16 септември 2009 г.

Бъфет вижда инвестиционни възможности в нискокачествената ипотека
От Дневник
Последна промяна в 11:45 на 26 юни 2008, 645 прочитания, 0 коментара


Фотограф: E.M.B.

Според изпълнителния директор на конгломерата Berkshire Hathaway (BRKa) Уорън Бъфет в бизнеса с нискокачествена ипотека има сериозни инвестиционни възможности.

По думите му Berkshire Hathaway вече е направил инвестиции в този сектор чрез подразделението Clayton Homes.

"Купихме нискокачествени ипотечни книжа на свободния пазар, тъй като в момента мнозина искат да се отърват от тези активи", е заявил Бъфет в интервю за агенция "Ройтерс".

Той е посочил още, че регистрираното наскоро подразделение, специализирано в застраховането на общински облигации може да осъществява непреки инвестиции в проблемни сектори, включително и нискокачествени ипотечни книжа.
В края на април Moody's присвои най-високият рейтинг на Berkshire Hathaway Assurance Corp., регистрирана през декември миналата година, когато застрахователите на облигации отчаяно се опитваха да запазят рейтингите си на ниво AAA.


В момента консолидираните активи на фонда са за над $170 млрд. долара, като $46 млрд. долара от тях са в наличност и могат незабавно да бъдат използвани за инвестиционни проекти. Бъфет, който е собственик на 30 на сто от конгломерата, за пореден път се оплака от факта, че активите, които контролира, надхвърлят инвестиционните възможности.

В момента милиардерът обмисля инвестиции в порядъка на $40-$60 млрд., за което ще се освободи от някои активи, както и ще привлече допълнителни финансови ресурси. Както посочва Бъфет в традиционното писмо до акционерите си, в момента Berkshire Hathaway има около $46 млрд. "свободни" пари и е "готова както никога по-рано да купи действително голяма компания".

Когато през 1962 година Бъфет купи тогава чисто текстилната компания Berkshire, той плати точно по $7 за акция.
Бъфет направи инвестиционната си империя именно чрез Berkshire. Само три години – до 1965 година бяха достатъчни текстилното дружество да излезе от кризата и книжата му да поскъпнат до $18 и Бъфет да получи мажоритарен контрол върху компанията. Тогава към названието беше прибавена думата Hathaway, а профилът на дейността се промени. В момента Berkshire Hathaway е инвестиционен холдинг и крайъгълен камък в империята на Бъфет. През 1970 година книжата на Berkshire Hathaway струваха вече $158, а в инвестиционния портфейл на Бъфет влизаха акции на такива американски гиганти като Coca-Cola (KO).

Няма коментари:

Публикуване на коментар