сряда, 16 септември 2009 г.

"Леман брадърс" е поискала помощ и от Уорън Бъфет
От Дневник
Последна промяна в 11:48 на 16 сеп 2009, 127 прочитания, 2 коментара


Уорън Бъфет



Инвестиционната банка "Леман брадърс" е потърсила помощ от милиардера Уорън Бъфет в последните дни, преди да обяви фалит. Това заяви самият Бъфет, цитиран от агенция "Блумбърг".


От "Леман брадърс" са поискали Бъфет и компанията му "Бъркшиър хатауей" да послужат като гаранти за част от активите на компанията, в които влизат огромен портфейл с неликвидни активи. В отговор милиардерът поискал счетоводна информация за въпросните активи, която не е получил.

Пред "Блумбърг" Бъфет разказва, че впоследствие открил на телефона си гласово съобщение от "Леман брадърс", което обаче не успял да прослуша. Това се случило непосредствено преди 15 септември миналата година, когато "Леман брадърс" подаде документи за съдебна защита от кредитори.

Застрахователят AIG също се опита да получи подкрепа от Бъфет, който е сред най-богатите хора на планетата, напомня "Блумбърг". Тогава Бъфет категорично е отхвърлил идеята.

Наскоро "Сънди телеграф" публикува материал, в който разказва за последните дни на "Леман брадърс" като автономна компания и спомените на хората, които са се опитали да я спасят. Вестникът посочва, че след като всички други възможности са отпаднали, от "Леман брадърс" са направили последен отчаян опит да спасят компанията. По думите на Лари Макдоналд, вицепрезидент на отдела на "Леман брадърс" за търговия с ценни книжа, банката е опитала да получи помощ директно от президента Джордж Буш. Свръзката е била втори братовчед на Буш, който е бил служител в компанията. "Той се съгласи да звънне до Белия дом, но до разговор не се стигна", твърди Макдоналд. Така и този вариант пропаднал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар