сряда, 16 септември 2009 г.

Йената остава силна спрямо долара
От
Последна промяна в 12:54 на 03 яну 2008, 14 прочитания, 0 коментара
Щатският долар спадна с 1 процент спрямо йената в понеделник след критиката от страна на американското правителство за опитите на Токио да поддържа евтина валута, съобщи в. "Файненшъл таймс". Според анализатори тези коментари са знак, че САЩ се готвят да обезценят долара спрямо японската йена и китайския юан. Наблюдатели припомнят, че САЩ отдавна критикуват Япония и Китай, че се облагодетелстват от ниския курс на валутите си и така допринасят за световния търговски дисбаланс.

Японският бизнес до голяма степен подкрепя поддържането на ниски нива на йената. Група водещи компании в страната смятат да лобират пред правителството за намеса на валутния пазар, ако доларът спадне под 110 йени и се задържи на тези нива в средносрочен или дългосрочен план. Според експерти краткосрочните спадове на долара не биха представлявали проблем. Компаниите от Страната на изгряващото слъце обявиха за най-изгоден курс от 110-120 йени за долар. В понеделник японската валута достигна 111.30 йени за един щатски долар.

Японската валута беше подкрепена и от изявлението на гуверньора на японската централна банка Тошихико Фукуи. Той обяви, че стабилният икономически ръст на страната е предпоставка за начало на по-строга парична политика. Според анализаторите от "Уестпак банкинг" японската централна банка ще промени лихвената си политика много по-скоро от очакваното и така дава възходяща насока на азиатските борси. Именно очакването за увеличаване на японския лихвен процент допринесе за поскъпването на йената с 5.5 на сто от началото на годината, което я постави сред най-добре представящите се валути в света.

Японската икономика има ръст от 0.9 на сто на годишна база през първите три месеца на 2006 година и това е петото поредно тримесечие на сравнително малко, но стабилно развитие. Това е най-дългият период на развитие от началото на 2001 година насам, припомнят експерти. Според прогнозата на Международния валутен фонд японската икономика ще има ръст от 2.8 на сто до края на годината.

Останалите азиатски страни ще имат среден ръст на брутния вътрешен продукт от 7.9 на сто за годината.

Доларът поевтиня и спрямо еврото до 1.267 единици за долар. Очаква се Европейската централна банка да продължи със строгата си лихвена политика и да осигури добри данни за бъдещото поскъпване на единната валута. Дневник



Каре: Уорън Бъфет чертае мрачно бъдеще за долара, съобщават британските медии. Според основателя на инвестиционния фонд "Беркшир Хатауей" зелената валута може да пострада, ако големият търговски дисбаланс на САЩ предизвика хаотични и непредсказуеми движения на пазара. До края на годината се очаква американската централна банка да ограничи строгата парична политика. По този начин ще се намали търсенето на американски ценни книжа и ще се предизвика закономерен спад на долара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар