сряда, 16 септември 2009 г.

Доларът пада поради интерес към чужди ценни книжа
От Дневник
Последна промяна в 20:52 на 18 сеп 2006, 51 прочитания, 0 коментара
Щатският долар може да падне до 10-годишен минимум поради оттегляне на инвестиции от американски ценни книжа, съобщи "Блумбърг". Все повече взаимни, пенсионни и хедж-фондове увеличават покупките си на чуждестранни ценни книжа и така подкопават позициите на валутата.

Около 75 на сто от парите, вложени в американските взаимни фондове, са били използвани за покупка на международни активи. Такава тенденция отбелязват експертите за първите седем месеца на годината.

Общите активи на американските пенсионни и взаимни фондове са се увеличили с 4 на сто за последното тримесечие до 19.7 трилиона долара. Според експерти от "Морган Стенли" тези инвеститори вече имат достатъчно влияние, за да представляват заплаха за позициите на долара, ако диверсифицират вложенията си. Досега само международните централни банки можеха да повлияят така на пазара, припомнят анализатори.

Инвестициите в чуждестранни акции и облигации са били около 113 млрд. долара. Така за една година фондовете са купили със 72 на сто повече от тези ценни книжа, показва проучване на "Грийнуич асошиитс".

Щатският долар вече е близо до най-ниските си нива от 1995 г. насам спрямо валутите на някои по-големи търговски партньори на САЩ. От инвестиционната компания "Морган Стенли" посочват, че 50 на сто от този спад през последните три години може да се отдаде на намалелия интерес към покупка на американски ценни книжа. От началото на годината доларът е поевтинял със седем процента спрямо еврото и в понеделник се търгуваше при 1.2674 долара за евро. От 2003 г. насам американската валута е загубила 21 процента от стойността си. През 2007 г. паричната единица вероятно ще продължи да губи позиции, като ще отслабне до 1.30 долара за едно евро, показва изследване на "Блумбърг".

Големите представители на инвестиционната индустрия отчитат тенденцията, като Уорън Бъфет също залага срещу позициите на долара.

Инвестиционната компания на Бъфет "Бъркшир Хатауей" се опитва да печели от спада на долара от 2002 г. насам. През първите три години дружеството реализира печалба от 2.96 млрд. долара, преди да пострада от миналогодишното покачване на валутата. Към август 2006 г. инвестиционната група има 1.2 млрд. под формата на договори за чужда валута.

"Пасифик инвестмънт мениджмънт" пък е заложила 18 млрд. долара за падане на долара спрямо йената и други валути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар