сряда, 16 септември 2009 г.

Бъфет няма съжаления за действията си през бурния септември на 2008
16 септември, 2009
Виж коментарите
Коментирай

Уорън Бъфет заяви в интервю пред CNBC, че няма съжаления за решенията, които е направил преди точно година, през турбулентните времена на септември 2008. В записано интервю с Беки Куик, което ще се излъчи довечера Бъфет казва, че му е било доста трудно, когато в телефонен разговор е отхвърлил офертата на AIG да купи за 20-25 милиарда имущественото застраховане на компанията.

Той си спомня, че е казал на тогавашния изпълнителен директор Боб Уилъмстад

„За нещастие, не мога да направя тази сделка. И не си губи времето с мен, ходи другаде”.

Той си спомня и че в събота му се е обадил Боб Даймънд от Barclays Capital за да го пита за сложна презастрахователна сделка, която е можела да убеди британското правителство Barclays да се притече на помощ на Lehman.

Бъфет, на път за социално събитие в Едмънтън помолил идеята да му бъде изпратена на факс. Когато се върнал в хотела в полунощ – факс нямало и Уорън помислил, че идеята е пропаднала.

Днес, в живо участие с Карол Лумис от Fortune, редактор на годишното му обръщение към акционерите, Бъфет разкри, че 10 месеца по-късно, с помощта на умелата му технически дъщеря Сюзан той е открил редица гласови съобщения на мобилния си телефон от онзи уикенд, включително от Даймънд.

Дали неспособността му да се справя с мобилния телефон е изпратила Lehman към фалита. Едва ли. Толкова много неща ставаха онази вечер, че едва ли нечии действия можеха да направят всичко да се оправи, когато всичко отиваше на провал.

В интервюто Куик пита Бъфет дали смята, че са прави онези, които казват, че Lehman e трябвало да фалира за да бъде спасена останалата част от финансовата система.

Бъфет: Мисля, че Lehman бе обречена…Освен, ако правителството не се бе намесило здраво…И знаете ли, поради една или друга причина…те казаха, че нямат властта. Ако питате мен, когато правителството иска – то намира начин. Но, ако, чуй…чуй..ако Merrill Lynch не бе продадена в…в неделя…това, което щеше да стане от понеделник е, че нямаше да я има на картата.

Lehman трябваше да бъде…не спасена…спасена не е точната дума…но прехвърлена по някакъв начин. Имам предвид…настъпи огромен хаос…след всичко, което стана с нея…И мисля, че синдиците казаха, че между 50 и 75 милиарда долара в Lehman са били загубени точно заради хаоса, заради липсата на ред в начина по който протече ликвидацията…

Няма коментари:

Публикуване на коментар