сряда, 16 септември 2009 г.

Гейтс и Бъфет инвестират в тескаския енергиен сектор
От "Дневник"
Последна промяна в 17:36 на 17 сеп 2007, 334 прочитания, 0 коментара
Бързото поскъпване на електроенергията в Тексас се възприема като възможност за инвестиции от водещия инвеститор Уорън Бъфет и основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс, съобщи "Блумбърг". Гейтс използва фонда си "Каскейд инвестмънт" (Cascade Investment), за да строи електроцентрали. Бъфет пък планира партньорство на стойност 3 млрд. долара за изграждане на преносна мрежа. Цените на енергия се увеличават с 21 на сто по-бързо спрямо средното поскъпване за САЩ.

Очаква се през следващите 12 месеца цените на енергията в Тексас да се увеличат с до 24 на сто, показва пазарът за фючърси. Недостигът на електроенергия се дължи най-вече на затварянето на централи в последните месеци. След придобиването на енергийната компания TXU от страна на инвестиционния фонд KKR бяха затворени генератори на обща стойност 8 млрд. долара. TXU е водещият американски производител на електроенергия в САЩ. Постепенното затваряне на централите й може да доведе до недостиг на ток в следващите две години.

Тексас ще има нужда от нови централи с по-строги екологични ограничения. Според запознати източници правителството е склонно да помогне на подходящите нови проекти и това е допълнителен привлекателен фактор за инвеститорите.

Присъствието на Бъфет и Гейтс може да привлече и други инвеститори, коментират анализатори.

Електроенергията в Тексас и в момента предлага по-добра от средната възвращаемост. Цената на електричеството с незабавна доставка е 65.68 долара за мегаватчас, а фючърсът за след година е при 81.25 долара. Цената на електричеството за индустриални потребители в Тексас е 7.83 цента за киловатчас, с около 25 на сто по-висока от средната в САЩ. За домакинствата таксуването е при 12.4 цента за киловатчас.

Голямото население на Тексас създава изключително високо търсене. В скоро време резервните мощности могат да паднат под 12.5 на сто от общото производство, а този процент се смята за критичен за запазване на стабилно снабдяване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар