понеделник, 30 март 2009 г.

и големите изчезват

Максимата на американския милиардер Уорън Бъфет: Когато морето  се отдръпва, се вижда кой се е къпал гол, е толкова красноречива, че човек не може да се умори да я повтаря. Компаниите, които манипулираха сметките си, банките, които поемаха непремерени рискове, управителите, които мамеха клиентите си, контролните власти, които не контролираха нищо.

С едно малко бижу - Banco Santander, което се представяше без излишна скромност в рекламните си кампании като „най-добрата банка в света”, оглавявана от Емилио Ботин, прочут със своя нюх и предпазливост. Но не щеш ли, Бърни (Мадоф) се позабавлява с Дон Емилио: Banco Santander е вложила 2.3 млрд. USD във фондовете, управлявани от американски измамник, а това си е своеобразен световен рекорд. Символ, също така, на развенчаването на мита за Непобедимата икономическа армада.

Морето следователно се е отдръпнало и, не щеш ли, Испания се оказа чисто гола. Хората установиха, че чудото е било мираж, породен от необузданото задлъжняване и  обезумялото потребление.

Няма коментари:

Публикуване на коментар