понеделник, 6 април 2009 г.

Бъфет и финансовият Пърл Харбър
От Дневник 
Последна промяна в 21:36 на 05 окт 2008, 1095 прочитания, 0 коментара
 

Уорън Бъфет
Фотограф: E.M.B

В разгара на финансовата криза е в ход банкова консолидация, която да спре фалитите в сектора. Много хора губят от това, но има и малцина печеливши. Тази седмица "Дневник" разказва за Уорън Бъфет и още няколко инвеститори, сключили изгодни и знакови сделки.

Уорън Бъфет отказа каквато и да е помощ на "Леман Брадърс", докато бедстващата банка търсеше отчаяно подкрепа в дните преди фалита си. Той обаче не пропусна добрата възможност, когато по-леката криза в "Голдман Сакс" накара банката да търси допълнителен капитал. Точно преди "Голдман" да излезе на борсата с ясна представа колко пари иска да събере от акционерите,Бъфет предложи допълнителна сума от 5 млрд. долара. Така той помогна на "Голдман" с името си и подобри настроението на инвеститорите, които изкупиха повече от очаквания брой акции от извънредната емисия.
Дни по-късно инвеститорът съзря изгодна сделка и във втора компания, чийто акции бяха изтрили значителна част от стойността си през миналата година- "Дженерал електрик". Бъфет обаче не залага на "хазарта на Уолстрийт" за печалбата си. Веднага той договори 10-процентен дивидент за преференциалните си пакети акции в двете компании. Бъфет си спечели и опция за покупка на акции на "Голдман Сакс" за още 5 млрд. долара при преференциална цена, като изпълняването на опцията би му донесло към момента над 500 млн. долара.

Бъфет даде обяснение за действията си

Той сравни икономическата криза с нападението над Пърл Харбър. "Ако не реагираш на Пърл Харбър в рамките на две или три седмици, изоставаш от войната, която отдавна е трябвало да поведеш", каза инвестиционният гуру. Той препоръчва такива действия на американското правителство, докато сам бърза да спечели от изгодните в момента сделки. Дори и в извънредните моменти на кризата Бъфет не изневери на преценката си за относителното здраве на компанията. Преди да купи преференциални акции от "Дженерал електрик", той коментира: "Познавам мениджмънта на компанията, познавам и бившите мениджъри, Джак Уелч, а после и настоящия директор Джеф Имелт. Познавам ги от десетилетия, така че разбирам бизнеса им. Това е атрактивна инвестиция". Още от самото начало на инвестицията магьосникът от Омаха договори 10-процентен дивидент от GE. От своя страна GE ще може по-спокойно да продаде акции за още 12 млрд. долара. Инвеститорите може буквално да се окажат вдъхновени да последват стъпките на Уорън Бъфет, макар обикновените акции да са по-рискови. Персоната му има магически ефект върху компаниите, в които инвестира, каза Роберт Брюнер, декан на висшето училище по бизнес администрация "Дардън" в Университета Вирджиния. Ролята на Бъфет е същата, като на богатите банкери и индустриалци в предишни кризи, каза той пред списание "Бизнес уийк". По време на кризата от 1907 г. Джон Пиърпонт Морган спаси няколко банки и спря паниката, припомня Брюнер. Според него при подобна криза знакови фигури могат да "създадат повратната точка, която води към възстановяване". Въпреки това никой не вижда в Бъфет единствения спасител. Самият той е защитник на програмата за спасяване на американския финансов сектор с помощ от 700 млрд. долара. Успехът на най-новите инвестиции на Бъфет зависи от успешния сценарий за американската икономика. Освен това дори обикновените инвеститори да последват решенията на Бъфет, за тях няма да има специален дивидент от 10 на сто.

Това, което прави Бъфет изключителен, може да се окаже и пречка

той да стане спасител на пазарите днес. Инвеститорът от Омаха е известен със своята разумност и може би е единственият, който разполага с достатъчно средства в брой в момент, когато всички останали са натоварени с кредити. Някои инвеститори обаче са толкова изплашени, че няма да подадат глави от окопа каквото и да стане, каза Мат Кауфлер, портфолио мениджър на един от фондовете "Тъчстоун". Бъфет е "златното дете" на Фед и финансовото минстерство на САЩ - те се надяват именно на частни инвеститори, които да покажат увереност на пазара и да спестят държавните усилия за рекапитализация на финансовия сектор. Една от надеждите остава, че Бъфет е готов и за бъдещи сделки, които да стабилизират пазара. Въпреки това и в началната фаза има ефект от действията му. Графиката показва, че именно намесата му е помогнала на "Голдман Сакс" да оздрави бизнеса си, след като смени модела си и получи лиценз за търговска банка. Банката си спечели още едно ниво на сигурност, след като директорите й се съгласиха да задържат дяловете си поне три години или докато Уорън Бъфет продаде акциите си. Директорите и семействата им се задължиха да не продават повече от 10 на сто от акциите си в "Голдман" до 1 октомври 2011 година.
Намесата на Бъфет освен това нормализира тежестта на дълговете на банката спрямо финансовия й ресурс, като съотношението падна до 19.4. Действията на Бъфет могат и да дадат насока кои компании ще оцелеят в новия Уолстрийт след финансовата криза. Според инвеститора "Дженерал електрик" може да подкрепя проблемния си финансов и кредитен отдел достатъчно добре с приходите си от производство. Освен това компанията има най-висок кредитен рейтинг и през всички месеци на кризата остана доходна. "Голдман" пък доказа силата си, като остана най-голямата независима американска инвестиционна банка в момент, когато останалите гиганти на
Уолстрийт фалираха или се консолидираха превантивно. Банката също впечатли

Бъфет със способни лидери.

Оценката на Бъфет беше безмилостна към AIG, която се оказа претоварена с "токсични" финансови продукти. Отказът на Бъфет изпълни пророчеството му, че финансовата иновация е бомба със закъснител на Уолстрийт и по подобие на "Леман" водещият американски застраховател трябваше да поеме по-трудния път за спасяването си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар