петък, 10 април 2009 г.

Късите продажби на акции на Berkshire с шестгодишен връх

10 Декември 2008 | 09:36 
 

Късите продажби на акции на контролираната от милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc. са нараснали до най-високото си ниво от шест години поради спекулации, че разходите, свързани с деривативни контракти, ще свалят цената на книжата на застрахователната компания, пише Bloomberg.

Продажбите на късо са нараснали с 1 013 акции, или 29%, до 4 495 акции в периода между 14 и 28 ноември. Това е най-големият брой залози за предстоящ спад в цената на акциите на Berkshire от 2002 г. насам, показват данни на Bloomberg. Сумата се равнява на 0.69% от всички търгувани акции на Berkshire. За сравнение, делът възлиза средно на 3.38% при другите застрахователи, листнати на щатските фондови пазари.

Продавачите на късо набелязаха базираната в Омаха, Небраска Berkshire поради нарастващите опасения, че деривативните контракти на компанията могат да й костват до 35.5 млрд. долара с начало през 2019 г., ако пазарите не се възстановят.

Акциите на Berkshire, които се търгуваха на цена от 104 000 долара за брой на 28 ноември, вчера затвориха на ниво от 107 500 долара.

Цената им отчиташе спадове от до 27% в рамките на една сесия в двете седмици преди Бъфет да обещае, че ще предостави повече информация за това как изчислява загубите по деривативните контракти.

Купувачите по деривативните контракти могат да се сдобият с правото да получат милиарди долари от Berkshire, ако четирите пазарни индекса, между които S&P 500, паднат под предварително договорени нива на определени дати, започващи през 2019 г.

Индексите ще трябва да падната до нула, за да се наложи Berkshire да изплати всичките 35.5 млрд. долара, дължими по тези контракти. Сумата е възлизала на 37 млрд. долара към 30 септември, но е намаляла поради промени във валутните обменни курсове, обяви Бъфет на 21 ноември.

Бъфет е продал деривативните контракти на неизвестни купувачи за 4.85 млрд. долара. Докато заложените суми по договорите не станат изискуеми, Berkshire може да използва средствата за инвестиции и придобивания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар