сряда, 8 април 2009 г.

Ако задрямаш – проспиваш шанса си

Накъде върви пазарът в САЩ? Четири неща, които трябва да знаем
08.04.2009 08:00


Да наблюдаваш отстрани, докато пазарът в САЩ постигна четириседмично рали, не беше никак приятно, още повече че може да мине доста време, преди подобен възход да се повтори. Докато не бъдат предадени тримесечните отчети, които да дадат пълна картина за здравето на корпоративна Америка, изглежда има прекалено малко фактори, които да доведат до повтаряне на ралито от 21 на сто, постигнато от индекса Dow Jones за последните четири седмици.

„Имахме извънредно силно рали след дъната. Паузата е напълно в реда на нещата“, смята Ричард Спаркс, анализатор в Schaeffer's Investment Research, съобщава CNBC. „Сезонът на отчетите идва и е логично място за трейдърите и инвеститорите да поемат дъх и да решат дали могат да си позволят още вложения“.

В анализ на CNBC се посочват четири основни съвета за всички, които са готови да влязат на пазара и които не желаят да гледат отстрани евентуална нова зелена вълна.

Ако задрямаш – проспиваш шанса си

Онези, които са стояли на кешови позиции и са ги запазили такива, са пропуснали не само мощното рали на Dow, а така също и ръст от 25 на сто на индекса на технологичните компании Nasdaq и възход от 23 на сто за S&P 500.

Тази голяма волатилност в условията на мечи пазар ни показва ясно важността на това никога да не бъдем изцяло извън пазара.

„Никога не съм смятал, че човек трябва изцяло да излезе от пазара. Ужасно трудно е да си представим как ще получим доходност от 22 на сто на фона на настоящите пазарни условия. Чувството е сякаш това е подарък от Господ“, смята Даян Ашли от Zenith Capital Partners

Подготви се за следващото рали

Добрата новина е, че след като едно рали приключи, някъде на хоризонта се появява следващото. На фона на обезенката с по над 50 на сто на повечето компании за изминалата година и половина, професионалистите заявяват, че инвеститорите трябва да се приготвят за продължително движение нагоре.

„Ако някой иска да направи печалба, то той трябва да влезе на пазара сега“, смята Ранди Крейвър от Carver Financial Services. „Може да излезеш на загуба, преди да постигнеш печалба, но аз не бих искал да изчаквам. Както видяхме през последния месец, наблюдаващите отстрани пропуснаха 20-процентна печалба“

Закрий някои от печелившите си позиции

Най-успешните инвеститори знаят кога да се оттеглят от пазара, но не излизат изцяло. Това означава, че сега е добър момент да се постигне известена печалба след силния срив в условията на болезнения мечи пазар, който съпътства кредитната криза.

„Няма логика всичко да поскъпне“, смята Ашли. „Някои инструменти са с толкова високо качество, че бихме искали да ги задържим, но не всички са такива.“

Това означава, че колкото и да не ни се иска, е необходимо да приберем известна печалба от инструментите, които са на плюс. Причината за това е, че икономическата ситуация е нестабилна и би могло да се стигне до нови трусове.

Гледайте отчетите

Голяма част от ралито от последните седмици дължи инерцията си на поредицата от правителствени програми в САЩ, чиято цел е да се повиши ликвидността в банковия сектор. Скоро обаче може да се окаже, че торбата с трикове на правителството е празна и тогава ръстовете трябва да намерят друга движеща сила.

„Като цяло мерките за подкрепа имат нужда от 12 до 18 месеца, за да започнат да действат и, ако погледнем назад, ще видим, че лихвените проценти започнаха да падат силно през лятото на 2008 година, а програмата за изкупуване на токсични активи стартира в края на миналата година, така че ще отнеме време поне до периода между лятото и есента, за да имаме нещо като устойчиво рали“, смята Крейвър.

Специалистът съветва да се обръща внимание на отчетите и да се наблюдава развитието на корпоративния сектор. Той предупреждава, че очакванията за всички отрасли са негативни, но има калкулирани изключително слаби резултати за повечето компании.

Според Крейвър посочените четири съвета са изключително важни, тъй като се очаква възстановяването на пазара да се случи по-скоро под V-образна форма, отколкото под U-образна. Причината за това е, че скокът ще е изключително рязък в момента, когато сентиментът се промени. Това се дължи на факта, че много пари остават извън пазара в непосредствена готовност да влязат на него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар