петък, 10 април 2009 г.

carry търговия

Финансовата и икономическата криза промени значително една от най-популярните стратегии на валутните пазари - т.нар. carry търговия. Понижаването на лихвените равнища по цял свят и нестабилността на някои от често използваните в тази стратегия валути поставиха под въпрос печалбите на валутните спекуланти. Появиха се и прогнози, че мишена на carry търговията може да стане дори американския долар, който се счита за резервната валута на света.

Инвеститорите използват carry търговията, за да печелят от разликата в лихвените равнища в две страни. Обикновено това означава, че теглят заем от страна, където лихвите са ниски, и инвестират ресурса в страна, където лихвите са високи и инвестицията предлага голяма доходност. Японските кредитори са най-честият избор на инвеститорите, тъй като лихвата в островната държава от години е близо до 0% (в момента е само 0.1%). Играчите получават заем в йени и го обръщат във валутата на страната, където смятат да вложат парите - например Австралия, където само преди година лихвата беше 7.25%. Разликата в лихвените равнища осигурява печалба за инвеститора.

Всичко това обаче се промени със замразяването на кредитните пазари, което принуди централните банки до света да понижат рекордно лихвите, за да осигурят ликвидност във финансовата система. Тази седмица Австралия свали основната си лихва до 3%. В САЩ горната граница на ставката е само 0.25%, във Великобритания лихвата е 0.5%, в еврозоната засега е фиксирана на 1.25%, като се очаква да намалява още. Този факт не е без значение за валутните играчи, тъй като по-малка разлика между лихвените равнища означава и по-малка печалба за тях.

Тенденцията към по-ниски лихви кара някои анализатори да смятат, че доскоро доходни валути може да поемат ролята на йената в carry търговията. "САЩ ще са в рецесия през следващите няколко години. Затова мисля, че доларът ще стане майка на carry търговията", коментира пред Ройтерс Майкъл Пауър от "Инвестек асет мениджмънт". Според Пауър Китай, а не САЩ, ще е първата възстановила се от кризата страна, ето защо инвеститорите би трябвало да залагат на валутната двойка долар - юан. Други анализатори също коментират пред Ройтерс, че в carry търговията все повече ще се разчита на валутите на развиващи се страни като Бразилия или Южна Африка, където лихвите са все още сравнително високи.

Поне засега доларът не показва признаци, че прогнозата на Пауър може да се сбъдне. От последното сваляне на американските лихви зелените пари са поскъпнали спрямо основните валути, а инвеститорите предпочитат да теглят заеми, деноминирани в отслабващи валути. Въпреки това през март Федералният резерв реши да "напечата" 300 млрд. долара, което би могло да обезцени щатската валута. Според икономисти рецесията в Америка най-вероятно ще запази ниски лихвените равнища поне до края на годината, което ще запази слаб интереса към деноминирани в долари активи.

В доклад на "Барклис кепитъл" се посочва, че carry търговията отново набира скорост след месеци на затишие, а цените на валутните фючърси сигнализират, че йената все още се използва за финансиране на тази валутна стратегия и се обменя срещу долари и евро. Според анализаторите на "Барклис кепитъл" залозите срещу йената в момента са на приблизително същото ниво като през есента на миналата година, когато японската валута понесе значителни загуби заради carry търговия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар