понеделник, 6 април 2009 г.

За Бъфет институционалният императив е много важен. Той има четири основни части.

1-во. Като чели управлявана от първия закон за движението на Нютон, институцията се съпротивлява на всеки опит за промяна на посоката на движението.

2-ро. С разсрастването на предприятието се материализират корпоративни проекти или придобивания, с цел изразходването на допълнителни средства.

3-то. Всеки бизнес, който се нуждае от лидер, независимо колко е несъстоятелен, бива бързо снабден с подробни изчисления за възвращаемост и стратегически проучвания от своите поддръжници.

4-то. Поведението на равностойни компании, независимо дали те се разрастват, придобиват, създават продукти или каквото и да било друго, ще бъде имитирано без влагане на всякаква мисъл.


рез по-голямата част от времето, Уорън Бъфет /Warren Buffett/ натрупва парични средства и други активи с ниска възвращаемост, изчаквайки появата на много добра инвестиционна възможност, което може да отнеме години.

рън Бъфет: "Справедливо отбелязвайки, че в повечето случаи пазарът е ефективен, защитниците на финансовата теория, достигат до неправилното заключение, че той е ефективен винаги. Разликата между двете е като тази между деня и ноща".

Тоест несъвършенствата на човешката психика, водят до изкривявания от финансовата теория.

Бъфет създава "кръг на компетентност" ограничавайки се до важното и известното. Срещу кръга на компетентност се изправя кръга на илюзорната компетентност.

Той прегръща несигурността, не знаейки кога, къде или как ще възможност за инвестиране.

Фасът от цигара, намерен на улицата, от който можеш да си дръпнеш само веднъж, не предлага много, но купуването му е изцяло на сметка."

В началото на кариерата си Бъфет търси компании, които са статистически евтини и когато другите инвеститори осъзнаят реалната им стойност той ги продава.

По-късно той се отказва от този подход и заявява: Аз търсех бизнес на безценица и и имах лошия късмет да намеря няколко".

Първото правило е, че не можеш наистина да опознаеш нещо, ако само запомняш изолирани факти и ги цитираш, когато намериш за добре. Фактите трябва да са свързани помежду си да образуват една теория."

Чарли Мънгър, най-близкият съветник и учител на Уорън Бъфет

"Мозъкът има недостиг на мисловни връзки - той автоматично реагира по-пътя на най-малкото съпротивление, и когато обстоятелствата се комбинират по определен начин - вие сте изиграни". Чарли Мънгър

Мозъчните импулси минават през йонизирано поле и където то е най-пропускателно, в тази посока мислите минават най-лесно.

За да постигнем печалба от 15% годишно, ще са ни нужни няколко големи идеи - малкии просто няма да ни свършат работа. Ние нямаме такива идеи понастоящем, но нашият опит ни показва, че те изникват изневиделица. За последните 40 години имаме около 15 много успешни инвестиции, благодарение на които доходността ни е над средната.

Уорън Бъфет

ърво правило: Гледай в собствената си кошница

Правило две: Възнаграждавай високата възвращаемост на капитала, но не гарантирай подобно възнаграждение

Трето: Ще получите възнаграждение пропорционално на вашите усилия и умения

Четвърто: Не е задължително да губиш ако не правиш нищо

Пето: Изпращайте излишните парични средства в централата

Шест: Не се безпокойте за нетърпимост към загубата

Правило 2 - никога не забравяй правило 1.

Бъфет предпочита да инвестира във франчайзни вериги (Кока кола, Жилет), той казва "Най-важното е да разбера колко голям е отбранителният ров около бизнеса. Аз, разбира се, обичам голям замък и голям ров с пирани и крокодили"

"Най - важното за мен е бизнесът да е стабилен. Също така е важно да купуваш от хора, на които имаш доверие. И, разбира се, важна е цената, която плащаш."

Уорън Бъфет

Бъфет вярва в сектора на услугите и по-голямата част от бизнеса му е свързан с тях, например застраховането.

Ние се стараем да мислим за нещата, които са важни и известни. Има важни неща, които не са известни и има известни неща, които не са важни - и ние не искаме да си блъскаме главата с тях."

"Ние не притежаваме генерален план и не правим стратегии, просто проучваме цялостната финансова сфера и търсим неща, които разбираме, сфери, в които считаме, че имаме дълготрайно конкурентно предимство."

В рамките на 10 минути Бъфет може да каже дали дадено предприятие влиза в неговите цели, защото той ги е проучил всичките.

Уорън Бъфет

"Не правя сделки с хора на които нямам доверие. Мисля че всяко дружество заслужава акционерите си" - Уорън Бъфет

"Който субсидира глупост, получава глупост. Който субсидира неефективност, получава неефективност" Красен Станчев, Институт за пазарна икономика по време на пресконференция по повод неефективността на здравната система и БДЖ.


Няма коментари:

Публикуване на коментар